A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJA 2011/2012

Szavazatok, indoklások
2012-10-31

Színházi Kritikusok Céhének tagjai évi legalább kilencven előadás megtekintése után szavazhatnak.

A legjobb új magyar dráma:
SZÉKELY CSABA: BÁNYAVIRÁG
A legjobb előadás: A mi osztályunk
(Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb rendezés: VÁGYVILLAMOS
(Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás:
A CSÁRDÁSKIRÁLYNő, AVAGY 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb független színházi előadás:
KAISERS TV, UNGARN
(Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:
Szamár a torony tetején
(Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Fekete ErnŐ
(Protokoll, Radnóti Színház)
A legjobb női mellékszereplő:
Stefanovics Angéla
(Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata)
A legjobb férfi mellékszereplő: Rába Roland (Hamlet, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: VÁGYVILLAMOS
(Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
(Weöres Sándor Színház, Szombathely,
tervezte: Remete Kriszta)
A legjobb színházi zene: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM (Weöres Sándor Színház, Szombathely,
Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: LÁBODI ÁDÁM
(A csárdáskirálynő, avagy 1916 /
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY
a Trafó elmúlt tizenhárom évéért
Életműdíj: SENKÁLSZKY ENDRE

Emlékeztetőül a Színikritikusok Díjának „játékszabályai”: a Színházi Kritikusok Céhének tagjai évi legalább kilencven előadás megtekintése után szavazhatnak. A kritikusok tizenöt kategóriában három-három szavazatot adhatnak le: az első hely három pontot ér, a második kettőt, a harmadik egyet. A díjat az kapja, aki adott kategóriában a legtöbb pontot gyűjtötte. Mivel úgy gondoljuk, hogy egy évadban számos olyan teljesítmény születik, amelyre fel kell hívnunk a nézők és a szakma figyelmét, ezért tavaly bevezettük a jelöltek rendszerét: kategóriánként az első három (szavazategyenlőség esetén több) legnagyobb pontszámot szerzett művész és előadás listáját július végén közzétesszük – ők az elmúlt évad legjobbjai a kritikusok szerint. 2011-ben először adtunk át életműdíjat: Törőcsik Mari után idén a tagok titkos szavazáson voksoltak a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagjára, Senkálszky Endrére. A 32. Színikritikusdíj-átadó gálának idén a Nemzeti Színház adott otthont szeptember közepén.

Székely Csaba: Bányavirág (Marosvásárhely, Figura Stúdió). Bartha László felvétele

Az 1979/1980-as évadban nyolc kategóriában hirdettünk díjazottat, idén – hogy csak a legutóbbi változtatásokat vegyük számba: a 2010 óta létező legjobb színházi zenével, a 2011 óta szavazható életműdíjjal is együtt – már tizenhat díjat adtunk át.

Hogy valójában mit ér a „kritikusdíj”, arról természetesen a színházi szakma dönt. Mi úgy gondoljuk, sokat, hiszen az itt közzétett anyag nyilvánvalóan megmutatja, nincs csalás, nincs manipuláció, ez a mi éves demokráciajátékunk: idén huszonhét kritikus küldte el kitöltött szavazólapját egy olyan címre, amihez kizárólag a két számlálóbiztosnak, vagyis e sorok szerzőinek volt hozzáférése. Egy jeles színházi ember néhány éve cinkos mosollyal próbált vallomásra bírni arról, hogy nyilván előre egyeztetünk, úgy születnek az eredmények – másképp hogyan volna lehetséges, hogy X vagy Y fölényes győzelmet arat? Tévedett, hiszen a válasz pofonegyszerű: kizárólag a – személyes ízlésünkön átszűrt – minőségre hajtunk, egyéb szempontunk nincs szavazáskor. Pedig nagy a szórás: a szavazólapok összesítése után kiderült, idén kilencven különböző előadásra, száztizenhárom színészre, harminchat díszlet- vagy jelmeztervezőre, huszonhét zeneszerzőre, valamint harminckét pályakezdőre adtuk le összesen ezerötven (!) voksunkat. Ha a kritikusdíj jelöltjei között rendeznénk nem hivatalos versenyt, azt látnánk, hogy az ország legjobb társulatai a Katonában, az Örkényben, a Radnótiban (nyolc-nyolc jelölés) és a Nemzetiben (öt jelölés) működnek, de szorosan ott a nyomukban a Pintér Béla és Társulata (négy jelölés).
Az imponáló számokból akár arra is következtethetnénk, hogy minden a legnagyobb rendben van, miközben egyre gyakrabban érzékeljük, hogy a kritika és a kritikus inkább megtűrt, mint szükséges eleme a színházi szisztémának. Persze, megint a pénzről, azaz annak hiányáról van szó: egyfelől tehát anyagi okok miatt a legtöbben főleg budapesti előadásokra tudunk csak szavazni. Másfelől pedig szomorúan tapasztaljuk, hogy a vidéki színházak jelentős hányadánál apad a szakmaiság, mert kicsinyes üzleti és politikai elvárásoknak kell megfelelniük, ilyen fenyegetettségben pedig nagyon nehéz jó színházat csinálni. Arról ugyan nem rendelkezünk pontos kimutatással, ki látott eredeti helyszínen vagy vendégjátékon egy-egy jelölt előadást, de szemet szúr, hogy a székesfehérvári Csárdáskirálynőt kivéve mindegyik díjra jelölt vidéki és határon túli előadás szerepelt az idei POSZT-on: feltételezhetjük tehát, hogy közülünk sokan Pécsett nézték meg ezeket a produkciókat. Idén – szavazategyenlőség miatt – negyvennyolc jelöltet tartalmazott a listánk, közülük mindössze öt a határon túli és hat a vidéki jelölt. A(z életműdíjjal együtt) tizenhat elismerést adtunk át, közülük két díj határon túlra, négy pedig vidékre került, itt tehát jobbak az arányok. Továbbra is számítunk – sőt: az egyre csökkenő pályázati lehetőségek miatt valójában rászorulunk – a színházak segítségére az utazásban, az előadások megnézésében.
Ha a legbőkezűbben dotált színházi fesztivál programja felől nézzük a nyertesek listáját, kiderül az is (a kritikusdíj történetében amúgy korántsem először), hogy a díj „helyrebillenti” az idén is sokak által keményen bírált – merthogy túlságosan kompromisszumkeresőnek ítélt – POSZT-versenyprogram hiányosságait. A Pécsre meghívást nem kapott A mi osztályunk, a Kaisers TV, Ungarn vagy A csárdáskirálynő, avagy 1916 összesen öt kritikusdíja erről árulkodik.
Az pedig, hogy idén Schilling Árpád és a Krétakör nem fogadta el A papnő (Krízis-trilógia) jelölését a legjobb független színházi előadások között, valójában felkérés keringőre: gondolkodjunk együtt, vitatkozzunk egymással arról, hogyan lehetne még pontosabbá, még fontosabbá tenni a Színikritikusok Díját. A színház folyamatosan változik és alakul – nekünk, kritikusoknak pedig dolgunk értő figyelemmel kísérnünk és leírnunk a szüntelen zajló eseményeket.

Jászay Tamás, Proics Lilla
Balogh Tibor

A mi osztályunk (Kamra). Schiller Kata felvétele

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: A Vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, rendezte: Mácsai Pál) – bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: a filozófus (Katona József Színház, rendezte: Gothár Péter) – illúziók (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Viktor Rizsakov) – bánk bán (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: –
A legjobb független színházi előadás: –
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: KováTs adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – marjai virág (Mohács, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – tóth auguszta (Trió, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)
A legjobb férfi főszereplő: pálffy tibor (Bánk bán, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) – fazakas géza (Bánk bán, Katona József Színház, Kecskemét) – gálffi lászló (A vihar, Örkény Színház)
A legjobb női mellékszereplő: földes eszter (Földindulás, Új Színház) – pogány judit (A vihar, Örkény Színház) – Csonka szilvia (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb férfi mellékszereplő: pálffy tibor (Az ember tragédiája, Csokonai Színház, Debrecen) – ötvös andrás (Kispolgárok, Katona József Színház) – schneider zoltán (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb díszlet: mohács (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Székely László) – scapin, a szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – makrancos kata (Vígszínház, tervezte: Gothár Péter)
A legjobb jelmez: –
A legjobb színházi zene: –
A legígéretesebb pályakezdő: petrik andrea (Radnóti Színház, Vágyvillamos) – TROKÁN NÓRA (Katona József Színház, Kecskemét, Buborékok) – FÖLDES ESZTER (Új Színház, Földindulás)
Különdíj: –

Bogácsi Erzsébet

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: Woyzeck (Katona József Színház, Ascher Tamás)
A legjobb rendezés: Vágyvillamos (Radnóti Színház, Zsótér Sándor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb független színházi előadás: –
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: keresztes Tamás (Woyzeck/Anamnesis, Katona József Színház, Katona József Színház/Szputnyik Hajózási Társaság) – Varju Kálmán (Macska a forró bádogtetőn/Punk Rock, Budapesti Kamaraszínház, Tivoli, Pesti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Kerekes Éva (Peer Gynt, Örkény Színház) – OLSAVSZKY ÉVA (Anamnesis, Katona József Színház/Szputnyik Hajózási Társaság) – SZIRTES ÁGI (Kispolgárok, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Harkányi Endre (Monokli, Pesti Színház) – KUN VILMOS (Anamnesis, Katona József Színház/Szputnyik Hajózási Társaság) – Derzsi jános (Don Carlos, Új Színház)
A legjobb díszlet: protokoll (Radnóti Színház, tervezte: Horgas Péter) – Woyzeck (Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt) – Bánk bán (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita)
A legjobb jelmez: A filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – bolha a Fülbe (Radnóti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: Peer Gynt (Örkény Színház, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: Lábodi Ádám (A csárdáskirálynő, avagy 1916, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek, a Trafó vezetéséért

Egy gonddal kevesebb? Mindmáig azt tartanám ideálisnak – ahogy díjunk alapításakor volt, s még évek során át -, ha kategóriánként egy, azaz egy teljesítményt jelölnénk. Hiszen ahol lehet három „legjobb”, ott lehetne akár hat, kilenc, tizenkettő is. De változnak az idők, s nem is találnék már fél- vagy egytucatnyi „legjobb” produktumot, talán csak a színészi alakítások között. Aligha a színházi talentumok fénye kopott meg. Ám szűkülnek a lehetőségek, amelyekben megcsillannának. Ínséges esztendeinkben fogyatkoznak a bemutatók, a függetlenek mezőnyében drámaian. S a kínálatban növekszik az aránya a kevés szereplős, szegényes körítésű előadásoknak. Mintha csak színházi szakemberek hoznának össze „kulturált néznivalókat”, amelyek nem ütik meg valójában a művészet hitelesített mértékét. A tollforgatók (gyakran maguk a rendezők vagy a szereplők) nagyobb hányada beéri egy színjáték szöveges kiszolgálásával, eleve lemondanak az öntörvényű, szoros dramaturgiájú, akár kötetben is megélő dráma megalkotásáról. Ami nem a szűkös anyagiakon múlik, emiatt legföljebb nem álmodhatnak nagy ívű, népes opusokról. Ahogy a tervezők sem melengethetnek ábrándokat pompázatos, vagyis költséges látványról. Ezért honoráltam jelöléssel azokat a díszleteket, amelyek szinte „minimál” stílusban, de magas esztétikai minőségben kifognak a garasoskodáson. Nemkülönben azokat a jelmezeket emeltem ki, amelyek képesek akár korokat is megidézni anélkül, hogy drága matériák dominálnának, annál inkább a szabások választékossága, ráadásul a parókák, a frizurák vagy a maszkok leleménye. A zenék közül pedig olyant kerestem, amelyik nem pusztán kísér, alkalmazkodik, vagy éppenséggel műfaji klisékre támaszkodik, hanem egyéni hangzásvilágot teremt. S a „legjobbak” felderítése közben a voksoló akarva-akaratlan visszakanyarodik azoknak a színházaknak a körébe, amelyek sokszorosan bizonyították kvalitásukat. Így is nehéz olyan előadást fellelni, amelyikben ne volna gyarlóság. Igazat szólva, a Woyzeck volt az egyetlen, amelyiket makulátlannak láttam. Gondolatgazdag színrevitel, értékes alakításokkal, nívós látvánnyal, elsőrangú hangszeres és vokális megszólaltatásban (amire a „színpadi zeneként” is szavaznék, ha e kategóriába beleférne az interpretálás is). A Vágyvillamos sem jár messze a szakmai feddhetetlenségtől, mégis inkább a rendezésének eredetisége kiemelkedő, nemkülönben a főszereplő játéka, amely több évadunk csúcsait is döntögeti. Akkor lenne nyugodtabb a lelkiismeretem, ha A csárdáskirálynőt nem „zenés/szórakoztató előadásként”, hanem a rendezéséért jelölhettem volna, amely két évtizede, a jelen „replika” hibapontjai ellenére, máig az etalonja annak, hogyan lehet egy operettet mélyen értelmezni, szellemében és stílusában egyaránt érvényessé tenni. Persze, a színészek java áll a vártán itt is, ott is. Jeles vagy akár jelentéktelen színjátékokban. Ígéretes pályakezdőként éppúgy, mint hivatásuk korelnökeiként. Erősbítik a derékhadat küzdelmes időkben.

Bóta Gábor
Népszava

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: Bányavirág – PINTÉR BÉLA: Kaisers tv, ungarn – TASNÁDI ISTVÁN: East Balkán
A legjobb előadás: Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba) – A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Szégyen (Proton Színház, rendezte: Mundruczó Kornél)
A legjobb rendezés: A vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – Tosca (Miskolci Operafesztivál, rendezte: Vidnyánszky Attila) – Woyzeck (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás)

Vágyvillamos (Radnóti Színház). Koncz Zsuzsa felvétele

A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Francia rúdugrás (Manna – Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Mohácsi István) – A Csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – Parasztopera (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, rendezte: Porogi Dorka)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers Tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Képmutatók cselszövése (Vádli – FÜGE – Szkéné, rendezte: Szikszai Rémusz) – Téli Utazás (Kaposvári Egyetem, rendezte: Jeles András)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A hétfejű Tündér (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes) – East Balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György) – Mátyás király és a kolozsvári bíró (Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata, rendezte: Rumi László)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Zsótér Sándor) – Tóth Auguszta (Trió, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) – Nagy Eszter (Mint a fagyöngy, Sepsiszentyörgyi M Stúdió)
A legjobb férfi főszereplő: Viola Gábor (Bányavirág, Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata) – Fodor Tamás (Képmutatók cselszövése, Vádli – FÜGE – Szkéné) – László Zsolt (Hazafit nekünk!, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Törőcsik Mari (Egy nyári éj mosolya, Centrál Színház) – Molnár Piroska (A tanítónő, Nemzeti Színház) – Almási Éva (Az egérfogó, Thália Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Bodrogi Gyula (A tanítónő, Nemzeti Színház) – Blaskó Péter (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Nemzeti Színház) – Bíró József (Boldogtalanok, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata)
A legjobb díszlet: Tosca (Miskolci Operafesztivál, tervezte: Zeke Edit) – HaMlet (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert) – Szégyen (Proton Színház, tervezte: Ágh Márton)
A legjobb jelmez: Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – Téli utazás (Kaposvári Egyetem, tervezte: a társulat) – a vihar (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: Kaisers Tv, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, Kéménczy Antal) – Téli utazás (Kaposvári Egyetem, Melis László) – Mégis szép (Rózsavölgyi Szalon, Silló István)
A legígéretesebb pályakezdő: Tasnádi Bence (Katona József Színház, Kamra, Virágos Magyarország) – TÖRőCSIK FRANCISKA (Örkény Színház, A vihar) – BERCSÉNYI PÉTER (Manna – Budapest Bábszínház, Babák)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY a Trafó igazgatásáért – KRISTÓF ISTVÁN a Fővárosi Nagycirkusz igazgatásáért – ZIMÁNYI ZSÓFIA a Rózsavölgyi Szalon megnyitásáért

Budai Katalin

A csárdáskirálynő (Székesfehérvár). Nagy Zoltán Péter felvétele

A legjobb új magyar dráma: SZÉKely csaba: Bányavirág – CZICZÓ ATTILA: Terra Incognita – TASNÁDI ISTVÁN: eAST bALKÁN
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, rendezte: Mácsai Pál) – Fanny és Alexander (Újvidéki Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb rendezés: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: –
A legjobb független színházi előadás: Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Gardénia (K.V. Társulat, rendezte: Pelsőczy Réka) – A pitbull cselekedetei (FÜGE, rendezte: Kárpáti Péter és a társulat)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Karnyóné-Gyakorlatok (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Gothár Péter) – Borsószem hercegkisasszony (Vaskakas Bábszínház, rendezte: Győr-Erdeös Anna e. h.) – Óz! Varázsló! (Holdvilág Kamaraszínház, rendezte: Koltai Judit)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Kézdi IMola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Kara Tünde (Csörte, Békéscsabai Jókai Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Schneider Zoltán (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – mátray László (Bánk bán, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) – Fekete Ernő (Protokoll, Radnóti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Takács NÓra Diána (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Rezes Judit (Kispolgárok, Katona József Színház) – Csomós Mari (Protokoll, Radnóti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Körtvélyessy Zsolt (Bánk bán, Katona József Színház, Kecskemét) – Kelemen József (Antigoné, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – Kocsis Gergely (Kispolgárok;Virágos Magyarország; A filozófus; Musik, Musikk, Musique, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – Bánk Bán (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita) – Hattyúk tava (Budapest Bábszínház, tervezte: Polgár Péter)
A legjobb jelmez: Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervezte: Remete Kriszta) – hattyúk tava (Budapest Bábszínház, tervezte: Horányi Júlia) – Tarelkin (Halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: Gardénia; Tarelkin (halála) ÉLete (K.V. Társulat, Örkény Színház, Kákonyi Árpád) – Szentivánéji Álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton) – ANtigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rozs Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: Spiegl Anna (Bábszínház, Ódry, Thália stb., Vaskakas) – NÉDER PANNI (Pinceszínház, eddigi rendezései és idén a Hát hogy szeret maga engem)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY Trafó-beli munkásságáért – A Katona József Színház alkotói közösségének A Gondnokság című sitcom sorozatáért

Tudom a szabályokat, mindenkit csak egy produkcióért lehet nevezni. De Kákonyi Árpádnál muszáj kivételt tenni. S ha már megtettem, Remete Krisztánál is be kéne illeszteni a Mohácsi-féle, szombathelyi Szentivánéji esőköpenyeges jelmezorgiáját. Székely Csaba pedig külön szín, és teljes „elkülönbözés” a fiatal-középkorú erdélyi irodalmi szcénán belül is. Hosszabb távra gondolkodik, lám, már közkézen forognak a „bányás” folytatások, trilógiává bővítve a székely falu történetét.
Ilyenkor kétségbeesett névfelsorolás szokott következni, hiszen nem elegendőek a rubrikák.
A „mellékszereplők” esetén is így jártam. Most csak olyanokat említek, akik új síkot, jelentéstartalmat adtak ismert műveknek, s új irányt szabtak a játék egészének jelenlétükkel. László Zsolt és Nagy Mari színészei Alföldi Róbert Hamlet-rendezéséből számomra ilyenek. Rába Roland az amúgy teljesen konzervatív Egy lócsiszár virágvasárnapja előadásában hozott egy elképesztően mai figurát, és Mertz Tibor szombathelyi Oberonja miatt kezdett el szólni még fájóbban a hirtelen érzelmi-testi fellobbanások tragikumáról is a Szentivánéji álom.
Fájdalom, idén nagyon kevés kifejezetten zenés darabot volt alkalmam látni, méltánytalan lenne ezek alapján leadni szavazatot.

Csáki Judit
Magyar Narancs, Revizor

A legjobb új magyar dráma: Térey János: protokoll
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Kispolgárok (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – Peer gynt (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás)
A legjobb rendezés: Hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – musik, musikk, musique (Katona József Színház, rendezte: Pelsőczy Réka) – Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendezte: Rusznyák Gábor)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Krízis-trilógia (Krétakör, rendezte: Schilling Árpád) – A tizedik gén (KoMa Társulat, rendezte: Keszég László)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: mobil (Krétakör, rendezte: Schilling Árpád) – szamár a torony tetején (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás) – East Balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György)

Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata). Koncz Zsuzsa felvétele

A legjobb női főszereplő: kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – kerekes éva (Peer Gynt, Örkény Színház) – bánfalvi eszter (Szent Johanna, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: fekete ernő (Protokoll, Radnóti Színház) – fodor tamás (Képmutatók cselszövése, Vádli – FÜGE -Szkéné) – bezerédi zoltán (Kispolgárok, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Takács Nóra Diána (Peer Gynt, Ascher Tamás) – Söptei andrea (Hamlet, Nemzeti Színház) – Nagy mari (Hamlet, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: hatházi andrás (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – rába roland (Hamlet, Nemzeti Színház) – Mertz Tibor (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb díszlet: hamlet (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – hedda gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb jelmez: Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár); szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, mindkettőt tervezte: Remete Kriszta) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Benedek Mari) – Musik, Musikk, Musique (Katona József Színház, tervezte: Tihanyi Ildikó)
A legjobb színházi zene: Szentivánéji Álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton) – Kaisers tv, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, Kéménczy Antal) – Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rozs Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: lábodi ádám (A csárdáskirálynő avagy 1916, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) – TASNÁDI BENCE (Virágos Magyarország, Katona József Színház, Kamra)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek a Trafóért – ZÍNYI GÁL VINCÉnek a KoMáért – HEGEDűS D. GÉZÁnak A pestisért

Csizner Ildikó
Criticai Lapok

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: Bányavirág – TÉREY JÁNOS: Protokoll – HÁY JÁNOS: A kéz
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – A vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: Vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János) – Bánk bán (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Musik, Musikk, Musique (Katona József Színház, rendezte: Pelsőczy Réka) – Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János) – Egy nyári éj mosolya (Centrál Színház, rendezte: Trevor Nunn)
A legjobb független színházi előadás: Négyeshatos (Stúdió „K”, rendezte: Forgács Péter) – Majdnem (Szputnyik Hajózási Társulat, rendezte: Czukor Balázs) – Kaisers TV, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Náthán gyermekei (Nemzeti Színház, rendezte: Gigor Attila) – Szamár a torony tetején (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás) – East Balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Darabont Mikold (Édes Anna, Pécsi Nemzeti Színház) – Szirtes Ági (Kispolgárok, Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Gálffi László (A vihar, Örkény Színház) – Bezerédi Zoltán (Kispolgárok, Katona József Színház) – Keresztes Tamás (Woyzeck, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Stefanovics Angéla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata) – Molnár Piroska (A tanítónő, Nemzeti Színház) – Járó Zsuzsa (A lovakat lelövik, ugye?, Vígszínház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Kulka János (Hazafit nekünk!, Nemzeti Színház) – Debreczeny Csaba (Pillantás a hídról, Örkény Színház) – Gáspár Tibor (A szuzai menyegző, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza)
A legjobb díszlet: IV. Henrik (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervezte: Csanádi Judit) – A tanítónő (Nemzeti Színház, tervezte: Khell Zsolt) – Értelem és érzelem (Veszprémi Petőfi Színház, tervezte: Valló Péter)
A legjobb jelmez: Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – SCapin, a szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer)
A legjobb színházi zene: Peer Gynt (Örkény Színház, Matkó Tamás) – A lovakat lelövik, ugye? (Vígszínház, Dinyés Dániel) – A hazug (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Szesztai Dávid)
A legígéretesebb pályakezdő: Petrik Andrea (Radnóti Színház, Vágyvillamos) – BATA ÉVA (Vígszínház, Billy világa) – KOVÁCS DÁNIEL (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Kokainfutár)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY a Trafó kortárs művészeti arculatának kialakításáért – KONCZ ZSUZSA a színház lelkét visszaadó fotóiért – ORLAI PRODUKCIÓS IRODA az igényes szórakoztatásért

Dömötör Adrienne

A legjobb magyar dráma: SZÉKELY CSABA: BÁNYAVIRÁG – TÉREY JÁNOS: Protokoll
A legjobb előadás: Peer gynt (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás) – A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Tarelkin (halála) Élete (Örkény Színház, rendezte: Mácsai Pál)
A legjobb rendezés: a Vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János) – Hedda gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János) – Musik, musikk, musique (Katona József Színház, rendezte: Pelsőczy Réka) – Két néni, ha megindul (Örkény Színház, rendezte: Gáspár Ildikó)
A legjobb független színházi előadás: Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba) – Anamnesis (Szputnyik Hajózási Társaság/Katona József Színház, rendezte: Bodó Viktor) – Szégyen (Proton Színház, rendezte: Mundruczó Kornél)

Szamár a torony tetején (Stúdió „K”). Schiller Kata felvétele

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: NÁthÁn gyermekei (Nemzeti Színház, rendezte: Gigor Attila) – szamár a toronyban (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás) – East balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Kerekes Éva (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház) – Kézdi Imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Polgár Csaba (Peer Gynt, Örkény Színház) – bogdán zsolt (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Keresztes tamás (Woyzeck, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Szandtner anna (Peer Gynt, Örkény Színház) – Monori lili (Szégyen, Proton Színház) – Törőcsik mari (A fösvény, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Kovács Botond (Bányavirág, Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata) – Vajda Milán (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Sebestyén aba (A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata)
A legjobb díszlet: Scapin, a szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – Boldogtalanok (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, tervezte: Iuliana Vâlsan) – Kispolgárok (Katona József Színház, tervezte: Bagossy Levente)
A legjobb jelmez: A filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – Makrancos Kata (Vígszínház, tervezte: Bujdosó Nóra) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta)
A legjobb színházi zene: –
A legígéretesebb pályakezdő: Borbély Alexandra (Katona József Színház) – TASNÁDI BENCE (Katona József Színház) – TÖRőCSIK FRANCISKA (Örkény Színház)
Különdíj: A Gondnokság című sorozat stábja (Katona József Színház)

Gabnai Katalin
Mindenki Színháza rovat – gyerekszinhaz.hu

A legjobb új magyar dráma: Pintér Béla: Kaisers TV, ungarn – SCHILLING ÁRPÁD: A papnő – TASNÁDI ISTVÁN: east balkán
A legjobb előadás: a mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Peer gynt (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás) – kispolgárok (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb rendezés: a mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Peer gynt (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás) – szabadesés (Bárka Színház, rendezte: Göttinger Pál)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – woyzeck (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) – háry jános (Kolibri Színház, rendezte: Novák János)
A legjobb független színházi előadás: jövőképtelen (VMG Transzparens Csoport, rendezte: Perényi Balázs, Somogyi Tamás) – az aranymadár (Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola, rendezte: Gyevi-Bíró Eszter) – Interferencia (Soltis Lajos Színház, Celldömölk, rendezte: Nagy Péter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Asszony!!! (Csavar Színház, rendezte: Gál Tamás) – EAST balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György) – szegény dzsoni és árnika (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendezte: Ladányi Andrea)
A legjobb női főszereplő: Kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Bánfalvi Eszter (Szent Johanna, Nemzeti Színház) – Szilágyi CSenge (A tanítónő, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: kálid artúr (Szabadesés, Bárka Színház) – Debreczeny Csaba (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Kőszegi Ákos (Az eltört korsó, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb női mellékszereplő: Györgyi anna (Übü király és a magyarok, Budapest Bábszínház) – Takács Nóra Diána (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – SZAMOSI ZSÓFIA (Kaisers TV,Ungarn, Pintér Béla és Társulata)
A legjobb férfi mellékszereplő: znamenák istván (Szent Johanna, Nemzeti Színház) – bezerédi zoltán (Kispolgárok, Katona József Színház) – Schneider Zoltán (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb díszlet: vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – a filozófus (Katona József Színház, tervezte: Gothár Péter) – a tanítónő (Nemzeti Színház, tervezte: Khell Zsolt)
A legjobb jelmez: peer gynt; tarelkin (halála) élete (Örkény István Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – a filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – Az eltört korsó (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Szakács Györgyi)
A legjobb színházi zene: a filozófus (Katona József Színház, Solti Árpád) – Náthán Gyermekei (Nemzeti Színház, Halas Dóra) – Asszony!!! (Csavar Színház, Bodonyi András)
A legígéretesebb pályakezdő: kovács dániel (Katona József Színház, több előadás) – LÁBODI ÁDÁM (Székesfehérvár, A csárdáskirálynő, avagy 1916) – BORBÉLY ALEXANDRA (Katona József Színház, több előadás)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY, Trafó – RADNAI ANNAMÁRIA műsorfüzete A filozófus című előadáshoz – FABÓK MANCSI Bábszínháza

Herczog Noémi
Színház

A legjobb új magyar dráma: Térey János: protokoll – PINTÉR BÉLA: kaisers tv, Ungarn – TASNÁDI ISTVÁN: east balkán
A legjobb előadás: kaiSers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó… (Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb rendezés: Anamnesis (Katona József Színház/ Szputnyik Hajózási Társaság, rendezte: Bodó Viktor) – Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó… (Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János) – téli utazás (Kaposvári Egyetem, rendezte: Jeles András)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Gondnokság (Katona József Színház, rendezte: Dömötör András, Kovács Dániel) – Musik, Musikk, Musique (Katona József Színház, rendezte: Pelsőczy Réka) – Lefitymálva (Sanyi és Aranka Színház – Gólem Színház, rendezte: Borgula András)

 


Kováts Adél a Vágyvillamosban (Radnóti Színház). Koncz Zsuzsa felvétele

A legjobb független színházi előadás: Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – A papnő (Krízis) (Krétakör – Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) – Tanulni, tanulni, tanulni (PanoDráma – Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schermann Márta)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: gubanc (Káva Kulturális Műhely, MU Színház, rendezte: Schilling Árpád) – east balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György) – kacskaringó (Stúdió „K”, rendezte: Németh Ilona)
A legjobb női főszereplő: láng annamária (Szégyen, Proton Színház – Trafó Kortárs Művészetek Háza) – Sárosdi Lilla (Vakság; Gubanc, Nézőművészeti Kft.; Káva Kulturális Műhely és MU Színház) – Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: pintér béla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata) – Gazsó György (Bolha a fülbe; Protokoll, Radnóti Színház) – Kaszás Gergő (Bányavirág, Pinceszínház)
A legjobb női mellékszereplő: Stefanovics Angéla (Kaisers TV, Ungarn; A pitbull cselekedetei, Pintér Béla és Társulata; FÜGE) – Szabó Vera (A tizedik gén, KoMa – FÜGE Produkció)
A legjobb férfi mellékszereplő: Zsótér sándor (Szégyen, Proton Színház) – Bánki gergely (Szégyen, Proton Színház) – Kun vilmos (Anamnesis, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: szégyen (Proton Színház, tervezte: Ágh Márton)
A legjobb jelmez: szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta)
A legjobb színházi zene: Szégyen (Proton Színház, Szemenyei János) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton) – Anamnesis (Katona József Színház/Szputnyik Hajózási Társaság, Klaus von Haydenaber, dalszöveg: Baróthy)
A legígéretesebb pályakezdő: boros anna (Kaposvári Egyetem, Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó…) – TASNÁDI BENCE (Katona József Színház, Musik, Musikk, Musique) – POROGI ÁDÁM (Kaposvári Egyetem, Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó…)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek a Trafóért

Azzal együtt, hogy egy-két bemutató esetében direkt bosszant, amiért idén lemaradtam róluk, fontosnak tartom, hogy szavazatommal erősítsem a fenti előadásokat. Az évad két legkiemelkedőbb két alkotása számomra a Kaisers TV, Ungarn és az Anamnesis voltak, ezért osztottam fel közöttük a két „leg”-et, egyformán kedvesek számomra; az Anamnesisben markánsabb a rendezői munka, míg Pintérnél a drámát díjaztam külön. Fontosnak tartottam, hogy ne latolgassak esélyeket, hanem szubjektív értékrendem kövessem. Így eredeti szándékommal ellentétben Pintérre nem kizárólag legjobb függetlenként szavaztam, mivel a Kaisers TV-t legjobbnak tartom a függetlenség állandó jelzője nélkül is – tehát jelölni akartam a nagyobb halmazban is. A Gubanc és a Vízkereszt hasonlóképpen kiemelkedő élményeim. Előbbit nem feltétlenül csak gyerekelőadásként, de korosztályoktól függetlenül is fontos munkának tekintem. Esélylatolgatásnak ott tartottam értelmét, ahol tudhatóan kevesen láttak egy előadást: csak ezért nem voksoltam a Felhőre, a holland-magyar SPACE Színház jó humorú utópiájára Magyarországról és a Föld Színház Kapszula című előadására.
Akár helyszűkében, akár más okból kimaradtak: a szombathelyi Szentivánéji álom szövege az új magyar dráma kategóriájában, holott akár annak is tudom tekinteni, ahogy szintén szívesen díjaztam volna Rába Roland Fösvényét ifjúsági színházi kategóriában, és a Tünet Együttes Voks című előadásának alapgondolatát a közönség megszavaztatásáról, a részvételi színház/társadalom szellemében. Szép pillanatok voltak a negyedéves kaposvári egyetemisták Új Színház-projektjében is.
És a sornak nincs vége, Szabó György díja mellé azonban szándékosan nem írtam semmit, ezzel is jelezve, hogy idén ezt tartom az egyetlen méltó és szükségszerűen kiadandó különdíjnak.

Jászay Tamás
Revizor

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban) – vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)

Fekete Ernő a Protokollban (Radnóti Színház). Koncz Zsuzsa felvétele

A legjobb rendezés: Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János) – Hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – Bánk bán (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers Tv, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Valika világa (Pulzus Társulás – Manna, rendezte: Kiss Márton) – Szégyen (Proton Színház, rendezte: Mundruczó Kornél)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Mobil (Krétakör, rendezte: Schilling Árpád) – Szamár a torony tetején (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás) – East Balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Kézdi Imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Kerekes Éva (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Bogdán Zsolt (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Fekete Ernő (Protokoll, Radnóti Színház) – Hegedűs D. Géza (A pestis, Vígszínház)
A legjobb női mellékszereplő: Söptei Andrea (Hamlet, Nemzeti Színház) – Györgyjakab Enikő (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Takács Nóra Diána (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Hatházi András (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Dimény Levente (Liliomfi, Nagyváradi Állami Színház – Szigligeti Társulat) – Pálffy Tibor (Bánk bán, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb díszlet: Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – Hamlet (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert) – Mi történt, miután nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai (Örkény Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton) – Hálátlan dögök (Krétakör, Dargay Marcell) – Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rozs Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: Lábodi Ádám (A csárdáskirálynő, avagy 1916, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) – NÉDER PANNI (Hát hogy szeret maga engem?, Pinceszínház)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek a Trafó első tizenhárom évéért – a Krétakörnek a Krízis- trilógiáért – HORVÁTH CSABÁnak a Woyzeck koreográfiájáért (Katona József Színház)

Kállai Katalin

A legjobb új magyar dráma: Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn
A legjobb előadás: mi történt, miután nóra elhagyta a férjét, avagy A tÁRSASÁGOK TÁMASZAI (Örkény Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – A Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sorin Militaru) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: Kispolgárok (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – Hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – Vágyvillamos (Radnóti Miklós Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: woyzeCk (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) – én, József Attila (Madách Színház, rendezte: Szirtes Tamás)
A legjobb független színházi előadás: kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – anamnesis (Szputnyik Hajózási Társaság/Katona József Színház, rendezte: Bodó Viktor)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: BerekméRi Katalin (A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) – Kerekes ÉvA (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház) – kézdi imola (Alkoholisták, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Gálffi lászló (A vihar, Örkény Színház) – Keresztes Tamás (Woyzeck, Katona József Színház) – Trill Zsolt (Scapin, a szemfényvesztő, Csokonai Színház, Debrecen)
A legjobb női mellékszereplő: Stefanovics angéla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata) – Vlahovics Edit (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – szandtner anna (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Bán János (Kispolgárok, Katona József Színház) – Debreczeny csaba (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház) – bajomi nagy györgy (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb díszlet: hamlet (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert) – én, JózseF Attila (Madách Színház, tervezte: Szlávik István) – rokonok (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Horesnyi Balázs)
A legjobb jelmez: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – A makrancos Hölgy, AVAGY a hárpia megzabolázása (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, tervezte: Alina Herescu) – HAMLET (Nemzeti Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: anamnesis (Szputnyik Hajózási Társaság/Katona József Színház, Klaus von Heydenaber) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton) – A makrancos Hölgy, AVAGY a hárpia megzabolázása (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Vlaicu Golcea)
A legígéretesebb pályakezdő: Pálos hanna (A mi osztályunk, Katona József Színház) – PETRIK ANDREA (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – GECSE RAMÓNA (A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata)
Különdíj: A MADÁCH SZÍNHÁZ az Én, József Attila című darab létrehozásának az ötletéért – SZABÓ GYÖRGY a Trafóban végzett tevékenységéért – MÁTÉ GÁBOR A mi osztályunk bemutatásáért

Karsai György
Színház- és Filmművészeti Egyetem

A legjobb új magyar dráma: Pintér béla: kaisers tv, ungarn – TÉREY JÁNOS: Protokoll – SZÉKELY CSABA: bányavirág
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Bánk bán (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László) – Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Buborékok (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Mohácsi János) – A 1/2 kegyelmű (Színművészeti Egyetem IV. évf, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A Csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – Virágos Magyarország (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Kovács Dániel) – Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb független színházi előadás: Krízis (Krétakör, rendezte: Fancsikai Péter, Gulyás Márton, Schilling Árpád) – volt egyszer egy Helené (Kaposvári Egyetem, rendezte: Benkó Bence, Fábián Péter) – áldja meg az Isten, Mr. Vonnegut (KoMa, rendezte: Valcz Péter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Náthán gyermekei (Nemzeti Színház, rendezte: Gigor Attila) – east balkÁn (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György) – olympos high school (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Tengely Gábor)

Stefanovics Angéla a Kaisers TV, Ungarnban (Pintér Béla és Társulata). Koncz Zsuzsa felvétele

A legjobb női főszereplő: kováTs adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – kerekes éva (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház) – Szorcsik Kriszta (A tizedik évad, Bárka Színház)

A legjobb férfi főszereplő: Gálffi László (A vihar, Örkény Színház) – Bezerédi Zoltán (Kispolgárok, Katona József Színház) – polgár Csaba (Peer Gynt, Örkény Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Molnár Piroska (A tanítónő, Nemzeti Színház) – Bodnár Erika (A mi osztályunk, Katona József Színház, Kamra) – Csonka Szilivia (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb férfi mellékszereplő: Pálffy tibor (Bánk bán, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) – Kocsis Pál (Antigoné, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – Kaszás Gergő (Bányavirág, Pinceszínház)
A legjobb díszlet: mi történt, miután nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai (Örkény Színház, tervezte: Ambrus Mária) – Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervezte: Szalai József, Rusznyák Gábor) – a Tanítónő (Nemzeti Színház, tervezte: Khell Zsolt)
A legjobb jelmez: Szent johanna (Nemzeti Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – mi történt, miután nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai (Örkény Színház, tervezte: Benedek Mari) – Kaisers Tv, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, tervezte: Benedek Mari)
A legjobb színházi zene: Buborékok (Katona József Színház, Kecskemét, Kovács Márton) – Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, Kéménczy Antal)
A legígéretesebb pályakezdő: pálos hanna (A mi osztályunk, Anamnesis) – KOVÁCS DÁNIEL (Katona József Színház) – MOLNÁR ÁRON (Vígszínház)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek a Trafóért – HEGEDűS D. GÉZÁnak A pestis című előadásáért

Koltai Tamás
SZÍNHÁZ, ÉS

A legjobb új magyar dráma: Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb rendezés: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: MUSIK, MUSIKK, MUSIQUE (Katona József Színház, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: JÖVőKÉPTELEN (Transzparens Társulat, rendezte: Perényi Balázs, Somogyi Tamás)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: SZAMÁR A TORONY TETEJÉN (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás)
A legjobb női főszereplő: KOVÁTS ADÉL (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: FODOR TAMÁS (Képmutatók cselszövése, FÜGE – Vádli -Szkéné)
A legjobb női mellékszereplő: KEREKES ÉVA (Peer Gynt, Örkény Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: RÁBA ROLAND (Hamlet, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: TARELKIN (HALÁLA) élete (Örkény Színház, tervezte: Izsák Lili)
A legjobb jelmez: TARELKIN (HALÁLA) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: TARELKIN (HALÁLA) élete (Örkény Színház, Kákonyi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: SZILÁGYI CSENGE (A tanítónő, Nemzeti Színház)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY a Trafó 13 éves szárnyalásáért

Kovács Dezső
Kritika

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: Bányavirág – PINTÉR BÉLA: Kaisers Tv, ungarn – TÉREY JÁNOS: Protokoll
A legjobb előadás: Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban) – Szentivánéji Álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János) – A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb rendezés: Hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – A Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sorin Militaru) – BOldogtalanok (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, rendezte: Radu Afrim)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Musik, Musikk, musique (Katona József Színház, rendezte: Pelsőczy Réka) – a Csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – Virágos magyarország (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Kovács Dániel)

Rába Roland a Hamletben (Radnai Csillával) (Nemzeti Színház). Schiller Kata felvétele

A legjobb független színházi előadás: Kaisers Tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: Kézdi Imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Berekméri Katalin (A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása; Platonov, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata)
A legjobb férfi főszereplő: Keresztes Tamás (Woyzeck, Katona József Színház) – Bogdán Zsolt (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Debreczeny Csaba (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Csonka Szilvia (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – Szirtes Ági (Kispolgárok, Katona József Színház) – Pálmai Anna (Virágos Magyarország, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi mellékszereplő: Bányai Kelemen Barna (Bányavirág, Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata) – Szemenyei János (Bánk bán, Katona József Színház, Kecskemét) – Rába Roland (Hamlet, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: Boldogtalanok (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, tervezte: Iuliana Vâlsan) – Scapin, a szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Broiboiu)
A legjobb jelmez: Szentivánéji Álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – A Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, tervezte: Alina Herescu) – Liliomfi (Nagyváradi Állami Színház – Szigligeti Társulat, tervezte: Bianca Imelda Jeremias)
A legjobb színházi zene: Virágos magyarország (Katona József Színház, Kamra, Kákonyi Árpád, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: Tasnádi Bence (Virágos Magyarország, Musik, Musikk, Musique, Katona József Színház) – LÁBODI ÁDÁM (A csárdáskirálynő, avagy 1916, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY – Trafó

Markó Róbert
nyulbeka.freeblog.hu

A legjobb új magyar dráma: térey jános: protokoll – KOLOZSI ANGÉLA: Bódog és szomorilla – GIMESI DÓRA: Hamupipőke
A legjobb előadás: a mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb rendezés: a mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: –
A legjobb független színházi előadás: kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – vízkereszt, avagy elmentek ti…(Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János) – hajrá, háry! (HOPPart Társulat, rendezte: Novák Eszter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: bódog és szomorilla (Hepp Trupp, rendezte: Kolozsi Angéla) – gubanc (Káva Kulturális Műhely, rendezte: Schilling Árpád) – náthán gyermekei (Nemzeti Színház, rendezte: Gigor Attila)
A legjobb női főszereplő: kerekes éva (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház) – kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – petrik andrea (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: fekete ernő (Protokoll, Radnóti Színház) – polgár csaba (Peer Gynt, Örkény Színház) – Keresztes tamás (Woyzeck, Katona Színház)
A legjobb női mellékszereplő: stefanovics angéla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata) – kerekes éva (Képmutatók cselszövése, FÜGE – Vádli Alkalmi Színházi Társulás – Szkéné Színház) – söptei andrea (Hamlet, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Rába roland (Hamlet, Nemzeti Színház) – bodrogi gyula (A tanítónő, Nemzeti Színház) – schneider zoltán (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb díszlet: a tanítónő (Nemzeti Színház, tervezte: Khell Zsolt) – a mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, tervezte: Cziegler Balázs) – vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – mi történt, miután nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai (Örkény Színház, tervezte: Benedek Mari) – a mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, tervezte: Füzér Anni)
A legjobb színházi zene: a tanítónő (Nemzeti Színház, Lázár Zsigmond) – tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, Kákonyi Árpád) – náthán gyermekei (Nemzeti Színház, Halas Dóra)
A legígéretesebb pályakezdő: petrik andrea (Radnóti Színház) – SZILÁGYI CSENGE e. h. – SPIEGL ANNA e. h.
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek, a Trafó létrehozásáért és működtetéséért – BARTAL KISS RITÁnak, a Bódog és Szomorilla című előadás bábjaiért – A gondnokság (Katona József Színház) című sorozat alkotóinak
Miklós Melánia
Revizor

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – VágYVILLAMOS (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – Hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb rendezés: a vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – peer gynt (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás) – antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendezte: Rusznyák Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János) – woyzeck (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) – virágos magyarország (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Kovács Dániel)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – kutyaszorítóbban (011 Alkotócsoport, rendezte: Radnai Márk) – ruben brandt (Forte Társulat, rendezte: Horváth Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: east balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György)

Szentivánéji álom (Szombathely). Mészáros Zsolt felvétele

A legjobb női főszereplő: Kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Gálffi lászló (A vihar, Örkény Színház) – polgár csaba (Peer Gynt, Örkény Színház) – Keresztes tamás (Woyzeck, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Stefanovics angéla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla Társulata) – Takács nóra diána (Peer Gynt, Örkény Színház) – pElsőczy réka (A mi osztályunk, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi mellékszereplő: Rába Roland (Hamlet, Nemzeti Színház) – Gáspár Sándor (Hazafit nekünk!, Nemzeti Színház) – bán jános (A mi osztályunk, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb díszlet: Peer Gynt (Örkény Színház, tervezte: Izsák Lili) – kispolgárok (Katona József Színház, tervezte: Bagossy Levente) – vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervezte: Remete Kriszta) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Benedek Mari) – báthory (Szabad Tér Színház, tervezte: Kiss Borbála)
A legjobb színházi zene: Gardénia (K.V. Társulat, Kákonyi Árpád) – antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rozs Tamás) – harminchatok (FÜGE Produkció, Ajtai Péter, Darvas Kristóf, Vázsonyi János)
A legígéretesebb pályakezdő: Tasnádi Bence (Musik, Musikk, Musique) – NÉDER PANNI (Hát hogy szeret maga engem?) – FÁBIÁN PÉTER – BENKÓ BENCE (Volt egyszer egy Helené)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek a Trafó elmúlt tizenhárom évének művészeti vezetésért

Nánay István

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: Bányavirág – TÉREY JÁNOS: PROTOKOLL – SZABÓ BORBÁLA: A TELJES tizedik ÉVAD
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – A vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – Bánk bán (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László) – A tanítónő (Nemzeti Színház, rendezte: Novák Eszter)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: virágos magyarország (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Kovács Dániel) – bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Ruben Brandt (Forte Társulat, rendezte: Horváth Csaba) – dogs and drugs (Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, rendezte: Urbán András)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: szamár a torony tetején (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás) – náthán gyermekei (Nemzeti Színház, rendezte: Gigor Attila) – vakság (Nézőművészeti Kft. – Kolibri Színház, rendezte: Scherer Péter)
A legjobb női főszereplő: kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – kézdi imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – kerekes éva (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház)
A legjobb férfi főszereplő: bogdán zsolt (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – lászló zsolt (Hazafit nekünk!, Nemzeti Színház) – hegedűs d. géza (A pestis, Vígszínház)
A legjobb női mellékszereplő: Fullajtár Andrea (Kispolgárok, Katona József Színház) – takács nóra diána (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Csutak Réka (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: bodrogi gyula (A tanítónő, Nemzeti Színház) – hatházi andrás (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – dimény levente (Liliomfi, Nagyváradi Szigligeti Színház)

Kovács Márton, a Szentivánéji álom zeneszerzője. Schiller Kata felvétele

A legjobb díszlet: Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – woyzeck (Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt) – Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Izsák Lili)
A legjobb jelmez: hedda gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – A filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili)
A legjobb színházi zene: mint a fagyöngy (Sepsiszentgyörgyi M Stúdió, Mezei Szilárd) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton) – Musik, musikk, musique (Katona József Színház, Márkos Albert)
A legígéretesebb pályakezdő: Petrik Andrea (Vágyvillamos, Örkény Színház) – SZőCS ARTÚR (Billy világa, Pesti Színház) – SZÉKELY ROZI (Majdnem, Szputnyik Hajózási Társaság)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY, a Trafó megteremtéséért és működtetéséért – GIMESI DÓRA, bábdramaturgiai és írói tevékenységéért – GYARMATI KATA, az újvidéki Fanny és Alexander színpadi adaptációjáért

Bár a szavazáshoz minimálisan előírt előadásszám kétszeresét abszolváltam, haboztam, hogy voksoljak-e, mert visszatekintve az évadra, abban nagyon kevés kiemelkedő produktumot találtam. Végül is szavaztam, de egyes kategóriákban – mindenekelőtt az új magyar drámáéban – rangsorom a szokásosnál is relatívabb: a helyezések a szűkös kínálathoz képest értendők. Másrészt a szűkös kínálatban egyes teljesítmények különösen felértékelődtek, így több kategóriában is ezek köréből választottam jelöltjeimet. Külön kiemelném a kolozsvári Hedda Gablert, amelynek négy színészét és a tervezőjét is díjaztam, de a rendezést vagy az előadást nem, mert a rendezői megközelítés sok tekintetben vitatható, de azok a kivételes színészi teljesítmények, amelyek a rendező akaratából születtek, vitathatatlan értékek.
Mivel az egyéni teljesítményeknél csak egy előadásban elért eredményre lehet szavazni, néhány esetben ki kell egészítenem a voksomat: Fullajtár Andreára adott szavazatomban benne van a Gyógyír északi szélre meg A’ filozófus című darabokban nyújtott alakítása is, s persze az Áll a bál minden előadott száma. Takács Nóra Diánánál meg többek között a Két néni, ha megindul Anette-je is.
Noha visszajelzéseim alapján sokan számon tartják azt, hogy a kategóriánkénti három jelöltön kívül még kik jöttek számításba, idén a névsor mellőzésére kértek. Mégis meg kell említenem, hogy szívesen jelöltem volna
– Gáspár Ildikót az Örkény Színházban végzett fordítói és dramaturgiai munkájáért, nem beszélve első rendezéséért,
– Németh Ilonát a bábjain kívül az egészen kicsiknek szóló előadásaiért és a képzőművészetet és színházat elegyítő foglalkozásaiért,
– Kákonyi Árpádot és Matkó Tamást a színpadi zenéikért,
– Vidovszky Györgyöt az újvidéki Fanny és Alexander rendezéséért (az előadás s benne jó pár színész is díjazásközelben volt),
– s ha elveim nem gátoltak volna (egyetemi hallgatóra még nem voksolok), Szilágyi Csengét A tanítónő címszerepéért.

Papp Tímea
Fidelio

A legjobb új magyar dráma: SZÉKELY CSABA: Bányavirág – GIMESI DÓRA: Szemenszedett mese – TÉREY JÁNOS: Protokoll
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – Szentivánéji Álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: Bánk Bán (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László) – A vihaR (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – Kispolgárok (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Virágos Magyarország (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Kovács Dániel) – Valahol Európában (Szegedi Szabadtéri Játékok, rendezte: Béres Attila) – Thelma & Louise – Roadmovie (Sanyi és Aranka Színház, rendezte: Máthé Zsolt)
A legjobb független színházi előadás: Szégyen (Proton Színház, rendezte: Mundruczó Kornél) – Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Gardénia (K.V. Társulat – Thália Színház – Kortárs Drámafesztivál, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Olympos High School (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Tengely Gábor) – Bódog és Szomorilla (Hepp Trupp, rendezte: Kolozsi Angéla) – A Hétfejű Tündér (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes)
A legjobb női főszereplő: Kézdi Imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Danis Lídia (Hedda Gabler, Szegedi Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Mátray László (Bánk bán, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) – Fekete Ernő (Protokoll, Radnóti Színház) – László Csaba (Bölcs Náthán; A Gézagyerek, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata)
A legjobb női mellékszereplő: Söptei Andrea (Hamlet, Nemzeti Színház) – Pogány Judit (A vihar, Örkény Színház) – Molnár Piroska (A tanítónő, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Rába Roland (Hamlet, Nemzeti Színház) – Bán JÁnos (Kispolgárok, Katona József Színház) – Bajomi Nagy György (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb díszlet: Bölcs Náthán (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, tervezte: Adrian Ganea) – kispolgárok (Katona József Színház, tervezte: Bagossy Levente) – Woyzeck (Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt)
A legjobb jelmez: Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb színházi zene: Virágos Magyarország (Katona József Színház, Kákonyi Árpád, Matkó Tamás) – A Tavasz Ébredése (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Tanszak, Bella Máté) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: Kovács dániel (Virágos Magyarország, Katona József Színház) – BATA ÉVA (Billy világa; Punk Rock; A lovakat lelövik, ugye?, Vígszínház) – SZILÁGYI CSENGE (A tanítónő; A 1/2 kegyelmű, Nemzeti Színház, Színház- és Filmművészeti Egyetem)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGYnek és csapatának a Trafó létrehozásáért, szellemi-művészeti központtá tételéért – CZEGő CSONGORnak, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bánk bán című előadásában végzett dramaturgiai munkájáért – MÁTHÉ ZSOLTnak, a Virágos Magyarország, az Anamnesis, a Thelma & Louise dalszövegeiért

Pethő Tibor
Magyar Nemzet

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: bányavirág – PINTÉR BÉLA: kaisers tv, ungarn – SCHILLING ÁRPÁD: a papnő
A legjobb előadás: szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János) – bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba) – protokoll (Radnóti Színház, rendezte: Valló Péter)
A legjobb rendezés: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Hedda gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban) – A vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: virágos magyarország (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Kovács Dániel) – A csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)

Lábodi Ádám a A csárdáskirálynőben (Székesfehérvár). Nagy Zoltán Péter felvétele

A legjobb független színházi előadás: Kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – a pitbull cselekedetei (Trafó – FÜGE, rendezte: Kárpáti Péter) – a papnő (Krétakör, rendezte: Schilling Árpád)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Kézdi imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – bánfalvi eszter (Szent Johanna, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: fekete ernő (Protokoll, Radnóti Színház) – szarvas józsef (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Nemzeti Színház) – gálffi lászló (A vihar, Örkény Színház)
A legjobb női mellékszereplő: molnár piroska (A tanítónő, Nemzeti Színház) – kEREKES ÉVA (Peer Gynt, Örkény Színház) – csonka szilvia (Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb férfi mellékszereplő: hatházi andrás (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – kulka jános (Náthán gyermekei, Nemzeti Színház) – szervét tibor (Protokoll, Radnóti Színház)
A legjobb díszlet: hedda gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Khell Zsolt) – káin és ábel (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Székely László)
A legjobb jelmez: szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – a filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – bánk bán (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita)
A legjobb színházi zene: Peer gynt (Örkény Színház, Matkó Tamás) – kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, Kéménczy Antal) – a tanítónő (Nemzeti Színház, Lázár Zsigmond)
A legígéretesebb pályakezdő: szatory dávid (Nemzeti Színház, Szent Johanna) – POROGI ÁDÁM (Kaposvári Egyetem, Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó…) – MOHAI TAMÁS (KoMa, Próféták)
Különdíj: –

Proics Lilla
nyulbeka.freeblog.hu, kultúra.hu

A legjobb új magyar dráma: térey jános: Protokoll – KOVÁCS DÁNIEL, MÁTHÉ ZSOLT, VINNAI ANDRÁS: Virágos magyarország – GIMESI DÓRA: A hétfejű tündér
A legjobb előadás: a mi osztályunk (Katona József Szín-ház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Anamnesis (Katona József Színház/Szputnyik Társulat, rendezte: Bodó Viktor) – hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb rendezés: vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – hedda gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: a Csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – a pESTIS (Szakkör – FÜGE, Vígszínház, rendezte: Dömötör András) – Musik, Musikk, Musique (Katona József Színház, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: trilógia Maraton (Gergye Krisztián Társulata, rendezte: Gergye Krisztián) – hajrá, háry! (HOPPart, rendezte: Novák Eszter) – Ahogy tetszik (HOPPart – Nézőművészeti Kft. – Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Koltai M. Gábor)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: mobil (Krétakör, rendezte: Schilling Árpád) – a hétfejű tündér (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes) – Hoppláda (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendezte: Tóth Miklós)
A legjobb női főszereplő: kézdi imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – kerekes éva (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház)
A legjobb férfi főszereplő: fekete ernő (Protokoll, Radnóti Színház) – polgár csaba (Peer Gynt, Örkény Színház) – keresztes tamás (Woyzeck, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: pogány Judit (A vihar, Örkény) – Járó Zsuzsa (Az isten előszobája, FÜGE) – sárközy-nagy ilona (Képmutatók cselszövése, Vádli – FÜGE)
A legjobb férfi mellékszereplő: schneider zoltán (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – rába roland (Hamlet, Nemzeti Színház) – máté gábor (Kispolgárok, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – Hamlet (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert) – peer gynt (Örkény Színház, tervezte: Izsák Lili)
A legjobb jelmez: Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta) – Peer gynt (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – hamlet (Nemzeti Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: virágos magyarország (Katona József Színház, Kamra, Kákonyi Árpád, Matkó Tamás) – A Pestis (Szakkör – FÜGE, Vígszínház, Márkos Albert) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: petrik andrea (Vágyvillamos) – LÁBODI ÁDÁM (A csárdáskirálynő, avagy 1916)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY, a Trafó tizenhárom évéért – GERGYE KRISZTIÁN, az együttműködésre nyitott, független alkotói munkájáért – GÁSPÁR ILDIKÓ a Két néni, ha megindul című előadás rendezéséért

Sándor L. István
Ellenfény

A legjobb új magyar dráma: Kárpáti Péter: A pitbull csElekedetei – SZÉKELY CSABA: Bányavirág – TASNÁDI ISTVÁN: East Balkán
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – A vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, rendezte: Mácsai Pál)
A legjobb rendezés: A tanítónő (Nemzeti Színház, rendezte: Novák Eszter) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – Peer Gynt (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János) – Egy nyári éj mosolya (Centrál Színház, rendezte: Trevor Nunn) – Hajrá, Háry! (HOPPart, rendezte: Novák Eszter)
A legjobb független színházi előadás: Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba) – A pitbull cselekedetei (FÜGE, Kárpáti Péter és a társulat) – Szüleink Szexuális neurózisai (Stúdió „K”, rendezte: Sopsits Árpád)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A hétfejű tündér (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes) – Bódog és szomorilla (Hepp Trupp, rendezte: Kolozsi Angéla) – Kacskaringó (Stúdió „K”, rendezte: Németh Ilona)
A legjobb női főszereplő: kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Lázár Kati (A szent család, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – Homonnai Katalin (Szüleink szexuális neurózisai, Stúdió „K”)
A legjobb férfi főszereplő: Haumann Péter (Az ügynök halála; A mi osztályunk, Miskolci Nemzeti Színház; Katona József Színház) – Bezerédi Zoltán (Kispolgárok, Katona József Színház) – Polgár Csaba (Peer Gynt, Örkény Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Pálmai Anna (A filozófus, Katona József Színház) – Györgyjakab Enikő (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Petrik Andrea (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Vajda Milán (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Mertz Tibor (Rokonok; Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – Fodor Tamás (Szent Johanna, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: Kokainfutár (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, tervezte: Kovács Dániel, Boros Lőrinc) – Scapin, a szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – Bányavirág (Pinceszínház, tervezte: Cziegler Balázs)
A legjobb jelmez: A filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – Makrancos Kata (Vígszínház, tervezte: Bujdosó Nóra) – Buborékok (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Tihanyi Ildikó)
A legjobb színházi zene: Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton) – Peer Gynt (Örkény Színház, Matkó Tamás) – Náthán gyermekei (Nemzeti Színház, Halas Dóra)
A legígéretesebb pályakezdő: Szilágyi Csenge (A tanítónő, Nemzeti Színház) – TÖRőCSIK FRANCISKA (A vihar; Pillantás a hídról, Örkény Színház) – RÉTFALVI TAMÁS (vígszínházi szerepeiben)
Különdíj: A KOLIBRI SZÍNHÁZnak húszéves tevékenységéért, ami paradigmaváltást eredményezett a magyar gyerekszínházakban, ugyanakkor új műfajokat honosított meg a csecsemőszínháztól a tantermi színházig – A negyvenéves STÚDIÓ „K”-nak – GIMESI DÓRÁnak gyerekdarabjaiért, bábszínházi adaptációiért, dramaturgiai munkájáért

Mivel a magyar színjátszás alapvetően továbbra is társulati repertoárrendszerben működik, ezért egy évad értékelésében az egyik legfontosabb szempont az, hogy milyen állapotban vannak, milyen teljesítményt nyújtanak ezek a társulatok.
Ebből a szempontból kiemelkedően jó évada volt néhány budapesti társulatnak, elsősorban az Örkény Színháznak, ahol a remek társulat nagyszerű előadásokkal jelentkezett, valamilyen formában majd’ minden bemutatójuk szerepel a listámon. Lényegében ugyanez mondható el a Katona József Színházról is, amelynek több bemutatójára (Woyzeck, Anamnesis, Kispolgárok) szintén szívesen szavaztam volna vagy a legjobb előadás, vagy a legjobb rendezés kategóriájában. A Radnóti Színház előadásai elsősorban kiváló színészi minőségükkel hívták fel magukra a figyelmet. Az ugyancsak nagyszerű művészi erőkkel rendelkező Nemzeti Színháznak is több előadása szerepel a listámon. (Az ifjúság felé való nyitás újabb fázisát jelentő Náthán gyermekei csak helyhiány miatt maradt le a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások listájáról.) Fontos előadások születtek a Bárkában is (mindenekelőtt a megkerülhetetlen East Balkán). Úgy tűnik, hogy ezekben a műhelyekben koncepciózus munka folyik. A társulatépítés és a profilteremtés állapotában van a Vígszínház, amely azt a kényes egyensúlyt keresi, hogy miképp tarthatók meg úgy a régi nézők is, hogy az új mondanivaló is megfogalmazható legyen.
Vidéken is működik néhány figyelemre méltó előadással jelentkező igényes társulat. A legigényesebb műsorpolitikát jó néhány éve a nyíregyházi színház folytatja. Több előadásuknak helye lenne a legjobb előadások listáján (Kulcskeresők, Az ügynök halála, Varázsfuvola). Debrecen – amellett, hogy egyre egységesebbnek tűnik a társulat – jelentős rendezők meghívásával hívta fel magára a figyelmet. Fontos előadások születtek így (mindenekelőtt a Scapin, a szemfényvesztő és az Illúziók). A határozott arculatváltás után talán a kecskeméti társulat az, amely a legtöbb figyelemre méltó előadást mutatta be vidéken (Bánk bán, Boldogtalanok, Átváltozások, A Karamazov testvérek, Buborékok). E tekintetben talán csak Szombathely a vetélytársa, ahol a nívós társulat igényes műsorpolitikát követett. (Fontos előadás lett a Szentivánéji álom, a Rokonok, a Top Dogs, a Zarándokének.) Kaposvár egyelőre még nem találja az új hangját (bár a Tisztogatás, az Antigoné és A szent család így is fontos előadás lett).

Szabó György, a Trafó megteremtője. Koncz Zsuzsa felvétele

A magyar színházi élet legnagyobb vesztesége a függetlenek ellehetetlenülése, a Szputnyik és a Hólyagcirkusz működésének felfüggesztése, a KoMa hányattatásai, a Sirály bezárása, minden független társulat általános pénztelensége. A Stúdió „K” még ezek között a redukált feltételek között is fontos előadásokkal jelentkezett. De úgy tűnik, hogy a magyar színjátszás leginnovatívabb területe évekre megbénult.
A társulati repertoárrendszer eltorzulását jelzi, hogy az állandó színházakban többnyire vándor rendezők dolgoznak, ami a munka minőségét sokban befolyásolja. Sajnálom, hogy néhány fontos rendezőnek nem sikerült helyet szorítanom a listámon, például Rusznyák Gábornak (Antigoné, Átváltozások), Bodó Viktornak (Anamnesis), Forgács Péternek (Kulcskeresők), Gothár Péternek (A filozófus), Szász Jánosnak (Boldogtalanok), Zsámbéki Gábornak (Kispolgárok).
Amellett, hogy működik néhány kiváló társulat, a magyar színház igazi értékét a színészi erő jelenti. Sokan nem szerepelnek a listámon, akikre szívesen szavaztam volna, korántsem a teljességre törve például a következőkre: Bán János, Blaskó Péter, Bodnár Erika, Börcsök Enikő, Csuja Imre, Debreczeny Csaba, Epres Attila, Fullajtár Andrea, Gálffi László, Gazsó György, Gerle Andrea, Horváth László Attila, Horváth Réka, Kálid Artúr, Kaszás Gergő, Keresztes Tamás, Kulka János, Kun Vilmos, Máté Gábor, Olsavszky Éva, Pogány Judit, Schneider Zoltán, Szacsvay László, Szandtner Anna, Szávai Viktória, Szirtes Ági, Takács Géza, Takács Kati, Trill Zsolt.
Továbbra is azt gondolom, hogy a magyar színjátszás egyik legkreatívabb ága a gyerekszínház. Hosszú a listája azoknak az előadásoknak, amelyek nem fértek rá a szavazólapomra. Bár nem vagyok a kategóriák bővítésének híve, ebben az évben jó lett volna, ha külön lehetett volna szavazni az ifjúsági előadásokra, annyi fontos produkció született. Ebben a (képzelt) kategóriában nálam a következő a sorrend: East Balkán – Bárka; Bunyósszív – Kolibri; Náthán gyermekei – Nemzeti.

Stuber Andrea

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: Bányavirág – TÉREY JÁNOS: Protokoll
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: Bánk bán (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László) – woyzeck (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) – hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Roadmovie Th&L (Sanyi és Aranka Színház, rendezte: Máthé Zsolt) – Majdnem (Szputnyik Hajózási Társaság, rendezte: Czukor Balázs)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers tv, ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Valika világa (Pulzus Társulás – Manna, rendezte: Kiss Márton) – Ó, azok a szép nap! (Fszt. 2, Eger, rendezte: Szegvári Menyhért)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Szamár a torony tetején (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás) – Bódog és Szomorilla (Hepp Trupp, rendezte: Kolozsi Angéla) – Kukorica-derce (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendezte: Tasnádi Csaba)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – bánfalvi eszter (Szent Johanna, Nemzeti Színház) – Bodnár erika (A mi osztályunk, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi főszereplő: bányai kelemen barna (Bányavirág, Yorick Stúdió) – mátray lászló (Bánk bán, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) – Fekete Ernő (Protokoll, Radnóti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Stefanovics angéla (Kaisers Tv, Ungarn, Pintér Béla és Társulata) – Györgyjakab Enikő (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Zsurzs Kati (Eredeti helyszín, Karinthy Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Mucsi zoltán (Kaisers Tv, Ungarn, Pintér Béla és Társulata) – Haumann Péter (A mi osztályunk, Katona József Színház, Kamra) – szemenyei jános (Bánk bán, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb díszlet: A lovakat lelövik, ugye? (Vígszínház, tervezte: Füzér Anni) – Scapin, a szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – A 1/2 kegyelmű (Színház- és Filmművészeti Egyetem, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: A filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – A 1/2 kegyelmű (Színház- és Filmművészeti Egyetem, tervezte: Benedek Mari) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta)
A legjobb színházi zene: Bánk bán (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, Könczei Árpád) – Gardénia (K.V. Társulat, Kákonyi Árpád) – Peer gynt (Örkény Színház, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: Budai Zsófi (Varázsfuvola, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza) – MOLNÁR GUSZTÁV (Majdnem, Szputnyik Hajózási Társaság) – BOHOCZKI SÁRA (Két néni, ha megindul, Örkény Színház)
Különdíj: NÁDASY ERIKA és SZEGVÁRI MENYHÉR az egri Fszt. 2. Színházért – A gondnokság sorozatért Katona József Színház

171 előadáson voltam az évadban. 28 szerepel közülük a szavazólapon valamilyen kategóriában. Vagyis szinte minden hatodik előadásban volt valami. Ennyire talán nem is jó a helyzet. Lehet, hogy az ember idővel egyre hálásabb a valamiért is.

Szántó Judit

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – Kispolgárok (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb rendezés: woyzeCk (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) – Hamlet (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – Don Carlos (Új Színház, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A Csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – Egy Nyári éj mosolya (Centrál Színház, rendezte: Trevor Nunn)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Jordán Adél (Woyzeck, Katona József Színház) – Kerekes Éva (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai, Örkény Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Hegedűs D. Géza (A pestis, Vígszínház) – Keresztes Tamás (Woyzeck, Katona József Színház) – Gáspár Sándor (Don Carlos, Új Színház)
A legjobb női mellékszereplő: FÜr Anikó (Pillantás a hídról, Örkény Színház) – Majsai-Nyilas Tünde (A lovakat lelövik, ugye?, Vígszínház)
A legjobb férfi mellékszereplő: máté gábor (Kispolgárok, Katona József Színház) – Rába Roland (Hamlet, Nemzeti Színház) – Szemenyei János (Bánk bán, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb díszlet: Hamlet (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert) – Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai (Örkény Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: Virágos Magyarország (Katona József Színház, Kamra, tervezte: Füzér Anni)
A legjobb színházi zene: –
A legígéretesebb pályakezdő: Lábodi Ádám (A csárdáskirálynő, avagy 1916, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) – TÖRőCSIK FRANCISKA (Pillantás a hídról, Örkény Színház)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY a Trafó európai színvonalú, sajátos arculatú műhellyé fejlesztéséért – FULLAJTÁR ANDREA Az utolsó tíz év Bajor Gizijének szuggesztív megidézéséért

Szűcs Mónika
Ellenfény

A legjobb új magyar dráma: Székely CSaba: Bányavirág – KÁRPÁTI PÉTER: A pitbull cselekedetei – TASNÁDI ISTVÁN: East Balkán
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, rendezte: Mácsai Pál) – A vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László)
A legjobb rendezés: Peer Gynt (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás) – A tanítónő (Nemzeti Színház, rendezte: Novák Eszter) – Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendezte: Rusznyák Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János) – Woyzeck (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) – Háry JÁnos (Kolibri Színház, rendezte: Novák János)
A legjobb független színházi előadás: Bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színhát Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba) – A pitbull cselekedetei (FÜGE, rendezte: Kárpáti Péter és a társulat) – Hajrá, Háry! (HOPPart Társulat, rendezte: Novák Eszter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A hétfejű tündér (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes) – Kacskaringó (Stúdió „K”, rendezte: Németh Ilona) – Bódog és Szomorilla (Hepp Trupp, rendezte: Kolozsi Angéla)
A legjobb női főszereplő: Kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Homonnai Katalin (Szüleink szexuális neurózisai, Stúdió „K”) – Sárosdi Lilla (Vakság, Nézőművészeti Kft.)
A legjobb férfi főszereplő: Debreczeny Csaba (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Polgár Csaba (Peer Gynt, Örkény Színház) – haumann PÉter (Az ügynök halála, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Szandtner Anna (Peer Gynt, Örkény Színház) – takács Nóra Diána (Peer Gynt; Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – györgyjakab Enikő (Hedda Gabler, Kolozsvár)
A legjobb férfi mellékszereplő: Epres Attila (Pillantás a hídról; Tarelkin [halála] élete; Peer Gynt; A vihar, Örkény Színház) – Mertz Tibor (Rokonok; Szentivánéji álom, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – Blaskó Péter (A tanítónő, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: kokainfutár (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, tervezte: Kovács Dániel, Boros Lőrinc) – Antigoné (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervezte: Szalai József, Rusznyák Gábor) – Bányavirág (Pinceszínház, tervezte: Cziegler Balázs)
A legjobb jelmez: Makrancos Kata (Vígszínház, tervezte: Bujdosó Nóra) – A filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – Buborékok (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Tihanyi Ildikó)
A legjobb színházi zene: Náthán gyermekei (Nemzeti Színház, Halas Dóra) – Kacskaringó; Szamár a torony tetején (Stúdió „K”, Spilák Lajos) – Peer Gynt (Örkény Színház, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: Pálos Hanna (A mi osztályunk, Katona József Színház) – Szilágyi Csenge (A tanítónő, Nemzeti Színház) – BOROSS MARTIN (Harminchatok, FÜGE Produkció)
Különdíj: FODOR TAMÁSnak a Stúdió „K” negyven évéért és „a nagy átruházásért” – A KEREKASZTAL SZÍNHÁZI ÉS NEVELÉSI KÖZPONTnak húszéves színházi nevelési munkájáért – POLGÁR ANDRÁSnak a Tantermi Színházi Projektért

Ugrai István
7óra7.hu, Színház

Senkálszky Endre

A legjobb új magyar dráma: Térey János: Protokoll – SZÉKELY CSABA: Bányavirág – GYARMATI KATA (adaptáció): fanny és alexander
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Budapest, rendezte: Máté Gábor) – AZ ÜGYNÖK HALÁLA (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendezte: Koltai M. Gábor) – PEER GYNT (Örkény Színház, rendezte: Ascher Tamás)
A legjobb rendezés: a CSÁRDáSKIRáLYNő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – VÍZKERESZT, AVAGY ELMENTEK TI a jó… (Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János) – Egy kis Marivó (Színház- és Filmművészeti Egyetem, Ódry Színpad, rendezte: Máté Gábor) – Virágos Magyarország (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Kovács Dániel)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers Tv, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – A Papnő (Krétakör, rendezte: Schilling Árpád) – Majdnem (Szputnyik Hajózási Társaság, rendezte: Czukor Balázs)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: NáthÁn Gyermekei (Nemzeti Színház, rendezte: Gigor Attila) – East Balkán (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György) – János vitéz (Kolibri Színház, rendezte: Novák János)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Kerekes Éva (Peer Gynt, Örkény Színház) – Bánfalvi Eszter (Szent Johanna, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Horváth László Attila (Az ügynök halála, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza) – Polgár Csaba (Peer Gynt, Örkény Színház) – Scherer Péter (A gondnok, Nézőművészeti Kft., Szkéné Színház)
A legjobb női mellékszereplő: Takács Nóra Diána (Peer Gynt, Örkény Színház) – Monori Lili (Szégyen, Proton Színház) – Petrik Andrea (Vágyvillamos, Radnóti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Schneider Zoltán (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – Takács Géza (A Pál utcai fiúk, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – Pintér Béla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata)
A legjobb díszlet: A PÁL UTCAI FIÚK (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervezte: Cziegler Balázs) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – Bőrpofa – a VRRRRRRRÜMMM láncfűrésszel (Katona József Színház, Kamra, tervezte: Horgas Péter)
A legjobb jelmez: A Karamazov testvérek (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Kiss Borbála) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Benedek Mari) – Peer Gynt (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: Hálátlan dögök (Krétakör, Dargay Marcell) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, Tallér Zsófia) – Buborékok (Katona József Színház, Kecskemét, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: Vaszkó Bence (Az ügynök halála, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza) – 011-ALKOTÓCSOPORT (Kutyaszorítóbban)
Különdíj: SZABÓ GYÖRGY a Trafó megteremtéséért és kiemelkedő színvonalú működtetéséért – NÁDASY ERIKA és SZEGVÁRI MENYHÉRT az egri Fszt. 2. Színház létrehozásáért és működtetéséért – A KRÉTAKÖR a Krízis-trilógiáért

Az évadban tényleg kevés hosszú távon emlékezetes teljesítmény született, végignézve a listát olyan érzésem van, mintha alig pár előadást láttam volna, holott kétszáz körülit néztem végig. Egyre kevesebb színház vállal kockázatot, egyre inkább jellemző a „menjünk biztosra” elv még erőteljesebb érvényesítése, és így szaporodnak a kiszámítható, középszerű és unalmas – kurzusbiztos – produkciók. Az ezzel való szerencsésen nyílt szembemenés indokolja például a kaposvári színi egyetemisták vizsgaelőadásának jelölését, amely szabadtéren, változó helyszínen majd öt óra hosszúságban új dimenzióban, felszabadultan és színházi „sallangok” nélkül mutatta meg a Vízkeresztet. Számomra kiemelkedő, ezért több kategóriában jelölt teljesítmény Zsótér Sándor Vágyvillamosa és Koltai M. Gábor nyíregyházi Az ügynök halála-előadása, mindkettő egy modern amerikai pop-dráma mélységét tárta fel újszerűen és mindenekelőtt húsba vágó érvényességgel, mindenképpen reflexióra késztetve. Maradandóan állandó olvasatot nyújtott Ascher Tamás örkénybeli Peer Gyntje, több kiváló alakítással, végtelenül időszerű, egyszerre lírai és valóságközeli Máté Gábor A mi osztályunk című ensemble-előadása a Kamrában. Pintér Béláék közéleti reflexiója, a Kaisers TV, Ungarn mikro- és makroszinten is tükre közéleti történéseinknek. Fontosnak éreztem a színház eszközeivel társadalmi gondolkodásra és párbeszédre késztető Krízis-trilógia két előadásának (A papnő, Hálátlan dögök) jelölését egy-egy kategóriában, ahogyan a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt és jelenlegi diákjainak önszerveződő alkotóműhelyét is, a 011-et. A díszlet esetében sajnálom, hogy nem alkotókat, hanem előadásokat jelölünk – Cziegler Balázst A Pál utcai fiúkért jelöltem, de ebben nem elhanyagolható része van a pinceszínházi Bányavirág és a tatabányai Nóra tervezésének is.

Urbán Balázs

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: Bányavirág – TÉREY JÁNOS: Protokoll
A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, Kamra, rendezte: Máté Gábor) – A vihar (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – bányavirág (Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban) – Vágyvillamos (Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – a csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Bolha a fülbe (Radnóti Színház, rendezte: Mohácsi János) – két néni, ha megindul (Örkény Színház, rendezte: Gáspár Ildikó)
A legjobb független színházi előadás: Szégyen (Proton Színház, rendezte: Mundruczó Kornél) – Négyeshatos (Stúdió „K”, rendezte: Forgács Péter) – Áldja meg az isten, Mr. Vonnegut (KoMa Társulat, rendezte: Valcz Péter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: Kováts adél (Vágyvillamos, Radnóti Miklós Színház) – bánfalvi eszter (Szent Johanna, Nemzeti Színház) – Kézdi imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi főszereplő: fekete ernő (Protokoll, Radnóti Színház) – Gálffi lászló (A vihar, Örkény Színház) – Blaskó Péter (A fösvény, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: kerekes éva (Peer Gynt, Örkény Színház) – Takács nóra diána (Tarelkin [halála] élete; Peer Gynt, Örkény Színház) – györgyjakab enikő (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: mihajlo janÑikin (Cseresznyéskert, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata) – rába roland (Hamlet, Nemzeti Színház) – Hatházi andrás (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb díszlet: Scapin, a szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – hedda gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb jelmez: a filozófus (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) – tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina) – szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta)
A legjobb színházi zene: hálátlan dögök (krízis 2.) (Krétakör, Dargay Marcell)
A legígéretesebb pályakezdő: lábodi ádám – BORBÉLY ALEXANDRA – PÁLOS HANNA
Különdíj: A Gondnokság-sorozat alkotóinak és szereplőinek (Katona József Színház)
Tartok attól, hogy az elmúlt évadból sokkal inkább arra fogunk emlékezni, ami nem a színpadon, hanem azon kívül történt. A színházi vezetőváltások riasztó – és az Új Színház körüli botrányban csúcsosodó – tendenciáira, a Trafó tönkretételére, a független társulatok kiéheztetésére. Egyre kevesebb az olyan színházi műhely, ahol valóban nyugodtan és elmélyülten lehet dolgozni. Nyilván ezzel is összefügg, hogy az utóbbi idők messze leggyengébb évada volt az idei (bár biztosan nem ez az egyedüli ok). Mindenesetre egyetlen revelatív előadást sem láttam az idén, igazán jelentősnek véltet és/vagy saját színházi ízlésemhez közel állót is csak igen keveset. Az átlagszínvonal pedig egyértelműen alacsonyabb volt a korábbi évekénél. Ebből következik, hogy az egyéni teljesítményeknél is kevesebbet kellett hezitálnom (azért volt, aki így is sajnálatosan kimaradt, például Keresztes Tamás, László Zsolt, Kulka János, Fodor Tamás, Bogdán Zsolt, Bányai Kelemen Barna, Viola Gábor, Vékes Csaba, Csernik Árpád, Nagy Zsolt, Szandtner Anna, Fullajtár Andrea, Kalmár Zsuzsa, Szávai Viktória, Für Anikó). A legtöbb dilemmám talán épp a független színházi előadásoknál volt; ha a nehezen minősíthető kultúrpolitikai (?) törekvések célt érnek, jövőre biztosan egyszerűbb lesz a döntés…És egyáltalán: a nem túl jókedvű voksolás közben nem tudtam nem arra gondolni, nehogy jövőre még az idei évadot is vissza kelljen sírnom.

Zappe László
Népszabadság

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba: Bányavirág – PINTÉR BÉLA: Kaisers TV, Ungarn – VALCZ PÉTER: Áldja meg az Isten, MR Vonnegut
A legjobb előadás: Hedda Gabler (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Serban) – Kispolgárok (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – Woyzeck (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás)
A legjobb rendezés: A mi osztályunk (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) – Tarelkin (halála) élete (Örkény Színház, rendezte: Mácsai Pál) – Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A Csárdáskirálynő, avagy 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb független színházi előadás: Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – Áldja meg az Isten, MR Vonnegut (KoMa, rendezte: Valcz Péter) – Vízkereszt, avagy elmetek ti a jó… (Kaposvári Egyetem, Zsámbéki Színházi Bázis, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Náthán gyermekei (Nemzeti Színház, rendezte: Gigor Attila) – Szamár a torony tetején (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás)
A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház) – kézdi imola (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Bognár Gyöngyvér (Boldogtalanok, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb férfi főszereplő: Debreczeny Csaba (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Hatházi András (Egy ügynök halála, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Hegedűs D. Géza (A pestis, Vígszínház)
A legjobb női mellékszereplő: Takács Nóra Diána (Tarelkin [halála] élete, Örkény Színház) – Mezei Kinga (Dogs and drugs, Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház) – Pálmai Anna (A filozófus, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: Hatházi András (Hedda Gabler, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – Pálffy Tibor (Bánk bán, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) – Dimény Levente (Liliomfi, Nagyváradi Állami Színház – Szigligeti Társulat)
A legjobb díszlet: Vágyvillamos (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária) – Scapin, A szemfényvesztő (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – A hazug (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, tervezte: Cziegler Balázs)
A legjobb jelmez: Szentivánéji álom (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta)
A legjobb színházi zene: Vízkereszt, avagy elmetek ti a jó… (Kaposvári Egyetem, Zsámbéki Színházi Bázis, Formán Bálint, Kovács Márton) – Négyeshatos (Stúdió „K”, Spilák Lajos)
A legígéretesebb pályakezdő: Tasnádi Bence (Virágos Magyarország, Katona József Színház) – PETRIK ANDREA (Vágyvillamos; Bolha a fülbe, Radnóti Színház) – LOVAS ROZI (Tisztogatás, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) Különdíj: SZABÓ GYÖRGY (Trafó)

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.