Új e-dráma: O. Horváth Sári–Lakos Fanni: Nobody Fucks with Madonna

Gáspár Ildikó előszavával
dráma
2024-10-16

Az egésznek semmi értelme nem volt, de legalább egy jót röhögtünk rajta. Pont, mint az életen.”

Nobody Fucks with Madonna, r.: O. Horváth Sári, Trafó (2024). Az előadás plakátja.

Nem standup, nem színház – jelenti ki a műfaji megjelölésben rögtön a szintén tagadásból fogalmazott állításcím alatt a szerző, O. Horváth Sári: Nobody fucks with Madonna. Nem baszik senki Madonnával, avagy nem baszakszik (vagy baszakodik, ahogy tetszik) senki Madonnával. Senki nem baszakszik Madonnával. Mert Madonna ikon, istennő; mind a vele való baszás, mind a baszakodás következményekkel jár. Sőt, nem csak hogy nem. Hanem ne. Ne baszakodjatok velem. Mert különben. Mert különben?

O. Horváth Sári női monológja remekül felépített standup, akkor is, ha nem az. Női monológ, mondom. Mert van a monológ meg a női monológ. Egy vibrálóan szellemes, bevállalós, tabukat nem ismerő, mégis a lelke mélyén „jó kislány” coming-of-age öndefiniáló segélykiáltása: Neeee! Ne baszakodjatok velem!

Magyarországon nem szoktunk hozzá, hogy nők állításokat fogalmazzanak meg, pláne nem saját magukkal kapcsolatban. Ne csináljanak ilyet. És ne beszéljenek nyíltan a szexualitásukról. Különösen, ha az nem illeszkedik a klasszikus polgári értékrendbe. Feminista monológ? Magyar feminista monológ? Magyar leszbikus feminista monológ?

Kicsoda Nóri? Egy fiatal (magyar) nő, akinek elege van. A pasijából, az apjából, Viktor bácsiból, és úgy en bloc a patriarchátusból. Madonna ebben a harcban az ő képzeletbeli barátja és bajtársa. Ezért olyan az élete néha, mint egy standup vagy egy musical. Mert abban a világban, amelyben nincsen létjogosultsága egy fiatal (magyar) nő éndefiníciójának, nem marad más, mint az öniróniába és humorba csomagolt statement. Ez vagyok én. Basszátok meg. Kellek? Nem kellek?

„Az életem néha olyan, mint egy standup vagy egy musical, amiben Madonnával úszok meztelenül a Dunában a Szabadság híd alatt, miközben delfineket etetünk apró kis heringekkel, simogatjuk egymás balzsamos testét. Tudod ki Madonna, gondolom, tudod.

Madonna nemcsak példakép, de „sista”, vagyis nővér, harcostárs a patriarchátus ellen. Bombanő, bombatest.

Nóri egyre többet mesél Karináról, a barátnőjéről. Aki leszbikus. Aki olyan, mint ő, mégis más. Akinek a helyzetébe neki, a hetero nőnek is bele kell helyezkedni, akit meg kell tanulnia megérteni. Aki talán még nála is jobban egyedül van, aki gyereket szeretne, de Magyarországon. Hogyan?

„KARINA: A koncerten, emlékszel, Madonna állt, és rá volt írva a gyönyörű agár testére, hogy NO FEAR, NO FEAR, és mondani kellett, hogy NO FEAR, és lebegtette a zászlót, a szivárványt. Persze, hogy Madonna NO FEAR és szivárvány, hát ő kurvára nem buzi, így könnyű NO FEARkedni.”

Azt írják a stand-up comedy nagykönyvében, hogy érdemes a műsort a legjobb viccel indítani, és a második legjobb viccel lezárni. De ez nem standup, nem színház. Csak simán: Nem.

A dráma letölthető INNEN.

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.