Új e-dráma: Kárpáti Péter: Cinóber hadművelet

A szerző előszavával
2018-04-19

A CINÓBER HADMŰVELET című mesehorrort Bodó Viktor felkérésére írtam, és 2017 februárjában mutatták be a bécsi Volkstheaterben, Operation Zinnober címmel.

A dráma letölthető INNEN

E.T.A. Hoffmann Kis Zaches-éből számtalan színházi feldolgozás született már, én magam is ezzel kezdtem a pályámat, 1985-ben, ez volt az első darabom. Szolnokon mutatták be, Zoltán Gábor rendezésében. Akkor, harminckét évvel ezelőtt, a szolnoki színház gyerekdarabként rendelte meg. Kezdő voltam, huszonhárom éves, de azért éreztem, hogy valami nem stimmel. Hiszen attól, hogy varázslók és tündérek, sőt békák szerepelnek benne, ez az írás mégse gyerekeknek való. Sőt, talán a legaljasabb mű, amit valaha olvastam. Hiszen a főszereplője, az a kiskölyök, akit az elején megszeretünk, a szemünk előtt válik üresfejű, szívtelen zsarnokká. Később pont ez a horrorisztikus történet lett a rendszerváltás utáni évtizedeink alapélménye – tényleg csúnya sztori, nem gyerekeknek való. 1985-ben még nem tudtam erről semmit, de már akkor is az elnyomásról, ellenállásról szólt a darab, csak másképpen. Most, 2016-ban egyetlen szót nem tudtam felhasználni abból a régi szövegből, most tényleg tündérmesének tűnt az, amit akkor kemény politikai szatírának véltem. Nyilvánvalóan ezalatt a harminc év alatt a valóság sokkal cinikusabbá, aljasabbá öregedett. De az még semmi! Ezalatt a harminc év alatt én magam, mármint az a huszonhárom éves kis pöcs is aljas, cinikus öregember lett. Csak Hoffmann nem öregszik soha!

Kérem, olvassák gyűlölettel!

Kárpáti Péter

©www.lupispuma.com/Volkstheater Wien

 

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.