Poszt-it, 2. rész – Pethő Tibor: Mint szú a piszkafában

Napló a Pécsi Országos Színházi Találkozóról: június 11. szombat
2016-06-12

Két ember Liliomfiját látom hirtelen; a fiúét élőben, az apáét pedig az emlékeimben.

Szilvay professzor! Szilvay professzor! – ébreszt fel az utcáról érkező hejehuja kiáltozás hajnalban. Félálomban némi fogalmat alkotok a felém szálló hang erejéről: szállodai ablakunk ugyanis a belső udvarra néz. Feltehetően a színészek; az intonációból erre következtetek. A szereplőgárda kifogyhatatlan a szójátékokból, szófacsarásokból, a tréfákból, akár nem sokkal előbb a színpadon. Este a Cserhalmi György rendezte, kiváló ritmusú, megrendítő székesfehérvári Tizenkét dühös ember után ifjabb Vidnyánszky Attila Liliomfiját játszották, amit még 2015 végén mutattak be Budaörsön.

tizenket_duhos

Tizenkét dühös ember. Székesfehérvári Vörösmarty Színház

Hogy az előadásnak helye van a POSZT versenyprogramjában, azt már akkor tudni lehetett. Tavasszal aztán, amikor a válogatás eredményét kihirdették, bizonyossá is vált, hogy itt lesz. A sors – a helyzet? – úgy hozta, hogy a mostani pécsi találkozón mindkét Vidnyánszky Attila jelen van. Mielőtt bárki azt várná, hogy ezzel kapcsolatban cseles, duplafenekű mondatokban politikai allúziókat fogok meglebegtetni, nem árt tisztáznom: meggyőződésem, hogy tehetségük jogán vannak jelen, akár a Liliomfiról, akár a Don Quijotéről ejtsünk szót. Nem vonom persze kétségbe, hogy a Nemzeti igazgatójának esetében más vonatkozásban, több okból sem hagyható figyelmen kívül a politikai szempont.

liliomfi_budaorsi1-min1

Liliomfi. Budaörsi Latinovits Színház

Két ember Liliomfiját látom hirtelen; a fiúét élőben, az apáét pedig az emlékeimben. A budaörsi előadás pályakezdő fiatalok „hőskorszakában” született – félig-meddig mintha maguk is vándorszínészek lennének még. Pantomimot idéző játékmód, s ennek nyomán kibomló burleszkszerűség, szilajság, szertelen, látszólag reflektálatlan tréfa jellemzi a rendezést. Az apáé letisztultabb – nem feltétlenül művészi értelemben. Azt mondanám inkább, érthető módon mentes a szemtelen, bájos vakmerőségtől. A beregszásziak könnyed komédiája a – vándorszínészetet más okból, részben kényszerűségből idéző – társulat játékában a színészlét apológiájává nemesül.

*

Délelőtti utam a szakmai beszélgetésre visz, a Zsolnay-negyedbe, a Liliomfi megbeszélésére. Amit tapasztalok, az egy önpusztító, s ezért is ostoba folyamat talán végső állomása: a megszokott egyórás, eredetileg vitának indult együttlétből kiirtották az opponenseket, a kritikusokat. Folyamatot említettem: emlékszem, korábban azt írták elő – a gondolat is meglehetősen abszurd –, hogy a versenyre érkező színház válasszon neki megfelelő bírálót. Megtörtént; ám úgy tűnik, még ez is sok volt. Mára könnyed hangú, nagyjából üres közönségtalálkozó született a szakmai beszélgetések helyén.

*

Szobámban Kovács András Ferenc magammal hozott kötetét lapozgatom; mintha dühömet sűrítette volna össze a nyolc sorban: „De visszaélünk,/ Vissza általában:/ Szétpercegünk,/ Mint szú a piszkafában!/ Magunkat rágjuk,/ Mások sorsadón/ Maguknak rágnak/ Át a korhadón!”

Poszt-it, 1. rész: június 10. péntek

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.