Megjelent a Színház folyóirat MÁRCIUSI száma!
► Vezető témánk: KOLLEKTÍV ALKOTÁS. „A kollektivitás fogalmának történetiségéből nem következik az, hogy a kortárs színházi munkaformák közül bármire tetszőlegesen ráaggathatnánk.” Kricsfalusi Beatrix és Adorjáni Panna fogalomtisztázó írása. Színházi és táncos kerekasztal olyan hazai alkotókkal, akik előszeretettel dolgoznak nemhierarchikus alkotói felállásban. Czirák Ádám cikke a kollektív színházcsinálás és koreografálás nemzetközi pozícióiról.
► BÁNK BÁN. „Két órában elmesélik a Bánk bánt, nem helyette, mellette, alatta fogalmaznak.” Perényi Balázs és Urbán Balázs levelezése, Varga Zsófia dramaturgi jegyzete a budapesti Katona József Színház Tarnóczi Jakab rendezte előadásáról.
► NÉGYKEZES. Borgos Anna és Pethő Tibor a Törvényen belül c. Narratíva produkcióról.
► SZÍNHÁZ ÉS POLITIKA. Berecz Zsuzsa tanulmánya a Centrális Galéria Balra át, jobbra át c. kiállítása kapcsán arról, mit is jelentett a reálszocializmusban a művészeti-politikai radikalizmus. Herczog Noémi szótára a politika/politikusság és a színház/performativitás határeseteiről.
► AZ IFJÚ NÉZŐHÖZ. Jászay Tamás interjúja Ellinger Edinával, a Budapest Bábszínház első női igazgatójával. Stuber Andrea három ifjúsági előadásról, Maul Ágnes öt gyerekeknek szóló (tánc)produkcióról.
► MERCE CUNNINGHAM 100. Fuchs Lívia tanulmánya és Vida Virág Cunningham-interjúk alapján megrajzolt alkotói portréja a 20. század egyik legnagyobb hatású koreográfusáról.
►VILÁGSZÍNHÁZ. Zárug Berni a MAFESZT 2020 eseményeiről.

Részletes tartalomjegyzékért kattints IDE.

(Kapható a nagyobb újságárusoknál Budapesten és vidéken, az Írók Boltjában és egyes színházakban.
Ha nem akarsz lemaradni a Színház folyóiratról 2020-ban, a kedvezményes éves előfizetésért kattints IDE.) 

Facebook Comments