► KRITIKUSDÍJ: Turbuly Lilla, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke a kritikusdíjról egy kritikus időszakban. • Csáki Judit interjúja Szakács Györgyi jelmeztervezővel, az idei életműdíjassal: „…egy előadás rengeteg szálon készül, és nagy kérdés, hogy mi működik benne, és mi nem. Olyan szellemi játék ez, mint egy puzzle – ezt én rendkívül élvezem. Erre nekem szükségem van, és talán ezért sem lennék soha divattervező, mert ez ott nincs, ez a soktényezős együttműködés, ezért az engem sosem érdekelt.”
► FESZTIVÁLTÖRTÉNETEK: POSZT, KISVÁRDA, GYULA, ZSÁMBÉK, THEALTER. „Ha nyár, akkor fesztiválok. Ha tél, akkor is fesztiválok, mert alig akad hónap a hazai színházi évadban és azon túl, amikor ne taposnának egymás sarkára az ilyen-olyan, kisebb és nagyobb, tematikus vagy általános színházi mustrák, de most mi kifejezetten a nyáriakat állítottuk egymás mellé, azokból is ötöt – a szerintünk legjelentősebbeket –, történeti távlatban szemlélve-tanulmányozva őket, hogy az esetleges azonosságok vagy különbségek, emelkedők vagy lejtmenetek még jobban kitessenek. Előre kell bocsátanunk azonban, hogy leltárunk szigorúan szubjektív…” • Balogh Gyula idővonala a 20 év után megszűnő POSZT-ról. • Nánay István a kisvárdai fesztivál, Cseicsner Otília a gyulai Shakespeare Fesztivál, Urbán Balázs a Zsámbéki Nyári Színház, Jászay Tamás a szegedi THEALTER történetét szűrte át és vázolta fel személyes emlékein keresztül.
► ALKALMÁTÉ TRUPP. Lőkös Ildikó beszélgetése Dömötör Andrással, Jordán Adéllal, Péter Katával és Máté Gáborral a 14 éven át tartó rendhagyó színházi vállalkozásról. • Papp Tímea és Valuska László négykezese az AlkalMáté-projekt előadásfolyamáról: „Se közösségi, se alkotói szempontból nem lehetett könnyű végigcsinálni, és nézőként ennek a történetszálnak is részesei lehettünk. Ez a határátlépés a magánból a nyilvánosba tette fontossá az AlkalMáté-előadásokat. Ritkán látni ennyi éven át tartó alkotói, művészeti emberkísérletet.” (V. L.) • „Kísérlet volt ez, valóban, és nem rizikó nélküli. Ahhoz, hogy sikerült, és túlmutatott a terápiás élveboncolásokon vagy a magyar színházi világ tükör elé állításán, a kitartás, az állhatatosság mellett önirónia, önkritika, az abszurdig elvitt humor és éles színészi alakítások kellettek.” (P. T.)
► MIGRÁCIÓ / BEFOGADÁS. A Trafó Liberty fesztiválját Hajnal Márton, Schuller Gabriella és Százados László értékelte. „Minden történelmi témát feldolgozó előadásnál, de akár tanítás közben is, fontos kérdés, hogy hogyan tudjuk az adott dolgot a mához kötni. Itt viszont mintha egy kicsit átestünk volna a ló másik oldalára; a fesztivál előadásai számos példával szolgáltak arra, hogy ez a téma hogyan rezonál a mi kortárs mindennapjainkkal, de bennem személy szerint hiányérzet maradt.” (S. G.) • „…az alkotók óriási háttérmunkát végeztek: interjúztak, kutattak, hozzáolvastak. Csak azután az előadások fókuszpontja máshova – részben érthető okokból sokkal inkább a jelenre – került: a görög történettel kapcsolatban megszerzett ismeretek kiindulásként, alapként szolgáltak, az előadásokban nem feltétlenül vagy csak áttételesen jelentek meg.” (Sz. L.)
► ÁTJÁRÁSOK. Nánay István és Fuchs Lívia tanulmánya arról, van-e (volt-e) átjárás, és ha igen, milyen mértékben, az alternatívok (amatőrök) és a profik között színházban és táncban, visszanyúlva egészen a 20. század második feléig. „A fenntartók és maga a színházi szakma a két réteg között – a strukturális eltérésen túl – esztétikai és értékrendbeli különbséget igyekezett és igyekszik tenni (…). Ez többek között a két szektor közötti átjárás mindenkori lehetőségében és mértékében is megnyilvánul.” (N. I.) • „A magyar táncszcéna eltérő helyzetű és a táncot is másként értelmező csoportjainak szakmai együttműködése szinte teljesen hiányzik. Ha ennek okait keressük, megkerülhetetlenül előbukkannak azok a mély és talán örökre feloldhatatlan ellentétek, amelyek a színházi tánc történetét azóta kísérik, mióta megjelent a balett egyeduralmával és konvencióival szembeszálló sokféle modern tánc.” (F. L.)

Címlapon: (felülről lefelé) jelenetek az AlkalMáté Trupp Fenyő Iván (2002), Máthé Zsolt (2010) és Kovács Patrícia (2009) című előadásaiból (fotók: Dömölky Dániel).
Címlapterv: Nagy Gergő

Részletes tartalomjegyzékért kattints IDE.

 

A lap megvásárolható a nagyobb újságárusoknál és néhány kiemelt könyvesboltban az ország egész területén.

Facebook Comments