Czenkli Dorka: Nem zár be, csak átalakul

Szeptembertől a Kultúrbrigád vezeti az Átriumot
2017-05-24

Szórakoztató magánszínházként működik tovább az Átrium, de társadalmilag érzékeny és fontos előadásokat tűz műsorára. Alföldi Róbert két előadást is rendez, Bodó Viktor jövőre csak itt dolgozik magyarországi színházban, Horgas Ádám Orwell 1984-ét viszi színre Bereczki Zoltánnal a főszerepben, Pass Andrea társadalmi aktivitásra buzdítja majd a fiatalokat, de lesz kiállítótér, Semmi konferencia és tévéműsor is a színházban.

„Az Átrium Film Színház nem zár be. Nem tátong majd újra üresen, lemerevedve a Margit körúton” – közölte kedden sajtótájékoztató keretében Koch Andrea, az intézmény munkatársa.

Az Átrium olyannyira nem zár be, hogy megújul. A jövő évadtól a Kultúrbrigád veszi át Magács Lászlótól a színház vezetését. A magánkézben lévő Átrium tulajdonosa öt évre kötött szerződést anno Magáccsal, ez lejárt, és míg Magács más irányba indul, addig a 7 óra 7 egykori kritikusai a színházi menedzsmentet ezután már nem csak egy-egy produkció erejéig, hanem saját intézményi karakter kialakításával folytatják. Ugrai István intendánsként, Zsedényi Balázs operatív, Nyulassy Attila pedig technikai managerként áll majd a színház élén.

Fotó: Puska Judit

Az egykori Május 1. mozi megtartja befogadó színházi profilját, társadalmilag érzékeny, de szórakoztató előadásokat tűz majd műsorára a továbbiakban is. A magánszínház további működésében is partnere lesz a Pintér Béla Társulat, a Lepkegyűjtő Produkció, valamint az Operettszínház.

A következő évad a Kultúrbrigád produkciójában készülő ősbemutatóval veszi kezdetét: Alföldi Róbert Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című filmjének színpadi adaptációját viszi színre Hernádi Judit és Bányai Kelemen Barna, valamint Parti Nóra, Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs és Szatory Dávid szereplésével. Az 1974-es, világsikerű német filmből készült darab egy német asszony és egy arab bevándorló kapcsolatának történetét meséli el. „Nagyon kedvelem Fassbinder filmjeit. A ’70-es évek Németországának nagyon fontos problémáit vizsgálta. Annyi jó hírem van, hogy most 2017-et írunk, és nagyjából beértük a ’70-es évek Németországát” – jegyezte meg Alföldi, aki ezen kívül még egy előadást rendez a következő évadban a budai színházban. „Ez egy egyszerű szerelmi történet, ami sok minden mellett arról beszél, mit jelent a valós szeretet, a valódi összetartozás, a másik tisztelete és megbecsülése.” Az előadást a rendező különleges térelrendezéssel igyekszik majd egyedivé tenni, úgy akarja használni az Átrium terét, ahogy eddig még senki.

Az Átriumban rendez Bodó Viktor is, aki a jövő évi egyetlen magyarországi, Vendetta munkacímű előadásán már dolgozik is, amely egy színházi társulat, egy pályázat és a politika viszonyáról szól, és meglehet, a valóságra erősen emlékeztető jegyeket hordoz majd: Bodó Viktor és a Kultúrbrigád ősszel megpályázta az Újszínház vezetését, ám azt újabb 5 évre Dörner György kapta meg. Bodó átriumos rendezésében a főbb szerepekben Lukáts Andor, Molnár Piroska, Gyabronka József és Lázár Kati látható majd.

Műsorára tűzi az Átrium George Orwell 1984 című regényének új adaptációját Horgas Ádám rendezésében, a Lepkegyűjtő Produkció létrehozásában, Bereczki Zoltán főszereplésével és a k2 Színház színészeivel.

De 2017 szeptemberétől széles körű, kiterjedt ifjúsági színházi nevelési programot is kínál majd a teátrum. Tovább játssza és új bemutatókkal egészíti ki az elsősorban középiskolások és felsőoktatásban részt vevő fiatal felnőtteknek szóló programokat készítő Mentőcsónak Egység repertoárját, amely jövő évadtól az Átrium égisze alatt fog működni. A nagy sikerű Szociopoly és a Menekülj okosan! után az évad második felében új, interaktív, társasjáték jellegű előadást hoz létre Fábián Gábor, Mentortársas címmel. Ám ősszel még Gimesi Dóra A vezér című Lorenzaccio-feldolgozását mutatják be a Jurányiban Pass Andrea rendezésében. „Újfajta vállalkozás lesz számomra ez a munka, mert eddig magam írtam a darabjaimat, de ez egy olyan mű, amihez ily módon kell hozzányúlnunk” – mondta Pass Andrea. „Célunk társadalmi aktivitásra buzdítani a fiatalokat. Aktuális lehet a választások előtt feltenni a kérdést, hogy demokráciában szeretnénk-e élni.”

A színház határterületei, illetve a fiatalabb korosztályok felé nyitva Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar kínál majd programot a kicsiknek, a Buda­pest Jazz Orchestra bigbandje pedig beavató koncerteket szervez.

Műsoron maradnak a színház közönségének kedvenc darabjai is, így a Parasztopera, a BÁRKIBÁRMIKOR, Az Őrült Nők Ketrece, az Igenis, miniszterelnök úr!, a színház nyitó­előadásaként bemutatott Vaknyugat, a II. Edward, a Pillanatfelvétel, Molnár Ferenc Egy, kettő, három című vígjátéka vagy az Operettszínház Nők az idegösszeomlás szélén című musicalje is, ahogy a Sirály; a Duda Éva Társulat és az Operettszínház ko­produkciójaként bemutatott Frida, a Makbett, A Soha Vissza Nem Térő és az Át­rium­klorid pedig visszakerül a repertoárra. Ezek mellett az Átriumban lesz látható a jövő évadban Vidovszky György rendezésében a Bárka Színház majdnem húsz éve alkalmából Tasnádi István és a Majdnem Színház csapata által létrehozott Majdnem 20 című előadás az Ördögkatlan produkciójában, valamint decembertől a Kiscsillag zenekar Semmi kon­fe­ren­cia című zenés színházi estje immár Scherer Péterrel a főszerepben. Az Átriumba költözik Krizsó Szilvia tévéműsora is, és egész évben képzőművészeti kiállítóhelyként működik majd az Átrium galériája, amelynek programját művészeti tanácsadóként Alföldi Róbert állítja össze.

Az üzemeltetőváltással megtörténik a színház műszaki parkjának és villamoskábeleinek cseréje, illetve sor kerül a hátsó, kiszolgáló helyiségek részleges felújítására is. Mindez, ahogy maga az évad is a színházat kedvelő és támogatni, segíteni akaró magánbefektetők bevonásával valósul meg, többféle konstrukcióban.

 

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.