Új e-dráma: Kárpáti Péter: Kláva néni csókja

Gogol Kártyások című egyfelvonásosa nyomán - a szerző előszavával
2018-03-01

A KLÁVA NÉNI CSÓKJA című cselvígjátékot Bodó Viktor felkérésére írtam, és 2016 októberében mutatták be a hamburgi Schauspielhausban, Pension zur Wandernden Nase címmel.

A dráma letölthető INNEN

Viktor az íráshoz teljes szabadságot adott, körülbelül annyi volt a megkötés, hogy használjam fel Gogol fantasztikus novelláinak egyes motívumait, Az orr-t, A köpönyeg-et és bármilyen más démonikus elemet, ami felkelti az érdeklődésemet. Elolvastam a Gogol-összest, és szenzációs felfedezés volt számomra a Kártyások című egyfelvonásos. Rögtön tudtam, hogy ezt szeretném tovább csűrni-csavarni, némileg eltérve az eredeti felkéréstől. Később ez okozott is némi bonyodalmat a színházban. De a Kártyások-ban felvetett gondolat, a játékszenvedély, a játékőrület irrealisztikus, lélektanilag mégis hiteles felnagyítása, a nézőközönség felheccelése és pofátlan átverése, és az az írói becsvágy, hogy életemben először és utoljára írjak egy cselvígjátékot – mindez oly erősen vonzott és szórakoztatott, hogy nem tudtam ellenállni a kísértésnek.

Íme.

„Pension zur Wandernden Nase“ © Thomas Aurin, 2016 / Deutsches SchauSpielHaus Hamburg

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.