Nánay István: Koppintás

Még egyszer az Amalfiról
2009-05-18

Sztravinszkij Oedipus rexének képeit nézve meglepődve látom, hogy a szereplők ott ugyanolyan hatalmas kesztyűt hordanak, mint itt, az Amalfiban…

Schiller Kata felvétele

Miután megjelent a Nemzeti Színház Amalfi hercegnőjéről szóló kritikám, egy ismerősöm felhívta figyelmemet két Youtube-videóra, melyek egy 1993-as tókiói előadás részleteit rögzítik. Sztravinszkij Oedipus rexének képeit nézve meglepődve látom, hogy a szereplők ott ugyanolyan hatalmas kesztyűt hordanak, mint itt, az Amalfiban, s a fejükön viselt emberfejes süveg, a megmintázott arcvonások is egyeznek. Még a főszereplő fejékéből kimeredő négy pálca is ismerős, itt a címszereplő ezekre aggatja fel a gyerekeit szimbolizáló maszkokat. Sok hasonlóság fedezhető fel azAmalfi és Balázs Zoltán tavalyi Mezzo-fesztiválon látott-rendezése, A vámpír között is, de ezek egy alkotói periódus közös stiláris jegyeiként értelmezhetők. De miként értelmezzem két előadás látványelemeinek azonosságát?

2009. május 18.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.