Új e-dráma: Tar Sándor–Keresztury Tibor: A te országod

Forte Társulat, Trafó (Bemutató: 2015. december 16.)
2016-03-18

…a kiszolgáltatottak világát nem felülről, hanem testközelből megtapasztaló-szemlélő vadzseni Tar novelláiból…

A darab letölthető INNEN

Részletek az előadásról szóló kritikákból:

Keresztury Tibor a mélyről jövő, és magát akarva-akaratlan még mélyebbre rántó, a kiszolgáltatottak világát nem felülről, hanem testközelből megtapasztaló-szemlélő vadzseni Tar novelláiból Sipos, a nyugdíjazás előtt álló rokkant brigádvezető alakján keresztül sző lineáris történetet, ahová mellékszálként, ám nem mellékesen csatlakoznak be további emberi sorsok és események. Elsősorban az alig felnőtt, értelmi fogyatékkal élő Vízipók és Csóka, a segédmunkás cigányfiú kálváriája. Két sors, két archetipikus válságtörténet, mely az előítéletesség korántsem csökkenő népszerűsége folytán önmagában is kortalanítja a darabot. (Králl Csaba, Revizoronline)

teOrszagodKoovagoNagyImreLEAD

Fotó: Kővágó Nagy Imre

Keresztury, az életmű alapos ismerője olyan szövegeket dolgozott össze, melyek a magyar novellairodalom legerősebb darabjai közé tartoznak, hiszen a Tar-válogatásoknak is állandó szereplői a Csóka, a Vízipók, a Lassú teher, vagy A te országod. Külön novellákból egy, a színpadon is megálló egészet létrehozni nem könnyű, be kell vállalni a csonkítást, átírást, egymáshoz kell szabni, igazítani a szövegeket, úgy azonban, hogy miközben együttesen jelenítenek meg egy hajdan volt, ám még ma is hátborzongatóan ismerős, komplex életvilágot, aközben ne sikkadjanak el az egyéni drámák sem. Keresztury továbbá beledolgozott a saját tárcanovellái közül is párat Tar szövegei közé, melyek a hosszabb, feszesebb szerkezetű, drámaibb hangvételű egységek mellett kisebb epizódokban villantják fel a kocsmák, a mellékutcák és a külvárosok világát. Ezt mintegy főhajtásnak is tekinthetjük Tar előtt, és a darabnak is jót tettek ezek az epizódok. Különösen az a jelenet, amikor a kocsmáros egy cigány után ered, a vendégek pedig türelmetlenül várakoznak a pult előtt. Bizonytalan, hogy valóban történt-e lopás, de a vendégek egyöntetűen egyetértenek abban, hogy ha valaki cigány, akkor vagy lop, vagy lopott, vagy lopni fog. A vérmes hangulat azonban rohamosan alább hagy, minél tovább marad távol a kocsmáros, elvégre annyit nem ér az egész. Tökéletes látlelet pár röpke percben. (Deczki Sarolta, Színház, 2016/2)

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.