Bajusz és kacaj

Kelemen Orsolya Mátyássy Bencével beszélget - SZÍNÉSZGONDOLATOK
interjú
2010-01-31

Tábori fintora ez: van egy zsidó, jön a fiatal Hitler, és megszeretik egymást.

– Jól sejtem, hogy elkerülhetetlen volt elolvasnod a Mein Kampfot?
– Elolvastam, mert nagyon érdekelt, és sok olyan információt tartalmaz, amely a szerephez is jól jön. Egyébként Tábori is sokat merített a szövegből, többek között a hitleri stílust: Hitler hasonló körmondatokban fogalmaz eredetileg is. De nem néztem Hitlerről szóló filmeket, mert nem akartam Hitlert utánozni. Egy születendő diktátort szeretnék megmutatni, nem konkrétan Hitlert.
– Mégis milyen viszony van Tábori Hitler-karaktere és a történelmi figura között?
– Mindenképp különbséget kell tenni a történelmi alak és az előadás Hitlere között. Itt Hitler egy kis gnóm, csupa görcs, haragszik a világra, mert nem veszik fel a művészeti akadémiára. Agresszív, álságos és szemét alak, kihasználja a körülötte lévőket, de nagyon mulatságos is tud lenni. Karrierista, teli van nagyravágyással, de elfojtásokkal is. Jelenetről jelenetre magába szív mindent, amit lát, és ez hozzáadódik a kis vidéki parasztgyerek karakteréhez. Ugyanakkor a darab során nem nagyon változik. Tábori darabja bohóctréfák sorozata, nincsenek benne kidolgozott jellemek, a karakterek inkább egy-egy jelenetre érvényesek.
– Agresszív kis gnóm, Slomo Herzl mégis megszereti.
– Felkarolja, de nem tudom, hogy pontosan mit szeret meg benne. Talán a többiekhez képest van benne valami plusz, amitől szimpatikus lesz számára. Talán izgatja az elképesztő határozottsággal palástolt naivitása. Törődhet vele, pótapja lehet. Slomo éppen könyvet ír, vagyis elszámol életével, ezért Hitlerre tanítványként is tekint. Hitler Slomo szellemi társa lehet, van stílusa, egyénisége. Más, mint a többiek. Körmondatos beszédmódja talán kicsit hasonlít is az ő adomázós, szellemeskedő, viccelődős stílusához. Tábori fintora ez: van egy zsidó, jön a fiatal Hitler, és megszeretik egymást. – Miért nem engedi a halálnak, hogy elvigye?

 

Koncz Zsuzsa felvétele

– Slomót nagyon bántja, amikor Hitler megveri a madarát, de a pár perccel később belépő Halál asszonynak mégis azt mondja, hogy nincs senki, akit elvihetne. Mondhatjuk, hogy ez Slomo drámai vétsége, de szerintem ez is inkább Tábori bohóctréfája. Ilyesmi bárkivel megtörténhet. Sokszor kedvesek vagyunk olyanokkal, akik megbántottak bennünket, vagy akiket utálunk. Hitler a darab végén elmegy a Halál asszonnyal. Ez nem azt jelenti, hogy a halál legyőzte, hanem egy szövetség kezdete. Slomo a drámában nem sejtheti, hogy Hitler megmentése milyen következményekkel jár. Ez a leginkább félelmetes a darabban.

– Szerinted miről szól ma a darab?
– Az előadás jóval komplexebb, mint a dráma, ami egyébként szerintem nem igazán jó darab, viszont nagyon jó alapanyag. A téma szomorú és brutális. Tábori nem ad választ arra, hogyan kerülhető el, hogy valakiből diktátor válhasson. A történelmet fura véletlenek alakítják, és ismétli önmagát. Szeretem, hogy Tábori humorral közelít a témához. Amikor valami nagyon szomorú történik velem, vagy elveszítek valakit, aki közel áll hozzám, akkor próbálok nevetni, viccelődni. Hitlerből is lehet poént csinálni, szerintem ebben nincs semmi polgárpukkasztó. Ettől a múlt nem lesz kevésbé tragikus. A darab arról szól, hogy a bajszot bárkire fel lehet tenni. Bárkiből lehet Hitler. És nem tehetünk ellene semmit.
– Nem lehetett könnyű a próbafolyamat.
– Nem szoktam arra figyelni, hogy valami nehéz-e, vagy sem. Színész vagyok, az a dolgom, hogy megcsináljam, amit kérnek. Nagyon elkeserít, ha valami nem sikerül jól, de épp az a feladat, hogy leküzdjük a nehézségeket. Bármilyen fontos az ember egyénisége és karaktere, nem szabad közben elfelejteni, hogy ezt a szerepet bárki más is el tudná játszani. Nagyszerű dolog Törőcsik Marival és Sinkó Lászlóval dolgozni. Fiatalosak, lazák, és jó érzés, hogy nem kell mellettük azon görcsölnöm, hogy mi lesz, ha elrontok valamit.
– Elgondolkodtál azon, hogy vajon miért te kaptad a szerepet?
– Talán szerepet játszhatott a döntésben, hogy nagy a kontraszt a kinézetem és a megformált karakter között: kisfiús fejem van, és ebből kell kihozni az állatot. Ettől talán mulatságosabb és félelmetesebb is a figura.
– Nem nagy kontraszt a népszerű János vitéz vagy az akcióhős Kemény János mellett ilyen ellenszenves figurát alakítani?
– János vitéz vagy Kemény János nem azért szerethetőek, mert hibátlanok. János vitéz beképzelt és kicsit korlátolt figura, Kemény Jánost az önteltség mellett faragatlanság is jellemzi. Egy karakter akkor izgalmas, ha van hibája. Ettől lesz emberi. Hitler negatív hős, de a figura nem attól lesz hiteles, hogy hasonlít az igazira. Akkor jó az alakításom, ha a néző sajnál, kinevet, megszeret. Ha el tud feledkezni arról, hogy Hitlert látja. A kacagás közben pedig hirtelen észbe kap, és elkezdi szurkálni ez a kettősség. Ha megérzi, hogy milyen képlékeny a negatív és pozitív hős közötti különbség, és azt, hogy mennyire esetleges dolog a történelem.

2010. január 25.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.