Mikó Csaba: Apátlanok – új dráma

Családtörténet hét képben – DRÁMAMELLÉKLET – KÜLÖNKIADÁS
2014-11-25

A Kortárs Drámafesztiválon a Theater Regensburg előadásában, Michael Lippold rendezésében (német nyelven, magyar feliratozással) lesz látható a Mikó Csaba Apátlanok című drámájából készült előadás. Színhely és időpont: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, 2014. november 28., péntek, 20 óra. Ez alkalommal drámamellékletünkben megjelentetjük a darabot.

A darab letölthető INNEN

Az Apátlanok című előadás kiemelkedő eseménye lesz a fesztiválnak, mert első alkalommal fordul elő a fesztivál történetében, hogy egy kortárs magyar drámaíró művének az ősbemutatóját németországi vendégjátékként tekintheti meg a közönség. A Theater Regensburg úttörő vállalkozása a szerző legújabb művének bemutatása, amely a magyar társadalom egyik kibeszéletlen kérdését, a múlt értelmezését mind személyes, mind társadalmi szinten tematizálja. (dramafestival.hu)

„Az Apátlanoknál jobb drámát nem is kívánhatna magának a színházi társadalom: egy kortárs szerző írta meg a rendszerváltás történetét, egy olyan korú fiatalember, aki valós időben élte át azt a korszakot, amelyet a darab bemutat. Ez unikális és hatalmas dolog. Persze mindez nem számítana, ha a drámának nem lenne számos olyan »klasszikus« erénye, mint az újszerű dramaturgia vagy a remekül megírt szerepek.” (Radnai Annamária)

„Mikó Csaba Apátlanokja […] az apa a hiányával határozza meg a család egész struktúráját. […] az ő ideája tartja egyben az ábrázolt családot. Ő az, akiről mindenki beszél, de maga nem jelenik meg, tehát értelmezések sokaságára bomlik a figurájának az (alkalmasint soha nem is létezett) egysége. Ugyanakkor azzal, hogy a szöveg minden mozzanatában ott lappang a jelenléte, egyszerre lesz pszichikus, társadalmi-történelmi és mítoszképző tényezővé. A háromféle jelleg váltójátékára épül az egész dráma.” (Muntag Vince, JAK Tábor, 2014)

„Az Apátlanok az oroszok kivonulása óta eltelt húsz évet öleli fel. Az alaphelyzet: hogyan élt egy család a rendszerváltástól napjainkig? Fontos, hogy itt már nem a kommunizmus, hanem a rosszul felépült kapitalizmus a legfőbb viszonyítási pont. Ez a történelem azonban mindenkinek más. A szocializmusban nevelkedő apa, aki 1980 körül született gyermekeit arra a bizalmatlanságra nevelte, ami neki még az életben maradás feltétele volt, látványosan megbukik az új rendszerben – ezzel gyermekei számára nem marad követendő példakép. Az apai törvény (a család az a mikrokozmosz, amelyben élni érdemes) végképp árvaságra ítéli őket – magukra maradnak ebben a vákuumban.” (Csuja László)
Apátlanok: sokat mondó cím. A darab egy családi összejövetellel kezdődik, és egy másikkal, melyet az Apa temetése alkalmából rendeznek, végződik. Bár az Apa a visszaemlékezés jeleneteiben sincs jelen, mégis központi szerepet játszik. […] A darab egy nagy ívű történeten keresztül egy magyar család portréját rajzolja meg. Mikó Csaba drámaíró górcső alá veszi saját generációját, az utolsó harminc év történéseit és azokat a társadalmi problémákat, amelyek a rendszerváltás után felszínre törtek Magyarországon. A darab reményekről és álmokról, az életkörülmények és az értékrendek megváltozásáról szól. A szerzőnek sikerült egy olyan családtörténetet elmesélnie, amely egyaránt működik a realitás és a metaforák szintjén is.”(Michael Lippold)

A dráma megtalálható a „Drámák” menüpont alatt, és letölthető INNEN.

2014. november 25.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.