Sebesi István: A zöld árnyalatai Székelyudvarhelyen

Elise Wilk: A zöld macska – székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
2022-05-10

Érfelvágósan nyomasztó hangulatú Elise Wilk A zöld macska című drámája. Némileg enyhítően hat, hogy a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásának helyszíne a Station Pub & Bowling elnevezésű vendéglátóipari egység. „Életszerű kocsmaszínház” áll a színlapon. Valóban, az előadás idején zajlik az élet, folyamatosan üzemel a hely. Diszkréten, halkan, félhomályban. A színházi produkciót nem zavarja. Sőt, mintha az előadás és a vendégtér eleve összetartozna. A cselekmény java amúgy is egy klubban bonyolódik. Ott találkozik az öt szereplő közül négy, a végkifejlet is onnan startol.

Fotók: Balázsi Bence

Gimnazisták életébe avatnak be a szereplők. Diszfunkcionális családokban élnek. Lelkileg, fizikailag és anyagilag is tönkrement egyikük apja. Szenvedélyfüggőségét fia biciklijének pénzzé tevésével finanszírozza. A lányát egyedül nevelő anya kicsapongó szerelmi életet él. Van ahol a szülők külfödön dolgoznak, a nagymamára bízzák a gyerekeket, aki nem tudja fegyelmezni őket. A mintadiák is ott veri át akarnok szüleit, ahol tudja. Szociológiai látleletek mai hétköznapjainkból. Gyermekkori lelki sérülések és az ezek miatt azóta is folyamatosan halmozódó traumák. Ezekről hallunk vallomásokat. A máskor a médiában olvasott, látott, vagy pletykákból hallott kegyetlen eseteknek most testközelből vagyunk tanúi. A nagy átlagtól eltérő osztálytárs kigúnyolása, a gyengébb megalázása, a bullying, a stréberek kiközösítése, cigarettázás, füvezés, drogok, á tempo ivás, szex, az élvezetek hajhászása – ezek és ehhez hasonlók töltik ki hőseink mindennapjait. Mégis megvan bennük a fiatalság életigenlése, keresik a boldogságot és mérhetetlen a szeretetéhségük.

Elise Wilk nem negatív karaktereket vonultat fel. Az ártatlanság vélelméből indul ki, eleve elrendelt sorsokat vázol, csak a lényegre összpontosítva. Érzékeny társadalomképe nem kritika, inkább segélykiáltás. Szövegét Demeter Kata (mv.) dramaturg kollázsosította. A párhuzamosan elhangzó történetek izgalmasak, ahogy halad az előadás egyre nagyobb feszültséget keltenek a sorra abbahagyott, majd más megközelítésben újra elmesélt részletek. Tóth Árpád a rendező. Nagy biztonsággal fűzi egybe a monológokkal sűrített cselekményt a tragikus végkifejletig. Az elmeséltekben megelevenedő események drámaiságát apró gesztusokkal hangsúlyozza, nemcsak a helyszűke miatt, hanem az egyszerű, letisztult játék érdekében is.

Pál Attila pótórákkal agyonterhelt diákot alakít, akinek szülei nagy karriert terveznek, és aki az első adandó alkalommal elmenekül hazulról kalandokat hajkurászni. Kissé megváltoztatott hanggal precízen láttatja a hazug trükkök árán a klubba szökött, öntelten csajozó, flottságát görcsösen bizonyítani akaró tinédzsert. Esti Norbert zöld macskás látomása végigkíséri az előadást. Mámorba menekülne gyermekkori emlékei elől. Nem sikerül. Be nem teljesült kalandjának friss partnere megfojtásával vet hirtelen véget. Miközben erről mesél, szemében látjuk, hogy egész életéért áll ezzel bosszút. A testvéréért aggódó lányt Albert Orsolya adja. Ráolvasásszerűen ismétel babonaságokat. Kezdeti derűje a biztonság notórius keresésében felolvad. Kétségbeesése majdnem hisztérikussá válik, amikor megsejti a rosszat. Nagy Xénia Abigél a partizó osztálytárs. Élete szomorúságát alkohollal és egyebekkel lazítja, amíg teljesen ki nem üti magát. Ijedségét kataton mozdulatai kísérik. Az áldozat Fekete Edda (mv.). Lelkivilágát, napjainak történéseit száraz eleganciával ábrázolja, gesztusai visszafogottak, szavai a tényekre szorítkoznak. Hatalmas életszeretetét almaleves vodkával tompítja. Védtelen, tragédiája elkerülhetetlen.

Az előadás szövege gyakran trágár, de nem ordenáré. A kötőszavakként használt szitokszavak általánosan elterjedtek a középiskolások világában is. Nyilván ezzel az autentikusságot szándékoztak hangsúlyozni az alkotók. Nem lett volna minden esetben muszáj. Nem viccesek. Humorral is van próbálkozás, kevés eredménnyel. A „benned és ebben a sörben az a közös, hogy mindkettő meleg” típusú tréfák kocsmaszintűek ugyan, de a kocsmaszínház ennél rafináltabbakat kíván.

A székelyudvarhelyi társulat rendkívüli muzikalitásából most is kapunk ízelítőt Pál Attila zenei vezetésével. Gitár, szájharmónika, kalimba, többszólamú ének gazdagítja az estet többször is. Ila Gábor által szerzett folkos-popos-nosztalgikus, tuttiban énekelt zeneszám keretezi az előadást. Nagyon erősen fülbemászóan.

Mi? Elise Wilk: A zöld macska – életszerű kocsmaszínház (Fordította: Pálffy Zsófia)
Hol? a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása a Station Pub & Bowlingban
Kik? Rendező: Tóth Árpád. Szereplők: Esti Norbert (Dani), Fekete Edda m.v. (Bianca), Nagy Xénia-Abigél (Boogie/Roxana), Pál Attila (Robert), Albert Orsolya (Flori). Ügyelő: Máthé Miklós Mónika. Fény: Tordai István. Zene: Ila Gábor. Zenei vezető: Pál Attila. Dramaturg: Demeter Kata.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.