Új e-dráma: Miro Gavran: Kreón Antigonéja

A fordító, Varga Iván előszavával
2019-01-30

Ebben az örök börtönben az Antigoné nem is dráma, hanem színjáték, amit a XX. században Európa számos tömlöcében eljátszottak…

A dráma letölthető INNEN

Szophoklész 56 évesen írta meg az Antigonét, ami jól ismert, kötelező olvasmány és a jogász professzorok kedvelt példája a természetjog (az erkölcsi értékek) és a pozitív jog (a törvény szigora) szembeállítására.

A horvát Miro Gavran 22 évesen írta drámáját, mellyel híressé vált Szófiától Rotterdamig. Szophoklésszel ellentétben nála nincs kórus, nincsenek mellékszereplők, csupán két szemben álló fél.

Az egyik Kreón, aki hataloméhségtől elvakulva ravasz tervhez folyamodik: „Ezért írtam egy sajátos drámát, amiben mi, a királyi család tagjai eljátsszuk a szerepünket.”

A másik Antigoné, akit nem testvéri szeretet, hanem az ösztönei vezérelnek: „Őt öld meg, és engem kímélj meg!”; egy hét alatt azonban komoly személyiségfejlődésen megy keresztül.

Új kettősségek jelennek meg: nagybácsi és unokahúg, úr és fogoly, királyok és nem-királyok, férfi és nő, halálfélelem és elfogadás, rendező és színész…

Kreón Antigonéja a zágrábi Teatar Gavran előadásában

A börtön mélyén, ahol nincs se nappal, se éjszaka, az idő megáll… és Krisztus után kétezer évvel is minden változatlan. Kiemelt kettősség a régi és az új váltakozása: Kreón és Antigoné modern, hétköznapi nyelven beszélgetnek egymással, de többször felolvasnak az ókori klasszikusból, Trencsényi-Waldapfel Imre klasszikus tolmácsolásában: „Gyűlölni nem születtem én, szeretni csak…”

Ebben az örök börtönben az Antigonénem is dráma, hanem színjáték, amit a XX. században Európa számos tömlöcében eljátszottak:

ANTIGONÉ: Mióta születik ítélet tárgyalás nélkül?

KREÓN: Ne kicsinyeskedj! A formaságokat könnyű megoldani. […] A jogalkotásban mindig arra törekedtem, hogy az ítélet megelőzze a bűnt.

Ez a modern kor körmönfont politikai manipulációinak drámája, mely lehetőséget nyújt a színészeknek, hogy meggyőző alakításokat nyújtsanak – valószínűleg ebből az okból fakadóan szerették meg a színészek és a nézők szerte a világon.

 

Miro Gavran életrajza és a szinhaz.net-en korábban megjelent, A baba című drámája ITT található. A darab az Operettszínház és a Karinthy Színház koprodukciójában, Szabó P. Szilveszter zenés rendezésében bemutatóra került 2018. december 21-én. Főszerepben Szabó P. Szilveszter és Földes Eszter.
A szerzőtől szintén a szinhaz.net-en korábban megjelent Fagyi című dráma ITT olvasható.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.