Itt a nyár és itt a júniusi szám! Címlapon: A hattyú (Polgár Csaba, Örkény Színház). Az előadásról Pethő Tibor írását lapunkban Muntag Vince színháztörténész, Molnár Ferenc kutatója kommentálta. Az előadás látványvilágáról pedig Tompa Andrea esszéjét közöljük.

Vezértéma: NŐI SZEREPEK. Benne sok-sok kerekasztal: Lány vagy fiú a rút kiskacsa? Papp Tímea beszélgetett Gimesi Dórával, Kocsis Rozival és Rádai Andreával a gyerek előadásokban közvetített nemi szerepekről. Marton Éva két markáns női alkotó egyéniséggel, Székely Krisztával és Török-Illyés Orsolyával, Proics Lilla pedig négy, műfaji határokat feszegető női alkotóval, Réti Annával, Szabó Veronikával, Szabó Rékával és Jobbágy Bernadett-tel beszélgetett.

Hajnal Márton két feminista tematikájú Markó Róbert-rendezésről, Turbuly Lilla a Rózsavölgyi Rosmersholmjáról írt nekünk, Puskás Panni pedig színészportrét Hernádi Juditról.
További vad témák: feminista politikai témák a román színházban, és Erdődi Katalin esszéje az osztrák feminista előadó-művészeti trendekről.

Kritika: Hermann Zoltántól Závada Péter Je suis Amphitryion (Geréb Zsófia. Trafó).

Szeged: Papp Tímea összegezte az elmúlt két szegedi évadot, Artner Sisso pedig a Szegedi Kortárs Balett évadát.

K2: Darida Veronika alapos drámatörténeti elemzése és kritikája a Stúdió K-ban bemutatott A Cenci-házról, Turbuly Lilla pedig a k2 további két előadásáról írt nekünk.

Tüntetés/Teatralitás: P. Müller Péter hatvannyolcas írásának befejező része szintén júniusi számunkban olvasható! 

Részletes tartalomjegyzékért kattints ide, amúgy keresd az Írók Boltjában vagy újságárusoknál vagy a szerkesztőségben! (szinhazalapitvany@gmail.com)

 

Facebook Comments