A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJA 2015/2016

2016-10-29

Harminchetedik alkalommal adtuk át az elmúlt évad legkiemelkedőbbnek ítélt teljesítményeiért a színikritikusok díját. Egy ilyen nagy múltú díj nem egyszerű eset. Sem folytatni nem könnyű, sem megváltoztatni, sem megszüntetni. A világ egyre változik, vele változik a színház és a színész, férfi, nő, de még a kritikus meg a kritika is.

A legjobb új magyar dráma: Pintér Béla: A BAJNOK
A legjobb előadás: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim)
A legjobb rendezés: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb kommersz előadás: MA ESTE MEGBUKUNK (Centrál Színház, rendezte: Mark Bell)
A legjobb független színházi előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly)
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció)
A legjobb férfi főszereplő: TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: CSOMBOR TERÉZ (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: TASNÁDI BENCE (Az Olaszliszkai, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Ágh Márton) és A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian)
A legjobb jelmez: ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bajkó Blanka Alíz)
A legjobb színházi zene: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, Kákonyi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: Kovács D. Dániel
Különdíj: SÓVIRÁG (Tünet Együttes, rendezte: Szabó Réka)

Harminchetedik alkalommal adtuk át az elmúlt évad legkiemelkedőbbnek ítélt teljesítményeiért a színikritikusok díját. Egy ilyen nagy múltú díj nem egyszerű eset. Sem folytatni nem könnyű, sem megváltoztatni, sem megszüntetni. A világ egyre változik, vele változik a színház és a színész, férfi, nő, de még a kritikus meg a kritika is.

A színikritikusok díjának metódusa azonban ma is ugyanaz: az évad végeztével a kritikuscéh tagjai kitöltik a szavazólapot, mely alkotókat és alkotásokat tartották a legtöbbre az elmúlt szezonban. Az első hely három pontot ér, a második kettőt, a harmadik egyet. Így alakul ki az összpontszámból a végeredmény. Nyáron közzétettük a „várományosok”, vagyis a dobogósok listáját. Hogy ki kapta a legtöbb pontot, az a széles közönség számára is nyilvános Színikritikusdíj-átadó ünnepségen derült ki, szeptember 21-én a Budapest Bábszínházban. Ekkor adtuk át az életműdíjat is, Székely Gábor rendezőnek, aki életműdíjasaink sorában a hatodik.

Ami a kategóriák győzteseit illeti: különböző ízlésű, világlátású, elfogultságú, elfogulatlanságú, sokat látott kritikusok véleményéből kerekedett ki a legjobbak listája. Az első helyezetteknek jár a díj, amely díj minden kétséget kizáróan szakmai és független. Nincs mögötte sem állam, sem intézmény. Mindössze egy önerőből működő szakmai egyesület.

Idén 21 kritikus tudott vállalkozni a voksolásra, legalább 90 bemutató megtekintése után. Mivel a szakkritika felülete és anyagi finanszírozása mindegyre csökken, így kinek-kinek személyes erőfeszítése, egyéni kalandtúrája a kritikusi praxis és a szavazóképesség fenntartása. Szerencsére van jó néhány színház, amely tiszteletjeggyel, vidéki, határon túli utaztatással, elszállásolással támogatja a munkánkat és a tájékozódásunkat. Ez nagy segítség a kritikusdíj mind küzdelmesebb életben tartásában.

A szavazólapokon 104 színház/társulat 176 produkciója található meg, ami messze magasabb szám a tavalyinál, és például a legjobb előadás kategóriájában igen nagy szórást eredményezett. 22 dráma/színpadi szöveg kapott voksot, 113 színész, több mint 50 tervező, 22 zeneszerző és 32 pályakezdő. A szavazólapokból kiolvasható, hogy a Katona József Színháznak rendkívül erős évada volt a tavalyi: 115 voks esett a különböző produkcióira. A szavazatok alapján egyébként a Kohlhaas volt a legkiemelkedőbb bemutató: összesen 45 voksot adtak le rá a kritikusok, több kategóriában. Ugyanakkor mindig akadnak nagy vesztesek is: Pass Andrea Napraforgója például sok szavazatot kapott ugyan, de egyik kategóriában sem került az első háromba, a várományosok közé. A te országod számos voksa is „elveszett”, s nem jutott végül díjhoz a budaörsi Liliomfi sem, pedig nem egy kategória élmezőnyében szerepelt.

Két határon túli színház produkciója három díjat vihetett haza – ilyen arányú képviseletükre még nem volt példa a díj történetében. Vidéki színházhoz ezúttal egy (vagy másfél) díj köthető. A legjobb független előadás kategória átgondolására késztető eredmény, hogy független színházi produkció alkotóinak jutott a legjobb női alakításnak és a legjobb díszletnek járó elismerés, valamint a különdíj is. A korábbi legjobb zenés/szórakoztató előadás kategória nevét legjobb kommersz előadásra változtattuk, elsősorban a szavazók orientálása céljából. De lehet, hogy még nem találtuk meg a ráillő kifejezést és a beleillő produkciókat.

Úgy tartjuk, hogy a színikritikusok díjára, erre a szakmai elismerésre szükség van. Ezért köszönetet mondunk mindenkinek, aki valamilyen módon évről évre hozzájárul. Köszönet a szavazóknak, a díjátadó est támogatóinak és szereplőinek, a Színházi Kritikusok Céhe pártoló tagjainak és mindenekelőtt a színházi alkotóknak, akiket nézhetünk és díjazhatunk.

Jászay Tamás, Stuber Andrea (szavazatszámlálók)

 

02_bajnok_ok_ff

NagyErvin A bajnokban. Horávth Judit felvétele

BÓTA GÁBOR (Népszava)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Péterfy-Novák Éva: EGYASSZONY – Jeli Viktória és Tasnádi István: KETTŐS:JÁTÉK – Szíjártó Tímea-Aletta: AZ ESET
A legjobb előadás: LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila) – A BAJNOK (Katona József Színház, rendezte: Pintér Béla) – AZ ESET (nagyváradi Szigligeti Színház, rendezte: Sardar Tagirovsky)
A legjobb rendezés: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – LEAR KIRÁLY (Radnóti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb kommersz előadás: MA ESTE MEGBUKUNK (Centrál Színház, rendezte: Mark Bell) – VIRÁGOT ALGERNONNAK (Játékszín, rendezte: Horgas Ádám) – MINDENT ÉVÁRÓL (Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: FÁCÁNTÁNC (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – SÓVIRÁG (Tünet Együttes, rendezte: Szabó Réka) – EGYASSZONY (Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció, rendezte: Paczolay Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly) – KETTŐS:JÁTÉK (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) – ÉDEN FÖLDÖN (Nemzeti Színház, rendezte: Bozsik Yvette)
A legjobb női főszereplő: CSÁKÁNYI ESZTER (Fácántánc, Pintér Béla és Társulata) – MONORI LILI (Látszatélet, Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza) – TROKÁN NÓRA (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: STOHL ANDRÁS (Istenítélet, Vígszínház) – ÖTVÖS ANDRÁS (Sirály, Katona József Színház) – LÁSZLÓ ZSOLT (Lear király, Radnóti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: TÖRŐCSIK MARI (Galilei élete, Nemzeti Színház) – CSÍKY IBOLYA (Az eset, nagyváradi Szigligeti Színház) – CSOMBOR TERÉZ (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: PÁLFFY TIBOR (Vízkereszt, vagy amire vágytok, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) – LUKÁTS ANDOR (Egy fenékkel két lovat, Orlai Produkciós Iroda) – DERZSI DEZSŐ (Úrhatnám polgár, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
A legjobb díszlet: LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Ágh Márton) – MA ESTE MEGBUKUNK (Centrál Színház, tervezte: Nigel Hook és Barkovics Zoltán) – NYOMORULTAK (Madách Színház, tervezte: Kentaur)
A legjobb jelmez: AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, tervezte: Horváth Jenny) – MARIE ANTOINETTE (Budapesti Operettszínház, tervezte: Füzér Anni) – III. RICHÁRD (Maladype Színház, tervezte: Benedek Mari)
A legjobb színházi zene: ISTENÍTÉLET (Vígszínház, Kovács Márton) – AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, Keresztes Tamás) – KÖD UTÁNAM (Örkény Színház, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: Kovács D. Dániel rendező (Haramiák, Vígszínház) – HOFFER KÁROLY színész, tervező, rendező (Az időnk rövid története, Vaskakas Bábszínház és ESZME) – Vecsei H. Miklós színész, dramaturg (Liliomfi, budaörsi Latinovits Színház)
Különdíj: Orlai Tibor, produceri tevékenységéért – Hoffer Károly, Az időnk rövid története (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME) bábjaiért – Halász Péter, A walkür (Magyar Állami Operaház) vezényléséért

 

CSÁKI JUDIT (Revizor, 168 óra)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Pintér Béla: A BAJNOK – Zabezsinszkij Éva, Schilling Árpád és a szereplők: A HARAG NAPJA – Kleist, Gábor Sára és Hegymegi Máté: KOHLHAAS
A legjobb előadás: ISTENÍTÉLET (Vígszínház, rendezte: Mohácsi János) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) A BAJNOK (Katona József Színház, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb rendezés: LEAR KIRÁLY (Radnóti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz)
A legjobb kommersz előadás: MA ESTE MEGBUKUNK (Centrál Színház, rendezte: Mark Bell) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila) NŐK AZ IDEGÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN (Budapesti Operettszínház, rendezte: Réthly Attila)
A legjobb független színházi előadás: KORRUP SCHÖN (TÁP Színház, rendezte: Vajdai Vilmos) ÁT AZ INGOVÁNYON (k2 Színház, rendezte: Ascher Tamás) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: KETTŐS:JÁTÉK (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly) KÉKSZIGET (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, rendezte: Kárpáti István és Kárpáti Péter)
A legjobb női főszereplő: MONORI LILI (Látszatélet, Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza) TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) REZES JUDIT (A bajnok, Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: STOHL ANDRÁS (Istenítélet, Vígszínház) BÁNYAI KELEMEN BARNA (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) POROGI ÁDÁM (Hamlet, kecskeméti Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: SODRÓ ELIZA (Lear király, Radnóti Színház) LÁNG ANNAMÁRIA (A harag napja, Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza) JORDÁN ADÉL (A bajnok, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: RUDOLF PÉTER (Nem félünk a farkastól, Centrál Színház) KÖLES FERENC (A párnaember, Radnóti Színház) BEZERÉDI ZOLTÁN (A bajnok, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Ágh Márton) A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, tervezte: Fekete Anna)
A legjobb jelmez: ISTENÍTÉLET (Vígszínház, tervezte: Remete Krisztina) RAJONGÓK (székesfehérvári Vörösmarty Színház, tervezte: Zoób Kati) HAMLET (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Mocsár Zsófia)
A legjobb színházi zene: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, Kákonyi Árpád) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, Kovács Adrián) A TERECSKE (Kőszegi Várszínház, Némedi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: SODRÓ ELIZA színész (szombathelyi Weöres Sándor Színház, Radnóti Színház) DOMOKOS ZSOLT színész (Át az ingoványon; Röpülj, lelkem!, k2 Színház) HEGYMEGI MÁTÉ rendező (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület)
Különdíj:

02_krit_nyugalom_ff

A nyugalom. Adi Bulboaca felvétele

CZIZNER ILDIKÓ (Criticai Lapok)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Pintér Béla: A BAJNOK – Mikó Csaba: APÁTLANOK, OFFROAD – Borbély Szilárd: AZ OLASZLISZKAI
A legjobb előadás: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) SIRÁLY (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) BOLONDOK TÁNCA (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) A PÁRNAEMBER (Radnóti Színház, rendezte: Szikszai Rémusz) TÚL ZAJOS MAGÁNY (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, rendezte: Ivo Krobot)
A legjobb kommersz előadás: BUBORÉKOK (nagyváradi Szigligeti Színház, rendezte: Novák Eszter) MA ESTE MEGBUKUNK (Centrál Színház, rendezte: Mark Bell) NŐK AZ IDEGÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN (Budapesti Operettszínház, rendezte: Réthly Attila)
A legjobb független színházi előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) NAPRAFORGÓ (FÜGE Produkció, rendezte: Pass Andrea)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly) A CSÚNYA KACSA (HOPPart Társulat és győri Vaskakas Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor) KETTŐS:JÁTÉK (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: FÜR ANIKÓ (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) FULLAJTÁR ANDREA (Sirály, Katona József Színház) TROKÁN NÓRA (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: NAGY ZSOLT (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület) LÁSZLÓ ZSOLT (Lear király, Radnóti Színház) TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: CSOMÓS MARI (Lear király, Radnóti Színház) TÖRŐCSIK MARI (Galilei élete, Nemzeti Színház) PÉTER KATA (Istenítélet, Vígszínház)
A legjobb férfi mellékszereplő: MÁTÉ GÁBOR (Sirály, Katona József Színház) GÁLFFI LÁSZLÓ (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) PÁLFFY TIBOR (Vízkereszt, vagy amire vágytok, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
A legjobb díszlet: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, tervezte: Fekete Anna) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs)
A legjobb jelmez: AZ ÜGYNÖK HALÁLA (Örkény Színház, tervezte: Kálmán Eszter) EMILIA GALOTTI (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, tervezte: Kiss Julcsi)
A legjobb színházi zene: APÁTLANOK (Örkény Színház, Kákonyi Árpád) EMBERSZAG (Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház, Monori András) OFFROAD (Trojka Színházi Társulás, Tarr Bernadett)
A legígéretesebb pályakezdő: HOFFER KÁROLY színész, tervező, rendező (Budapest Bábszínház, látvány-, bábterveiért és bábszínészi munkájáért) Sodró Eliza színész (szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Radnóti Színház Lear királyában és a szombathelyi előadásokban nyújtott alakításaiért) Kovács D. Dániel rendező (Vígszínház, a Katona József Színházban színre vitt Ahogy tetszikért és a Vígszínházban megrendezett Haramiákért)
Különdíj: BÁLINT ANDRÁS, a Heltai naplójáért (és az elmúlt harminc évért) – A második életmű. Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája című kötet létrehozásáért – HAUMANN PÉTER, a Katona József Színházban eltöltött huszonkét év alatt megformált szerepeiért

Voltak még nekem tetsző bemutatók. Így a kecskemétiek Macska a forró bádogtetőn című előadása Zsótér Sándor rendezésében, a tatabányaiak Szikszai Rémusz rendezte Tartuffe-je, a Radnóti Színház Lear királya, amit Alföldi Róbert vitt színre, Schilling Árpád rendezése, A harag napja a Trafóban, a k2 Színház Szkénében bemutatott Röpülj, lelkem! című „zenés talánya” Fábián Péter és Benkó Bence rendezésében, a dunaújvárosiak Top Dogs című, Sebestyén Aba rendező által színre vitt bemutatója, a sepsiszentgyörgyiek Sardar Tagirovsky rendezte Úrhatnám polgár-előadása… Nagy fájdalmam, hogy a Bűn és bűnhődés a Forte Társulat előadásában és Horváth Csaba rendezésében a 2015. június 3-i bemutató miatt kívül esett a szavazható produkciók körén. Nálam biztosan a díjra jelöltek között lett volna.

Voltak még nekem tetsző női alakítások. Így Bach Katáé és Pető Katáé a Kohlhaasban, Mezei Kingáé az újvidékiek Piaf-menetében, Petrik Andreáé a FÜGE Produkció Napraforgójában, Tenki Rékáé az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE Produkció közös előadásában, az Egyasszonyban, Spolarics Andreáé a budaörsiek Liliomfijában, Vicei Natáliáé a szabadkaiak Bolondok tánca című előadásában, B. Fülöp Erzsébeté a marosvásárhelyiek Sirályában, Kováts Adélé a Radnóti Lear királyában, Csombor Terézé a kecskemétiek előadásában, a Macska a forró bádogtetőnben.

Voltak még nekem tetsző férfi alakítások. Így Pál Andrásé a Radnóti két bemutatójában, A párnaemberben és A Glembay házban, Stohl Andrásé a vígszínházi Istenítéletben, Crespo Rodrigóé és Megyeri Zoltáné a tatabányai Tartuffe-ben, Horváth László Attiláé a nyíregyházi Túl zajos magányban, Hirtling Istváné és Lábodi Ádámé a Rózsavölgyi Szalon Rejtélyes viszonyok-előadásában, Mertz Tiboré a szombathelyiek Ványa bájában, Pálffy Tiboré a sepsiszentgyörgyiek Úrhatnám polgárában, Klem Viktoré a Jurányi Házban előadott A nagybőgőben, Szacsvay Lászlóé a Katona Minden jó, ha vége jó című produkciójában.

A szabályok szerint azonban minden kategóriában csak három jelöltem lehetett.

És voltak nekem tetsző évadok is. A Katona József Színház 2015–2016-os évada mindenképpen ilyen. Békésen megfértek egymás mellett az újragondolt klasszikusok és a színpadhoz jutó kortársak. Az Olaszliszkai, a Bihari, A bajnok bátran felvállalta a szőnyeg alá sepert témák színrevitelét – keményen, szókimondóan, a megszokott magas művészi színvonalon.

És Bálint Andrásé is ilyen. Színpadra emelte a hazai és a külföldi drámairodalom színe-javát. Elfeledetteket, újra felfedezetteket és felkapottakat. Biztos ízléssel, megalapozott szakmaisággal értéket teremtett. És nem csak az idei évadban, hanem az elmúlt harminc évben. Köszönet neki!

 

DÖMÖTÖR ADRIENNE

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Jeli Viktória és Tasnádi István: KETTŐS:JÁTÉK – Szálinger Balázs: BECSVÖLGYE – Székely Csaba: A HOMOKSZÖRNY
A legjobb előadás: SIRÁLY (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) LEAR KIRÁLY (Radnóti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila)
A legjobb rendezés: AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, rendezte: Kovács D. Dániel) HARAMIÁK (Vígszínház, rendezte: Kovács D. Dániel) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, rendezte: Sardar Tagirovsky)
A legjobb kommersz előadás: MA ESTE MEGBUKUNK (Centrál Színház, rendezte: Mark Bell) MINDENT ÉVÁRÓL (Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Pelsőczy Réka) SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE (Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Znamenák István)
A legjobb független színházi előadás: ÁRVAÁLOM (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schermann Márta) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: KETTŐS:JÁTÉK (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) A KARÁCSONYI RÓZSA LEGENDÁJA (Kolibri Színház, rendezte: Novák János) NYÚL PÉTER (Budapest Bábszínház, rendezte: Ellinger Edina)
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) MÉSZÁROS BLANKA (Sirály, Katona József Színház) ZSIGMOND EMŐKE (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)
A legjobb férfi főszereplő: TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház) MÉSZÁROS BÉLA (Bihari, Katona József Színház) WUNDERLICH JÓZSEF (Jó estét nyár, jó estét szerelem!, Vígszínház)
A legjobb női mellékszereplő: JORDÁN ADÉL (Sirály, Katona József Színház) TOKAI ANDREA (Fácántánc, Pintér Béla és Társulata) CSÍKY IBOLYA (Az eset, nagyváradi Szigligeti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: FEKETE ERNŐ (Sirály, Katona József Színház) HAJDUK KÁROLY (Haramiák, Vígszínház) KATONA LÁSZLÓ (Ma este megbukunk, Centrál Színház)
A legjobb díszlet: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, tervezte: Fekete Anna) OSZLOPOS SIMEON (Katona József Színház, tervezte: Gothár Péter) A PÁRNAEMBER (Radnóti Színház, tervezte: Varga Járó Ilona)
A legjobb jelmez: ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bajkó Blanka Alíz) ISTENÍTÉLET (Vígszínház, tervezte: Remete Krisztina) MINDEN JÓ, HA VÉGE JÓ (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi és Szlávik István)
A legjobb színházi zene: ÁRVAÁLOM (Trafó Kortárs Művészetek Háza, Pejtsik Péter) KÖD UTÁNAM (Örkény Színház, Kovács Márton) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Bartók György)
A legígéretesebb pályakezdő: SARDAR TAGIROVSKY rendező (az évadbeli munkái, különféle színházakban Kovács D. Dániel rendező (Vígszínház, az évadbeli munkái, különféle színházakban) Sodró Eliza színész, (szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Radnóti Színház Lear királyában nyújtott alakításáért)
Különdíj: BALÁZS ZOLTÁN, Én a szabadságot választottam, könyvészet és előadás KÁKONYI ÁRPÁD, Mesél a bécsi erdő (Örkény Színház), zenész és színész Sóvirág (Tünet Együttes), FAHIDI ÉVA és CUHORKA EMESE kettőse

 

GABNAI KATALIN

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Pass Andrea: Napraforgó Pintér Béla: A bajnok Berzsenyi Dániel, Szabó T. Anna és Kállai R. Gábor: A vámkisasszony
A legjobb előadás: Galilei élete (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) A bajnok (Katona József Színház , rendezte: Pintér Béla) Macska a forró bádogtetőn (kecskeméti Katona József Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb rendezés: Mesél a bécsi erdő (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) Galilei élete (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) A bajnok (Katona József Színház, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb kommersz előadás: Nők az idegösszeomlás szélén (Budapesti Operettszínház, rendezte: Réthly Attila) Betyárjáték (Nemzeti Színház, rendezte: Szomjas György) Nyomorultak (Madách Színház, rendezte: Szirtes Tamás)
A legjobb független színházi előadás: Kohlhaas (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) Napraforgó (FÜGE Produkció, rendezte: Pass Andrea) Engedetlenek (Fuente Ovejuna) (KB35 Társulat, rendezte: Perényi Balázs)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Nyúl Péter (Budapest Bábszínház, rendezte: Ellinger Edina) Az öreg pokróc (Aranytíz, rendezte: Őze Áron) A csúnya kacsa (HOPPart Társulat és győri Vaskakas Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor)
A legjobb női főszereplő: B. FÜLÖP ERZSÉBET (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) KEREKES ÉVA (Az ügynök halála, Örkény Színház) TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció)
A legjobb férfi főszereplő: RUDOLF PÉTER (Nem félünk a farkastól, Centrál Színház) NAGY ZSOLT (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület) LÁSZLÓ ZSOLT (Lear király, Radnóti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: CSOMBOR TERÉZ (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) RADNAY CSILLA (Őszi szonáta, Orlai Produkciós Iroda) JORDÁN ADÉL (Sirály, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: ZNAMENÁK ISTVÁN (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) TASNÁDI BENCE (Az Olaszliszkai, Katona József Színház) NAGY VIKTOR (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház)
A legjobb díszlet: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente) CSONGOR ÉS TÜNDE (Nemzeti Színház, tervezte: Nagy Viktória) A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian)
A legjobb jelmez: ÉDEN FÖLDÖN (Nemzeti Színház, tervezte: Berzsenyi Krisztina) MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Benedek Mari) HARAMIÁK (Vígszínház, tervezte: Pető Kata)
A legjobb színházi zene: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, Kákonyi Árpád) A KIRÁLYLÁNY BAJUSZA (Újszínház, Ökrös Csaba) BETYÁRJÁTÉK (Nemzeti Színház, Rackajam és Ferenczi György)
A legígéretesebb pályakezdő: SPIEGL ANNA színész (Budapest Bábszínház) HEGYMEGI MÁTÉ rendező (Kohlhaas és egyéb munkák) CSAPÓ ATTILA színész (a Vígszínház és a Pesti Színház előadásaiban)
Különdíj: A Kamra Così fan tutte címmel tartott operabeavató sorozatáért A dunaújvárosi Top dogs produkció csapatjátékáért Az Operaház és a Gödöllői Kastély Élet a Holdon című ifjúsági operaprodukciójáért

 

03_galilei3_ff

Galilei élete. Eöri Szabó Zsolt felvétele

HERCZOG NOÉMI (Élet és Irodalom, Színház)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Pass Andrea: NAPRAFORGÓ Zabezsinszkij Éva, Schilling Árpád és a szereplők: A HARAG NAPJA Kárpáti Péter, Fábián Péter és-Benkó Bence: DONGÓ
A legjobb előadás: MIKÖZBEN EZT A CÍMET OLVASSÁK, MI MAGUKRÓL BESZÉLÜNK (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Kelemen Kristóf) HATÁRAINK (Stúdió K Színház, rendezte: Simányi Zsuzsanna) FÁCÁNTÁNC (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb rendezés: A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) TÉLI UTAZÁS (CAFe Budapest, rendezte: Mundruczó Kornél) EMILIA GALOTTI (Katona József Színház, rendezte: Fehér Balázs Benő)
A legjobb kommersz előadás: A SZERELEM ZSOLDOSAI (Dumaszínház és FÜGE Produkció, rendezte: Vinnai András)
A legjobb független színházi előadás: A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) MIKÖZBEN EZT A CÍMET OLVASSÁK, MI MAGUKRÓL BESZÉLÜNK (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Kelemen Kristóf) DONGÓ (k2 Színház, rendezte: Fábián Péter, Benkó Bence és Kárpáti Péter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: SÁROSDI LILLA (A harag napja, Krétakör, Trafó – Kortárs Művészetek Háza) LÁZÁR KATI (Árvaálom, Trafó – Kortárs Művészetek Háza) CUHORKA EMESE (Sóvirág, Tünet Együttes)
A legjobb férfi főszereplő: HUNYADKÜRTI GYÖRGY (Shylock, kaposvári Csiky Gergely Színház) KERESZTES TAMÁS (Emilia Galotti, Katona József Színház) BALÁZS ZOLTÁN (III. Richárd, Maladype Színház
A legjobb női mellékszereplő: PETRIK ANDREA (Napraforgó, FÜGE Produkció) ZSIGMOND EMŐKE (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) TARR JUDIT (Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk, Trafó – Kortárs Művészetek Háza)
A legjobb férfi mellékszereplő: HORVÁTH SZABOLCS (Dongó, k2 Színház) TASNÁDI BENCE (Az Olaszliszkai, Katona József Színház) EGGER GÉZA (Az öldöklő tejcsarnok, Hátsó Kapu; Babahajó, Trafó – Kortárs Művészetek Háza)
A legjobb díszlet: A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Mocsár Zsófia) LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Ágh Márton) APÁTLANOK (Örkény Színház, tervezte: Boros Lőrinc)
A legjobb jelmez: TROPICAL ESCAPE (Artus Stúdió és SÍN Kulturális Központ, tervezte: Marcio Canabarro és Molnár Csaba) EMILIA GALOTTI (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) APÁTLANOK (Örkény Színház, tervezte: Izsák Lili)
A legjobb színházi zene: AZ ÖLDÖKLŐ TEJCSARNOK (Hátsó Kapu, Horváth Szabolcs és Keresztény Tamás) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Kákonyi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: PATKÓS MÁRTON színész (Apátlanok, Örkény Színház) BACH KATA színész (Haramiák, Vígszínház; Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület) ZNAJKAY ZSÓFIA színész (Minden rossz varieté, TÁP Színház)
Különdíj: A Szélmalmok-projektnek (Káva) és a Szúcs-projektnek (Katona), a művészethez való jog kiterjesztéséért A TÁP színháznak, a magyar kabaré megújításáért

Idén pont 90 bemutatót láttam: sok mindent kétszer, volt, hogy háromszor. Így bűntudatom van, hogy nem láttam eleget, de ha eleget látok, nem marad időm feldolgozni a látottakat. A vidék ismét a legsúlyosabb hiányosság. Most a legjobb díszletet volt legnehezebb kiválasztani: a Lear (Radnóti Színház, Menczel Róbert) és az Emilia Galotti (Kamra, Izsák Lili) terei egyformán elválaszthatatlanok az előadástól. Ez az év meglepően és örömtelien érzéki: a látványos díszlet is képes az előadásba szervülni. Szerettem volna Kákonyi Árpádnak adni egy színpadi nagyszerű valamicsoda-díjat a Mesél a bécsi erdőért. Sajnáltam, hogy későn láttam Paizs Miklós ujjbáboperáját és az Ernelláék Farkaséknált: így nem szavazhattam rájuk mint legjobb előadásra, utóbbira mint legjobb drámára és egyik legjobb alakításra sem: Paizs, Hajdu Szabolcs és Galányi Imre. Valószínűleg színészi alakításból maradt ki a listámról a legtöbb, párat ide írok: Csákányi Eszter, Tokai Andrea, Stefanovics Angéla (Fácántánc), Monori Lili (Látszatélet), Pető Kata és Sztarenki Dóra (Napraforgó). Drámának tekintek minden jól megírt színpadi szöveget, és igyekeztem a táncot, a határterületeket és a független színházat nem gettósítani, hanem integrálni. És szívesen tekintem izgalmas díszletnek Rózsavölgyi Zsuzsa élő testekből kreált, hullámzó Medúzáját.

 

JÁSZAY TAMÁS (Revizor)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Zabezsinszkij Éva, Schilling Árpád és a szereplők: A HARAG NAPJA – Tar Sándor és Keresztury Tibor: A TE ORSZÁGOD – Pintér Béla: A BAJNOK
A legjobb előadás: A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté)
A legjobb rendezés: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim) HARAMIÁK (Vígszínház, rendezte: Kovács D. Dániel)
A legjobb kommersz előadás: NŐK AZ IDEGÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN (Budapesti Operettszínház, rendezte: Réthly Attila) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila) A BAJNOK (Katona József Színház, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb független színházi előadás: A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly) AZ ÓRIÁS ÖLELÉSE (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és InSite, rendezte: Ceri Townsend) IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN (Káva Kulturális Műhely, Nemzeti Táncszínház, Közép-Európa Táncszínház és Bethlen Téri Színház, rendezte: Sereglei András)
A legjobb női főszereplő: B. FÜLÖP ERZSÉBET (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) MONORI LILI (Látszatélet, Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza) JANZA KATA (Nők az idegösszeomlás szélén, Budapesti Operettszínház)
A legjobb férfi főszereplő: BÁNYAI KELEMEN BARNA (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) PÁLFI ERVIN (Rablók és gyilkosok, szabadkai Népszínház Magyar Társulat) TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: CSOMBOR TERÉZ (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) CSÍKY IBOLYA (Az eset, nagyváradi Szigligeti Színház) SIMKÓ KATALIN (Emberszag, Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: HORVÁTH SZABOLCS (Dongó, k2 Színház) KÁKONYI ÁRPÁD (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) HEGEDŰS D. GÉZA (III. Richárd, Gyulai Várszínház)
A legjobb díszlet: LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Ágh Márton) AMERIKA (kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Martin Chocholoušek) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, tervezte: Fekete Anna)
A legjobb jelmez: GRACE (Hodworks)
A legjobb színházi zene: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Kákonyi Árpád) CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, Philipp György és Melis László) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, Kákonyi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: FÁBIÁN SZABOLCS színész (Összkomfort, 42. Színház, SASZ Alkotóműhely, Amargant Társulat és Pro Progressione Kft.) KOVÁCS D. DÁNIEL rendező (rendezéseiért a Vígszínházban és a Katona József Színházban SODRÓ ELIZA színész (alakításaiért Szombathelyen és a Radnóti Színházban)
Különdíj: Sóvirág (Tünet Együttes), a SZABÓ RÉKA rendezte előadásért Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk, KELEMEN KRISTÓF előadásáért a Trafóban Én a szabadságot választottam, a Maladype Színház és BALÁZS ZOLTÁN előadásáért

Még sosem írtam indoklást, most is csak annyit szeretnék megállapítani lakonikusan, hogy olykor nagyon sok a három rubrika, máskor meg nagyon kevés. Ideírom ábécérendben azokat, akik nálam lemaradtak. Színésznők közül Albert Csilla (Amerika), Csomós Mari (Lear király), G. Erdélyi Hermina (Édes Anna), Hartai Petra (Ványa bá), Jordán Adél (A bajnok), Sárosdi Lilla (A harag napja), Tenki Réka (Egyasszony), Törőcsik Mari (Galilei élete), Trokán Nóra (Macska a forró bádogtetőn), Vicei Natália (Édes Anna). Színészek közül Bezerédi Zoltán (A bajnok), Bodolai Balázs (Amerika), Krisztik Csaba (Szutyok), László Zsolt (Lear király), Mertz Tibor (Ványa bá), Nagy Zsolt (Kohlhaas), Orosz Ákos (Haramiák), Stohl András (Istenítélet), Znamenák István (Mesél a bécsi erdő). Pályakezdők közül Gyöngyösi Zoltán (Liliomfi, III. Richárd), Hoffer Károly (Az időnk rövid története), Sardar Tagirovsky (Az eset).

05_kohlhaas_ff

Kohlhaas. Mészáros Csaba felvétele.

KÁLLAI KATALIN (art7.hu)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Borbély Szilárd: AZ OLASZLISZKAI – Pintér Béla: A BAJNOK – Spiró György: HELLÓ, DOKTOR MENGELE!
A legjobb előadás: MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, rendezte: Zsótér Sándor) A BAJNOK (Katona József Színház, rendezte: Pintér Béla) MINDEN JÓ, HA VÉGE JÓ (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb rendezés: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila)
A legjobb kommersz előadás:
NEM FÉLÜNK A FARKASTÓL (Centrál Színház, rendezte: Puskás Tamás) FEJ NÉLKÜLI HOLTTEST (Pinceszínház, rendezte: Vörös Róbert) SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE (Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Znamenák István)
A legjobb független színházi előadás: DÖMÖTÖR ANDRÁS (AlkalMáté Trupp, rendezte: Máté Gábor) A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: REZES JUDIT (A bajnok, Katona József Színház) SÁROSDI LILLA (A harag napja, Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza) PÁLOS HANNA (Minden jó, ha vége jó, Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: SZEMENYEI JÁNOS (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház) NAGY ERVIN (A bajnok, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: CSOMBOR TERÉZ (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) LÁNG ANNAMÁRIA (A harag napja, Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza) EGRI MÁRTA (Fej nélküli holttest, Pinceszínház)
A legjobb férfi mellékszereplő: TASNÁDI BENCE (Az Olaszliszkai, Katona József Színház) HORVÁTH LAJOS OTTÓ (6, Nemzeti Színház) SZÉKELY B. MIKLÓS (Fej nélküli holttest, Pinceszínház)
A legjobb díszlet: MINDEN JÓ, HA VÉGE JÓ (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi és Szlávik István) A BAJNOK (Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt) LEAR KIRÁLY (Radnóti Színház, tervezte: Menczel Róbert)
A legjobb jelmez: MINDEN JÓ, HA VÉGE JÓ (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi és Szlávik István) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Füzér Anni) MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Benedek Mari)
A legjobb színházi zene: AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, Keresztes Tamás) A BAJNOK (Katona József Színház, Kéménczy Antal) JÓ ESTÉT, NYÁR, JÓ ESTÉT, SZERELEM! (új változat) (Vígszínház, Presser Gábor)
A legígéretesebb pályakezdő: KISS ANDREA színész (Liliomfi, budaörsi Latinovits Színház; A Nyilas Mihály-affér, Ódry Színpad) WUNDERLICH JÓZSEF színész (Jó estét nyár, jó estét szerelem!, Vígszínház)
Különdíj: AMBRUS MÁRIA és ZSÓTÉR SÁNDOR, a Macska a forró bádogtetőn áthallásos magyarra fordításáért A budaörsi Latinovits Színháznak a felívelő startupért A 6 című, 4 óra 40 perces előadás türelmes, értő közönségének

Az elmúlt évadban volt egy világmegváltásunk (Galilei élete), megtudtuk belőle, hogy a történelem érzékeny mérlegén mérve miként lesznek gyávákból hősök a legeslegvégére. Volt egy szétomlott, alkohol dúlta családunk (Macska a forró bádogtetőn), amelyben a családi görcsök és elfojtások közepette kelt új életre egy olyan szerelem, amelyet rég halottnak hittünk. Fölidéződött az ártatlanul meggyilkolt olaszliszkai halott s a gyilkosok jajkiáltásai, spirói fénytörésben a Mengelének nézett nagy magyar polihisztor, Lénárd Sándor, valamint a mai politika zajos színpadáról kihalászott kortárs operafigura, akinek a sztorija egyetemes sorstragédiává tágult. Láttuk, hogy választunk szerelmet, miközben épp semmi nem jó körülöttünk, főleg a vége nem, hogy aztán minden mélabúnkat elsöpörje egy Budaörsre verbuvált, nagyon kúl, lelkes ifjakból álló trupp. Hallgattuk Presser újraírt zenéjét, borzongtunk a frissen magyarra ültetett Tennessee Williams bátor áthallásain, láttunk tekintélyüket vesztett apákat, magát a nagy Leart is, és a paternalista társadalom magukat görög diplomatának kiadó nyomorultjait. Éreztünk simogató szplínt, fölcsiholtuk gyermeki énünk boldogsághormonjait, elűztünk minden bajt, ha csak pillanatokra is.

Alapjában nem volt szegényes évad.

 

KARSAI GYÖRGY (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Borbély Szilárd: AZ OLASZLISZKAI – Ménes Attila: BIHARI – Jeles András: Árvák
A legjobb előadás: MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila) KÖD UTÁNAM (Örkény Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) BOLONDOK TÁNCA (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, rendezte: Sebestyén Aba)
A legjobb kommersz előadás:
A legjobb független színházi előadás: A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) NEM – DE HOGY NEM? (Munkacím költöző madarakkal zárt Facebook csoport, rendezte: Kárpáti Pál) Látszatélet (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Mundruczó Kornél)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Nyúl Péter (Budapest Bábszínház, rendezte: Ellinger Edina) A legkisebb boszorkány (zalaegerszegi Griff Bábszínház, rendezte: Somogyi Tamás) Bagolykisasszony meséje (pécsi Bóbita Bábszínház, rendezte: Perényi Balázs)
A legjobb női főszereplő: DANIS LÍDIA (Salemi boszorkányok, tatabányai Jászai Mari Színház, Népház) TROKÁN NÓRA (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) SZŰCS NELLI (Fedák Sári, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: GÁSPÁR TIBOR (Zűrzavaros éjszaka, Miskolci Nemzeti Színház) CRESPO RODRIGO (Molière: Tartuffe, tatabányai Jászai Mari Színház, Népház) PÁLFFY TIBOR (Vízkereszt, vagy amire vágytok, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
A legjobb női mellékszereplő: JORDÁN ADÉL (Sirály, Katona József Színház) BACH KATA (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület) PÁLMAI ANNA (Az Olaszliszkai, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: LAJOS ANDRÁS (Zűrzavaros éjszaka, Miskolci Nemzeti Színház) NAGY DÁNIEL VIKTOR (Egy fenékkel két lovat, Orlai Produkciós Iroda) KERESZTES TAMÁS (Ahogy tetszik, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente) RÉSZEGEK (Katona József Színház, tervezte: Gothár Péter) TURANDOT (Radnóti Színház, tervezte: Cziegler Balázs)
A legjobb jelmez: AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Füzér Anni) MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Benedek Mari) BUBORÉKOK (nagyváradi Szigligeti Színház, tervezte: Florina Bellinda Vasilatos)
A legjobb színházi zene: KÖD UTÁNAM (Örkény Színház, Kovács Márton) AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, Keresztes Tamás) A BAJNOK (Katona József Színház, Puccini, Kéménczy Antal)
A legígéretesebb pályakezdő: JÉGER ZSOMBOR színész (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) BÖRÖNDI BENCE színész (Liliomfi, budaörsi Latinovits Színház) VARGA LILI színész (A velencei kalmár, Tizenkét dühös ember, székesfehérvári Vörösmarty Színház)
Különdíj: KELEMEN KRISTÓF: Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című előadás k2 Színház TENKI RÉKA: Egyasszony

 

KOVÁCS BÁLINT (Index)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Tar Sándor és Keresztury Tibor: A TE ORSZÁGOD – Bohócok a Láthatáron és K.V. Társulat: KIÁLLOK ÉRTED Péterfy-Novák Éva: EGYASSZONY
A legjobb előadás: A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) KIÁLLOK ÉRTED (Bohócok a Láthatáron és K.V. Társulat, rendezte: Romankovics Eda) EGYASSZONY (Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció, rendezte: Paczolay Béla)
A legjobb rendezés: A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly) MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb kommersz előadás: AZ ÖNGYILKOS (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Guelmino Sándor) JÉZUS KRISZTUS SZUPERSZTÁR (kaposvári Csiky Gergely Színház, rendezte: Bozsik Yvette) EGY ÉLET HÁROMSZOR (Rózsavölgyi Szalon és K.V. Társulat, rendezte: Ördög Tamás)
A legjobb független színházi előadás: A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) SOHA SENKINEK (Nézőművészeti Kft. és MaNNa, rendezte: Scherer Péter) NAPRAFORGÓ (FÜGE Produkció, rendezte: Pass Andrea)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: KIÁLLOK ÉRTED (Bohócok a Láthatáron és K.V. Társulat, rendezte: Romankovics Eda) CYBERBULLY (Koma, rendezte: Zrinyi Gál Vince) MACKÓÉLET/MACKÓÁLOM (Ódry Színpad, rendezte: Tengely Gábor)
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) SÁROSDI LILLA (A harag napja, Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza) SIMKÓ KATALIN (Soha senkinek, Nézőművészeti Kft. és MaNNa)
A legjobb férfi főszereplő: STOHL ANDRÁS (Istenítélet, Vígszínház) SCHRUFF MILÁN (A kripli, tatabányai Jászai Mari Színház, Népház) LUKÁTS ANDOR (A nagy Romulus, budaörsi Latinovits Színház)
A legjobb női mellékszereplő: ULLMANN MÓNIKA (Mindent a kertbe!, Miskolci Nemzeti Színház) PÉTER KATA (Istenítélet, Vígszínház) SZTARENKI DÓRA (Napraforgó, FÜGE Produkció)
A legjobb férfi mellékszereplő: NAGY VIKTOR (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) HEGEDŰS D. GÉZA (III. Richárd, Gyulai Várszínház) RUSZNÁK ANDRÁS (A Párnaember, Radnóti Színház)
A legjobb díszlet: CSONGOR ÉS TÜNDE (Nemzeti Színház, tervezte: Nagy Viktória) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs) GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: FÁCÁNTÁNC (Pintér Béla és Társulata, tervezte: Benedek Mari) A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Benedek Mari) AZ EMLÉKFOLTOZÓK (győri Vaskakas Bábszínház, tervezte: Bartal Kiss Rita és Bobor Ági)
A legjobb színházi zene: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Kákonyi Árpád) A BAJNOK (Katona József Színház, Kéménczy Antal) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, Kovács Adrián)
A legígéretesebb pályakezdő: HOFFER KÁROLY rendező (Az időnk rövid története, győri Vaskakas Bábszínház és ESZME) SPIEGL ANNA színész (A kaukázusi krétakör, Budapest Bábszínház) EKE ANGÉLA (Nylon Group)
Különdíj: KULCSÁR VIKTÓRIA, a Jurányi Ház működtetéséért DR. BORSÓS BEÁTA és DOBÁK LÍVIA, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház megújításáért KOMA, a közösségi színház működtetéséért

Rendkívüli korban élünk: nemcsak Európa alakul át annyira, mint a világháború óta sosem, menekültválsággal, terrorizmussal és az Unió megrogyásával, de itthon is a rendszerváltás óta most a legélesebbek a társadalmi különbségek, a leginkább kirívó a hatalom cinizmusa, miközben egyre többet kerülnek szóba minősíthetetlen stílusban az országvezetés szintjén is olyan témák, mint például a női egyenjogúság hiánya. És ebből a mai magyar színházban, pláne a kőszínházakban szinte semmit nem érzékelni. A színházak túlnyomó többsége ma a válságjelenségeket nem inspirációként használja, és meg sem próbál a bennünket itt és most körülvevő valósághoz bátran, markánsan, kortárs módon, újszerű eszközökkel hozzászólni. Miután 1968-ban felbolydult a világ, itthon a leggyakrabban játszott darab az Isten véled, édes Piroskám! volt – mutat rá Nánay István visszaemlékezésével a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című előadás. Ötven év múlva, ha nem süllyed el a jelentéktelenségben addig a magyar színház, valaki a mára is hasonlóan tekinthet vissza, hozzátéve: mindennek legfeljebb csak felerészben lehetett oka a színházvezetők egy részének művészetellenes törleszkedése a hatalomhoz.

Így ma kiábrándítóan nehéz egy évadból elegendő olyan előadást összeszedni, amely valami itt és most fontos gondolatot akart elmondani a bennünket körülvevő világról, úgy, hogy a szerzőtől a rendezőn és a főszereplőkön át a látványtervezőkig mindenki kiemelkedő színvonalon teljesít, miközben az alkotók a formai megvalósításban sem elégednek meg a leginkább megszokott eszközökkel. Sokkal kevesebb olyan előadás van, amely nem fért rá a szavazólapomra, mint szeretném. Mindenképpen meg kell említenem az évek óta lenyűgözően magas színvonalon teljesítő, az egyre erősebb és erősebb tatabányai társulatban otthonra talált Szabó Emíliát és kollégáját, az egyébként is erős Tartuffe-ből kiemelkedő Danis Lídiát. És a Zsótér Sándor előadásaiban (is) csodákra képes Trokán Nórát, Trill Zsoltot, Szemenyei Jánost. És bár a Kiállok érted című előadás a szavazólapon is szerepel, alkotói hozzáállásának példaértékűnek kellene lennie : a fájdalmas, tabusított társadalmi probléma (a nevelőintézeti lányok prostituálódása) feldolgozásának csak egyik eleme volt az előadás, az érintettekkel való együttműködés és egy tartalmas konferencia mellett. Ezt is jelenthetné a színház szó.

06_azidonk_ff

Az időnk rövid története. Éder Vera felvétele

KOVÁCS DEZSŐ (art7.hu, Kritika)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Borbély Szilárd: AZ OLASZLISZKAI – Pass Andrea: NAPRAFORGÓ – Ménes Attila: BIHARI
A legjobb előadás: AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László)
A legjobb rendezés: A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, rendezte: Sardar Tagirovsky)
A legjobb kommersz előadás: A FALU ROSSZA (szombathelyi Weöres Sándor Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb független színházi előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) ÁT AZ INGOVÁNYON (k2 Színház, rendezte: Ascher Tamás) FADE-OUT (marosvásárhelyi András Lóránt Társulat, rendezte: Györfi Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:
A legjobb női főszereplő: B. FÜLÖP ERZSÉBET (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) PETHŐ ANIKÓ (Hullámtörés, kolozsvári Állami Magyar Színház) PETRIK ANDREA (Turandot, Radnóti Színház, Napraforgó, FÜGE Produkció)
A legjobb férfi főszereplő: BÁNYAI KELEMEN BARNA (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, A falu rossza, szombathelyi Weöres Sándor Színház) TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház) LÁSZLÓ ZSOLT (Lear király, Radnóti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: VARGA LILI (A rajongók, székesfehérvári Vörösmarty Színház) ZSIGMOND EMŐKE (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) BARTA ÁGNES (Psyché, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: LÁBODI ÁDÁM (A rajongók, székesfehérvári Vörösmarty Színház) BAJOMI NAGY GYÖRGY (A falu rossza, szombathelyi Weöres Sándor Színház) MOLNÁR ÁRON (Az ügynök halála, Örkény Színház)
A legjobb díszlet: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian) A BAJNOK (Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt) SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE (székesfehérvári Vörösmarty Színház, tervezte: Antal Csaba)
A legjobb jelmez: ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bajkó Blanka Aliz) PSYCHÉ (Nemzeti Színház, tervezte: Olekszandr Bilozub) AZ ÜVEGCIPŐ (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Remete Kriszta)
A legjobb színházi zene: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, Kákonyi Árpád) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Bartók György) AZ ÜVEGCIPŐ, A FALU ROSSZA (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: ZSIGMOND EMŐKE színész (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) WUNDERLICH JÓZSEF színész (Jó estét nyár, jó estét szerelem!, Vígszínház) VARGA LILI színész (székesfehérvári Vörösmarty Színház)
Különdíj: BEZSÁN NOÉMI, koreográfusi és táncos produkcióiért MEZEI KINGA, a Piaf-menet című előadásért KERESZTURY TIBOR, A te országod című előadás szövegéért

 

MIKLÓS MELÁNIA (Színház)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg:
A legjobb előadás: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) A BAJNOK (Katona József Színház, rendezte: Pintér Béla) CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, rendezte: Goda Gábor)
A legjobb rendezés: AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, rendezte: Kovács D. Dániel) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: RÖPÜLJ, LELKEM! (k2 Színház és Szkéné Színház, rendezte: Fábián Péter és Benkó Bence) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila) ZORBA, A GÖRÖG (Miskolci Nemzeti Színház, rendezte: Szőcs Artur)
A legjobb független színházi előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) NAPRAFORGÓ (FÜGE Produkció, rendezte: Pass Andrea) DÖMÖTÖR ANDRÁS (AlkalMáté Trupp, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) BÖRCSÖK ENIKŐ (Találkozás, Vígszínház) REZES JUDIT (A bajnok, Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház) PÁL ANDRÁS (A Párnaember, Radnóti Színház) TAKÁCS GÉZA (A konyha, Magyar Színház)
A legjobb női mellékszereplő: SIMKÓ KATALIN (Emberszag, Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház) KOVÁTS ADÉL (Lear király, Radnóti Színház) VENCZEL VERA (Találkozás, Vígszínház)
A legjobb férfi mellékszereplő: BERCSÉNYI PÉTER (Mindent Éváról, Orlai Produkciós Iroda) KÁKONYI ÁRPÁD (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) BAJOMI NAGY GYÖRGY (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház)
A legjobb díszlet: AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, tervezte: Horváth Jenny) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente) GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: LEAR KIRÁLY (Radnóti Színház, tervezte: Zöldy Z. Gergely) MOLIÉRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, tervezte: Kiss Julcsi) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, tervezte: Oláh Tímea)
A legjobb színházi zene: A BAJNOK (Katona József Színház, Kéménczy Antal) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, Kákonyi Árpád) CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, Philipp György)
A legígéretesebb pályakezdő: HEGYMEGI MÁTÉ rendező (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Don Quijote voltam, dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza) ZSIGMOND EMŐKE színész (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház, A te országod, Forte Társulat) SZTARENKI DÓRA színész (Napraforgó, FÜGE Produkció)
Különdíj: ESZENYI ENIKŐ rendező, ANTAL CSABA díszlettervező és a videós stáb, a Találkozás (Vígszínház) filmes koncepciójáért és annak megvalósításáért Az időnk rövid története című előadás létrehozásáért az alkotóknak (GIMESI DÓRA író, HOFFER KÁROLY tervező, rendező, TESZÁREK CSABA zeneszerző, ANDRUSKO MARCELLA, PALLAI MARA, SZOLÁR TIBOR, TESZÁREK CSABA színészek és minden közreműködő, koprodukciós partner) A nagybőgő című előadás látványvilágáért, harmonikus és egységes atmoszférájáért az alkotóknak (HORGAS PÉTER díszlettervező, KLEM VIKTOR színész, rendező, MERVEL MIKLÓS fénytervező, SZLÁVIK JÚLIA jelmeztervező, KOVÁCS ÁDÁM és RADNAI MÁRK munkatársak)

07_tenki_ff

Tenki Réka az Egyasszonyban. Takács Attila felvétele

NÁNAY ISTVÁN

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Pintér Béla: A BAJNOK – Tar Sándor és Keresztury Tibor: A TE ORSZÁGOD – Pass Andrea: NAPRAFORGÓ
A legjobb előadás: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim) A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba)
A legjobb rendezés: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz) A BAJNOK (Katona József Színház, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb kommersz előadás:
A legjobb független színházi előadás: SÓVIRÁG (Tünet Együttes, rendezte: Szabó Réka) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: LÚDAS MATYI (kecskeméti Ciróka Bábszínház, rendezte: Vidovszky György) A CSÚNYA KACSA (HOPPart Társulat és győri Vaskakas Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor) A HŐS MIKLÓS (pécsi MárkusZínház, rendezte: Vajda Zsuzsanna)
A legjobb női főszereplő: FULLAJTÁR ANDREA (Boomerang Baby/Marlene Dietrich, ABC KULTKIKÖTŐ Produkciós Iroda) MONORI LILI (Látszatélet, Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza) TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció)
A legjobb férfi főszereplő: TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház) PÁLFFY TIBOR (Úrhatnám polgár, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) KERESZTES TAMÁS (Emilia Galotti, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: TÖRŐCSIK MARI (Galilei élete, Nemzeti Színház) JORDÁN ADÉL (Sirály, Katona József Színház) SIMKÓ KATALIN (Emberszag, Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: TASNÁDI BENCE (Az Olaszliszkai, Katona József Színház) DERZSI DEZSŐ (Úrhatnám polgár, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) KÁKONYI ÁRPÁD (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)
A legjobb díszlet: LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Ágh Márton) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs) GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bajkó Blanka Aliz) SIRÁLY (Katona József Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, Kákonyi Árpád) BOLONDOK TÁNCA (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, ifj. Kucsera Géza) EMBERSZAG (Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház, Monori András)
A legígéretesebb pályakezdő: KOVÁCS D. DÁNIEL rendező (Haramiák, Vígszínház, Ahogy tetszik, Katona József Színház) SIMÁNYI ZSUZSANNA rendező (Határaink, Stúdió K Színház) BÍRÓ BENCE dramaturg, fordító (Haramiák, Vígszínház, Emilia Galotti, Katona József Színház)
Különdíj: A Katona József Színház Così fan tutte beavató évada közreműködőinek ZÁVADA PÉTER, az Ahogy tetszik (Katona József Színház) szövegkönyvéért KARSAI GYÖRGY, a klasszikus dráma beavatókért

Bár a szavazás kritériumának megszabott előadásszám kétszeresét láttam, így is jó pár arra érdemes produkciót nem tudtam megnézni. Másfelől a látottak között jócskán akadt olyan teljesítmény, ami nem fért bele a megadott szavazatkontingensbe. Az előadások közül többek között: Bihari (Katona József Színház, rendező: Máté Gábor), József és testvérei (Mesebolt Bábszínház, rendező: Jeles András), Mese az igazságtételről avagy A hét szamuráj (Örkény Színház, rendező: Polgár Csaba), 6 (Nemzeti Színház, rendező: Sardar Tagirovsky), Macska a forró bádogtetőn (Kecskemét, rendező: Zsótér Sándor), Makbett (Átrium Film-Színház, rendező: Alföldi Róbert), Emlékfoltozók és Az új nagyi (győri Vaskakas Bábszínház, rendező: Markó Róbert, illetve Kuthy Ágnes), kettős:játék (Kolibri Színház, rendező: Vidovszky György), Az égigérő fa (Mesebolt Bábszínház, rendező: Rumi László), Oidipusz (Bozsik Yvette Társulat, rendező: Bozsik Yvette).

Ha tavaly óta nem neveződött volna át a zenés/szórakoztató előadások kategóriája kommerszre, akkor erre a kategóriára a jelöltjeim a Liliomfi (budaörsi Latinovits Színház, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), a Mezítláb a parkban (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendező: Kelemen József) és az Egy fenékkel két lovat (Belvárosi Színház, rendező: Pelsőczy Réka) lettek volna.

Az alkotók közül is többekre voksoltam volna még, így például Mezei Kingára (Piaf-menet, Újvidék), Sebestyén Abára (Dózsa, Yorick Stúdió, Marosvásárhely), Balázs Zoltánra (Én a szabadságot választottam, Maladype Színház), Németh Ilonára (az Emberszag bábjaiért) és Boráros Szilárdra (több bábelőadás látványáért).

Természetesen amikor szavazatommal valamilyen egyéni teljesítményt értékelek, akkor abban egyrészt az egész produkció elismerése, másrészt az illető más előadásban nyújtott teljesítménye is benne foglaltatik, s viszont: ha egy produkciót díjra érdemesítek, akkor többnyire az abban szereplők egyéni munkáját is szeretném visszaigazolni.

 

PAPP TÍMEA

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Szálinger Balázs: BECSVÖLGYE – Mikó Csaba: APÁTLANOK – Mikó Csaba: OFFROAD
A legjobb előadás: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté)
A legjobb rendezés: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz) LEAR KIRÁLY (Radnóti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb kommersz előadás: A CHICAGÓI HERCEGNŐ (Budapesti Operettszínház, rendezte: Béres Attila) SYBILL (Budapesti Operettszínház, rendezte: Szabó Máté) VIRÁGOT ALGERNONNAK (Budapesti Operettszínház, rendezte: Somogyi Szilárd)
A legjobb független színházi előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) SÓVIRÁG (Tünet Együttes, rendezte: Szabó Réka) A TÁGRA ZÁRT SZEMEK PRÓBÁJA (Dollár Papa Gyermekei, rendezte: Ördög Tamás)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: a kategóriában összeférhetetlenség miatt nem szavazok
A legjobb női főszereplő: G. ERDÉLYI HERMINA (Édes Anna, szabadkai Népszínház Magyar Társulat) KOVÁTS ADÉL (Lear király, Radnóti Színház) TROKÁN NÓRA (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: BÁNYAI KELEMEN BARNA (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) BODOLAI BALÁZS (Amerika, kolozsvári Állami Magyar Színház) MERTZ TIBOR (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház)
A legjobb női mellékszereplő: B. FÜLÖP ERZSÉBET (Sirály, A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) JANZA KATA (Nők az idegösszeomlás szélén, Budapesti Operettszínház) ALBERT CSILLA (Amerika, kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KRISZTIK CSABA (Szutyok, székesfehérvári Vörösmarty Színház) KOCSIS PÁL (Hamlet, kecskeméti Katona József Színház) BAJOMI NAGY GYÖRGY (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház)
A legjobb díszlet: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian) HAMLET (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt) A NAGY ROMULUS (Miskolci Nemzeti Színház, tervezte: Árvai György)
A legjobb jelmez: ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bajkó Blanka Alíz) SYBILL (Budapesti Operettszínház, tervezte: Tihanyi Ildi) A TÜNDÉRKIRÁLYNŐ (Magyar Állami Operaház, tervezte: Lisztopád Krisztina)
A legjobb színházi zene: KOLDUSOPERA (temesvári Állami Magyar Színház, Irena Popović) AMERIKA (kolozsvári Állami Magyar Színház, Ivan Acher) TOP DOGS (dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Boros Csaba)
A legígéretesebb pályakezdő: HEGYMEGI MÁTÉ rendező, több munkájáért VECSEI MIKLÓS színész (Rómeó és Júlia, debreceni Csokonai Színház, Liliomfi, budaörsi Latinovits Színház) KOVÁCS KATI színész (Vízkereszt, vagy amire vágytok, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)
Különdíj: Krétakör, A harag napjáért ZÁVADA PÉTER, az Ahogy tetszik (Katona József Színház) fordításáért KÁRPÁTI PÉTER, a Buborékok (nagyváradi Szigligeti Színház) dramaturgiai munkájáért

 

PROICS LILLA

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Zsigó Anna: NEM – DE HOGY NEM?
A legjobb előadás: CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, rendezte: Goda Gábor)
A legjobb rendezés: A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád)
A legjobb kommersz előadás:
A legjobb független színházi előadás: ANYÁDÉK RAJTAM KERESNEK (Timothy and the things, rendezte: Cuhorka Emese és Fülöp László)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: AZ ÚJ NAGYI (győri Vaskakas Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes)
A legjobb női főszereplő: SIMKÓ KATALIN (Soha senkinek, Nézőművészeti Kft. és MaNNa)
A legjobb férfi főszereplő: HAJDUK KÁROLY (Napraforgó, FÜGE Produkció)
A legjobb női mellékszereplő: SZIRTES ÁGI (Oszlopos Simeon, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: BERCSÉNYI PÉTER (Mindent Éváról, Orlai Produkciós Iroda)
A legjobb díszlet: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian)
A legjobb jelmez: MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: MI LÁRMA EZ MEGÉNT? (Bob és Bobék Orchestra)
A legígéretesebb pályakezdő: VIKTOR BALÁZS színész, k2 és egyéb munkái
Különdíj: SÓVIRÁG, Tünet Együttes

10_latszat1_ff

Láng Annamária a Látszatéletben. Rév Marcell felvétele

STUBER ANDREA (spirituszonline.hu, stuberandrea.hu)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Mikó Csaba: OFFROAD Pass Andrea: NAPRAFORGÓ Szálinger Balázs: BECSVÖLGYE
A legjobb előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, rendezte: Kovács D. Dániel)
A legjobb rendezés: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) ROSALIE ELMEGY MEGHALNI (Stúdió K Színház, rendezte: Szilágyi Bálint)
A legjobb kommersz előadás: RÖPÜLJ, LELKEM! (k2 Színház és Szkéné Színház, rendezte: Fábián Péter és Benkó Bence) EGY ÉLET HÁROMSZOR (Rózsavölgyi Szalon és K.V. Társulat, rendezte: Ördög Tamás) CHICAGO (dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, rendezte: Lendvai Zoltán)
A legjobb független színházi előadás: NAPRAFORGÓ (FÜGE Produkció, rendezte: Pass Andrea) A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly) A CSÚNYA KACSA (HOPPart Társulat és győri Vaskakas Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor) BAGOLYKISASSZONY MESÉJE (Bóbita Bábszínház, rendezte: Perényi Balázs)
A legjobb női főszereplő: B. FÜLÖP ERZSÉBET (Sirály, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) SÁROSDI LILLA (A harag napja, Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza) FÜR ANIKÓ (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MERTZ TIBOR (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház) LÁSZLÓ ZSOLT (Lear király, Radnóti Színház) PÁL ANDRÁS (A Párnaember, A Glembay ház, Radnóti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: CSOMBOR TERÉZ (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) PÉTER KATA (Istenítélet, Vígszínház) ÁGOSTON KATALIN (Nem félünk a farkastól, Centrál Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: DERZSI DEZSŐ (Úrhatnám polgár, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) BEZERÉDI ZOLTÁN (A bajnok, Katona József Színház) ZNAMENÁK ISTVÁN (Mese az igazságtételről, Örkény Színház)
A legjobb díszlet: RÓMEÓ ÉS JÚLIA (debreceni Csokonai Színház, tervezte: Varga Járó Ilona) GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, tervezte: Ambrus Mária) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, tervezte: Fekete Anna)
A legjobb jelmez: ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bajkó Blanka Aliz) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, tervezte: Kiss Julcsi) SZUTYOK (székesfehérvári Vörösmarty Színház, tervezte: Kárpáti Enikő)
A legjobb színházi zene: BOLONDOK TÁNCA (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, ifj. Kucsera Géza) EMBERSZAG (Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház, Monori András) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Kákonyi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: HOFFER KÁROLY SODRÓ ELIZA KURTA NIKÉ
Különdíj: Sóvirág, Tünet Együttes MEZEI KINGA, Piaf-menet KLEM VIKTOR, A nagybőgő

A nyugalom című előadást még az előző évadban láttam Marosvásárhelyen, akkor szavaztam rá, most nem. (Ez talán nem volt elég körültekintő eljárás tőlem.)

Több mint kétszáz produkció kínálta az idei választékot számomra.

Akik sajnos nem fértek már fel a szavazólapomra: Trill Zsolt (Galilei élete), Nagy Zsolt (Kohlhaas), Nagy Ervin (A bajnok), Fehér Tibor (Cyrano de Bergerac), Mezei Zoltán (Bolondok tánca), Hajduk Károly (Napraforgó), Hegedűs D. Géza (III. Richárd), Györgyi Anna (Finito), Kerekes Éva (Az ügynök halála), Pető Kata (Napraforgó), Börcsök Enikő (Jó estét nyár, jó estét szerelem!), valamint Bach Kata és Hartai Petra pályakezdők.

 

SZŰCS MÓNIKA (Ellenfény)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Kleist, Gábor Sára és Hegymegi Máté: KOHLHAAS – Székely Csaba: A Homokszörny – Szíjártó Tímea-Aletta: Az eset
A legjobb előadás: A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) JÓZSEF ÉS TESTVÉREI (Mesebolt Bábszínház, rendezte: Jeles András) A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR (Budapest Bábszínház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb rendezés: MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) MESÉL A BÉCSI ERDŐ (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László)
A legjobb kommersz előadás:
A legjobb független színházi előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE (győri Vaskakas Bábszínház és ESZME, rendezte: Hoffer Károly) EMBERSZAG (Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház, rendezte: Szikszai Rémusz)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: KETTŐS:JÁTÉK (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) AZ ÚJ NAGYI (győri Vaskakas Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes) LÚDAS MATYI (kecskeméti Ciróka Bábszínház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: SIMKÓ KATALIN (Soha senkinek, Nézőművészeti Kft. és MaNNa) TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) PETHŐ ANIKÓ (Hullámtörés, kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi főszereplő: KRISZTIK CSABA (A te országod, Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza) NAGY ZSOLT (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület) FODOR TAMÁS (Emberszag, Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház)
A legjobb női mellékszereplő: UJVÁRI JANKA (Az új nagyi, győri Vaskakas Bábszínház) HARTAI PETRA (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház) KOVÁTS ADÉL (Lear király, Radnóti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KÖLES FERENC (A Párnaember, Radnóti Színház) KOVÁCS LEHEL (Bihari, Katona József Színház) GAÁL GYULA (Sirály, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat)
A legjobb díszlet: AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, tervezte: Fekete Anna) A KARÁCSONYI RÓZSA LEGENDÁJA (Kolibri Színház, tervezte: Orosz Klaudia)
A legjobb jelmez: ISTENÍTÉLET (Vígszínház, tervezte: Remete Krisztina) AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Füzér Anni) VÁNYA BÁ (szombathelyi Weöres Sándor Színház, tervezte: Takács Lilla)
A legjobb színházi zene: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Kákonyi Árpád) BOLONDOK TÁNCA (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, ifj. Kucsera Géza) HARAMIÁK (Vígszínház, Bartha Márk)
A legígéretesebb pályakezdő: KOVÁCS D. DÁNIEL rendező (Haramiák, Vígszínház, Ahogy tetszik, Katona József Színház) ZSIGMOND EMŐKE színész (A te országod, Forte Társulat, Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház) KISS ANDREA színész (Sirály, Ódry Színpad, Liliomfi, budaörsi Latinovits Színház)
Különdíj: A dunaújvárosi színház társulatának és távozó művészeti vezetésének A 20 éves Mesebolt Bábszínház 3 nap alatt 13 előadást megjárt Bábexpresszének A Mentőcsónak mindkét alegységének

09_tasnadi1_ff

Tasnádi Bence Az Olaszliszkaiban. Dömölky Dániel felvétele

TÖRÖK ÁKOS (7óra7)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg:
A legjobb előadás: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim) CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, rendezte: Goda Gábor) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, rendezte: Sardar Tagirovsky)
A legjobb rendezés: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz)
A legjobb kommersz előadás: SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE (Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Znamenák István)
A legjobb független színházi előadás: CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, rendezte: Goda Gábor) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) EGYASSZONY (Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció, rendezte: Paczolay Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) B. FÜLÖP ERZSÉBET (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) MEZEI KINGA (Piaf-menet, Újvidéki Színház)
A legjobb férfi főszereplő: PÁLFFY TIBOR (Úrhatnám polgár, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) BÁNYAI KELEMEN BARNA (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) MÉSZÁROS BÉLA (Bihari, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: KISS BORA (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) DANIS LÍDIA (Molière: Tartuffe, tatabányai Jászai Mari Színház, Népház)
A legjobb férfi mellékszereplő: OROSZ ÁKOS (Haramiák, Vígszínház) HEGEDŰS D. GÉZA (III. Richárd, Gyulai Várszínház) MÁTÉ GÁBOR (Sirály, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian) CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, tervezte: Sebestyén Ferenc és Goda Gábor és Gold Bea) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bartha József)
A legjobb jelmez:
A legjobb színházi zene:
A legígéretesebb pályakezdő: SARDAR TAGIROVSKY rendező (Úrhatnám polgár, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Az eset, nagyváradi Szigligeti Színház, 6, Nemzeti Színház) – HEGYMEGI MÁTÉ rendező, koreográfus, mozgástervező (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Az Olaszliszkai, Katona József Színház, Ahogy tetszik, Katona József Színház) – VECSEI H. MIKLÓS színész, dramaturg, fordító (Rómeó és Júlia, debreceni Csokonai Színház, Liliomfi, budaörsi Latinovits Színház, III. Richárd, Gyulai Várszínház)
Különdíj: FORMANEK CSABA, azért az állhatatos és magas színvonalú munkáért, amit a központi kulturális támogatások sötét zónájában végez, idén pl. Bádogelefánt, Diogenész – IFJ. VIDNYÁNSZKY ATTILA, VECSEI H. MIKLÓS és KOVÁCS ADRIÁN alkotóhármasa – KELEMEN KRISTÓF, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című előadásért

Mivel csupán 2016 februárjától vagyok tagja a Színházi Kritikusok Céhének, ezért az évad több mint a felét még nem azzal a szemmel (és főként jegyzetelési móddal) néztem, ami ahhoz kellett volna, hogy minden kategóriában merjek és tudjak szavazni. Ezen a következő évadban változtatni fogok.

 

TURBULY LILLA (Kútszéli Stílus, Tánckritika)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Szálinger Balázs: BECSVÖLGYE Madák Zsuzsanna: PETER Szíjártó Tímea-Aletta: AZ ESET
A legjobb előadás: CSEPPKÁNON (Artus, Nemzeti Táncszínház és CAFe Budapest, rendezte: Goda Gábor) A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila
A legjobb rendezés: AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, rendezte: Zsótér Sándor) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté)
A legjobb kommersz előadás: ELHANYAGOLT FÉRFISZÉPSÉGEK (Duma Színház és FÜGE Produkció, dramaturg: Soós Attila, rendező nincs feltüntetve) MINDENT ÉVÁRÓL (Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: nem tartom indokoltnak, hogy külön kategória, ezért itt nem szavazok
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: MACKÓÉLET/MACKÓÁLOM (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Tengely Gábor) PETER (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, rendezte: Madák Zsuzsanna) IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN (Közép-Európa Táncszínház, Káva, Nemzeti Táncszínház és Bethlen Téri Színház, rendezte: Sereglei András)
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) BÖRCSÖK ENIKŐ (Találkozás, Vígszínház) SÁROSDI LILLA (A harag napja, Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza)
A legjobb férfi főszereplő: FEKETE ERNŐ (Az Olaszliszkai, Katona József Színház) SZEMENYEI JÁNOS (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház) MERTZ TIBOR (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház)
A legjobb női mellékszereplő: HARTAI PETRA (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház) BACH KATA (Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület) SZIRTES ÁGI (Oszlopos Simeon, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: PÁLFFY TIBOR (Vízkereszt, vagy amire vágytok, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) BEZERÉDI ZOLTÁN (Minden jó, ha vége jó, Katona József Színház) BÁNYAI KELEMEN BARNA (Makbett, Átrium és Kultúrbrigád)
A legjobb díszlet: AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs) TÓTÉK (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Debreczeni Borbála) DÖMÖTÖR ANDRÁS (AlkalMáté Trupp, tervezte: Kálmán Eszter)
A legjobb jelmez: MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Benedek Mari) VÍZKERESZT, VAGY AMIRE VÁGYTOK (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Adriana Grand) FIGARO HÁZASSÁGA (kecskeméti Katona József Színház, tervezte: Berzsenyi Krisztina)
A legjobb színházi zene: LILIOMFI (budaörsi Latinovits Színház, Kovács Adrián) KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, Kákonyi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: MÉSZÁROS BLANKA színész (Sirály, Katona József Színház) HARTAI PETRA színész (Ványa bá, szombathelyi Weöres Sándor Színház) SZABÓ SEBESTYÉN LÁSZLÓ színész (Liliomfi, budaörsi Latinovits Színház)
Különdíj: LENGYEL ANNA és a PanoDráma, társadalmilag fontos kérdések verbatim színházi feldolgozásáért A Bethlen Téri Színház és a MaNNa Egyesület, a színházi generációk közeledését célzó Találkozások sorozatért FORMANEK CSABA, fáradhatatlan színház(újra)teremtő tevékenységéért és az évadban bemutatott három monodrámában (Diogenész, Bádogelefánt, Facturaa lamiaceae) nyújtott alakításaiért

11_bajnok_nok_ok_ff

Rezes Judit és Jordán Adél A bajnokban. Horváth Judit felvétele

URBÁN BALÁZS

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Szálinger Balázs: BECSVÖLGYE
A legjobb előadás: A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendezte: Radu Afrim) A HARAG NAPJA (Krétakör és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Schilling Árpád) MOLIÈRE: TARTUFFE (tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Szikszai Rémusz)
A legjobb rendezés: GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) AHOGY TETSZIK (Katona József Színház, rendezte: Kovács D. Dániel) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, rendezte: Sardar Tagirovsky)
A legjobb kommersz előadás: MA ESTE MEGBUKUNK (Centrál Színház, rendezte: Mark Bell)
A legjobb független színházi előadás: KOHLHAAS (Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház és MASZK Egyesület, rendezte: Hegymegi Máté) LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Mundruczó Kornél) NAPRAFORGÓ (FÜGE Produkció, rendezte: Pass Andrea)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:
A legjobb női főszereplő: B. FÜLÖP ERZSÉBET (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) PETŐ KATA (Napraforgó, FÜGE Produkció) TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció)
A legjobb férfi főszereplő: TRILL ZSOLT (Galilei élete, Nemzeti Színház) STOHL ANDRÁS (Istenítélet, Vígszínház) BÁNYAI KELEMEN BARNA (A nyugalom, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat)
A legjobb női mellékszereplő: TÖRŐCSIK MARI (Galilei élete, Nemzeti Színház) MONORI LILI (Látszatélet, Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza) DANIS LÍDIA (Molière: Tartuffe, tatabányai Jászai Mari Színház, Népház)
A legjobb férfi mellékszereplő: HAJDUK KÁROLY (Haramiák, Vígszínház) TAKÁTSY PÉTER (Emilia Galotti, Katona József Színház) TASNÁDI BENCE (Az Olaszliszkai, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: LÁTSZATÉLET (Proton Színház és Trafó Kortárs Művészetek Háza, tervezte: Ágh Márton) A NYUGALOM (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, tervezte: Adrian Damian) CSONGOR ÉS TÜNDE (Nemzeti Színház, tervezte: Nagy Viktória)
A legjobb jelmez: AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, tervezte: Füzér Anni) ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, tervezte: Bajkó Blanka Alíz) A RAJONGÓK (székesfehérvári Vörösmarty Színház, tervezte: Zoób Kati)
A legjobb színházi zene: ÚRHATNÁM POLGÁR (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Bartók György)
A legígéretesebb pályakezdő: ZSIGMOND EMŐKE SZILÁGYI BÁLINT MÉSZÁROS BLANKA
Különdíj: A Sóvirág című előadás alkotói (FAHIDI ÉVA és a Tünet Együttes) HOFFER KÁROLY, Az időnk rövid története bábjaiért

Noha az évad igazi revelációja számomra a 2015-ben bemutatott, de határainkon belül ebben az évadban látható (így szabályaink szerint most szavazatképes) A nyugalom volt, a szokottnál több magas színvonalú és jelentékeny előadást láttam. Nem egy olyan bemutató szorult le a listámról, amelyet nemcsak sokra tartottam, de szívemhez is közel állt. A legfájóbb hiányt a Hoffer Károly rendezte Az időnk rövid története jelenti, de ilyen a budaörsi Liliomfi (r.: ifj. Vidnyánszky Attila), a pesti színházi Haramiák (r.: Kovács D. Dániel), a k2 Színház által a Szkénében bemutatott Röpülj, lelkem! (r.: Fábián Péter, Benkó Bence) is. Valamennyi fiatal, többé-kevésbé pályakezdő rendező munkája. Ami nem véletlen: alighanem ebben az évadban vált nyilvánvalóvá, hogy egy igen tehetséges – és igencsak eltérő utakon haladó – fiatal rendezőkből álló generáció játszhat/játszik egyre fontosabb szerepet színházi életünkben. Ennek nyoma természetesen nemcsak a kimaradók listájában van meg: Kovács D. Dániel egy másik rendezésével, a három igazán figyelemre méltó bemutatót létrehozó Sardar Targirovsky pedig sepsiszentgyörgyi munkájával került fel a rendezők listájára, míg – az elsősorban egyetemi vizsgarendezésével, A köpenicki kapitánnyal komoly várakozásokat keltő – Szilágyi Bálint neve a pályakezdők között szerepel.

Magas színvonalú és/vagy valóban fontos produkciókat természetesen az idősebb és a középgeneráció meghatározó egyéniségei is létrehoztak, ám minden korábbinál több olyan előadást is láttam, amelyet egyszerűen nem lett volna szabad műsorra tűzni. És hasonlóan szélsőséges minőségűek a bulvárszínházi bemutatók is: egyik póluson a kimagasló professzionalizmus, másikon a rémes gagyi található. Akadt volna további két (sőt, több) előadás, melyet még beírhattam volna a rubrikákba, ám szükségesnek tartottam a Ma este megbukunk egyértelmű kiemelését: ilyen elképesztő precizitással megvalósított, minden ízében kimunkált, lehengerlő erejű produkciót magyar bulvárszínpadon talán még soha nem láttam.

Végezetül a listámról éppen csak lemaradó színészek és tervezők névsora: Nagy Zsolt, Molnár Áron, Fekete Ernő, Pálffy Tibor, Máté Gábor, Wunderlich József, Nagy Dániel Viktor, Borbély Alexandra, Radnay Csilla, Petrik Andrea, Kiss Bora; Gothár Péter, Ambrus Mária, Varga Járó Ilona, Horváth Jenny, Benedek Mari, Bánki Róza, Márton Erika, Kálmán Eszter.

 

ZAPPE LÁSZLÓ (Népszabadság)

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Borbély Szilárd: AZ OLASZLISZKAI Jeles András: ÁRVÁK Horváth Szabolcs, Szabó Sipos Ágoston, Fábián Péter és Benkó Bence: RÖPÜLJ, LELKEM!
A legjobb előadás: SIRÁLY (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) KOLDUSOPERA (temesvári Csiky Gergely Színház, rendezte: Kokan Mladenovic) MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN (kecskeméti Katona József Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb rendezés: AZ OLASZLISZKAI (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) GALILEI ÉLETE (Nemzeti Színház, rendezte: Zsótér Sándor) ÉDES ANNA (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, rendezte: Czajlik József)
A legjobb kommersz előadás: VIRÁGOT ALGERNONNAK (Játékszín, rendezte: Horgas Ádám)
A legjobb független színházi előadás: A TE ORSZÁGOD (Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendezte: Horváth Csaba) EMBERSZAG (Vádli Társulás, FÜGE Produkció és Szkéné Színház, rendezte: Szikszai Rémusz) FÁCÁNTÁNC (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR (Budapest Bábszínház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (Egyasszony, Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció) TOKAI ANDREA (Fácántánc, Pintér Béla és Társulata) TAKÁCS KATALIN (Szerelem, kaposvári Csiky Gergely Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MÉSZÁROS MÁTÉ (A kaukázusi krétakör, Budapest Bábszínház) FEKETE ERNŐ (Az Olaszliszkai, Katona József Színház) MOLNÁR ÁRON (Ványa bácsi, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: MÁHR ÁGI (Ványa bácsi, Miskolci Nemzeti Színház) BAJCSAY MÁRIA (Molière: Tartuffe, tatabányai Jászai Mari Színház, Népház) VICEI NATÁLIA (Bolondok tánca, szabadkai Népszínház Magyar Társulat)
A legjobb férfi mellékszereplő: KELEMEN JÓZSEF (Szerelem, kaposvári Csiky Gergely Színház) KERESZTES TAMÁS (Részegek, Katona József Színház) THURÓCZY SZABOLCS (Fácántánc, Pintér Béla és Társulata)
A legjobb díszlet: EMILIA GALOTTI (Katona József Színház, tervezte: Izsák Lili) ÉDES ANNA (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, tervezte: Gadus Erika) RÖPÜLJ, LELKEM! (k2 Színház és Szkéné Színház, tervezte: Jeli Sára Luca)
A legjobb jelmez:
A legjobb színházi zene:
A legígéretesebb pályakezdő: PÁLYA POMPÓNIA színész (Szutyok, székesfehérvári Vörösmarty Színház) SPIEGL ANNA színész (A kaukázusi krétakör, Budapest Bábszínház) SZOLÁR TIBOR színész (A kaukázusi krétakör, Budapest Bábszínház)
Különdíj:

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.