Új e-dráma: Miro Gavran: Amikor meghal a színész

A fordítók, Varga Viktória és Varga Iván előszavával
2020-06-30

A neves horvát író Felejtsd el Hollywoodot! című vígjátékán egy éve jót derülhettek az olvasók. Most egy idős színészpárról szóló, meghitt, olykor szívbemarkoló történetet ismerhetünk meg.

A dráma letölthető INNEN

Fotó: Berislava Picek

Tom nem tanulhatott a Színművészetin, ismereteit könyvtárakban és a színházi nézőtéren, tapasztalatát pedig hatvan amatőr szerepben szerezte. Éva az Akadémia harmadik generációjának kiváló tagja, kiemelkedő és népszerű színpadi- és filmművésznő… volt. Az elfeledett művésznő elfogadja Tom felkérését egy különös darabban, egy különös helyszínen. A próbák ideje alatt megjelenik a színház a színházban közkedvelt motívuma, a próbák közötti szünetekben egyre több mindent tudunk meg a törékeny, de küzdeni akaró asszonyról és a javíthatatlan idealista férfiról.

A szerző felesége, Mladena elismert színésznő, így az alkotó jól ismeri a művészvilág szépségeit és viszontagságait. Gavran ebben a művében bepillantást enged a kulisszák mögé: „Mindig irigyeltem a férfi színészeket, mert ötször több férfi, mint női szerepet írtak.” Amikor meghal a színész, nem csupán egyetlen ember hal meg…” Van valami meghittség és kihívás a kültéri előadásokban.” A jó közönség annyit ér, mint a jó színész.”

Érdemes-e többet írni a cselekményről, a beszélgetések tartalmáról, a végkimenetelről? Ezek felfedezését az olvasóra bízzuk. A horvát darab méltán jutott el Csehországba, Szlovákiába és Indiába. Hogy miért érdemes kézbe venni ezt a művet, arra talán maguk a szereplők adhatnak választ.

ÉVA: Rendben, elolvasom a drámáját, bár túlságosan nem vagyok elragadtatva attól, hogy a főszereplők színészek. Nem túl eredeti. Több száz ilyen témájú drámát olvastam.
TOM: Ez mindegyiktől eltér.
ÉVA: Miben?
TOM: Abban, hogy jól írták meg.

Két éve Miro Gavran neve még ismeretlen volt a magyar (olvasó)közönség előtt, de azóta a szinhaz.net-en megjelent, valamennyi műve otthonra talált a magyar színházakban:

A baba
Budapesten az Operettszínház és a Karinthy Színház koprodukciójában, Szabó P. Szilveszter zenés rendezésében. Szereplők: Földes Eszter és Szabó P. Szilveszter.

Fagyi
Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színházban, Barabás Árpád rendezésében. Szereplők: Bekő Fóri Zenkő és Kőmíves Boróka.
Karantén utáni premier a Pesti Magyar Színházban, Perényi Balázs rendezésében. Szereplők: Benkő Nóra és Soltész Erzsébet.

Kreón Antigonéja
Debrecenben a Páholy Ifjúsági Színházban, Csáki Szabolcs rendezésében. Szereplők: Somlyai Kata és Csáki Benedek.
A következő bemutató egyelőre meglepetés.

Felejtsd el Hollywoodot!
Az első magyar bemutató egyelőre meglepetés.

A szerző életrajza és a felsorolt drámák ITT olvashatók.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.