A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJA 2010/2011

Ki kire, mire szavazott?
2011-10-29

A kritikusdíj a kritikusok ízlését mutatja, és azt, ami elérhető, látható a számukra.

A legjobb új magyar dráma: TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE
A legjobb előadás: egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: cyber cyrano (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) és A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András)
A legjobb női főszereplő: MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) és MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Mucsi zoltán (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb női mellékszereplő: lázár kati (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba)
A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: magyar ünnep (Nemzeti Színház, Bella Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype Színház)
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért

A harmincegyedik kritikusdíj életében olyan évadot zárunk, amelyhez hasonlót aligha láttunk. A rendszerváltás óta talán a mostani volt a legzaklatottabb színházi évad. Az Országgyűlésben színházi előadásokról tárgyalnak, új színházi törvényt szavaznak, átalakulóban van az intézményrendszer és számos terület finanszírozása. Teátrumok vezetői nyíltan vagy burkoltan politizálnak. Az országban dúló politikai harcok és a feszültség pedig a színházakban és a színikritikában is jól tükröződik. Sorra íródnak az egyes kritikusoknak szóló nyílt levelek, egyre többször éri bírálat a Színházi Kritikusok Céhét és magát a kritikát, sőt a díjat is – amint a kritikusdíj jelöltjeit a céh meghirdette.
A feszült légkörben a színikritika is egyre nehezebben tudja ellátni azt a feladatát, amelyre szerződött: hogy pusztán műveket bíráljon. Magyarán, a kritika sem ártatlan: publicisztika keveredik a műfaji értelemben vett kritikával, a bírálat pedig gyakran túlmutat önmagán, könnyedén fogalmazódik meg benne előítélet vagy éppen politikai állásfoglalás, még akkor is, ha eredeti célja az volt, hogy egyszerűen mérlegre tegyen műveket. A színibírálat nehéz helyzete már nem csak és nem egyszerűen a kritikus egzisztenciális kérdéseivel függ össze (hiszen „csak” kritikusként ma már egyetlen kollégánk sem él meg), nemcsak a kritikát közlő struktúrák, lapok bizonytalanságával: a kritika olyan morális dilemmákkal került szembe, hogy gyakran saját feladatát téveszti szem elől. Egy politikailag-társadalmilag zaklatott közegben, ahol a színházi szakmában is nagy a mesterségesen fenntartott és kártékony politikai megosztottság, ahol lehetetlen nem besorolódni, a kritika is nehezen találja helyét. Egyéni felelősség, döntés kérdése, hogy a kritikus távol marad-e a politikai zajoktól, milyen mértékben vesz részt a csatározásokban, vagy igyekszik egyszerűen és kizárólag esztétikai bírálatot mondani. Már ha ez egyáltalán lehetséges.
Holott a díj életében jelentős fordulat zajlik. A tavalyi, harmincadik színikritikusi díjátadó, a díj történetében először, igazi, bár még mindig csak a szakma előtt bemutatott esemény volt: egy megírt, megrendezett előadás. Olyan ünnep – jelentős sajtóvisszhanggal -, amely méltó a magyar színházhoz és a díjhoz is. A kritikusdíj magának a színháznak az ünnepe, annak a sok értéknek, amely a magyar színházban születik. Ezért is hirdettünk először jelölteket, hiszen számtalan teljesítmény van, amelyekre fel kell és fel akarjuk hívni a figyelmet. Az idei díjátadóra a Magyar Színházba már a színházkedvelő közönséget is meghívtuk.
A díj életében is jelentős előrelépésnek tudjuk, hogy az elmúlt évadban harminchat vidéki és határon túli színházi út valósult meg, amelyen összesen kétszáz kritikus vett részt (ki többször, ki egyszer sem: a Színházi Kritikusok Céhének e pillanatban ötvenhat tagja van). A kritikusok általában ennél természetesen több vidéki színházi előadást látnak, hiszen sok vendégszerepel Budapesten vagy fesztiválokon. Vidéki útjainkat főleg az illető színházak segítségével szerveztük, néhányra saját forrást találtunk. Ezekre az utakra minimális pályázati támogatást kapunk, holott éppen az volna a legfontosabb, hogy minél nagyobb rálátásunk legyen az egész magyar színházi területre Sepsiszentgyörgytől Szombathelyig. Számos színház segítőkész, mert akarja, fontosnak tartja, és mert meg is teheti, hogy előadásait lássák a kritikusok. Hogy a végső jelöltlistán szereplő ötven alkotó, művész, társulat között tíz vidéki és határon túli színház is szerepel, abban mindannyiunk erőfeszítése és odafigyelése is benne van. Hiszen a díj „budapesti jellegét” szeretnénk csökkenteni, bár a túlsúlyon nehéz lenne gyökeresen változtatni: Budapesten jön létre a legtöbb színházi előadás, és itt lakik a kritikusok nagy része. A díjra való voksolás szabályai nem változtak, a kritikusnak évadonként minimum kilencven új bemutatót kell megtekintenie a részvételhez. A céhtagok minden kategóriában három szavazatot adhatnak le, az első helyen leadott szavazat három pontot ér, a második kettő, a harmadik egy pontot. Az egy-egy kategóriában legtöbb pontot szerzett első három helyezettet hirdettük meg a kritikusdíj jelöltjeiként. Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint.
A céh számos új, aktív taggal bővült. Még soha nem volt ennyi, azaz huszonhét szavazó. Nyilván vannak elsöprő eredmények és jobban szóródó szavazatok. A kritikusdíj a kritikusok ízlését mutatja, és azt, ami elérhető, látható a számukra. Tehát nem mindenható és nem tévedhetetlen. Nem több, mint amit a neve is mutat: a kritikusok szerinti legjobbak.
Tompa Andrea, Jászay Tamás, Rádai Andrea

Térey János: Jeremiás, avagy Isten hidege (Nemzeti Színház). Koncz Zsuzsa felvétele

BALOGH TIBOR
Criticai Lapok

A legjobb új magyar dráma: TASNÁDI ISTVÁN: CYBER CYRANO – VÖRÖS ISTVÁN: ARANY LÉPÉS – GARACZI LÁSZLÓ: OVIBRADER
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – CIGÁNYOK (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) – JÁTÉK A KASTÉLYBAN (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: PSYCHÉ (Gyulai Várszínház, rendezte: Sopsits Árpád) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan) – A VELENCEI KALMÁR (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: –
A legjobb független színházi előadás: –
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: CYBER CYRANO (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) – TÚL A MASZAT-HEGYEN (Budapest Bábszínház, rendezte: Néder Panni) – AZ ARANYKULCS (Stúdió „K” Színház, rendezte: Fodor Tamás)
A legjobb női főszereplő: NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – PETRIK ANDREA (Psyché, Gyulai Várszínház) – KICSID GIZELLA (A velencei kalmár, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb férfi főszereplő: KOVÁCS ZSOLT (Játék a kastélyban, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – DUNAI TAMÁS (Caligula helytartója, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház) – HERCZENIK ANNA (Tündöklő középszer, Pintér Béla és Társulata)
A legjobb férfi mellékszereplő: GÁSPÁR TIBOR (Psyché, Gyulai Várszínház) – ANDRÁSSY MÁTÉ (Troilus és Cressida, Gyulai Várszínház) – BEZERÉDI ZOLTÁN (Cigányok, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: –
A legjobb jelmez: –
A legjobb színházi zene: TROILUS ÉS CRESSIDA (Gyulai Várszínház, Matkó Tamás) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: PETRIK ANDREA (Gyulai Várszínház, Psyché) – SZALMA NOÉMI (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Passió; Aranycsapat; Szegény Dzsoni és Árnika) – TROKÁN NÓRA (Katona József Színház, Kecskemét, Anconai szerelmesek)
Különdíj: OLEKSZANDR BILOZUB a rendezői koncepciót strukturáló játékterek tervezéséért: Mesés férfiak szárnyakkal, Háry János (Csokonai Színház, Debrecen), Az ember tragédiája (Szegedi Szabadtéri Játékok) – UPOR LÁSZLÓ az előadások szellemi tartalmát döntően befolyásoló dramaturgi munkáért: A tiszta méz (József Attila Színház), Troilus és Cressida (Gyulai Várszínház) – CSIZMADIA TIBOR – pályaszakasz-díj a Gárdonyi Géza Színházban végzett társulatfejlesztő és művésziarculat-teremtő tevékenységéért
BOGÁCSI ERZSÉBET

A legjobb új magyar dráma: ZÁVADA PÁL: MAGYAR ÜNNEP
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – YERMA (Radnóti Miklós Színház, rendezte: Rába Roland)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: –
A legjobb független színházi előadás: NEHÉZ ISTENNEK LENNI (Trafó – NXTSTP, rendezte: Mundruczó Kornél)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: WÉBER KATA (Yerma, Radnóti Miklós Színház) – SÖPTEI ANDREA (Magyar ünnep, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: PÁL ANDRÁS (Kár, hogy kurva, Magyar Színház) – STOHL ANDRÁS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: STEFANOVICS ANGÉLA (Piszkos fotók, Budapesti Kamaraszínház) – TÓTH ILDIKÓ (Yerma, Radnóti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KERESZTES TAMÁS (Dilettánsok; Cigányok, Katona József Színház) – KOVÁCS LEHEL (Dilettánsok, Katona József Színház) – HAJDUK KÁROLY (Golden Dragon, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: CIGÁNYOK (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs) – DÚL-FÚL ÉS ELNÉMUL (Örkény Színház, tervezte: Izsák Lili) – KÁR, HOGY KURVA / OROSZ LEKVÁR / CALIGULA HELYTARTÓJA (Magyar Színház / Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita)
A legjobb jelmez: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Benedek Mari) – CIGÁNYOK (Katona József Színház, tervezte: Füzér Anni)
A legjobb színházi zene: SZIRÉNÉNEK (Katona József Színház, Kákonyi Árpád, Sáry László, Zombola Péter) – CIGÁNYOK (Katona József Színház, Sáry László, Keresztes Tamás) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: –
Különdíj: SILLÓ ISTVÁN karmester – TIHANYI ÁKOS koreográfus

Egyszer élünk (Nemzeti Színház). Schiller Kata felvétele

BÓTA GÁBOR
Népszava

A legjobb új magyar dráma: HÁY JÁNOS: NEHÉZ – KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE – MUNDRUCZÓ KORNÉL – BÍRÓ YVETTE: NEHÉZ ISTENNEK LENNI
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – MÉRTÉKET MÉRTÉKKEL (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Matthias Langhoff) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László)
A legjobb rendezés: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – NEHÉZ ISTENNEK LENNI (Trafó – NXTSTP, rendezte: Mundruczó Kornél) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: PARASZTOPERA (Pécsi Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – A CHIOGGIAI CSETEPATÉ (Szatmárnémeti Északi Színház, rendezte: Keresztes Attila) – CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette)
A legjobb független színházi előadás: TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – JELENETEK A VIDÉKI ÉLETBŐL (Stúdió „K” Színház, rendezte: Koltai M. Gábor) – FIGARO HÁZASSÁGA (Maladype Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A GYÁVA (Kolibri Pince, rendezte: Scherer Péter) – ORSZÁGALMA (Jászai Mari Színház, Népház, rendezte: Kárpáti István) – A SÁRKÁNY (KoMa, rendezte: Vékes Csaba)
A legjobb női főszereplő: SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház) – BÖRCSÖK ENIKŐ (Nemsenkilény, Orlai Produkciós Iroda) – FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi főszereplő: HATHÁZI ANDRÁS (Mértéket mértékkel, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb női mellékszereplő: TÖRŐCSIK MARI (Figaro házassága, Maladype Színház) – LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – TAKÁCS KATALIN (Szerelem / Szeret…lek, Miskolci Nemzeti Színház / HOPPart Társulat és Manna)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – KÓTI ÁRPÁD (A revizor, Csokonai Színház, Debrecen) – SPINDLER BÉLA (Hippolyt, a lakáj, Karinthy Színház)
A legjobb díszlet: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – A NYOMORULTAK (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Kentaur) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – DILETTÁNSOK (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – A SZÍNHÁZ ZENÉJE (Csíki Játékszín, Cári Tibor) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype, Platonov; Figaro házassága) – MÉSZÁROS PIROSKA (Nemzeti Színház, Három nővér) – TASNÁDI BENCE (Pesti Színház, Túl a Maszat-hegyen)
Különdíj: TOMPA GÁBOR az Interferenciák 2010 Nemzetközi Színházi Fesztivál megszervezéséért Kolozsváron – VADÁSZ GYÖRGY a RaM Colosseum építészeti terveiért – BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT szerkesztéséért

BUDAI KATALIN
Nemzeti Erőforrás Minisztérium

A legjobb új magyar dráma: HÁY JÁNOS: NEHÉZ – TASNÁDI ISVÁN: CYBER CYRANO – SZÁLINGER BALÁZS: A TISZTA MÉZ
A legjobb előadás: HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – nőNYUGAT (Thália Színház, rendezte: Mácsai Pál)
A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – A VELENCEI KALMÁR (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A FALU ROSSZA (Vajdasági Tanyaszínház, rendezte: Táborosi Margaréta) – CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – SWEET CHARITY (Magyar Színház, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: LÜSZISZTRATÉ, AVAGY A HÁLÓFÜLKÉK FORRADALMA (Salto Mor[t]ale, rendezte: Vajda Róbert) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK (Vaskakas Bábszínház, Győr, rendezte: Pelsőczy Réka) – BOLLÁR KÓTYAG ÉS MÁMORI NELLIKE (Tintaló Társulás, Kecskemét, rendezte: Badacsonyi Angéla és társai) – HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor)
A legjobb női főszereplő: TAKÁCS KATALIN (Bethlen, Új Színház) – VASVÁRI EMESE (Himnusz, Gózon Gyula Kamaraszínház) – FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi főszereplő: KŐSZEGI ÁKOS (Caligula helytartója, Katona József Színház, Kecskemét) – PÁL ANDRÁS (Macska a forró tetőn, Magyar Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház)
A legjobb női mellékszereplő: POGÁNY JUDIT (János király, Örkény Színház) – SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház) – TÓTH ANITA (Két lengyelül beszélő szegény román; Dilettánsok, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi mellékszereplő: KASZÁS GERGŐ (Prolik, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – SZEGEDI DEZSŐ (A mindenlátó királylány, Miskolci Nemzeti Színház) – SCHNEIDER ZOLTÁN (Főfőnök, Radnóti Színház)
A legjobb díszlet: AHOGY TETSZIK (Temesvári Csiky Gergely Színház, tervezte: Kalmár Bence) – MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Olekszandr Biluzob) – DILETTÁNSOK (Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt)
A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) – A VELENCEI KALMÁR (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, tervezte: Dobre-Kóthay Judit) – LEANDER ÉS NŐSZIROM (Szatmárnémeti Harag György Társulat, tervezte: Bianca Imelda Jeremias)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – JÓ ESTÉT, NYÁR, JÓ ESTÉT, SZERELEM (Nemzeti Színház, Puskás Péter, zenei vezető) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: SZATORY DÁVID (Nemzeti Színház, főként Az ember tragédiája) – FABÓK MARIANN (Fabók Mancsi Bábszínháza előadásai)
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT összeállításáért – A VAJDASÁGI TANYASZÍNHÁZ húszéves működéséért

János király (Örkény Színház). Schiller Kata felvétele

CSÁKI JUDIT
Magyar Narancs; Revizor

A legjobb új magyar dráma: TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE – ESTERHÁZY PÉTER: ÉN VAGYOK A TE – ZÁVADA PÁL: MAGYAR ÜNNEP
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb rendezés: A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – ÉN VAGYOK A TE (Nemzeti Színház, rendezte: Gothár Péter) – KÁR, HOGY KURVA (Magyar Színház, rendezte: Koltai M. Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: NAFTALIN (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János) – CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – LÜSZISZTRATÉ, AVAGY A HÁLÓFÜLKÉK FORRADALMA (Salto Mor[t]ale, rendezte: Vajda Róbert)
A legjobb független színházi előadás: CALIGULA HELYTARTÓJA (FÜGE Produkció és VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás, rendezte: Szikszai Rémusz) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, rendezte: Gergye Krisztián) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Jeles András) – AZ ARANYKULCS (Stúdió „K” Színház, Fodor Tamás)
A legjobb női főszereplő: MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház) – ÓNODI ESZTER (A mizantróp, Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – PÁL ANDRÁS (Kár, hogy kurva, Magyar Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház)
A legjobb női mellékszereplő: NAGY MARI (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe; Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – VLAHOVICS EDIT (Naftalin, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – MÁTÉ GÁBOR (A mizantróp, Katona József Színház) – HEVÉR GÁBOR (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente) – ÉN VAGYOK A TE (Nemzeti Színház, tervezte: Gothár Péter) – CIGÁNYOK (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs)
A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – SZIRÉNÉNEK (Katona József Színház, tervezte: Bujdosó Nóra)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, Philipp György)
A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype Színház)
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA, a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért – CSIZMADIA TIBOR, az egri Gárdonyi Géza Színház elmúlt tíz évéért

CSIZNER ILDIKÓ
Criticai Lapok

A legjobb új magyar dráma: HÁY JÁNOS: NEHÉZ – NÁDAS PÉTER: SZIRÉNÉNEK – TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – DILETTÁNSOK (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) – OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Szász János)
A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – PROLIK (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Máté Gábor) – MIKVE (Vígszínház, rendezte: Michal Doñekal)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CSOPORTTERÁPIA (Madách Színház, rendezte: Harangi Mária) – FŐFŐNÖK (Radnóti Színház, rendezte: Anger Zsolt) – KOLDUSOPERA (Budapesti Operettszínház, rendezte: Béres Attila)
A legjobb független színházi előadás: TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, rendezte: Gergye Krisztián) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: 1000+1 ÉJSZAKA MESÉI (Vaskakas Bábszínház, rendezte: Ujvári Janka) – CSIPKERÓZSA (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes) – SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendezte: Ladányi Andrea)
A legjobb női főszereplő: MARGITAI ÁGI (Orosz lekvár, Katona József Színház, Kecskemét) – PAP VERA (Mikve, Vígszínház) – GIDRÓ KATALIN (Édes Anna, Szegedi Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: LÁSZLÓ ZSOLT (Az ember tragédiája, Nemzeti Színház) – KASZÁS GERGŐ (A Mester és Margarita, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – ELEK FERENC (Dilettánsok, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: NAGY MARI (Három nővér, Nemzeti Színház) – KOVÁCS PATRÍCIA (Mikve, Vígszínház) – TÓTH ANITA (Dilettánsok, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: MÁTHÉ ZSOLT (János király, Örkény Színház) – GARAS DEZSŐ (Jó estét, nyár, jó estét, szerelem, Nemzeti Színház) – MÉSZÁROS MÁTÉ (Rómeó és Júlia, Vígszínház)
A legjobb díszlet: OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita) – NÓRA (Békés Megyei Jókai Színház, tervezte: Mira János) – EQUUS (Győri Nemzeti Színház, tervezte: Csík György)
A legjobb jelmez: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Nemzeti Színház, tervezte: Daróczi Sándor) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) – A REVIZOR (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Bánki Róza)
A legjobb színházi zene: CSOPORTTERÁPIA (Madách Színház, Bolba Tamás) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, Philipp György)
A legígéretesebb pályakezdő: FEHÉR TIBOR (Nemzeti Színház, Jó estét, nyár, jó estét, szerelem) – BATA ÉVA (Vígszínház, Rómeó és Júlia) – PETRIK ANDREA (Radnóti Színház, Pygmalion)
Különdíj: CSIZMADIA TIBOR az egri Gárdonyi Géza Színház karakteres arculatának kialakításáért – ORLAI PRODUKCIÓS IRODA az igényes szórakoztatásért – Hatvan perc: VEISZER ALINDA beszélgetései a Kamrában

Cabaret (Centrál Színház). Koncz Zsuzsa felvétele

DÖMÖTÖR ADRIENNE

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény István Színház, rendezte: Bagossy László) – DILETTÁNSOK (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás)
A legjobb rendezés: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Vidnyánszky Attila) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – PROLIK (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: LÜSZISZTRATÉ, AVAGY A HÁLÓFÜLKÉK FORRADALMA (Salto Mor[t]ale, rendezte: Vajda Róbert) – DOLCSAJA VITA (Orlai Produkciós Iroda, Szentendrei Teátrum, rendezte: Ardai Petra)
A legjobb független színházi előadás: NEHÉZ ISTENNEK LENNI (Trafó – NXTSTP, rendezte: Mundruczó Kornél) – JÓZANOK CSENDJE (Stúdió „K” Színház, rendezte: Mezei Kinga) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor)
A legjobb női főszereplő: FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház) – MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – UDVAROS DOROTTYA (Három nővér; Kvartett, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – HEGEDŰS D. GÉZA (Tom Jones, Pesti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: KISS DIÁNA MAGDOLNA (Nehéz istennek lenni, Trafó) – LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – LENA STAMM (Nő a múltból; Apácák, Deutsche Bühne Ungarn)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe; Három nővér, Nemzeti Színház) – KASZÁS GERGŐ (Prolik, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – NAGYPÁL GÁBOR (Józanok csendje, Stúdió „K” Színház)
A legjobb díszlet: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Olekszandr Bilozub) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita)
A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény István Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) – BORISZ GODUNOV (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Olekszandr Bilozub) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: MÉSZÁROS PIROSKA (Nemzeti Színház, Három nővér)
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT szerkesztéséért

Korijolánusz (HOPPart). Koncz Zsuzsa felvétele

JÁSZAY TAMÁS
Revizor

A legjobb új magyar dráma: KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS,EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE – ZÁVADA PÁL: MAGYAR ÜNNEP – ESTERHÁZY PÉTER: ÉN VAGYOK A TE
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Silviu Purca˘rete) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb rendezés: JÁTÉK A KASTÉLYBAN (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendezte: Mohácsi János) – MÉRTÉKET MÉRTÉKKEL (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Matthias Langhoff) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – EGY OLASZ SZALMAKALAP (József Attila Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – SWEET CHARITY (Magyar Színház, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, rendezte: Gergye Krisztián) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – FIGARO HÁZASSÁGA (Maladype Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András) – AZ ARANYKULCS (Stúdió „K” Színház, rendezte: Fodor Tamás) – A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK (Vaskakas Bábszínház, Győr, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb női főszereplő: MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – UDVAROS DOROTTYA (Kvartett, Nemzeti Színház) – NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – PÁL ANDRÁS (Kár, hogy kurva; Macska a forró tetőn, Magyar Színház) – HATHÁZI ANDRÁS (Mértéket mértékkel, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – VLAHOVICS EDIT (Naftalin, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – TÖRŐCSIK MARI (Figaro házassága, Maladype Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – ALFÖLDI RÓBERT (Három nővér, Nemzeti Színház) – MÁTÉ GÁBOR (A mizantróp, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb jelmez: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, Philipp György) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: POROSZLAY KRISTÓF (Szegedi Nemzeti Színház) – OROSZ ÁKOS (Maladype Színház) – FARAGÓ ZÉNÓ (Maladype Színház)
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért – A Placcc Fesztivál szervezőinek egy Magyarországon ismeretlen színházi gondolkodás meghonosítási kísérletéért – GEDEON JÓZSEF a Miranda című előadás gyulai világpremierjének megvalósításáért
KÁLLAI KATALIN
Fidelio

A legjobb új magyar dráma: NÁDAS PÉTER: SZIRÉNÉNEK – ESTERHÁZY PÉTER: ÉN VAGYOK A TE
A legjobb előadás: PARASZTOPERA (Pécsi Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – DILETTÁNSOK (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás)
A legjobb rendezés: A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény István Színház, rendezte: Bagossy László) – A KIS LORD (Weörös Sándor Színház, rendezte: Jeles András)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A NAGY NÉGYES (Bartók Kamaraszínház, Orlai Produkciós Iroda, rendezte: Gálffi László)
A legjobb független színházi előadás: ÍGY JÁR AZ, AKI A TÁVOLI ISMERETLEN HANGTÓL MEGIJED (Forte Társulat, rendezte: Horváth Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – KICSID GIZELLA (A velencei kalmár, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) – TENKI RÉKA (Golden Dragon, Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: BALIKÓ TAMÁS (Parasztopera, Pécsi Nemzeti Színház) – FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – ZNAMENÁK ISTVÁN (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: CSARNÓY ZSUZSANNA (Parasztopera, Pécsi Nemzeti Színház) – POGÁNY JUDIT (János király, Örkény István Színház) – SZIRTES ÁGI (Dilettánsok, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: ZAYZON ZSOLT (Parasztopera, Pécsi Nemzeti Színház) – SZERÉMI ZOLTÁN (A kis lord, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – NEMES LEVENTE (A velencei kalmár, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb díszlet: JÁNOS KIRÁLY/A MIZANTRÓP (Örkény Színház/Katona József Színház, tervezte: Bagossy Levente) – ÉN VAGYOK A TE (Nemzeti Színház, tervezte: Gothár Péter)
A legjobb jelmez: SZIRÉNÉNEK/GOLDEN DRAGON (Katona József Színház, tervezte: Bujdosó Nóra) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény István Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: PARASZTOPERA (Pécsi Nemzeti Színház, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: MÉSZÁROS PIROSKA (Nemzeti Színház, Három nővér)
Különdíj: ORLAI TIBOR az Orlai Produkciós Iroda működtetéséért

Cyber Cyrano (Kolibri Színház). Szlovák Judit felvétele

Cyber Cyrano (Kolibri Színház). Szlovák Judit felvétele

KARSAI GYÖRGY
Színház- és Filmművészeti Egyetem

A legjobb új magyar dráma: KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE – TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE – ZÁVADA PÁL: MAGYAR ÜNNEP
A legjobb előadás: A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb rendezés: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – NŐINTIME (Ágens, rendezte: Ágens) – KULTERER (Hólyagcirkusz, rendezte: Szőke Szabolcs)
A legjobb független színházi előadás: AZ UTOLSÓ ROMA – EGY UTOLSÓ CIGÁNY (KoMa Társulat) – SZÓRÓL SZÓRA (PanoDráma, Lengyel Anna [koncepció]) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK (Vaskakas Bábszínház, Győr, rendezte: Pelsőczy Réka) – A LEGKISEBB BOSZORKÁNY (Mesebolt Bábszínház, rendezte: Rumi László) – APALABIRINTUS (Káva Kulturális Műhely, rendezte: Perényi Balázs)
A legjobb női főszereplő: CSÁKÁNYI ESZTER (Dolcsaja vita, Orlai Produkciós Iroda, Szentendrei Teátrum) – UDVAROS DOROTTYA (Kvartett; Három nővér, Nemzeti Színház) – PÁLMAI ANNA (Nordost, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi főszereplő: LÁSZLÓ ZSOLT (Jeremiás, avagy Isten hidege; Az ember tragédiája, Nemzeti Színház) – FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cigányok / Cabaret, Katona József Színház / Centrál Színház)
A legjobb női mellékszereplő: SCHELL JUDIT (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – ENYEDI ÉVA (Tündöklő középszer, Pintér Béla és Társulata) – SZIRTES ÁGI (Szirénének, Katona József Színház, Kamra)
A legjobb férfi mellékszereplő: SCHRUFF MILÁN (A Mester és Margarita, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – ZNAMENÁK ISTVÁN (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – LAJOS ANDRÁS (Cseresznyéskert, Szputnyik Hajózási Társaság)
A legjobb díszlet: FIGARO HÁZASSÁGA (Maladype Színház, tervezte: Ambrus Mária) – KÉT LENGYELÜL BESZÉLŐ SZEGÉNY ROMÁN (Katona József Színház, Kamra, tervezte: Kovács Dániel) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente)
A legjobb jelmez: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, tervezte: Benedek Mari) – PLATONOV (Maladype Színház, tervezte: Molnár Bea)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Kovács Márton) – AZ EMBER TRAGÉDIÁJA / CSIPKERÓZSA (Nemzeti Színház / Budapest Bábszínház, tervezte: Szemenyei János) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, tervezte: Kéménczy Antal)
A legígéretesebb pályakezdő: DANKÓ ISTVÁN (Katona József Színház, Kamra: Két lengyelül beszélő szegény román) – FARKAS DÉNES (Nemzeti Színház, Az ember tragédiája) – PÁLOS HANNA (Katona József Színház, Kamra: Cigányok; Szirénének)
Különdíj: CSIZMADIA TIBOR a Gárdonyi Géza Színház elmúlt évadjaiért – ALFÖLDI RÓBERT a nemtelen támadások golyózáporában is magas színvonalú színházi munkáiért – LENGYEL ANNA a PanoDráma létrehozásáért, előadásaiért
KELEMEN ORSOLYA

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban)
A legjobb rendezés: A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Zsótér Sándor) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – FÉLELEM ÉS MACSKAJAJ A HARMADIK BIRODALOMBAN (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: EGY OLASZ SZALMAKALAP (József Attila Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – SWEET CHARITY (Magyar Színház, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: ULYSSES NAPPALIJA (Artus Műhely, rendezte: Goda Gábor) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Zsámbéki Színház és Művészeti Bázis, rendezte: Szikszai Rémusz) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK (Vaskakas Bábszínház, Győr, rendezte: Pelsőczy Réka) – TÚL A MASZAT-HEGYEN (Pesti Színház, rendezte: Néder Panni) – HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor)
A legjobb női főszereplő: NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – LÁNG ANNAMÁRIA (Nehéz istennek lenni, Trafó – NXTSTP)
A legjobb férfi főszereplő: LÁSZLÓ ZSOLT (Az ember tragédiája, Nemzeti Színház) – DEBRECZENY CSABA (János király, Örkény Színház) – NAGYPÁL GÁBOR (Caligula helytartója, Zsámbéki Színház és Művészeti Bázis)
A legjobb női mellékszereplő: TÖRŐCSIK MARI (Figaro házassága, Maladype Színház) – SÖPTEI ANDREA (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KRISZTIK CSABA (Egy olasz szalmakalap, József Attila Színház) – KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – GULA PÉTER (Kár, hogy kurva, Magyar Színház)
A legjobb díszlet: A SELYEMCIPŐ / EGY OLASZ SZALMAKALAP (Gárdonyi Géza Színház, Eger / József Attila Színház, tervezte: Ambrus Mária) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente)
A legjobb jelmez: MEFISTOFELE / EGY OLASZ SZALMAKALAP (Magyar Állami Operaház / József Attila Színház, tervezte: Benedek Mari) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, Philipp György) – EGY OLASZ SZALMAKALAP (József Attila Színház, Tallér Zsófia)
A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype Színház, Platonov; Figaro házassága) – NÉDER PANNI (Pesti Színház, Túl a Maszat-hegyen; Vígszínház, Kalocsa) – KOVÁCS DÁNIEL (Kamra, Két lengyelül beszélő szegény román)
Különdíj: –

A kis lord (Weöres Sándor Színház, Szombathely). Mészáros Zsolt – pointerfilm.hu

KOLTAI TAMÁS
Színház; Élet és Irodalom

A legjobb új magyar dráma: KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: JÉZUS KRISZTUS SZUPERSZTÁR (Madách Színház, rendezte: Szirtes Tamás)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András)
A legjobb női főszereplő: MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger)
A legjobb férfi főszereplő: MÁTÉ GÁBOR (A mizantróp, Katona József Színház)
A legjobb női mellékszereplő: SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KOVÁCS LEHEL (Dilettánsok, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: DILETTÁNSOK (Katona József Színház, tervezte: Khell Zsolt)
A legjobb jelmez: DILETTÁNSOK (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: BORBÉLY ALEXANDRA (Katona József Színház, Két lengyelül beszélő szegény román)
Különdíj: CSIZMADIA TIBOR az egri Gárdonyi Géza Színház művészi arculatáért
KOVÁCS DEZSŐ
Kritika
A legjobb új magyar dráma: ZÁVADA PÁL: MAGYAR ÜNNEP – TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE – ESTERHÁZY PÉTER: ÉN VAGYOK A TE
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Silviu Purca˘rete)
A legjobb rendezés: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Vidnyánszky Attila) – HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: PARASZTOPERA (Pécsi Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – AHOGY TETSZIK (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, rendezte: Koltai M. Gábor)
A legjobb független színházi előadás: FÉLELEM ÉS MACSKAJAJ A HARMADIK BIRODALOMBAN (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: LEÁNDER ÉS LENSZIROM (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, rendezte: Keresztes Attila) – A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András) – A KISFIÚ MEG AZ OROSZLÁNOK (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg, rendezte: Bal József)
A legjobb női főszereplő: MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – ÓNODI ESZTER (A mizantróp, Katona József Színház) – MAGYARI ETELKA (Ahogy tetszik, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi főszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – LÁSZLÓ ZSOLT (Jeremiás, avagy Isten hidege; Az ember tragédiája, Nemzeti Színház) – MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb női mellékszereplő: KICSID GIZELLA (A velencei kalmár, Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) – PÁLMAI ANNA (Cigányok; Nordost; Szirénének, Katona József Színház) – BEREKMÉRI KATALIN (Guppi, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhely)
A legjobb férfi mellékszereplő: GALLÓ ERNŐ (Leánder és Lenszirom, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat) – KÖLES FERENC (Parasztopera, Pécsi Nemzeti Színház) – SZEMENYEI JÁNOS (Ovibrader, Thália Színház)
A legjobb díszlet: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Khell Zsolt) – A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita)
A legjobb jelmez: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, tervezte: Daróczi Sándor) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: PÁLOS HANNA (Katona József Színház, Cigányok; Szirénének / SZFE, Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban)
Különdíj: TAKÁTSY PÉTER a Cigányok mozgástervéért – CSIZMADIA TIBOR az egri Gárdonyi Géza Színház megújításáért

Mészáros Sára A selyemcipőben (Gárdonyi Géza Színház, Eger). Gál Gábor felvétele

LÁSZLÓ FERENC
Magyar Narancs; Revizor

A legjobb új magyar dráma: KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE – TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE
A legjobb előadás: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb rendezés: A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Silviu Purca˘rete)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CSOPORTTERÁPIA (Madách Színház, rendezte: Harangi Mária) – CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – KOLDUSOPERA (Budapesti Operettszínház – Thália Színház, rendezte: Béres Attila)
A legjobb független színházi előadás: –
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: UDVAROS DOROTTYA (Három nővér; Kvartett, Nemzeti Színház) – NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – MESTER VIKTÓRIA (Excelsior!, Magyar Állami Operaház – Thália Színház)
A legjobb férfi főszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – KŐSZEGI ÁKOS (Caligula helytartója, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb női mellékszereplő: SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház) – OSZVALD MARIKA (Szerdán tavasz lesz, Budapesti Operettszínház) – BÖRCSÖK ENIKŐ (Rómeó és Júlia, Vígszínház)
A legjobb férfi mellékszereplő: MÉSZÁROS MÁTÉ (Rómeó és Júlia, Vígszínház) – ZNAMENÁK ISTVÁN (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – MAKRANCZI ZALÁN (Jó estét, nyár, jó estét, szerelem, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba)
A legjobb jelmez: A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – CSOPORTTERÁPIA (Madách Színház, Bolba Tamás) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: –
Különdíj: –

Molnár Piroska az Én vagyok a Te című előadásban (Nemzeti Színház). Schiller Kata felvétele

MARKÓ RÓBERT

nyulbeka.freeblog.hu

A legjobb új magyar dráma: –
A legjobb előadás: A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény István Színház, rendezte: Bagossy László)
A legjobb rendezés: HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – JÁTÉK A KASTÉLYBAN (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: –
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – CALIGULA HELYTARTÓJA (VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás – FÜGE, Zsámbéki Színházi Bázis, rendezte: Szikszai Rémusz) – CSERENADRÁG (TÁP Színház, Katona József Színház, rendezte: Vajdai Vilmos)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor) – GABI ÉS A REPÜLŐ NAGYPAPA (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, rendezte: Kuthy Ágnes) – A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András)
A legjobb női főszereplő: LÁNG ANNAMÁRIA (Nehéz istennek lenni, Trafó – NXTSTP) – ÓNODI ESZTER (A mizantróp, Katona József Színház) – SÖPTEI ANDREA (Magyar ünnep, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: KŐSZEGI ÁKOS (Caligula helytartója, Katona József Színház, Kecskemét) – NAGYPÁL GÁBOR (Caligula helytartója, VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás – FÜGE, Zsámbéki Színházi Bázis) – KOVÁCS ZSOLT (Játék a kastélyban, Csiky Gergely Színház, Kaposvár)
A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház) – SZÁVAI VIKTÓRIA (Yerma, Radnóti Miklós Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: DUNAI TAMÁS (Caligula helytartója, Katona József Színház, Kecskemét) – SZACSVAY LÁSZLÓ (Cigányok, Katona József Színház) – APRÓ ERNŐ (Gabi és a repülő nagypapa, Ciróka Bábszínház, Kecskemét)
A legjobb díszlet: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, tervezte: Sipos Katalin, Sisak Péter) – JÓ ESTÉT, NYÁR, JÓ ESTÉT, SZERELEM (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert)
A legjobb jelmez: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Benedek Mari) – HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, tervezte: Daróczi Sándor) – CABARET (Centrál Színház, tervezte: Berzsenyi Krisztina)
A legjobb színházi zene: CSIPKERÓZSA (Budapest Bábszínház, Szemenyei János) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, Tallér Zsófia)
A legígéretesebb pályakezdő: GIMESI DÓRA (m. v.) – BERCSÉNYI PÉTER (Budapest Bábszínház) – TROKÁN NÓRA (Katona József Színház, Kecskemét)
Különdíj: ORLAI TIBOR az Orlai Produkciós Iroda létrehozásáért és működtetéséért – KOVALIK BALÁZS a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetéséért – BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT szövegeinek válogatásáért és szerkesztéséért

MIKLÓS MELÁNIA
Revizor

A legjobb új magyar dráma: TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE – ESTERHÁZY PÉTER: ÉN VAGYOK A TE – KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – KÁR, HOGY KURVA (Magyar Színház, rendezte: Koltai M. Gábor) – ÉN VAGYOK A TE (Nemzeti Színház, rendezte: Gothár Péter)
A legjobb rendezés: A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: SWEET CHARITY (Magyar Színház, rendezte: Pelsőczy Réka) – CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – EGY OLASZ SZALMAKALAP (József Attila Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb független színházi előadás: NEHÉZ ISTENNEK LENNI (Trafó – NXTSTP, rendezte: Mundruczó Kornél) – CALIGULA HELYTARTÓJA (VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás – FÜGE, rendezte: Szikszai Rémusz) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK (Vaskakas Bábszínház, Győr, rendezte: Pelsőczy Réka) – HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor) – AZ ARANYKULCS (Stúdió „K” Színház, rendezte: Fodor Tamás)
A legjobb női főszereplő: MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – LÁNG ANNAMÁRIA (Nehéz istennek lenni, Trafó – NXTSTP) – NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: LÁSZLÓ ZSOLT (Jeremiás, avagy Isten hidege, Nemzeti Színház) – FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – ZNAMENÁK ISTVÁN (Magyar ünnep; Én vagyok a Te, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (NőNYUGAT/ Nehéz, Örkény Színház – Thália Színház/Bárka Színház) – TÖRŐCSIK MARI (Figaro házassága, Maladype Színház) – SÖPTEI ANDREA (Magyar ünnep, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – GULA PÉTER (Kár, hogy kurva, Magyar Színház)
A legjobb díszlet: A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Ambrus Mária) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Nemzeti Színház, tervezte: Menczel Róbert)
A legjobb jelmez: KVARTETT (Nemzeti Színház, tervezte: Béres Móni) – JÁTÉK A KASTÉLYBAN (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervezte: Remete Kriszta) – EGY OLASZ SZALMAKALAP (József Attila Színház, tervezte: Benedek Mari)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – KVARTETT (Nemzeti Színház, Philipp György) – CSIPKERÓZSA (Budapest Bábszínház, Szemenyei János)
A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype Színház, Platonov; Figaro házassága) – BERCSÉNYI PÉTER (Budapest Bábszínház, Hajnali csillag peremén; HOPPart Társulat, Szeret…lek) – FÁBIÁN PÉTER ÉS BENKÓ BENCE (a Sziszüphosz című előadás létrehozásáért – Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, II. éves színész szak)
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT szerkesztéséért és írásáért – JELES ANDRÁS színészpedagógiai munkájáért a Kaposvári Egyetem hallgatóival készített Intelligens szerviz című előadásban – ZSÓTÉR SÁNDOR és a IV. éves MÁTÉ GÁBOR-OSZTÁLY a Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban című előadásért

Mucsi Zoltán a Nehézben (Bárka Színház). Schiller Kata felvétele

NÁNAY ISTVÁNA legjobb új magyar dráma: NÁDAS PÉTER: SZIRÉNÉNEK – KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE – HÁY JÁNOS: NEHÉZ
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – A TÜZES ANGYAL (Debrecen, rendezte: Silviu Purca˘rete) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb rendezés: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Debrecen, rendezte: Vidnyánszky Attila) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – A VELENCEI KALMÁR (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – A FALU ROSSZA (Vajdasági Tanyaszínház, rendezte: Táborosi Margaréta) – SZERET…LEK (Szikra Cool Tour House, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat /MU Színház, rendezte: Polgár Csaba) – JÓZANOK CSENDJE (Stúdió „K” Színház, rendezte: Mezei Kinga) – A KISINYOVI RÓZSA (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendezte: Urbán András)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A SZÉKELY MENYECSKE MEG AZ ÖRDÖG (ESZME – Fabók Mariann, rendezte: Fabók Mariann) – A GYÁVA (Nézőművészeti Kft., rendezte: Scherer Péter) – HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor)
A legjobb női főszereplő: SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház) – TAKÁCS KATALIN (Erdő, Új Színház) – G. ERDÉLYI HERMINA (Egy elmebeteg nő naplója, Szabadka)
A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház)
A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – TÓTH ILDIKÓ (Yerma, Radnóti Színház) – TÓTH ANITA (A mizantróp, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: BLASKÓ PÉTER (Az ember tragédiája, Nemzeti Színház / Szegedi Szabadtéri Játékok) – LÁSZLÓ ZSOLT (Troilus és Cressida, Forte Társulat – Gyulai Várszínház) – SPILÁK LAJOS (Józanok csendje; Párlat; Jelenetek a vidéki életből, Stúdió „K” Színház)
A legjobb díszlet: A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Helmut Stürmer) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente)
A legjobb jelmez: LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) – SZIRÉNÉNEK (Katona József Színház, tervezte: Bujdosó Nóra)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK VAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – KORIJOLÁNUSZ/TROILUS ÉS CRESSIDA (HOPPart Társulat/Forte Együttes, Matkó Tamás) – JÓZANOK CSENDJE/A KISINYOVI RÓZSA (Stúdió „K” Színház/ Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, Mezei Szilárd)
A legígéretesebb pályakezdő: BERCSÉNYI PÉTER (Budapest Bábszínház) – JANKOVICS PÉTER (Szputnyik Hajózási Társaság) – FARAGÓ ZÉNÓ (Maladype Színház)
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT szerkesztéséért – FARKAS IBOLYA a Börtönnapló című monodrámáért – TAKÁTSY PÉTER a Cigányok mozgásvilágáért
PAPP TÍMEA
Fidelio

A legjobb új magyar dráma: ZALÁN TIBOR: AZ ARANYKULCS – SZÁLINGER BALÁZS: A TISZTA MÉZ – HÁY JÁNOS: NEHÉZ
A legjobb előadás: A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András) – FINITO (Csíki Játékszín, rendezte: Victor Ioan Frunza˘) – A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb rendezés: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, rendezte: Alföldi Róbert) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Tompa Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A FALU ROSSZA (Vajdasági Tanyaszínház, rendezte: Táborosi Margaréta) – DOLCSAJA VITA (Orlai Produkciós Iroda, Szentendrei Teátrum, rendezte: Ardai Petra) – TOM JONES (Vígszínház, rendezte: Bezerédi Zoltán)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – CALIGULA HELYTARTÓJA (FÜGE – VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás, rendezte: Szikszai Rémusz) – A GYÁVA (Nézőművészeti Kft., rendezte: Scherer Péter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: HAJNALI CSILLAG PEREMÉN (Budapest Bábszínház, rendezte: Tengely Gábor) – A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK (Vaskakas Bábszínház, Győr, rendezte: Pelsőczy Réka) – CSIPKERÓZSA (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes)
A legjobb női főszereplő: MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – LÁNG ANNAMÁRIA (Nehéz istennek lenni, Trafó – NXTSTP)
A legjobb férfi főszereplő: FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – BRETZ GÁBOR (Mefistofele, Magyar Állami Operaház) – MÁTRAY LÁSZLÓ (A velencei kalmár, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb női mellékszereplő: SÖPTEI ANDREA (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – SZABÓ ENIKŐ (Finito, Csíki Játékszín, Csíkszereda) – LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – STOHL ANDRÁS (Jeremiás, avagy Isten hidege, Nemzeti Színház) – NAGY ALFRÉD (A velencei kalmár, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb díszlet: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Ambrus Mária) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb jelmez: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Benedek Mari) – KVARTETT (Nemzeti Színház, tervezte: Béres Móni) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – CSIPKERÓZSA (Budapest Bábszínház, Szemenyei János) – KVARTETT (Nemzeti Színház, Philipp György)
A legígéretesebb pályakezdő: GIMESI DÓRA (Budapest Bábszínház – Hajnali csillag peremén; Ciróka Bábszínház, Kecskemét – Gabi és a repülő nagypapa) – BERCSÉNYI PÉTER (Budapest Bábszínház – Csipkerózsa; Hajnali csillag peremén) – OROSZ ÁKOS (Maladype Színház – Platonov; Figaro házassága)
Különdíj: KOVALIK BALÁZS a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetőjeként végzett ízlésformáló munkájáért – SIPOS KATALIN a Budapest Bábszínház Hajnali csillag peremén című előadásának látványáért – BÍRÓ KRISZTA és GÁSPÁR ILDIKÓ az Örkény Színház és a Thália Színház nőNYUGAT című előadásának szövegalkotó-dramaturgiai munkájáért

Lázár Kati a Nehézben (Bárka Színház). Schiller Kata felvétele

PETHŐ TIBOR
MAgyar Nemzet

A legjobb új magyar dráma: TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE – ZÁVADA PÁL: MAGYAR ÜNNEP
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – CIGÁNYOK (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) – PROLIK (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – YERMA (Radnóti Színház, rendezte: Rába Roland) – NEHÉZ (Bárka Színház, rendezte: Bérczes László)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette)
A legjobb független színházi előadás: TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – JELENETEK A VIDÉKI ÉLETBŐL (Stúdió „K” Színház, rendezte: Koltai M. Gábor)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: CSIPKERÓZSA (Budapest Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes) – A SÜNTEKNŐS (Stúdió „K” Színház, rendezte: Németh Ilona)
A legjobb női főszereplő: FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház) – WÉBER KATA (Yerma, Radnóti Színház) – BALSAI MÓNI (Macska a forró tetőn, Magyar Színház)
A legjobb férfi főszereplő: FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – MÁTÉ GÁBOR (Dilettánsok, Katona József Színház) – KASZÁS GERGŐ (A Mester és Margarita, Gárdonyi Géza Színház, Eger)
A legjobb női mellékszereplő: NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház) – LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – TAKÁCS KATALIN (Erdő, Új Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – SZARVAS JÓZSEF (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – ALMÁSI SÁNDOR (Erdő, Új Színház)
A legjobb díszlet: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente) – YERMA (Radnóti Színház, tervezte: Menczel Róbert) – BETHLEN (Új Színház, tervezte: Tresz Zsuzsa)
A legjobb jelmez: LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – PROLIK (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Füzér Anni)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: FÖLDI ÁDÁM (Nemzeti Színház, Magyar ünnep) – FARKAS DÉNES (Nemzeti Színház, Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe) – DANKÓ ISTVÁN (Katona József Színház, Dilettánsok)
Különdíj: BODÓ VIKTOR (Molnár Ferenc: Liliom)

PROICS LILLA
nyulbeka.freeblog.hu

A legjobb új magyar dráma: ESTERHÁZY PÉTER: ÉN VAGYOK A TE – HÁY JÁNOS: HÁROMSZÖGEK – ZÁVADA PÁL: MAGYAR ÜNNEP
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, rendezte: Kovalik Balázs) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – JÓZANOK CSENDJE (Stúdió „K” Színház, rendezte: Mezei Kinga)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: EGY OLASZ SZALMAKALAP (József Attila Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – A FAJOK EREDETE (Nézőművészeti Nonprofit Kft., rendezte: Dömötör Tamás) – OVIBRADER (Pillanat Színház, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb független színházi előadás: KULTERER (Hólyagcirkusz Társulat) – CSERENADRÁG (Katona József Színház – TÁP Színház, rendezte: Vajdai Vilmos) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, rendezte: Gergye Krisztián)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A GYÁVA (Kolibri Pince, rendezte: Scherer Péter) – CYBER CYRANO (Kolibri Pince, rendezte: Vidovszky György) – GABI ÉS A REPÜLŐ NAGYPAPA (Ciróka Bábszínház, rendezte: Kuthy Ágnes)
A legjobb női főszereplő: ÓNODI ESZTER (A mizantróp, Katona József Színház) – TAKÁCS KATALIN (Bethlen, Új Színház) – KUBIK ANNA (Háromszögek, Magyar Színház)
A legjobb férfi főszereplő: KOVÁCS KRISZTIÁN (A gyáva, Kolibri Pince) – NAGYPÁL GÁBOR (Caligula helytartója, VÁDLI Társulat) – KŐSZEGI ÁKOS (Caligula helytartója, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb női mellékszereplő: POGÁNY JUDIT (János király, Örkény Színház) – SCHELL JUDIT (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger)
A legjobb férfi mellékszereplő: SZARVAS JÓZSEF (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – FODOR TAMÁS (Caligula helytartója, VÁDLI Társulat) – GÁLFFI LÁSZLÓ (János király, Örkény Színház)
A legjobb díszlet: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba) – KÁR, HOGY KURVA (Magyar Színház, tervezte: Vereckei Rita) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente)
A legjobb jelmez: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Benedek Mari)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – TROILUS ÉS CRESSIDA (Forte Társulat, Matkó Tamás) – JÓZANOK CSENDJE (Stúdió „K” Színház, Mezei Szilárd)
A legígéretesebb pályakezdő: FEHÉR TIBOR (Nemzeti Színház, Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe) – TÉBY ZITA (Szputnyik Hajózási Társaság, Cseresznyéskert I.)
Különdíj: ORLAI TIBOR a rendíthetetlen szakmai optimizmusáért

Antal Csaba díszlete a Mefistofeléhez (Magyar Állami Operaház). Schiller Kata felvétele

RÁDAI ANDREA

A legjobb új magyar dráma: KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI ISTVÁN: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE – TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE – SZÁLINGER BALÁZS: 91,00%
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Silviu Purca˘rete)
A legjobb rendezés: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, Polgár Csaba) – NORDOST (Katona József Színház, rendezte: Forgács Péter) – CALIGULA HELYTARTÓJA (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Bagó Bertalan)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: SZERET…LEK (HOPPart Társulat – Manna, rendezte: Pelsőczy Réka) – SYD (Mu Színház, Trafó, Flórián Műhely-Mozgóház, rendezte: Láng Annamária – Nagy Fruzsina) – A FAJOK EREDETE (Sirály, Nézőművészeti Kft., rendezte: Dömötör András)
A legjobb független színházi előadás: FIGARO HÁZASSÁGA (Maladype Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – ULYSSES NAPPALIJA (Artus – Goda Gábor Társulata, rendezte: Goda Gábor) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, rendezte: Gergye Krisztián)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK (Vaskakas Bábszínház, Győr, rendezte: Pelsőczy Réka) – CYBER CYRANO (Kolibri, rendezte: Vidovszky György) – A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András)
A legjobb női főszereplő: MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház) – GIDRÓ KATALIN (Édes Anna, Szegedi Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – KASZÁS GERGŐ (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – HATHÁZI ANDRÁS (Mértéket mértékkel, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb női mellékszereplő: TAKÁCS NÓRA DIÁNA (Korijolánusz / János király, HOPPart Társulat / Örkény Színház) – ÓNODI ESZTER (Dilettánsok; A mizantróp, Katona József Színház) – LIGETI KOVÁCS JUDIT (Figaro házassága; Platonov, Maladype Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: MERCS JÁNOS (A revizor; Mesés férfiak szárnyakkal, Csokonai Színház, Debrecen) – STOHL ANDRÁS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – MÁTÉ GÁBOR (A mizantróp, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Ambrus Mária) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Bagossy Levente) – OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita)
A legjobb jelmez: SYD (Mu Színház, Trafó, Flórián Műhely-Mozgóház, tervezte: Nagy Fruzsina) – SZIRÉNÉNEK (Katona József Színház, tervezte: Bujdosó Nóra) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, Matkó Tamás) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – ADAPTÁCIÓ TRIKOLOR (Gergye Krisztián Társulata, Philipp György)
A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype Színház, Platonov; Figaro házassága) – MÉSZÁROS PIROSKA (Nemzeti Színház, Három nővér) – DANKÓ ISTVÁN (Katona József Színház, Két lengyelül beszélő szegény román)
Különdíj: CSIZMADIA TIBOR az egri Gárdonyi Géza Színházban végzett munkájáért – BODÓ VIKTOR grazi rendezéseiért – Az ÉLETOSZTÁS című színházi projektért

SÁNDOR L. ISTVÁN
Ellenfény

A legjobb új magyar dráma: NÁDAS PÉTER: SZIRÉNÉNEK – TASNÁDI ISTVÁN: CYBER CYRANO – SZÁLINGER BALÁZS: A TISZTA MÉZ
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban) – PROLIK (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Zsótér Sándor) – SZIRÉNÉNEK (Katona József Színház, rendezte: Dömötör András)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – EGY OLASZ SZALMAKALAP (József Attila Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – LA MANCHA LOVAGJA (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendezte: Keszég László)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – JÓZANOK CSENDJE (Stúdió „K” Színház, rendezte: Mezei Kinga) – A GYÁVA (Nézőművészeti Kft., rendezte: Scherer Péter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: CYBER CYRANO (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) – PÖTTYÖS PANNI AZ ISKOLÁBAN (Thália Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – APALABIRINTUS (Káva Kulturális Műhely, rendezte: Perényi Balázs)
A legjobb női főszereplő: UDVAROS DOROTTYA (Három nővér, Nemzeti Színház) – MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – BOZÓ ANDREA (Olympia; Prolik, Gárdonyi Géza Színház, Eger)
A legjobb férfi főszereplő: KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – NAGYPÁL GÁBOR (Caligula helytartója, VÁDLI – FÜGE, Zsámbéki Színházi Bázis) – MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb női mellékszereplő: SZIRTES ÁGI (Szirénének; Cigányok, Katona József Színház) – KISS DIÁNA MAGDOLNA (Korijolánusz, HOPPart Társulat) – SZÉLES ZITA (Kaland, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza)
A legjobb férfi mellékszereplő: ANDRÁSSY MÁTÉ (Troilus és Cressida, Gyulai Várszínház) – STOHL ANDRÁS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – MÉSZÁROS TIBOR (Péter és Jerry; Állatkerti történet, Thália Színház)
A legjobb díszlet: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Olekszandr Bilozub) – CYBER CYRANO (Kolibri Színház, tervezte: Sárosi Anita és Vicsek Viktor) – KVARTETT (Nemzeti Színház, tervezte: Árvai György)
A legjobb jelmez: DILETTÁNSOK (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – OLYMPIA (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Füzér Anni)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – TROILUS ÉS CRESSIDA (Gyulai Várszínház, Matkó Tamás) – A LEGKISEBB BOSZORKÁNY (Mesebolt Bábszínház, Bolya Mátyás, Szokolay Dongó)
A legígéretesebb pályakezdő: PÁLOS HANNA (Katona József Színház, Cigányok) – GERLITS RÉKA (Nemzeti Színház, Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe) – BORBÉLY ALEXANDRA (Katona József Színház, Két lengyelül beszélő szegény román)
Különdíj: A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ koncepciózus évadáért, mely folytatva újította meg a társulat működését – Az egri GÁRDONYI GÉZA SZÍNHÁZ értékes utolsó évadáért, amely méltó módon összegezte az elmúlt tíz év folytathatatlan eredményeit – A FORTE TÁRSULAT, amely az elmúlt néhány évben igazi összművészeti előadókat nevelt, akik rendkívül magas fokon képesek a komplex színházi kifejezésre

Bella Máté, a Magyar ünnep zeneszerzője. Forrás: MűPa

STUBER ANDREA

A legjobb új magyar dráma: TASNÁDI ISTVÁN: CYBER CYRANO – NÁDAS PÉTER: SZIRÉNÉNEK – HÁY JÁNOS: HÁROMSZÖGEK
A legjobb előadás: FÉLELEM ÉS MACSKAJAJ A HARMADIK BIRODALOMBAN (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Zsótér Sándor) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – NEHÉZ (Bárka Színház, rendezte: Bérczes László)
A legjobb rendezés: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Vidnyánszky Attila)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: PARAVARIETÉ (Szikra Cool Tour House, rendezte: Tasnádi István) – KOLDUSOPERA (Budapesti Operettszínház, rendezte: Béres Attila)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – A SÁRKÁNY (KoMa Társulat, rendezte: Vékes Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: CYBER CYRANO (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) – AZ ARANYKULCS (Stúdió „K” Színház, rendezte: Fodor Tamás) – A SZÉKELY MENYECSKE MEG AZ ÖRDÖG (Fabók Mancsi Bábszínháza, rendezte: Fabók Mariann)
A legjobb női főszereplő: MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház) – FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház) – ELOR EMINA (Az ember tragédiája, Újvidéki Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – FODOR TAMÁS (Caligula helytartója, VÁDLI) – NAGYPÁL GÁBOR (Caligula helytartója, VÁDLI)
A legjobb női mellékszereplő: SZIRTES ÁGI (Cigányok; Szirénének, Katona József Színház) – TAKÁCS NÓRA DIÁNA (Korijolánusz,HOPPart Társulat) – FRIDRIK NOÉMI (Adáshiba, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza)
A legjobb férfi mellékszereplő: KOCSIS PÁL (Játék a kastélyban, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – SCHNEIDER ZOLTÁN (Főfőnök, Radnóti Színház) – SPILÁK LAJOS (Jelenetek a vidéki életből, Stúdió „K” Színház)
A legjobb díszlet: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Olekszandr Bilozub) – CIGÁNYOK (Katona József Színház, tervezte: Cziegler Balázs) – RÓMEÓ ÉS JÚLIA (Vígszínház, tervezte: Kentaur)
A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina) – PARASZTOPERA (Pécsi Nemzeti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – DILETTÁNSOK (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Szegedi Szabadtéri Játékok, Verebes Ernő) – KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype Színház) – BERCSÉNYI PÉTER (HOPPart Társulat, Budapest Bábszínház) – BORBÉLY ALEXANDRA (Ódry Színpad, Katona József Színház)
Különdíj: Az Örkény Színház nőNYUGAT című produkciójáért

TOMPA ANDREA
Színház; Babes, – Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

A legjobb új magyar dráma: KOVÁCS MÁRTON – MOHÁCSI ISTVÁN – MOHÁCSI JÁNOS: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE – TASNÁDI ISTVÁN: CYBER CYRANO
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: –
A legjobb független színházi előadás: FIGARO HÁZASSÁGA (Maladype Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – SZERET…LEK (HOPPart – Manna, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: CYBER CYRANO (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – LÁNG ANNAMÁRIA (Nehéz istennek lenni, Trafó) – ÓNODI ESZTER (A mizantróp, Katona József Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház)
A legjobb női mellékszereplő: TAKÁCS KATALIN (Szeret…lek, HOPPart – Manna)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Khell Zsolt)
A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: BODOLAI BALÁZS (Kolozsvári Állami Magyar Színház, Leonce és Léna) – FÖLDI ÁDÁM (Nemzeti Színház, több előadás) – OROSZ ÁKOS (Maladype, Figaro házassága)
Különdíj: A KOLIBRI SZÍNHÁZ ifjúsági programjáért – BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT című előadás szövegkönyvéért

Orosz Ákos a Figaro házasságában. Koncz Zsuzsa felvétele

UGRAI ISTVÁN
7óra7.hu; Színház

A legjobb új magyar dráma: HÁY JÁNOS: NEHÉZ – TASNÁDI ISTVÁN: CYBER CYRANO – MOHÁCSI ISTVÁN: FRANCIA RÚDUGRÁS
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – FÉLELEM ÉS MACSKAJAJ A HARMADIK BIRODALOMBAN (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb rendezés: FÉLELEM ÉS MACSKAJAJ A HARMADIK BIRODALOMBAN (Színház- és Filmművészeti Egyetem, rendezte: Zsótér Sándor) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: GETTÓ (Pécsi Nemzeti Színház, rendezte: Béres Attila) – FŐFŐNÖK (Radnóti Színház, rendezte: Anger Zsolt) – SZERET…LEK (HOPPart Társulat, rendezte: Pelsőczy Réka)
A legjobb független színházi előadás: FIGARO HÁZASSÁGA (Maladype Színház, rendezte: Zsótér Sándor) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – TÉVEDÉSEK VÍGJÁTÉKA (Neptun Brigád, Zsámbéki Színházi Bázis, rendezte: Baksa Imre)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A GYÁVA (Nézőművészeti Kft., rendezte: Scherer Péter) – CYBER CYRANO (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) – AZ ARANYSÁRKÁNY (Karinthy Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: BANDOR ÉVA (Cseresznyéskert, Komáromi Jókai Színház) – MAGYARI ETELKA (Ahogy tetszik, Csiky Gergely Színház, Temesvár) – NAGY MARI (Magyar ünnep, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MOKOS ATTILA (Lumpok, Komáromi Jókai Színház) – MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház)
A legjobb női mellékszereplő: TÖRŐCSIK MARI (Figaro házassága, Maladype Színház) – BOZÓ ANDREA (Olympia, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – SZIRTES ÁGI (Cigányok, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KOCSIS PÁL (Játék a kastélyban, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – KASZÁS GERGŐ (Gül Baba, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – KÖLES FERENC (Gettó, Pécsi Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, tervezte: Olekszandr Bilozub) – OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény István Színház, tervezte: Bagossy Levente)
A legjobb jelmez: A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Benedek Mari) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, tervezte: Remete Kriszta) – OLYMPIA (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Füzér Anni)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, Kéménczy Antal)
A legígéretesebb pályakezdő: TAR RENÁTA (Komáromi Jókai Színház)
Különdíj: A KRÉTAKÖR és a KÁVA KULTURÁLIS MŰHELY az Új Néző projektért – CSIZMADIA TIBOR az egri Gárdonyi Géza Színházért

URBÁN BALÁZS

A legjobb új magyar dráma: SZÁLINGER BALÁZS: A TISZTA MÉZ – HÁY JÁNOS: NEHÉZ – TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE
A legjobb előadás: HÁROM NŐVÉR (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei S,erban) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, Kovalik Balázs)
A legjobb rendezés: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Vidnyánszky Attila) – A TÜZES ANGYAL (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Silviu Purca˘rete) – PROLIK (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Máté Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – NEHÉZ ISTENNEK LENNI (Trafó – NXTSTP, rendezte: Mundruczó Kornél) – JÓZANOK CSENDJE (Stúdió „K” Színház, rendezte: Mezei Kinga)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: –
A legjobb női főszereplő: MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – KÉZDI IMOLA (Alkoholisták, Kolozsvári Állami Magyar Színház) – UDVAROS DOROTTYA (Kvartett; Három nővér, Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – HATHÁZI ANDRÁS (Mértéket mértékkel, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – VLAHOVICS EDIT (Naftalin, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – FULLAJTÁR ANDREA (A mizantróp, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe; Három nővér, Nemzeti Színház) – KOCSIS PÁL (Játék a kastélyban, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – KASZÁS GERGŐ (Prolik, Gárdonyi Géza Színház, Eger)
A legjobb díszlet: OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita) – ALKOHOLISTÁK (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu) – ÉDES ANNA (Szegedi Nemzeti Színház, tervezte: Fodor Viola)
A legjobb jelmez: SZIRÉNÉNEK (Katona József Színház, tervezte: Bujdosó Nóra) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – TROILUS ÉS CRESSIDA (Gyulai Várszínház, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: GRISNIK PETRA (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Játék a kastélyban) – FARAGÓ ZÉNÓ (Maladype Színház, Figaro házassága) – DANKÓ ISTVÁN (Katona József Színház, Két lengyelül beszélő szegény román)
Különdíj: –

Bíró Kriszta a nőNYUGAT-ban (Örkény és Thália Színház). Schiller Kata felvétele

ZAPPE LÁSZLÓ
Népszabadság

A legjobb új magyar dráma: HÁY JÁNOS: NEHÉZ – TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE
A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László) – A VELENCEI KALMÁR (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendezte: Bocsárdi László)
A legjobb rendezés: PROLIK (Gárdonyi Géza Színház, Eger, rendezte: Máté Gábor) – YERMA (Radnóti Színház, rendezte: Rába Roland) – A MIZANTRÓP (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: NAFTALIN (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Mohácsi János) – CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette)
A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba) – TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla) – A KISINYOVI RÓZSA (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendezte: Urbán András)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András) – PÖTTYÖS PANNI AZ ISKOLÁBAN (Thália Színház, rendezte: Bozsik Yvette) – CYBER CYRANO (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György)
A legjobb női főszereplő: MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – FULLAJTÁR ANDREA (Nordost, Katona József Színház) – BÖRCSÖK ENIKŐ (Nemsenkilény, Orlai Produkciós Iroda)
A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház) – FEKETE ERNŐ (A mizantróp, Katona József Színház) – KŐSZEGI ÁKOS (Caligula helytartója, Katona József Színház, Kecskemét)
A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház) – MÉSZÁROS SÁRA (Prolik, Gárdonyi Géza Színház, Eger) – SZIRTES ÁGI (Szirénének, Katona József Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – KERESZTES TAMÁS (Cabaret, Centrál Színház) – KASZÁS GERGŐ (Prolik, Gárdonyi Géza Színház, Eger)
A legjobb díszlet: A SELYEMCIPŐ (Gárdonyi Géza Színház, Eger, tervezte: Ambrus Mária) – LEONCE ÉS LÉNA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervezte: Carmencita Brojboiu)
A legjobb jelmez: DILETTÁNSOK (Katona József Színház, tervezte: Szakács Györgyi) – JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)
A legjobb színházi zene: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, Kovács Márton) – TROILUS ÉS CRESSIDA (Gyulai Várszínház, Matkó Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: –
Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT összeállításáért

ZSIGMOND ANDREA
Babes, -Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

A legjobb új magyar dráma: TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS, AVAGY ISTEN HIDEGE – VÖRÖS ISTVÁN: ARANY LÉPÉS – SZÉKELY CSABA: BÁNYAVIRÁG
A legjobb előadás: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csoko-nai Színház, Debrecen, rendezte: Vidnyánszky Attila) – MÉRTÉKET MÉRTÉKKEL (Kolozsvári Állami Magyar színház, rendezte: Matthias Langhoff) – EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: A KISINYOVI RÓZSA (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendezte: Urbán András) – A REVIZOR (Csokonai Színház, Debrecen, rendezte: Vladiszlav Troickij) – PLATONOV (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, rendezte: Harsányi Zsolt)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A FALU ROSSZA (Vajdasági Tanyaszínház, rendezte: Táborosi Margaréta) – FINITO (Csíki Játékszín, rendezte: Victor Ioan Frunza˘) – FEKETE PÉTER (Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, rendezte: Kányádi Szilárd)
A legjobb független színházi előadás: INTELLIGENS SZERVIZ (Kaposvári Egyetem, rendezte: Jeles András) – ARANY LÉPÉS (Baltazár Színház, rendezte: Elek Dóra) – A FALU ROSSZA (Vajdasági Tanyaszínház, rendezte: Táborosi Margaréta)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András) – A KISFIÚ MEG AZ OROSZLÁNOK (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg, rendezte: Bal József) – ZIÁN & KOPIK (Temesvári Csiky Ger-gely Állami Magyar Színház, rendezte: Palocsay Kisó Kata)
A legjobb női főszereplő: BANDOR ÉVA (Cseresznyéskert, Komáromi Jókai Színház) – UDVAROS DOROTTYA (Három nővér, Nemzeti Színház) – KICSID GIZELLA (A velencei kalmár, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb férfi főszereplő: KULKA JÁNOS (Három nővér; Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház) – MÉSZÁROS TIBOR (A revizor, Csokonai Színház, Debrecen) – MÁTRAY LÁSZLÓ (A velencei kalmár, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb női mellékszereplő: HORVÁTH ZSUZSA (Orosz lekvár, Katona József Színház, Kecskemét) – ECSEDI ERZSÉBET (A kisfiú meg az oroszlánok, Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg) – ALBERT CSILLA (Verespatak; Alkoholisták, Kolozsvári Állami Magyar Színház)
A legjobb férfi mellékszereplő: FABÓ TIBOR (Cseresznyéskert, Komáromi Jókai Színház) – BÁNYAI KELEMEN BARNA (Platonov, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) – SZERÉMI ZOLTÁN (A kis lord, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb díszlet: MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL (Csokonai Színház, Debrecen, tervezte: Olekszandr Bilozub) – OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita) – NŐ A MÚLTBÓL (Szekszárdi Német Színház, tervezte: Bagoly Zsuzsa)
A legjobb jelmez: HAT SZEREPLŐ SZERZŐT KERES (Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulat, tervezte: Csiki Csaba) – FINITO (Csíki Játékszín, tervezte: Adriana Grand) – OROSZ LEKVÁR (Katona József Színház, Kecskemét, tervezte: Vereckei Rita)
A legjobb színházi zene: A KIS LORD / INTELLIGENS SZERVIZ (Weöres Sándor Színház, Szombathely / Kaposvári Egyetem, Melis János) – A FALU ROSSZA (Újvidéki Tanyaszínház, Bakos Árpád) – LEONCE ÉS LÉNA (Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulat, Cári Tibor)
A legígéretesebb pályakezdő: TÁBOROSI MARGARÉTA (Újvidéki Tanyaszínház, A falu rossza – rendező-koreográfus) – RAINER-MICSINYEI NÓRA (Kaposvári Egyetem, Intelligens Szerviz) – CÁRI-BACZÓ TÜNDE (Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulat, Leonce és Léna – rendező-koreográfus)
Különdíj: TANTERMI SZÍNHÁZI PROJEKT (Füge Egyesület) – HAJÓNAPLÓ MŰHELY Bárka Színház – DANCE.MOUVEMENT.THEATER Fesztivál, Figura Színház, Gyergyószentmiklós

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.