Herczog Noémi: Élő büdös macska

Eljövök érted - A kezdet - HOPPart - KRITIKA
2010-10-21

Egy biztos, ez a mai kor bohózata: a szitkom kámedi.

Jól éreztem magam tegnap este a HOPPart bohózatán. Holott egyáltalán nem egyértelmű, hogy nálunk ilyen is létezik; mármint olyan szórakoztató színház, amely valóban szórakoztató. Általában a magyar szórakoztató színház jellemzően nem szórakoztat, legalábbis engem. Lehet persze udvariaskodni, meg elméleteket gyártani (vagy lehet orvosi bonckést ragadni és trancsírozni, keresgélni, hogy hol hal el a színház, hol válik élőből holttá, de nehéz ezt a pontot megragadni.) Talán ez az oka annak is, hogy nálunk kicsit lenézik a szórakoztató színházat, bohózatot, pláne a paródiát, valami furcsa, oktrojált, mélymagyar komolyságkánon nevében. A HOPPart Társulat egy a kevés, de érzésem szerint egyre gyarapodó számú élő bohózatot játszó színházak közül. Mert – írja a holt színház megmondó embere, Peter Brook -: „…azok a hagyományos színpadi játékok, amelyeken Verdi mulatott, amelyeket látva Puccini a térdét csapkodta nevettében, ma már se nem mulatságosak, se nem tanulságosak.” Maximum a régiségkereskedő érdeklődését kelthetik fel, így Brook.
A paródiák (Halálkemény, a mi Dájhárdunk) és a Zsótér Sándor rendezte zenés-szórakoztató előadás (Chicago) után itt a társulat új, félig parodisztikus zenés-szórakoztató bohózata. Készült Máthé Zsolt rendező alapötletéből, nagyrészt a Friends (Jóbarátok) és kevéske a Dr. House alapján, hol operának, hol musicalnek áténekelve a sorozatok gegekből álló szövegkönyvét (á la Pintér Béla Parasztoperájával induló irányzat). Persze ez az énekbeszéd is egy stílus, ami idővel félő, hogy modorrá válik. Egy biztos, ez a mai kor bohózata: a szitkom kámedi; azon belül pedig a műfaj eme két, jó ízléssel választott darabja adja a műsort. Szinte hazai ízekké változnak az amerikai ínyencségek, és nem csak azért, mert a sorozatban Jennifer Aniston játszotta főhősnőből, Rachelből ezúttal Ráhel lesz, valamint a többiek nevéből Józsi, Csabi és így tovább (leginkább persze a Dr. House név google-fordítása ül). És nem is csak azért fog el minket ismerős életérzés, mert mindez – ahogyan el is hangzik – gyermekkorunk színterén, a Skála Metró áruházban történik, a pesti off Broadway egy újabb helyszínén. Az amerikai humor magyarítása leginkább a színészeknek köszönhető: mert ha egy színművészetis osztály elsőként dönt úgy, hogy diplomázás után is együtt marad, úgy is mint társulat, és láthatóan úgy is mint jó barátok, akkor a Friends a leginkább hozzájuk illő választás. Az épp aktuális szereposztás színészei, akárcsak az a bizonyos „sok jó ember” éppen elférnek a sorozatból emblematikussá vált barna bőrkanapén.

Radnay Csilla és Herczeg Tamás / Szkárossy Zsuzsa felvétele

Az operai recitativók, máskor pedig operai pátosszal átitatott sorozat-főcímdallamok (Matkó Tamás) nyilván paródiává lényegítik a már eleve komikusra írt Friendst is. Ennek első epizódja, a hattagú baráti kör bemutatkozása adja az előadás gerincét, kiegészítve néhány későbbi poénnal. Egy szitkom első részét, a pilotot választani alapnak azért szerencsés, mert ez a „bemutató anyag” kötelezően tartalmazza egy sorozat legfőbb irányelveit, sűrítetten az első évad várható konfliktusait, vagyis többnyire a legjobb, legtöményebb rész a későbbi néhány százezerből: általában az itt megjelölt szálaknak kell kibomlaniuk a későbbiekben.

A lehetőséget Dr. House szerepeltetésére a Friendsből ismert, elmaradhatatlan, meghitt, közös tévénézés adja. House-t az ellenállhatatlan Herczeg Tamás játssza, az egyetlen, aki nem szerepel a hattagú baráti körben, cserébe megnyeri ezt a kiváló szerepet és a lehetőséget rá, hogy kiemeljem a csodás, jó torkú egyenlők közül. A Dr. House inkább whodunit és detektív sztori, mintsem kórházi sorozat; az, hogy épp betegségek után nyomoznak benne, nem több, mint csipetnyi egzotikum. Utánozhatatlan sármját maga a főhős, a sánta ördög, a fekete humorú, éles elméjű, pokróc stílusú, undok, mindenfajta orvosi etikát felrúgó, ám titkon mély érzésű Antikrisztus, maga Dr. House adja. (Érdekes, hogy a kritikusokhoz is hasonló kép társul, belőlük is remek sorozatot lehetne írni.) Igaz persze, hogy az előadásban kicsit keményebb zenére énekelt House-epizód élvezetéhez nem árt ismerni a sorozatot, hiszen a nélkül kevésbé élvezhető, mint a paródiák általában. De cserébe ez a rész rövid, miközben az este erőssége, együtt a Friends méltán elismert számával, a híres Büdös macskával, ami ezúttal a finálé. Matkó Tamás zongorajátéka önmagában is alakítás, Borovi Dániel szórólap-dizájnja, mint mindig, most is remek. A habkönnyű Eljövök érted kisebb lélegzetű előadás, mint a Halálkemény vagy a Chicago, és ezt most csak neutrálisan kell érteni. Arra pedig, hogy legyen-e ebből a magyarított Friendsből is könnyed, nevetős szappanopera-sorozat, a válaszom: igen. Ahogyan a HOPPart egyéb, hasonlóan kreatív ötleteinek is biztosan függője leszek.

Eljövök érted – A kezdet (HOPPart Társulat)
Zeneszerző, zongorista: Matkó Tamás. Rendezte: Máthé Zsolt.
Szereplők: Barabás Richárd, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Rusznák András, Takács Nóra Diána.

West-Balkán, 2010. október 21.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.