Nagy Klára: Mutyi

Kelemen Kristóf–Pálinkás Bence György: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás – MU Színház
2019-02-25

Az összes néző elfogadja a korrupt rendszert, bár láthatóan mindenki meghökken az elején az egyértelmű  igazságtalanságokon, nem áll fel senki, a probléma még a kiscsoportokon belül sem tematizálódik.

Egy Tiborcz István-jelmezversenyen kitűnő esélyekkel induló szerelésben (micsoda pufikabát, istenem!) Kelemen Kristóf és a piros-fehér-zöldbe öltözött Regényi Júlia, Pálinkás Bence György és Tarr Judit fogadja a nézőket mint a Hungarikum Ügynökség tagjai. Asztalokhoz kísérnek minket szingli és nem szingli társaságokat kialakítva, mert mint kiderült, párkeresés is az est egyik bevallott célja, erős párhuzamot kínálva a 2013-ban az EMMI által szervezett nemzeti párkereső táncesttel. Az Ügynökség tagjai rajtunk tartják a szemüket. Negédesek. Borkóstolás helyett Ági szörp, tehetséggondozás helyett kisstílű mutyi krumplinyomdával hitelesítve.Mintha a Forbes magazinból tanulták volna meg néhány hét alatt, hogy kell profinak lenni. Új elit, nem vitás, még nekik is szokatlan a szerep, talán egyedül akkor önazonosak, amikor a zsűrizés közben lecsúszik egy-két kupica pálinka, és a nők örökös kijavításában manifesztálódott szexizmus az egyetlen jellemző, amit átemelhetnek az új szerepbe.

Fotók: Dinea László

Az este folyamán a nézők háromfordulós versenyen vesznek részt, a nyertes a Hungarikum Ügynökség tiszteletbeli tagságával és Lovagkeresztjével gazdagodik. Népieschkedő vetélkedőn vezet az út a díjátadó gáláig, és már a beugró tesztnél kiderül, hogy a rendszeridegen elemek hamar kihullnak, ha valaki nem a magyart írta be nemzetiségének, azt könyörtelenül átjavítják. Az első feladatnál (hungarikum kvíz) még mindenki lelkes, az én asztalomnál kicsit gimnáziumidolgozat-hangulat is uralkodik, a puskázás gyanúja is felmerül. Amint viszont ügynökség tagjai visszavonulnak kiértékelni a válaszokat, rögtön kiderül, hogy senki se az eredményei alapján kerül tovább, sokkal többet számítanak a családi kapcsolatok és egyéb apróságok. Néha felbukkan a demokrácia emléke egy-egy gesztusban, viszont mindig csak a csalás legitimálása okán, hogy még véletlenül se lázadozzon senki.

A második körben a szerencsés hat továbbjutónak egy-egy hungarikumhoz kötődő versenyszámban kell megmutatni tudását, és amíg felkészülnek, az Érték, nemzet, büszkeség, Hungarikum Ügynökség szövegűdal szól. Van itt libatömés, amerikai sláger nótásítása, „Ki a magyar huszár?” kvíz (komoly dilemma, hogy a lóháton bevonuló Semjén Zsolt vagy Horthy István a jó válasz) és magyar akáctánc az alkotók korábbi előadásával összekacsintva. Végül a szerencsés (kapcsolatokkal bíró) résztvevőknek saját hungarikum-ötlettel kell előrukkolniuk. Bár a balatoni iszappakolás és Orbán Viktor beszédei is ugyanannyi szavazatot kaptak a közönség részéről, nem kérdés, hogy végül az Ügynökség elnökét játszó színész testvére fogja megnyerni a versenyt.

Az összes néző elfogadja a korrupt rendszert, bár láthatóan mindenki meghökken az elején az egyértelmű  igazságtalanságokon, nem áll fel senki, a probléma még a kiscsoportokon belül sem tematizálódik. Nekünk, bármennyire szörnyű is, legalább annyira bejáratottnak tűnik ez a leosztás, mint az új elitnek. Ismerős érzés, hisz mindannyian elégszer átéltük már, hogy nem a teljesítményünkhöz méltóan értékelnek, mint ahogy mi, a teremben jelenlevők is nagy eséllyel visszaéltünk már legalább egy kicsit hatalmunkkal közeli ismerőseink javára. Bár az előadás elsődlegesen a magyarkodó hatalomnak és a nevetségességig erőltetett nacionalizmusnak szúr oda, nyilvánvaló, hogy ezt a szemfényvesztést nem lehetne nélkülünk működtetni. Vétkesek közt cinkos, aki néma.

Érdekesek a dinamikák az Ügynökség tagjai és a mindenkori nézők között. Bár előbbiek dominanciája vitathatatlan, mégis láthatóan meg vannak bántva, hogy nevetünk lelkesedésükön a nemzeti értékek iránt – a kultúrfölény (még) a mi oldalunkon áll. Erős a gyanúm, hogy azért lettek az Ügynökség tagjai és azért nőttek bele ennyire az atyáskodó, demokráciát kinevető szerepükbe, mert anno őket se vették komolyan. Innentől nem tudok felhőtlenül mosolyogni a fenyegetésbe hajló figyelmeztetésen, miszerint vigyázzunk, nehogy kisebbségben maradjunk. A párhuzamot, azt hiszem, már túl egyértelmű lenne folytatni.

Hol? MU Színház
Mi? Kelemen Kristóf–Pálinkás Bence György–Regényi Júlia–Tarr Judit: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás
Alkotók: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György, Regényi Júlia, Tarr Judit
Fotó: Csányi Krisztina. Operatőr: Vincze Anita. Technikai vezető: Payer Ferenc. Koncepció: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György. Külön köszönet: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Böröcz Judit, Dorogman Hédi

 

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.