Nánay István: A hatvanadik

Nánay István a Budapest Bábszínház jubileumára
2009-10-21

Sorozatos válságok után 1958 augusztusában gyökeres fordulat állt be a bábszínház életében: Szilágyi Dezsőt nevezték ki igazgatónak.

1949. szeptember 1-jén államosították a színházakat. Megszűntek a magánteátrumok, közülük a legtöbb új profilt kapott, vidéken pedig kialakult az állandó társulatú intézmények hálózata. Kis változásokkal ez a struktúra jellemzi ma is a színházi életet. Ekkor hozták létre az Állami Bábszínházat is. Jogutódja 1992-től a Budapest Bábszínház lett, amely tehát most ünnepli az első államilag fenntartott hivatásos bábszínház megalapításának hatvanadik évfordulóját.
Legalábbis formálisan. Az Állami Bábszínháznak volt ugyanis elődje, a Mesebarlang, amely első előadását 1948. február 21-én tartotta. A színház a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének égisze alatt működött, és sem a vezetői, sem a tagjai között nem találunk olyanokat, akiknek korábban komolyabb közük lett volna e műfajhoz. Másfél év alatt öt bemutatót tartottak, amelyek zömmel apró mesejelenetek füzéréből álltak.
Ez a társulat lett az új színház együttesének magja, és ez a műsorarculat még hosszú ideig tovább élt. A kelet-európai országokban szovjet mintára, mindenekelőtt a Szergej Obrazcov vezette moszkvai Állami Bábszínház példája nyomán alakították ki a bábszínházakat, ami azt jelentette, hogy nemcsak a működési elveik, de a repertoárjuk is hasonlított egymáshoz, számos azonos szovjet darabbal a műsoron.
A mintát nálunk sajátosan követték, ugyanis egyedül Magyarországon nem jött létre a bábszínházak hálózata, itt egyetlen intézménynek kellett eleget tennie a műfajjal szemben támasztott összes követelménynek. Az Állami Bábszínház abban is egyedülálló volt, hogy más nemzetek gyakorlatától eltérőn mereven elzárkózott a népi-vásári és a művészi bábozás hazai hagyományainak átvételétől.
A bábszínház elsődleges feladatának kezdetektől fogva a gyerekdarabok bemutatása számított, ám az ötvenes években a legsikeresebbek a felnőtteknek tartott „esztrád”-műsorok voltak. A munkáskáder főrendező, Szegő Iván moszkvai tanulmányúton látott előadások alapján teremtette meg azt a parodisztikus, szatirikus, a magyar kabaréhagyományokra is építő műsortípust, amelyre özönlöttek a nézők.
Sorozatos válságok után 1958 augusztusában gyökeres fordulat állt be a bábszínház életében: Szilágyi Dezsőt nevezték ki igazgatónak. Az általa vezetett intézmény jellegét, műsorát, játékstílusát, működési mechanizmusát alapvetően az ő személye, ízlése, műveltsége, felkészültsége és rátermettsége határozta meg. Olyan korszakos jelentőségű munkatársakat gyűjtött maga köré, mint Szőnyi Kató, Bródy Vera, Koós Iván, Lévai Sándor, Kardos G. György, Láng István – s a névsor igencsak hiányos. Színházának két alapembere Balogh Géza és Urbán Gyula lett, akiket Prágába küldött tanulni, mivel akkoriban legközelebb ott lehetett egyetemi szintű bábrendezői végzettséget szerezni.

Líra és Epika Matz Károly felvétele

Szilágyi nevéhez fűződik a bábszínház egyik legragyogóbb korszaka, amelyet mindenekelőtt a zenei és kísérleti műsorok fémjeleznek. Szakítottak a bábjátszásban meghonosodott zeneillusztrációs módszerekkel, és a választott művek dramatikus magját bontották ki a bábjátszás speciális, mással nem helyettesíthető eszközeivel. A csodálatos mandarin, A fából faragott királyfi, a Petruska, A katona története, a János vitéz, a Háry János évtizedeken át a színház állandó repertoárdarabja maradt. Nemcsak idehaza, de külföldön is elragadtatással fogadták őket, s jóvoltukból a legismertebb és legtöbbet utazó magyar színház hosszú éveken át az Állami Bábszínház volt. De azok az etűd-elő-adások is bejárták a nagyvilágot, amelyekben többek között Beckett, Mroz˙ek, Ligeti György, Prokofjev, Gogol egy-egy műve fogalmazódott újjá a bábok segítségével.
Ez volt a bábszínház arculatának fényes, sikeres oldala. A másik, a mindennapok rutinelőadásai nyomán kirajzolódó arcél szürkébbnek mutatkozott. A színház mamutintézménnyé vált, több minitársulat dolgozott egymás mellett, s a fővárosban teljesített előadásszámokat többszörösen meghaladta a vidéken, a hajdani vándorszínészetet idéző körülmények között, futószalagszerűen abszolváltaké. A bábszínészek képzését is a színház végezte, miáltal csaknem lehetetlenné vált átjárásuk a színházakba.
A nyolcvanas években a bábszínház – sikerei ellenére – egyre inkább belterjessé vált, hanyatlása elkerülhetetlenül bekövetkezett. A folyamatot az sem tudta késleltetni, hogy a Kaposvárról érkező Lengyel Pál személyében a színházi látásmódot is érvényesítő rendező került a társulathoz, illetve a tervezői kar a sajátosan egyedi szemléletű Orosz Klaudiával erősödött meg. A szisztéma, amelyet Szilágyi igazgatása elején kigondolt, felépített és egy darabig jól működtetett, menthetetlenül túlélte önmagát. Ennek első jele néhány vidéki bábszínház megalakulása volt, ami megbontotta a monolitnak hitt bábszínházi rendszert.
Szilágyi Dezső 1992-es nyugdíjba vonulását követően – egy rövid, belső feszültségektől terhes intermezzo után – 1994-ben Meczner János lett az igazgató. Kívülről jött, nem kötötték bábszínházi hagyományok, ez egyszerre nehezítette és könnyítette helyzetét. A társulat ugyan nehezebben fogadta el, ő viszont szabadabban alakíthatta a műsort, szokatlan formák meghonosítására vállalkozhatott, s kamatoztathatta színházrendezői és társulatvezetői tapasztalatait. Nem könnyítette meg a dolgát, hogy amikor posztját elfoglalta, a társulat átlagéletkora igen magas volt, hiszen az Állami Bábszínház megszűntekor és kettéválásakor az együttes fiatalabb tagjainak túlnyomó többsége a Kolibri Színházba szerződött.

Kalevala Matz Károly felvétele

Meczner fokozatosan, lépésről lépésre újította meg a társulatot, frissítette a repertoárt, s adott bemutatkozási lehetőséget számos vendégművésznek. Másfél évtized alatt megváltozott, korszerűbbé vált a Budapest Bábszínház szellemisége, stílusa. Az új arculat kialakításában a színház állandó művészei mellett egyre nagyobb szerepet kaptak a bábszínházi rendezők középnemzedékének tagjai, a külföldi meghívottak és a színházi és filmes területről érkezők. A vendégrendezők nagy számából szinte automatikusan következik, hogy a születő előadások stiláris és tematikai szempontból meglehetősen sokfélék, ami egyszerre jelent előremutató sokszínűséget és minőségi heterogenitást.
A legnagyobb változás a tizenöt év alatt bekövetkezett generációváltásnak köszönhető. Mivel Meczner vezeti a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínészosztályait – és a most induló bábrendezőit is –, a társulatot tanítványaival tudja folyamatosan frissíteni. Számos olyan fiatal író, zeneszerző, tervező is bemutatkozási lehetőséget kapott, akik a bábozást mint a színházi kifejezésmód legkomplexebb területét tudták és akarták birtokukba venni.
Ma már dolgozik és egyre meghatározóbb munkákat készít a bábrendezők legfiatalabb nemzedéke, amelynek tagjai vagy Lengyelországban, illetve Berlinben tanultak, vagy a színészet mellett vállalnak mind gyakrabban színre állítási feladatokat. E fiatalok találkozásából számos izgalmas, újszerű produkció születik az alternatív és a vidéki bábegyütteseknél, illetve a Budapest Bábszínházban egyaránt. A 2009–2010-es évadban a jubiláló teátrum minden bemutatóját ezek a fiatal rendezők jegyzik.
A Budapest Bábszínház ma már nem az ország egyetlen bábos intézménye, hanem egy az egyre sokasodó társulatok közül. Természetesen mások a lehetőségei, mint a vidéki együtteseknek vagy a független csoportosulásoknak. Más a feladata és a felelőssége is. Kényes egyensúlyt kell kialakítania a múlt értékeinek, hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, valamint a szüntelen megújulás és kísérletezés között.

Odüsszeusz Matz Károly felvétele

Az elmúlt hatvan év a színháztörténet része lett. A felgyűlt tapasztalatok, továbbgondolásra érdemes történések, eredmények és bukások elemző számbavétele – amelynek könyv alakban való megjelentetése szerepel a színház tervei között – nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az elindult folyamatok továbbépüljenek és kiteljesedjenek.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.