Dráma: Falussy Lilla: Érzéki matematika

Színmű három felvonásban – DRÁMAMELLÉKLET
2015-02-19

„Ez a nő tényleg szeret. Hallottál már ilyet? Tényleg engem szeret. Minden hülyeségemmel. Csak engem. És nagyon hűséges. Egyszer sem csalt meg.”

Falussy Lilla könnyed, szórakoztató tanulmányt írt a férfiakról. De a felvillanó, sokszor igen rövid jelenetekből összefűzött színművet nevezhetnénk a FÉRFI tündöklésének és bukásának is. Persze a FÉRFInak a bukás sem megy egyedül: ahhoz, hogy elbukhasson végre, előtte egy NŐnek kell – immár visszavonhatatlanul – elbuknia. Mondhatnánk: minden sikeresen elbukott FÉRFI mögött ott áll egy (kettő, három… ) keserűen elbukott NŐ, akit az a megtiszteltetés ért, hogy élete nagy részét az illető FÉRFI holdudvarában tölthette.

„BARÁT
Múltkor együtt mentünk csajozni, a Holdudvarba, elég nagy terep mindkettőnknek, ő fel is szedett egy csajt, engem meg otthagyott, én is odamentem egy nőhöz, de totál primitív volt, nem lehetett vele beszélgetni… nem hallott még a könyvfesztiválról…
BARÁTNŐ
Túl magasak az igényeid.
BARÁT
De te megfelelsz az igényeimnek….
BARÁTNŐ (sokat mondóan mosolyog)
Tulajdonképpen mindannyian az ő holdudvarában mozgunk…”

A NŐk pedig látszólag tisztában vannak sanyarú jövőjükkel, mégis tehetetlenek, mert a teremtés koronája megbabonázta őket.

„NŐ
Semmi sem olthatja ki ezt a feszültséget, egyedül ő. Megpróbáltam. Utaztam, festettem, még naplót is írtam, gyerekekkel foglalkoztam, hegyet másztam. Semmi sem segített. Ő az egyetlen, aki le tudja nyugtatni a háborgó tengert.
BARÁT
Hát ez szívás.”

Ám a FÉRFI nagyvonalú, mély empátiával érzi át a NŐ helyzetét, igyekszik a NŐ megértő támasza lenni.

„ANYA
Két öngyilkossági kísérlet egy hónap alatt…
FÉRFI
De megúszta.
ANYA
Nem várhatod meg, hogy még egyszer kipróbálja.
FÉRFI
Ez volt a célja, ezzel akar visszacsalogatni.
ANYA
Akkor talán vissza kellene menned hozzá.
FÉRFI
De akkor ő győzött!
ANYA
Micsoda hülyeség! Mind a ketten győztesek vagytok, ahogy indultatok, azt gondoltam, ebből egy szép esküvő lesz. Nem olyan, mint az első. Egy igazi esküvő, szép rockballadával, gyönyörű versekkel, szavalással, énekkel.
FÉRFI
Tényleg, az első esküvőm elég gáz volt, alig vártam, hogy vége legyen.
ANYA
Na látod! Most megismételhetnéd és lehetne egy igazi! Tudod mikor voltam utoljára szép esküvőn? Ahol mindenki zokogott… a szülők elérzékenyültek, amikor a gyerekeik megköszönték, hogy elkísérték őket addig a pontig, amikor az életükben minden rendbe jött…
FÉRFI
Nem vagyok már öreg ehhez?”

Kételyei közepette a FÉRFI az egyháztól remél segítséget. Kitűnő a választás: az egyház már évszázadokkal korábban is hozzáértéssel és véglegesen megoldotta a hasonló problémákat, lásd például a veronai szerelmesek esetét… Ott és akkor a megoldásba mindkét szerelmes végleg belenyugodott, legalábbis később nem mentek vissza reklamálni.

„PAP (bólogat, mosolyog)
Már régen hallani akartam tőled ezt a szót… Ugye milyen nehéz szeretni?
FÉRFI
Iszonyú teher. De el akarom venni. Most biztos vagyok benne. Vele akarok élni. Amióta nem vagyunk együtt, száz képet festett, csak, hogy elfelejtsen, de mindig visszatérek a képeiben. Szeret engem. Ez a nő tényleg szeret. Hallottál már ilyet? Tényleg engem szeret. Minden hülyeségemmel. Csak engem. És nagyon hűséges. Egyszer sem csalt meg. Én vagyok a fejében, a szívében, a gondolataiban, hihetetlen.
PAP (mosolyog)
Jó érzés, ha valakinek ennyire bejössz.
FÉRFI (megnyugszik, a légzése is normálisra lassul)
Mikor tarthatjuk az esküvőt?
PAP
Gyertek el együtt. Hozd magaddal. Szeretném látni a Nőt, aki megszelídített. Nem lehetett könnyű feladat.”

De a FÉRFI végül körültekintőbb: tesz a papra, tesz a NŐre, és hamarosan felötlik benne a legjobb megoldás.

„FÉRFI
Kell találnom gyorsan egy másik nőt, aki elfelejteti. De ki tudja őt elfelejtetni, hiszen ő az, tudom, hogy ő az, tudom, hogy ilyen még egyszer nem lesz. Talán ezért menekülök. Tudom, hogy ezért menekülök. (üzenetet írva a telefonján) Ráérsz ma este? Gyere ide a Lokálba, itt vagyok, várlak… (magának) Jaj csak gyorsan jöjjön, még a végén meggondolom magam és visszamegyek hozzá. Talán mégis megnősülök? Talán mégis rászánom magam és megnősülök, ma éjjel megkérem a kezét?”

Falussy Lilla színműve napjainkban játszódik Budapesten.

(Kutszegi Csaba)

A dráma megtalálható a „Drámák” menüpont alatt, és letölthető INNEN:

2015. február 15.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.