Júniusi dupla szám (ami valójában tripla, és jó darabig az utolsó) Előrendelhető!

Hogyan? A lap alján instrukciók!
2016-05-05

Mit kínálunk kb. 140 oldalon?
Témáink: A színház mint közfeladat. Ügynök. Albee, Gozzi. Meg lehet érteni a kortárs táncot? MITEM. Világszínház gazdagon. Kritika, interjú, esszé.

És mindez részletesen:

A színház mint közfeladat. Megpróbáljuk körüljárni, mit jelent a közfeladat a színházban. Hogyan gondolkodik erről a fenntartó (a Főváros) és hogyan a Stúdiók K vezetője, Zubek Adrienn? (Interjúk: Kovács Bálint, Jászay Tamás) Milyen közfeladatok vannak a médiában és azok hogyan értelmezhetőek a színházakban? (Ugrai István tanulmánya) Mi történik a vidéki színházakban, különösen a stúdiókban? (Szabó István tanulmánya). Merre tart a minisztérium által fönntartott Operettszínház és hogyan értelmezi magára a közfeladat fogalmát? (Hamvay Péter írása) Mi a helyzet a vidéki tánctagozatokkal? (Török Ákos írása)

Ügynök. A Katonában bemutatott Bihari című dráma köré ügynöktematikát szerkesztettünk. Szőnyei Tamás történész és Deczki Sarolta irodalomkritikus, Tar Sándor-kutató írnak a drámáról. Az ügynökök reprezentációjáról a színházban Róbert Júlia dramaturg írt. Fuchs Lívia tánctörténész a 60-70-es évekből három beszervezést, megfigyelést dolgoz fel levéltári forrásokból.

Előadások köré rendeztük: Gozzi, Nem félünk a farkastól. Csáki Judit kritikája a Turandotról (Radnóti Színház) és Török Tamara tanulmánya Gozziról (és Goldoniról). Stuber Andrea kritikája a Centrálban bemutatott Albee-darabról és Seress Ákos elemzése a dráma férfi- és nőképéről.

Világszínház. Most egyedülállóan gazdag a világszínházrovatunk. Peter Brook, Frank Castorf, Jerome Bel előadásairól lesz szó (szerzők: Upor László, Thomas Irmer, Králl Csaba), valamint a nálunk ismeretlen Wolfram Lotz fiatal német drámaíró feszegeti a színház mint demokratikus intézmény kérdéseit, interjújához Gáspár Ildikó fűzött kommentárt.

Tánc és beavatás – Hogyan lehet a kortárs táncot megérteni? Berecz Zsuzsa és Juhász Dóra a magyarországi és nemzetközi táncszínházi beavató programokat, módszertanokat veszik szemügyre. Ebben a témában még sosem közöltünk írást!

Kritika-rovat, benne: Nemzeti: Csongor és Tünde, Átrium: Kerengők; Katona: A bajnok; Dunaújváros: Don Quijote, Trafó: Dongó, Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk, Emlékmű 0 – erről az előadásról kritikavitát közlünk; Stúdió K: Várunk. Haza; Zalaegerszeg: Makrancos Kata. (Szerzők: Urbán Balázs, Rádai Andrea, Miklós Melánia, Adorjáni Panna, Varga Anikó, Kovács Dezső, Szoboszlay Annamária)

A Nemzeti MITEM fesztiválját Patrice Pavis „Érti-e az idegen mások előadását” c. tanulmányával vezetjük be. A MITEM néhány előadásáról kritikát írt Hermann Zoltán, Molnár Zsófia, Adorjáni Panna.

LA MOUETTE Mise en scène: Thomas Ostermeier Traduction et adaptation: Olivier Cadiot, Thomas Ostermeier Musique: Nils Ostendorf Scénographie: Jan Pappelbaum Dramaturgie: Peter Kleinert Costumes: Nina Wetzel Lumière: Marie-Christine Soma Peinture: Katharina Ziemke Assistanat mise en scène: Elisa Leroy, Christèle Ortu Construction du décor: Atelier du Théâtre de Vidy Avec: Bénédicte Cerutti Valérie Dréville Cédric Eeckhout Jean-Pierre Gos François Loriquet Sébastien Pouderoux de la Comédie-Française Mélodie Richard Matthieu Sampeur Et Marine Dillard (peinture) Copyright by Arno Declair Birkenstr. 13 b, 10559 Berlin Telefon +49 (0) 30 695 287 62 mobil +49 (0)172 400 85 84 arno@iworld.de Konto 600065 208 Blz 20010020 Postbank Hamburg IBAN/BIC : DE70 2001 0020 0600 0652 08 / PBNKDEFF Veröffentlichung honorarpflichtig! Mehrwertsteuerpflichtig 7% USt-ID Nr. DE 273950403 St.Nr. 34/257/00024 FA Berlin Mitte/Tiergarten

Ostermeier Sirálya a MITEM-en

Visky András és George Banu gondolatcseréje, kicsit Pilinszky drámái kapcsán. Kik a színházgyűlölők, milyen (legyen) a dramaturgia. Molnár Illés elemzése Visky Porno című darabjáról. Esszé David Bowie színpadi szerepeiről, maszkjairól (K. Horváth Zsolt) és Mikó Csaba Apátlanok című darabjáról (Muntag Vince). Interjú Gáspár Sándorral és Szakács Lászlóval (szerzők: Tóth Berta és Proics Lilla).

Hol kapható? Mennyiért?

A lap ára: 1.300 Ft

Kapható június 8-tól kereskedelmi forgalomban, illetve előrendelhető a szinhazalapitvany@gmail.com címen. Ha az előrendelt lap postai kézbesítését kéri, akkor +470 Ft postaköltséget is kérünk.

 

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.