► Vezető témánk: TRIANON. „Nem volt még olyan magyar kurzus, amelyik a teljes igazságot vállalni tudta volna Trianon-ügyben, pedig a történészek mindent kiderítettek már, el kell csak olvasni. Ha valaki elolvassa, rájön, hogy ezt nem lehet visszacsinálni. Nincs titok. Ez viszont fáj, mert ilyen az emlékezés.” Vida Gábor esszéje Trianon drámájáról egy meg nem valósult színdarab ürügyén. • Tabu-e Trianon? – Körkérdésünkre Bíró Bence, Halasi Zoltán, Háy János, Máté Gábor, Márton László, Néder Panni, Székely Csaba, Tasnádi István és Visky András válaszolt. • Bari Bence, Bazsányi Sándor, Imre Zoltán és Urbán Balázs kerekasztal-beszélgetése a színházi feldolgozásról a százéves évforduló apropóján (moderátor: Szabó Attila).
► BÜRGERBÜHNE: CIVILEK KŐSZÍNHÁZBAN. „A Bürgerbühne a realitásra és helyismeretre épül. A színházat szociális művészeti formaként értelmezi, amelynek sajátos szociális esztétikája az élet helyi realitásához kötődik.” Neudold Júlia a civil szereplők kőszínházi jelenlétének történetéről és definíciójáról. • Kiss Gabriella az Örkény Színház Kiváló dolgozókjáról.
► A BLOKÁD PERFORMATIVITÁSA. „Lehet darabokat csinálni a múltról, a múltból, lehet elővenni régi alkotók műveit, és azokat felhasználni, de csakis akkor lesz értelme, ha az, amit mindebből kihozunk, a jelen történéseire reflektál, és akkor szól a legnagyobbat, amikor a nagy közösség tud hozzá kapcsolódni.” Dézsi Fruzsina a #freeSZFE-mozgalomról mint térfoglalásról. • A #freeszfe mozgalom performativitása belülről: Antal Bálint, Márky Anna, Milovits Hanna és Radványi Fruzsina kerekasztal-beszélgetése (moderátor: Gáspár Máté).
► KORTÁRS ROMÁN SZÍNHÁZI TENDENCIÁK. Albert Mária Gianina Cărbunariu színházáról Karácsonkőn. • Ugron Nóra a politikai színházról mint polgári jogról egy virtuális színházi rendezvény kapcsán. • Kovács Bea a Teatru Politic online miniévadjáról.
► TÁNC ÉS TECHNOLÓGIA. Sarlós Flóra Eszter tanulmánya a digitális tánc nemzetközi világáról. • Komjáthy Zsuzsanna Wayne McGregor, Hiroaki Umeda és Franck Vigroux előadásairól a test és virtualitás témakörben.

► ZENÉS SZÍNHÁZ: László Ferenc Operettkarakterek c. sorozatának 4., befejező része a szubrettekről régen és ma.

(Címlap: Nagy Gergő)

Részletes tartalomjegyzékért kattints IDE.

(Kapható a nagyobb újságárusoknál Budapesten és vidéken, az Írók Boltjában és egyes színházakban.
Ha nem akarsz lemaradni a Színház folyóiratról 2021-ben, a kedvezményes éves előfizetésért kattints IDE.) 

Facebook Comments