E-book: A felelősség morális

Gera Zoltán a Színházban
2014-08-17

Születésnapjára elektronikus kötetben gyűjtöttük össze a Színházban megjelent, Gera Zoltánról szóló vagy őt említő írásokat. Isten éltesse, Gera Zoltán!

Nem titkoljuk, hogy sorozatunkkal a Színház folyóirat immár negyvenhét éves archívumára (is) szeretnénk figyelmet terelni. De mivel, és főleg kikkel tudnánk ezt megtenni, mint az arra leginkább érdemesekkel. Elhatároztuk, hogy nagy színészeinket „e-book” kötettel fogjuk köszönteni születésnapjukon. A Nemzet Színészeivel kezdjük…

Felidézzük Gera Zoltán egy korábbi interjúban elhangzott gondolatait:

„Ebben az apokaliptikus világban – minden átkozódásom ellenére – azt mondom: ha sötétség van, márpedig az van, akkor ne a sötétséget átkozzam, hanem gyújtsak egy gyertyát. Az én gyertyagyújtásom abban áll, hogy az ember felelős a szemétért, a szennyért, önmaga elárulásáért. Én nem megyek bele gazdasági, szociális kérdések tárgyalásába. Mert az értékvesztés, és az értékőrzés az individuum felelőssége. A korszak mentalitásából hiányzik a felelősség, mert a szabadságértelmezés démoni méreteket öltött. A hősiességet és a kiválóságot az helyettesíti, hogy ki tud meredek falra felmászni, hogy a rallye-n egy éles kanyarban ki marad életben. A rekordokat vallási tisztelet és dicsfény övezi. A munka, a kitartás, a szorgalom, a kötelességtudat, a felelősségtudat sehol nincs. […]
A felelősséget kizárni a teremtésben kapott emberi létből nem lehet. És behelyettesíteni sem lehet. A felelősség morális.”

(Horeczky Krisztina: „Nincs elégedettség”, Filmkultúra.hu, 2002.01.31)

A teljes kötet megtalálható az „E-book” menüpontunkban, és letölthető innen:
A felelősség morális – Gera Zoltán a Színházban (pdf)

2014. augusztus 19.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.