Artner Szilvia Sisso: Ostromolj meg!

Az Ügy – Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk, Fekete Ádám – Trafó
2018-10-25

A lakossági ügyintézésről divatbemutatóba oltott népi daljátékot csinálni eleve annyira őrült ötlet, hogy csak nagyot szólhat, vagy nagyot bukhat – Az Ügy című ősbemutatóból, Nagy Fruzsina és Halas Dóra rendezéséből az előbbi verzió lett. Az előadás rátámadt a közönségre, pontosabban – akár a slam poetry vagy a rock zene műfaja – rámutatott a szóban forgó társadalmi problémákra, amiket aztán szórakoztató formában valahogy segített is helyre tenni.

A catwalk koncert és színház koncepciója Kodály Zoltán Székelyfonójából építkezik. Mondanom sem kell, telitalálat, hogy a magyar közönségnek a magyar bürokráciáról és annak útvesztőiben kerengő önnönmagáról folklór etűdsorozatokban állítanak emléket az alkotók.  Mégpedig igen gondosan megszerkesztett formában és rafinált látványvilággal, hadd szórakozzon és ámuldozzon a nép, hiszen a színház arra való. Nagy Fruzsina jelmezei eleve térdre kényszerítik a nézőt. Nem lehet róluk levenni a szemet. Naná, amióta a Jurányi folyosóján hanyagul kinnfelejtett reneszánsz mackófelsőit megláttam, néha velük álmodom. Komplett világok, fantazmagóriák, vadregények ezek a modellek, önálló életet élnek, túlmutatnak, átalakulnak a színpadon. Az elsőként megjelenő szereplők papír öltöztetőbaba-jelmezben vannak, így nosztalgikus, ugyanakkor igen stílusos a felütés. Olcsó kis játékszerek vagyunk mindannyian egy embertelen okmányiroda üvegfalai, ügyintéző pultjai és digitális kijelzői között. Miközben persze a Soharóza kórus és a többi szereplő Halas Dóra vezetésével a szegény ügyfelek tapasztalatairól, és általában az egyén és a rendszer ellentétéből fakadó konfliktusokról énekelnek iszonyú szellemes, az eredeti szövegeket csak részben idéző népdalokat. Mert akárcsak Kodály, ők is visszanyúlnak a gyökerekhez, hogy a saját, hétköznapi, banális történeteiket átszűrjék rajtuk. Ahogy a Székelyfonó az erdélyi falvak életét mutatja be, Az Ügy alkotói – akik az eddig felsoroltakon kívül még Fekete Ádám szövegíró, dramaturg, Bartha Márk színházi zeneszerző és elektronikus zenész, Cuhorka Emese koreográfus, Balázs Juli díszlettervező – a modern nagyváros emblematikus intézményének, a hivatalnak a napi rutinjába enged betekintést az ott zajló, illetve a működésből eredő abszurd helyzetekkel, emberi drámákkal együtt.

Fotók: Jókúti György

Minden hivatalba érkező ügyfélnek vagy ügyfélcsoport-típusnak saját performanszot kerekítettek az előadás készítői. Van a késve fizetett számlák felett kesergő ELMŰ-kórus világító fejdíszekben, törlesztőrészletjelenet sárgacsekk-ruhákban átlényegítve a Nem vagyok én senkinek az adósa, adósa… kezdetű nótával és építkezési vállalkozó férfiak néptánccsoportja, akiknek a pocakjaiból egyszer csak tervrajzmintás, betyáros bő gatya ered alá. De ez volt az első és utolsó spojler az átváltozó ruhák ügyében, nem lövöm le a többi poént. Nem mondom el, hogyan működik a telefonközpont-kollekció, a banyatank-kommandó vagy milyen a gyermekgondozásisegély-divat, illetve a rejtőzködő aktakukac viselet.

Eszelős kis szerkezetekkel felszerelt, mechanikus dresszek szociografikus és zenés show műsora ez, amely óriási káosznak tűnik bizonyos pontokon, kivéve az időnként és egyre nagyobb „terhekkel” visszatérő urat, aki csak egy hibás lakcímkártyát szeretne lecserélni, miközben megjárja az ügyintézés poklait mint valami eposzi főhős. A nézőnek természetesen nagyon is ismerős helyzetek ezek, akárcsak a népdalok, amelyek közben elhangzanak, még az elrajzolt szövegeikkel is. Ugyanis a népdalok a legalkalmasabbak arra ma is, hogy elmeséljék az emberek élethelyzeteit. Így magasztosul népdallá Menyhárt Jenő és az Európa Kiadó Romolj meg című száma a megfelelő kontextusban, az élelmiszerek szavatosságáról szóló etűdben.

A valószínűleg rögtönzött helyzetekre épülő jelenetvázakat a Soharóza sajátos, kollektív és improvizatív zeneszerkesztői módszereivel átköltött népdalok öltöztetik fel. Ezek az autentikus elemekből építkező, de újragyúrt, elektronikus kísérettel felhangzó kortárs kórusművek adják a kapcsolódást a mában játszódó jelenetek és a régi alaphelyzetek között. Aztán még erre jönnek kreatív slusszpoénként, nem csupán díszítésként a mindenféle őrült és a szituációkat illusztráló, illetve továbbvivő jelmezek.  Azon sem csodálkoznánk, ha megjelenne fölöttünk, és a színpadra leszállna egyszer csak egy UFO Nagy Fruzsi-jelmezbe öltözve és előadna egy lírai monológot az adategyeztetésről.

A fináléban, mint egy rendes revüben, felidézhetjük az est minden fő témáját, vidámságát, szellemességét és szorongató, dekadens gondolatait is. Al-Farman Petra, Asbóth Szaffi, Biksz Judit, Birtalan Ilona Liliána, Bogdán Tamás, Botka Dóra, Eckhardt Fanni, Elek Judit Sára, Eörsi Sarolta, Göttinger Klára, Jankó Dániel, Justin Laura, Karosi Roland, Kégl Lóránt, Lokody Ákos, Lovász Ákos, Majkut Sarolta, Nagy Kata, Nagy Lilla, Nagy Zsófia, Perényi Luca, Rácz Dóra, Remes Zsófia, Sebők Anna, Simon Júlia, Sipos András, Somogyi László, Szalontai Bálint, Szilvay Máté, Tamási Borbála és Tárnoki Tamás elegánsan és lazán parádézik a kifutón. Mint a jó lakossági ügyintézők, akik megérdemlik az ebédszünetet.

Hol? Trafó
Mi? Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk, Fekete Ádám: Az Ügy
Kik? Koncepció: Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk
Előadók: Al-Farman Petra, Asbóth Szaffi, Biksz Judit, Birtalan Ilona Liliána, Bogdán Tamás, Botka Dóra, Eckhardt Fanni, Elek Judit Sára, Eörsi Sarolta, Göttinger Klára, Jankó Dániel, Justin Laura, Karosi Roland, Kégl Lóránt, Lokody Ákos, Lovász Ákos, Majkut Sarolta, Nagy Kata, Nagy Lilla, Nagy Zsófia, Perényi Luca, Rácz Dóra, Remes Zsófia, Sebők Anna, Simon Júlia, Sipos András, Somogyi László, Szalontai Bálint, Szilvay Máté, Tamási Borbála, Tárnoki Tamás
Zenei vezető, zeneszerző: Halas Dóra. Jelmeztervező: Nagy Fruzsina. Elektronika: Bartha Márk. Dramaturg, szövegíró: Fekete Ádám. Koreográfia: Cuhorka Emese. Díszlet: Balázs Juli. Fény / Lights: Kovács Áron
Jelmezasszisztens: Tamási Borbála, Szelei Móni, Bartos Letícia, Ébner Aletta, Alix Abele. Fejdíszek: Az MKE másodéves látványtervező BA hallgatói. Népi ének korrepetítor: Annus Réka. Hang: Gulyás-Szabó Gábor. Műszaki vezető: Éltető András. Rendezőasszisztens: Szokol Jutka, Bogdán Tamás. Rendező: Halas Dóra, Nagy Fruzsina

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.