Markó Róbert: Pénz beszél, disznó röfög

Farm Bt. - szombathelyi Weöres Sándor Színház - KRITIKA
2009-11-02

Az alapötlet tehát működőképes, sorjáznak is az aha-élmények, ám jó félóra után a regény ismeretében sejthetővé válik a végkifejlet.

Orwell Állatfarmja az apropója Dömötör Tamás legújabb rendezésének – a szombathelyi Weöres Sándor Színház rendezője maga adaptálta az allegorikus-szatirikus kulcsregényt, melynek szereplőit a huszadik század harmincas éveinek szovjet politikusaival szokás azonosítani. Dömötör szövege még csak nem is átirat, hanem szinte teljesen saját szöveg: az Orwell-mű dramaturgiai vázát és alapszituációját, egyes szerepkörvonalait kölcsönzi ki, s erre fűz-épít fel valamiféle kortárs problematikát (ahogyan anno a Czukor Show tette Füst Milán Boldogtalanok című drámájával).
A cselekményt egy tévéstúdióba helyezi, ahol is a Farm Bt. égisze alatt pornófilmeket forgatnak, melynek hasznát bizonyos Wolfmann fölözi le – őellene tör ki a lázadás, melynek végén a filmstúdió függetlenedik, innentől semmi pornó, csakis vegytiszta művészet (közben némi reklámfilmek, mert a művészet, tudjuk, non-profit szektor), cél a társadalmi igazságosság, és eljön majd a Kánaán. A Bt., ahogy illik, előbb Kft., majd Zrt. formájában működik tovább, a végkicsengés pedig, ahogyan Orwellnél: zsarnokság, kizsákmányolás, elveszett illúziók, semmivé lett utópia.

 

Elöl: Horváth Ákos, Dobos László, Czapkó Antal; hátul: Bajomi Nagy György / Mészáros Zsolt (pointerfilm.hu) felvétele

Dömötör szövegkönyvébe szépen, plasztikusan illeszkednek Orwell szereplői: Szilárd (alias Napóleon) a független stúdió egyik vezetője, aki a pénzben hisz, Golyó (alias Hógolyó) a másik, aki viszont a művészetben és az igazságosságban. Süvi (alias Süvi), Szilárd szócsöve mindenes-gyártásvezető, Bandi, Rózsi, Mollie pornó-, majd reklámszínészek, Holló (alias Mózes) operatőr, Bendzsi (alias Bejámin) vágó, és így tovább. Az alapötlet tehát működőképes, sorjáznak is az aha-élmények, ám jó félóra után a regény (miliőjének) ismeretében sejthetővé válik a végkifejlet, sablonossá az úgynevezett mondanivaló. Csupán némely szövegpoénok és jól sikerült alakítások – egyetlen példa: Jordán Tamás az előadás elején a búcsúzó pornórendező (alias Őrnagy) szerepében ziccermonológot kap, és elemi erővel abszolválja – ébresztik fel az el-ellankadó nézői figyelmet.

Dömötör rendezése annak ellenére is leginkább hagyományosnak mondható, hogy a Szerelmes Balázs után ismét az átlagosnál összetettebb technikai bázist működtet – a televíziós vezérlőt közvetlenül, a stúdióban zajló eseményeket képernyőkön látjuk -, ám emellett az előadás a szöveg pontos elemzésére és illusztratív bemutatására törekszik, e forma pedig hamar kifullad. Csernay István és Szili Péter reáldíszlete alkalmas, de meglepetések nélküli terep; Kárpáti Enikő jelmezei valóságot és jellemet festenek, ez utóbbi változásait talán a kelleténél kissé drasztikusabban, túlságosan is megsegítve a befogadást.
Farm Bt. hiába tartana rettentő tükröt, nem kínál különösebb intellektuális feladatot a nézőnek.

Farm Bt.
George Orwell Állatfarm című műve nyomán írta: Dömötör Tamás. Díszlet: Csernay István, Szili Péter. Jelmez: Kárpáti Enikő. Technikai rendező: Vella Péter. Technikai munkatárs: Juhász Ádám. Grafika: Bonyhádi Károly. Hang és fény: Simon Ottó. A rendező munkatársa: Mátis Inez. Rendező: Dömötör Tamás.
Szereplők: Jordán Tamás, Bajomi Nagy György, Endrődy Krisztián, Vlahovics Edit, Sztankay Orsolya m.v., Trokán Péter, Szabados Mihály, Dobos László m.v., Horváth Ákos, Czapkó Antal, Vass Szilárd, Balogh János, Budai Dávid, Pusztai Fanni, Varga Dóra.

Weöres Sándor Színház, Szombathely, 2009. október 31.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.