Hodászi Ádám: Polgári ízek

Halas Dóra–Nagy Fruzsina–Soharóza: Dalok a kamrából – Városmajori Szabadtéri Színpad
2021-07-28

Az emberek vidáman ízlelik, illatolják a bort, mintha egy kóstolón volnánk. Vagy ez koncert, izgalmas jelmezekben? Könnyű polgári szórakozás a karantén után a jó öreg budai zöldben.

A nézőtérre lépve a pincérek egyike megszólít: „Egy pohár bort szabad adnom vagy egy üdítőt? Később majd további borokat lehet kóstolni…” Az első sor és a színpad közti térrészre rakott asztalok körül minden szék foglalt, az ezer férőhelyes nézőteret emberi léptékű kamarára szűkítették, a negyedik sorig lehet leülni. Kezemben a Levital nevű levendulás üdítővel itt foglalok helyet.

Halas Dóra–Nagy Fruzsina–Soharóza: Dalok a kamrából. Fotók: Jekken Péter

Fejérvári Gergő sommelier dugóhúzó nyakkendőben lép elénk, ő lesz az este házigazdája. Rutinosan, jó stílusban vezet be minket a Dalok a kamrából színes, dallamos világába. Nem mellesleg az egyes blokkok között, amikor a pincérek a borsor következő darabját szolgálják fel, mesél is. Finom iróniával, jóleső hittel beszél a különböző magyar szőlőkről, préselési eljárásokról, francia szakkifejezésekről. Bogyósgyümölcs-zamatok, parafa-illatok, opálos-árnyalatok – mondja, és a kocsival érkezettek és antialkoholisták szájában összeszalad a nyál. Persze azok sem járnak rosszul, akik a Tamás Ervin csopaki kistermelő levendula üdítőjével a kezükben ülnek a nézőtéren, és nem csak azért, mert tényleg jó ízű a Levital (szolid termékelhelyezés), hanem mert az egyes borok kóstolása között mindenki kellemes dalokat hallgathat.

A borkóstoló és színház kapcsolatáról kevés élményem van. Az internet tanulsága szerint a Sommelier Színház Nők a borvidékek mögött című estjén Kerekes Vica vagy Kaszás Gergő tolmácsolja Hamvas Béla szavait a bort ízlelő nagyérdeműnek, a Hírös Gasztroszínház Fiú, Leány, Bor című előadásában pedig Tolnai Hella vagy Réti Nóra és Bárnay Péter kalauzolja a nézőket Szép Ernő azonos című romantikus vígjátékának nyomán finom borokon innen és túl. A két produkció leírását olvasva az a benyomásom, hogy a Dalok a kamrából esetében a hangsúly kevésbé a borkóstolón van, mint inkább a koncerten, csipetnyi színházzal.

Nagy Fruzsinaa jelmeztervező és Halas Dóra karnagy, a Soharóza kórus sokszínű, tiszta hangjaival a fülében harmadszorra készítenek felnőtteknek szóló előadást Magyarországon. Az első a nagy sikerű Tabu kollekció volt, egy kifejezetten különleges, fontos témákról beszélő, a közös színpadi jelenlétre, a közös alkotásra erősen építő előadás, melyet az alkotók catwalkconcertnek hívnak. Az ügy és a Dalok a kamrából is ezzel a műfaji megjelöléssel fut. A catwalkconcert nevét a divatbemutatókról ismert vékony kifutóról kapta, itt a modellek az izgalmas ruhakölteményekkel verset lépnek és prózát. Nagy Dóra textilei túléneklik magukat jelmez mivoltukon, önálló alkotások lesznek, megidéznek vidéki nagymamát éléskamrástul, kertészkedő karantén fiatalt termőföldestül, ételfutárokat japán, amerikai, olasz, magyar ízérzésestül. Halas Dóra és a Soharóza dalai pedig gyönyörűen tercelnek és kontráznak erre. A friss zenék fontos alakítója állandó alkotótársuk Bartha Márk sounddesigner.

 

A Dalok a kamrából a gasztronómia világában cseng-bong, Mautner Zsófia szakács, gasztroblogger fűszereivel felpezsdítve. Talán a téma teszi, hogy a korábbi produkcióktól könnyedebbnek, szórakoztatóbbnak, polgáribbnak hat az este. A Soharóza tagjai rutinosan, összeszokottan, magas színvonalon dalolnak együtt. Marha jól szólnak, ha végre mindenki énekelhet. És szerencsére van ilyen pillanat, hiszen a pincérek is a Soharóza tagjai, egyszer csak a hátunk mögött sok torokból hangzik fel a dallam. Elsöpör a zene ereje, visz bele az ízek világába. Kicsit sajnálom, hogy nincs több ilyen tutti. Kovács Domokos koreográfiája szolidan, a háttérből szolgálja az estét. Az apró tévesztések betudhatók a nyári melegnek.

Al-Farman Petra, Szilvay Máté és Bogdán Tamás szövegei jól énekelhetők, ötletesek, frissek. Aprót mozdul a láb, mosolyra húzódik a száj, mikor a rendes spájzról szól a nóta vagy épp a karantén alatt a  kovász-szakértővé váló tízmillió magyarról. Kulturált szórakozásban van részünk, rendes polgári módon, vidáman. Néhány borúsabb sor felidézi a nehézségeket is: a vidéki nagyszülők bevásárlási nehézségeit és a pandémia miatt megnövekedett számú családon belüli erőszakot, de aztán megyünk is tovább, újabb ruhaköltemény érkezik, újabb íz, és sodornak a dalok a kamrából, bele az életbe. A negyedik hullám árnyékában szükség volna-e ennél sűrűbb kulimászra? Vagy szaladjunk az összhangzattal nevetve, amíg bele nem ragadunk?

 

Mi? Soharóza: Dalok a kamrából

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Kik? Rendezők: Halas Dóra és Nagy Fruzsina. Szereplők: Göttinger Klára, Remes Zsófia, Simon Júlia, Tamási Borbála, Zámolyi Eszter, Elek Judit Sára, Nagy Zsófia, Szalontai Bálint, Bartos Dániel, Sipos András. Fejérvári Gergő sommelier

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.