Stuber Andrea: Válás, blikkre

Facér pasi naplója - Pesti Magyar Színház - KRITIKA
2012-11-18

…felszínes igazságokat tolnak az arcunkba férfiak és nők elkerülhetetlen összegabalyodásáról.

Az ember nem igazán érti ezt a dolgot, de türelemmel és bizalommal viseltetik. Mármint az képezi nem értése tárgyát, hogy a Pesti Magyar Színház az idei évadtól profilt váltott, nagyszínpadát tekintve családi és ifjúsági színházzá minősült át, míg a Sinkovits Imréről elnevezett stúdiószínpadát meghagyta a kísérletezés terepének. És most piciny, ám felértékelődött játszóhelyén a Facér pasi naplója című művet mutatta be – kvázi egy képzőművészeti aukció előprogramjaként -, amivel a legkevésbé sem a magasabb színházművészet felé vett irányt.

A Facér pasi naplóját Sztankay Ádám hasonló című internetes blogja alapján írta, szerkesztette Szabó Borbála. Nyilvánvaló, hogy Sztankay Ádám írása önéletrajzi, ami a bulvárjelleg mellé mindjárt ad némi celebes stichet is az anyagnak. Elvégre ismerjük főhősünk színész édesapját, ismerhetjük színésznő húgát is. (Utóbbi szereplőt itt Sacinak nevezik, aminek alkalmasint az az oka, hogy így el lehet sütni poénként: Saci sicc! Egyébként is van hajlama a darabnak arra, hogy a cselekmény egy-egy részletét a poénvágy alakítsa. Például belép egy tűzoltó, aki a szingliségre törő nőnek csak tűzoltásra kell.) A blognak mint műfajnak amúgy is az a legkényesebb pontja – mondhatom -, hogy hozzátartozók is bennefoglaltatnak, jóllehet ők nem írnak blogot. Hát még az milyen zavarba ejtő lehet, amikor színpadon meg is személyesítik őket. (Ez az ő gondjuk, mondhatnánk, de valójában a miénk is.)
A történet főhőse 50 felé járó, egyedülálló férfi, akitől 15 év házasság után vált el jóval fiatalabb felesége. A mű nagyjából a női magazinok levelezési, tanácsadói szintjén boncolgatja a kérdést, hogy vajon mikor, hogyan, mitől, kitől romlott el a felek párkapcsolata. A játék az interaktivitás mezét ölti fel, ami azt jelenti, hogy a közönség szavazás útján kifejezheti véleményét a válás kapcsán felmerülő kérdésekről. De szerencsére nem kötelező állást foglalni. (Nincs is annál kínosabb, mint amikor a nézőt kedve ellenére megnyilvánulásra késztetik-kényszerítik a zsöllyében.)

facer-pasi-naploja-horvath-lajos-otto-foto-observer

Horváth Lajos Ottó / foto: observer

A Facér pasi naplójának stúdiószínházi megjelenése a közelség előnyeit és hátrányait egyaránt mutatja. Egyfelől előnytelen, hogy nem teremtődik némi jótékony távolság, tartózkodóbb ránézési lehetőség az előadásban derekasan dolgozó színészekre. Másrészt viszont kedves pillanatokat is köszönhetünk annak, hogy mind ott vagyunk egymás szájában. Például ama merész és határozott, ősz hajú úr jóvoltából, aki a premieren egyes egyedül voksol hősünk kapcsolatának folytathatóságára akkor, amikor a már lelépett feleség megígéri, hogy mindig szeretni fogja párját, csak már nem férfiként.
A gyakran közhelyes, a szükségesnél talán trágárabb nyelvű, mindazonáltal helyenként szellemes és üde jelenetekből álló darabot Őze Áron rendezte össze. Munkája kelt némi bizonytalan rosszérzést. Egyrészt mintha nem bízott volna erősen az alapanyagban: sok mindennel igyekezett színesíteni. Eszközei közül a legfeleslegesebbek talán a képi illusztrációk, amelyeket a kevés bútorú, közönségespiros lakásbelső tévéképernyőjére vetítenek. Másrészt nem sugárzik ebből a különben nem kellemetlen produkcióból a magabiztos, tévedhetetlenül jó ízlés. Van az egészben valami izzadságos elszántság, amellyel felszínes igazságokat tolnak az arcunkba férfiak és nők elkerülhetetlen összegabalyodásáról.
A színészeknek természetesen nincs könnyű dolguk, hiszen a mű és az előadás inkább csak kijelöli helyüket a történetben, mint alaposabban körülírná, jellemezné, avagy bonyolultabban értelmezhető cselekvésekkel látná el őket. Balsai Móni nagyfokú fizikális ügyességet mutat a feleség szerepében: ahogy visszatekeri magát egy eseménysorban, vagy ahogy marionett bábként mozog a férje keze alatt. Ruttkay Laurának a szabadszájú, bohém, laza színésznő sablonja jut, Szűcs Kingának annyi sem, pusztán a dekorativitás. Ugyanakkor ő vezényli a legviccesebb jelenetet, az esküvőit. A férfiak szereplése méltányolhatóbb: Gémes Antos talpraesetten, elegánsan és kreatívan irányítja a publikumot s mutatja be válságelemző prezentációját. Horváth Lajos Ottó pedig mégiscsak Horváth Lajos Ottó. A nagy kék szemével olyan világítóan tud kinézni a pokol legmélyebb fenekéről is, hogy attól az ember rögtön kisebbnek találja a sötétséget a világban.

Facér pasi naplója (Magyar Színház)
Sztankay Ádám internetes naplója alapján írta Szabó Borbála. Rendező: Őze Áron.
Szereplők: Balsai Mónika, Gémes Antos, Horváth Lajos Ottó, Ruttkay Laura, Szűcs Kinga.

Pesti Magyar Színház, Sinkovits Imre Stúdiószínpad, 2012. november 16.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.