Színikritikusok díja 2021/2022

2023-02-27

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Spiró György: Főtitkárok; Térey János, Bíró Bence, Dömötör András: Káli holtak
A legjobb előadás: Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András), Melancholy Rooms (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab)
A legjobb rendezés: Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András)
A legjobb szórakoztató előadás: Producerek (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila)
A legjobb független előadás: Demerung (Csehov Meggyeskertje) (Narratíva, rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: Lili és a bátorság (Kőszegi Várszínház – Mesebolt Bábszínház – Vojtina Bábszínház, rendező: Somogyi Tamás)
A legjobb női főszereplő: Pallagi Melitta (Heilbronni Katica, Stúdió K Színház)
A legjobb férfi főszereplő: Tasnádi Bence (Káli holtak, Katona József Színház)
A legjobb női epizódszereplő: Fullajtár Andrea (Káli holtak, Katona József Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: Mészáros Béla (Isten, haza, család, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: Melancholy Rooms (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka)
A legjobb jelmez: 33 változat Haydn-koponyára (Örkény István Színház, tervező: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: Melancholy Rooms (Katona József Színház, zeneszerző: Bencsik Levente, Hunyadi Máté)
A legígéretesebb pályakezdő: Borsi-Balogh Máté
Különdíj: Alkalmáté Trupp
Jövő díj: Káva Kulturális Műhely, Kerekasztal Színház
Életműdíj: Cserhalmi György

 

ELŐSZÓ

Hogy nehéz évek állnak mögöttünk, az az élet minden egyes területén érezhető, és nehéz időszak volt ez a Színházi Kritikusok Céhe és a színikritika műfaja számára is: a Céh új elnökségét – Puskás Panni és Kovács Bálint társelnököket, Papp Tímea elnökségi tagot – komoly és komor feladatok várják. A világjárvány és a gazdasági válság e téren leginkább látható utóhatása, hogy a félszázból rendkívül kevés, összesen 16 céhtag tudta vagy akarta teljesíteni azt az egyetlen feltételt a szavazáshoz, hogy (a teljes jogú szavazáshoz) legalább 90 vagy (a súlyozásban hátrébb sorolt szavazáshoz) legalább 50 előadást megtekintsen a 2021/2022-es évad új bemutatói közül. A járvány egészségügyi, lelki és gazdasági hatásai mind abba az irányba hatottak, hogy egyre kevesebben akarjanak és tudjanak sok száz emberrel együtt, néha még szakmai jeggyel is – pláne benzinköltséggel – jelentős áron előadásokat nézni, eközben pedig a magyar sajtó független része is egyre zsugorodik, az írott színikritika egyre kevésbé tűnhet fontosnak; feladatunk, hogy meggyőzzük magunkat és a Céh tagságát arról, színházba járni minden körülmény ellenére fontos.

Sok kritika érheti és fojtott hangon érte is már a Színházi Kritikusok Céhét, hiszen ezúttal, a 43. alkalommal rendkívül szűkös lett a kritikusdíjak szórása: a 14 kategóriadíj szinte példátlan módon mindössze öt társulat és egy hármas koprodukció között oszlott el. Fontos ugyanakkor mindenekelőtt leszögezni: ezek a díjak semmi másról nem árulkodnak, mint szavazó tagjaink saját ízléséről és értékítéletéről, így ha első ránézésre hiányozhat is a nagyobb változatosság, abban nincs ok kételkedni, hogy a díjak nem jeleznek mást, mint a díjazott társulatok kiemelkedő teljesítményét. Technikai értelemben sincs szó arról, hogy kollégáink figyelme korlátozódott volna az utóbbi évekhez képest, ezt a vádat a következőkben közölt szavazólapok figyelmes átvizsgálása minden vitán felül cáfolja.

A 9 díjazott előadás ugyanis egy rendkívül széles merítés közös metszéspontjait jelöli ki: a szavazólapok hatalmas szórásról árulkodnak. Összesen 181 előadást éreztek méltónak a kritikusok a díjazásra, és ehhez 85 különböző társulat vagy színház által létrehozott előadásokat tekintettek meg. Műhelytitok, hogy a tizenhat szavazólapot kijegyzetelve csakis a sorban tizenhatodik volt az, amelyről a korábbiakhoz képest már nem kellett új előadást vagy társulat nevét feljegyezni, tizenöt szavazólap között viszont egy sem volt, amely ne említett volna meg újra és újra új teljesítményt.

A szavazás a gyerek- és ifjúsági kategóriát leszámítva a korábbi évekhez hasonlóan zajlott: a legalább 90 előadást látott kollégák szavazólapján az első hely 3, a második hely 2, a harmadik hely 1 pontot ért, a kilencvennél kevesebb, de ötvennél több előadást megtekintő kritikusok pedig 2 és 1 pontért nevezhettek meg kategóriánként 2-2 előadást. (A gyerek- és ifjúsági kategóriához lásd alább Stuber Andrea magyarázatát.) Ahol holtverseny alakult ki, vagy nem volt elegendő szavazat a díj kiadásához, ott második körös szavazást tartottunk az érintett előadásokról, ami azonban nem minden esetben akadályozta meg, hogy továbbra is holtverseny alakuljon ki; ezekben az esetekben mindkét produkciót díjaztuk.

Köszönettel tartozunk a szavazó kollégáinknak; azon vidéki színházaknak, amelyek – hozzánk hasonlóan – olyan fontosnak tartják a színikritikát, hogy az egyre növekvő költségek dacára is autós vagy buszos út szervezésével segítettek bennünket; Mácsai Pálnak és az Örkény Színház társulatának az október 18-i díjátadó gála megrendezéséért és előadásáért; Budapest Főváros Önkormányzatának és a Refra-System Kft.-nek a gálához nyújtott támogatásukért; valamint azoknak a nagyköveteknek, akik kétmillió forintnál is több adományt gyűjtöttek össze arra a célra, hogy jövőre, 44. alkalommal is meg tudjuk rendezni a díjátadó gálát: Alföldi Róbertnek, Béres Attilának, Bodor Johannának, Fodor Tamásnak, Hoffer Károlynak, Kelemen Kristófnak, Kiss Ágnesnek, Koch Andreának, Szabó Györgynek, Székely Csabának, Székely Krisztának, Tasnádi Istvánnak, Tenki Rékának, Tompa Andreának, Tóth Réka Ágnesnek és Vidovszky Györgynek.

Kovács Bálint, Puskás Panni, Papp Tímea

 

A GYEREK- ÉS IFJÚSÁGI ELŐADÁS KATEGÓRIA SZAVAZATAIRÓL

2001 óta szerepel a kritikusdíjak között a legjobb gyerekelőadás (2010-től: legjobb gyerek- és ifjúsági előadás) kategória. Két évtized tapasztalata alapján levonható az a következtetés, hogy a kritikusdíjra szavazóknak csak egy része voksol ebben a kategóriában, mivel nem mindenki néz gyerekelőadásokat, vagy kevesen látnak eleget. Ezért az elnökség úgy határozott, hogy erről a kategóriáról egy olyan grémium fog dönteni, amelynek tagjai e színházi területet jobban ismerik, alaposabb figyelemmel kísérik, mint a többi szavazó. A grémium összetétele évről évre változhat.

Az idei legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díj odaítélésében hatan vettek részt: Gabnai Katalin, Jászay Tamás, Papp Tímea, Puskás Panni, Stuber Andrea és Turbuly Lilla. Ők az évad során összesen tizenkét produkciót ajánlottak és vettek fel afféle „jelölti listára”. Ezeket az előadásokat lehetőség szerint valamennyien megnézték élőben vagy felvételről. Végül ki-ki magában kitöltötte a szavazólapját, ahogy a többi kategóriában is, és így alakult ki a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között az első három dobogós helyezés, illetve végzett az élen a győztes.

Az idei jelölti listán ezek a bemutatók szerepeltek: A halhatatlanságra vágyó királyfi (Manna Produkció), A kis boszorkány (Kövér Béla Bábszínház, Szeged), Alszanak a halak? (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza), A Szerb Antal-kód avagy a Pendragon legenda (Budapest Bábszínház), Az osztály vesztese (Budaörsi Latinovits Színház), Babaróka (Budapest Bábszínház), Fehérlófia (Ciróka Bábszínház, Kecskemét), Lili és a bátorság (Kőszegi Várszínház – Mesebolt Bábszínház, Szombathely – Vojtina Bábszínház, Debrecen), Rózsakirálylány (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), Sam, avagy felkészülés a családi életre (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), Szólít a szörny (Mesebolt Bábszínház – Weöres Sándor Színház, Szombathely), Vas Laci (Vojtina Bábszínház, Debrecen).

Stuber Andrea

Melancholy Rooms (Dankó István és Lengyel Benjámin), r.: Tarnóczi Jakab, Katona József Színház. Fotó: Horváth Judit

90-nél több bemutatót láttak

BALOGH GYULA
Népszava

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Varga Zsófia, Tarnóczi Jakab (Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész művei alapján): ISTEN, HAZA, CSALÁD – Térey János, Bíró Bence, Dömötör András: KÁLI HOLTAK – Gianina Cărbunariu, Bíró Bence, Szikszai Rémusz: TIGRIS
A legjobb előadás: Melancholy Rooms (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – HERMELIN (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Mohácsi János) – A DOKTOR ÚR (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendező: Keresztes Attila)
A legjobb rendezés: ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház rendező: Tarnóczi Jakab) – SIRÁLY (Vígszínház, rendező: David Doiasvili) – 10 (Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Guelmino Sándor)
A legjobb szórakoztató előadás: NETWORK (Centrál Színház, rendező: Puskás Tamás) – MÁGNÁS MISKA (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Székely Kriszta) – T’N’D (Örkény István Színház, előadó: Takács Nóra Diána)
A legjobb független előadás: Heilbronni Katica (Stúdió K Színház, rendező: Hegymegi Máté) – NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél) – MINDEN NEGYEDIK (Manna Produkció, rendező: Csábi Anna)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: KEREKES ÉVA (Elem, Ördögkatlan Produkció – Szkéné Színház) – SZILÁGYI CSENGE (Kabaré, Vígszínház) – CZAKÓ JULIANNA (Babaház; Hermelin, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: IFJ. VIDNYÁNSZKY ATTILA (Sirály, Vígszínház) – GALLÓ ERNŐ (A doktor úr, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) – HARSÁNYI ATTILA (Tartuffe, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb női epizódszereplő: BODNÁR ERIKA (Melancholy Rooms, Katona József Színház) – NÁDASY ERIKA (Hermelin, Miskolci Nemzeti Színház) – TÓTH ILDIKÓ (Az ember tragédiája 2.0, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)
A legjobb férfi epizódszereplő: KOCSIS GERGELY (Apák és fiúk, Katona József Színház) – Mészáros Béla (Isten, haza, család, Katona József Színház) – SZEGEDI DEZSŐ (Mágnás Miska, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: BARÁTOM, HARVEY (Vígszínház, tervező: Bagossy Levente) – WOYZECK (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, tervező: Szőke Zsuzsi) – NETWORK (Centrál Színház, tervező: Gothár Márton)
A legjobb jelmez: WOYZECK (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, tervező: Szőke Zsuzsi) – Melancholy Rooms (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – MOSZKVA–PEKING TRANSZSZIMFÓNIA (Katona József Színház, tervező: Zeke Edit)
A legjobb színházi zene: A DOKTOR ÚR (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, hangszerelés: Zeno Apostolache Kiss) – ELEM (Ördögkatlan Produkció – Szkéné Színház, zeneszerző: Rozs Tamás) – HERMELIN (Miskolci Nemzeti Színház, zeneszerző: Kovács Márton)
A legígéretesebb pályakezdő: MÉSZÖLY ANNA (Hermelin, Miskolci Nemzeti Színház) – MENTES JÚLIA (Egy jobb világ, Thália Színház) – MÁRFI MÁRK (TelikEgy óra az életedből)

 

Káli holtak (Rujder Vivien és Tasnádi Bence), r.: Dömötör András, Katona József Színház

BÓTA GÁBOR

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Spiró György: Főtitkárok – Térey János, Bíró Bence, Dömötör András: Káli holtak – Szerb Antal, Fábián Péter: A SZERB ANTAL-KÓD AVAGY A PENDRAGON LEGENDA
A legjobb előadás: 451 FAHRENHEIT (Radnóti Színház, rendező: Nagy Péter István) – AZ ÖNGYILKOS (Szigligeti Színház, Nagyvárad, rendező: Botos Bálint) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház rendező: Keresztes Tamás)
A legjobb rendezés: ANTIGONÉ (Radnóti Színház, rendező: Porogi Dorka) – NINE (Budapesti Operettszínház, rendező: Balázs Zoltán) – Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András)
A legjobb szórakoztató előadás: Producerek (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila) – MESTEREMBEREK (Katona József Színház, rendező: Máté Gábor) – BALKON KILÁTÁSSAL (Orlai Produkció, rendező: Kocsis Gergely)
A legjobb független előadás: ELEM (Ördögkatlan Produkció – Szkéné Színház, rendező: Bérczes László) – KABARÉ (Hodworks – Dollár Papa Gyermekei, rendező: Ördög Tamás) – 1 V 1 (Füge Produkció – Orlai Produkció, alkotó: Vilmányi Benett)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: CSÁKÁNYI ESZTER (Amikor találkoztam Barisnyikovval, 6szín) – POKORNY LIA (LIAison, Centrál Színház) – CZAKÓ JULIANNA (Hermelin, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb férfi főszereplő: HEGEDŰS D. GÉZA (Az öreg hölgy látogatása, Vígszínház) – Tasnádi Bence (Káli holtak, Katona József Színház) – HUNYADI ISTVÁN (Az öngyilkos, Szigligeti Színház, Nagyvárad)
A legjobb női epizódszereplő: SZULÁK ANDREA (Lévi Story – A farmerkirály, Veszprémi Petőfi Színház – Pesti Broadway Alapítvány) – SODRÓ ELIZA (Antigoné, Radnóti Színház) – SCHELL JUDIT (Network, Centrál Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: FODOR TAMÁS (Tigris, Stúdió K Színház) – RUSZNÁK ANDRÁS (Antigoné, Radnóti Színház) – SZARVAS JÓZSEF (Kulcskeresők, Karinthy Színház)
A legjobb díszlet: KÁLI HOLTAK (Katona József Színház, tervező: Dömötör András, Kálmán Eszter, Szöllősi Géza) – HUNYADI LÁSZLÓ (Magyar Állami Operaház, tervező: Lisztopád Krisztina) – AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, tervező: Orosz Klaudia)
A legjobb jelmez: NINE (Budapesti Operettszínház, tervező: Németh Anikó) – PRODUCEREK (Miskolci Nemzeti Színház, tervező: Pilinyi Márta) – AZ ÖNGYILKOS (Szigligeti Színház, Nagyvárad, tervező: Bajkó Blanka Alíz)
A legjobb színházi zene: LÉVI STORY – A FARMERKIRÁLY (Veszprémi Petőfi Színház – Pesti Broadway Alapítvány, zeneszerző: Jávori Ferenc) – AZ UTOLSÓ KISLÁNYOK (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, zeneszerző: Irena Popović) – LIAison (Centrál Színház, zeneszerző: Babicsek Bernát)
A legígéretesebb pályakezdő: BERÉNYI NÓRA BLANKA (Antigoné, Radnóti Színház) – BÖRCSÖK OLIVÉR (Tartuffe, Miskolci Nemzeti Színház) – MENTES JÚLIA (Lövések a Broadwayn, Thália Színház)

 

CSÁKI JUDIT
Revizor

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Szabó Magda, Gáspár Ildikó: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT – Varga Zsófia, Tarnóczi Jakab (Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész művei alapján): ISTEN, HAZA, CSALÁD
A legjobb előadás: SIRÁLY (Szigligeti Színház, Szolnok, rendező: Székely Kriszta) – 33 változat Haydn-koponyára (Örkény István Színház, rendező: Kovács D. Dániel) – A REVIZOR (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila)
A legjobb rendezés: ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – KATHARINA BLUM ELVESZTETT TISZTESSÉGE (Budaörsi Latinovits Színház, rendező: Máté Gábor) – AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó)
A legjobb szórakoztató előadás: Producerek (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila) – A CSÓKOS ASSZONY LOVAGJAI (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendező: Urbán András) – KABARÉ (Vígszínház, rendező: Béres Attila)
A legjobb független előadás: Demerung (Csehov Meggyeskertje) (Narratíva, rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel) – REBELLISEK (k2 Színház, rendező: Benkó Bence)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: HARTAI PETRA (Katharina Blum elvesztett tisztessége, Budaörsi Latinovits Színház) – Pallagi Melitta (Heilbronni Katica, Stúdió K Színház) – TENKI RÉKA (A szecsuáni jó ember, Örkény István Színház)
A legjobb férfi főszereplő: BORSI-BALOGH MÁTÉ (33 változat Haydn-koponyára, Örkény István Színház) – LÁSZLÓ ZSOLT (Don Carlos, Radnóti Színház) – FEKETE ERNŐ (Isten, haza, család, Katona József Színház)
A legjobb női epizódszereplő: Fullajtár Andrea (Káli holtak, Katona József Színház) – TAKÁCS KATALIN (Katharina Blum elvesztett tisztessége, Budaörsi Latinovits Színház) – CSÁKÁNYI ESZTER (33 változat Haydn-koponyára, Örkény István Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: HAJDUK KÁROLY (Sirály, Szigligeti Színház, Szolnok; Demerung (Csehov Meggyeskertje), Narratíva) – ELEK FERENC (Káli holtak, Katona József Színház) – HORVÁTH SZABOLCS (Kabaré, Vígszínház)
A legjobb díszlet: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Antal Csaba) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, tervező: Keresztes Tamás, Hoffer Károly, Varga Vince) – Melancholy Rooms (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka)
A legjobb jelmez: 33 változat Haydn-koponyára (Örkény István Színház, tervező: Nagy Fruzsina) – ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – MARSHAL FIFTY-SIX (Pintér Béla és Társulata, tervező: Benedek Mari)
A legjobb színházi zene: A CSÓKOS ASSZONY LOVAGJAI (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, zeneszerző: Szerda Árpád) – APRÓ, VÉRES BALLADÁK (Forte Társulat – Pannon Várszínház – Lukács Miklós Cimbiózis Trió, zeneszerző: Lukács Miklós)
A legígéretesebb pályakezdő: BORSI-BALOGH MÁTÉ (33 változat Haydn-koponyára, Örkény István Színház) – BÍRÓ PANNA DOMINIKA (Sirály, Szigligeti Színház, Szolnok) – URBÁN RICHÁRD (Rebellisek, k2 Színház)

 

DÖMÖTÖR ADRIENNE

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Varga Zsófia, Tarnóczi Jakab (Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész művei alapján): ISTEN, HAZA, CSALÁD – Bódis Attila, Barabás Olga: LÁZADNI VELETEK AKARTAM – Fábián Péter: BARGUZIN – LEHULLT CSILLAG FÉNYE
A legjobb előadás: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó) – ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – A TIGRIS (Szigligeti Színház, Nagyvárad, rendező: Tóth Tünde)
A legjobb rendezés: LÁZADNI VELETEK AKARTAM (Yorick Stúdió, Marosvásárhely, rendező: Sebestyén Aba) – AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, rendező: Silviu Purcărete) – DON GIOVANNI (Szegedi Nemzeti Színház, rendező: Horváth Csaba)
A legjobb szórakoztató előadás: A SZERB ANTAL-KÓD AVAGY A PENDRAGON LEGENDA (Budapest Bábszínház, rendező: Fábián Péter) – TEXTÚRA (Magyar Nemzeti Galéria, rendező: Székely Kriszta) – BUDAPEST, TE! (Orlai Produkció, rendező: Pelsőczy Réka)
A legjobb független előadás: Demerung (Csehov Meggyeskertje) (Narratíva, rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel) – FELJEGYZÉSEK AZ EGÉRLYUKBÓL (Exit Generáció, rendező: Farkas Ádám) – KÁR, HOGY RÁK (PanoDráma, rendező: Ördög Tamás)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: TENKI RÉKA (A szecsuáni jó ember, Örkény István Színház) – POGÁNY JUDIT (Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert, Örkény István Színház) – SZANDTNER ANNA (Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert, Örkény István Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MÉSZÁROS BÉLA (Isten, haza, család, Katona József Színház) – LÁSZLÓ ZSOLT (Don Carlos, Radnóti Színház) – RÁBA ROLAND (Teremtmények, Katona József Színház)
A legjobb női epizódszereplő: TAKÁCS NÓRA DIÁNA (Jelenetek a bábuk életéből, Örkény István Színház) – TRABALKA CECÍLIA (A tigris, Szigligeti Színház, Nagyvárad) – DEDOVITY-TOMITY DINA (Három nővér, Szabadkai Népszínház Magyar Társulat)
A legjobb férfi epizódszereplő: FEKETE ÁDÁM (Szentivánéji álom, Budaörsi Latinovits Színház) – VAJDA MILÁN (Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert, Örkény István Színház) – ELEK FERENC (Isten, haza, család, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, tervező: Dragoș Buhagiar) – AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Antal Csaba) – KÁLI HOLTAK (Katona József Színház, tervező: Dömötör András, Kálmán Eszter, Szöllősi Géza)
A legjobb jelmez: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Szabados Luca) – DON GIOVANNI (Szegedi Nemzeti Színház, tervező: Benedek Mari) – AZ EMBER TRAGÉDIÁJA 2.0 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, tervező: Kovács Yvette Alida, Kárpáti Enikő, Benedek Mari, Csontó András)
A legjobb színházi zene: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, zeneszerző: Matisz Flóra Lili) – LÁZADNI VELETEK AKARTAM (Yorick Stúdió, Marosvásárhely, zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba) – BARGUZIN – LEHULLT CSILLAG FÉNYE (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, zeneszerző: Rozs Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: BORSI-BALOGH MÁTÉ (Örkény István Színház)

GABNAI KATALIN
szinhaz.net, Színház, Revizor, Criticai Lapok, Spiritusz Online

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Székely Csaba: MÁRIA ORSZÁGA – Spiró György: Főtitkárok – Dézsi Fruzsina: VID NAPJA
A legjobb előadás: Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, rendező: Keresztes Tamás) – DON CARLOS (Radnóti Színház, rendező: Nagy Péter István)
A legjobb rendezés: Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – APÁK ÉS FIÚK (Katona József Színház, rendező: Ascher Tamás) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, rendező: Keresztes Tamás)
A legjobb szórakoztató előadás: Producerek (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila) – MEG SE KÍNÁLTAK (6szín, rendező: Keresztes Tamás) – SZEX. ÚJRA. EL. (Örkény István Színház, rendező: Schwechtje Mihály)
A legjobb független előadás: GRANE (Manna Produkció – Bethlen Téri Színház – Attitűd Alapítvány, rendező: Blaskó Borbála) – Demerung (Csehov Meggyeskertje) (Narratíva, rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel) – LIKVIDÁTOR, A FELSZÁMOLÓ (Kettőspont Színház, rendező: Formanek Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: AZ OSZTÁLY VESZTESE (Budaörsi Latinovits Színház, rendező: Kolozsi Angéla) – BABARÓKA (Budapest Bábszínház, rendező: Ellinger Edina) – Lili és a bátorság (Kőszegi Várszínház – Mesebolt Bábszínház – Vojtina Bábszínház, rendező: Somogyi Tamás)
A legjobb női főszereplő: HARTAI PETRA (Katharina Blum elvesztett tisztessége, Budaörsi Latinovits Színház) – PALLAGI MELITTA (Heilbronni Katica, Stúdió K Színház) – GAJZÁGÓ ZSUZSA (Jógyerekek képeskönyve, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb férfi főszereplő: BLASKÓ PÉTER (Grane, Manna Produkció – Bethlen Téri Színház – Attitűd Alapítvány) – TASNÁDI BENCE (Káli holtak, Katona József Színház) – GÁSPÁR SÁNDOR (Az öreg hölgy látogatása, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)
A legjobb női epizódszereplő: FULLAJTÁR ANDREA (Káli holtak, Katona József Színház) – SPOLARICS ANDREA (Vadászat, Budaörsi Latinovits Színház) – CSÁKÁNYI ESZTER (33 változat Haydn-koponyára, Örkény István Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: GELÁNYI IMRE (Finálé, Csokonai Színház, Debrecen) – ANDRÁSSY MÁTÉ (Antigone, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) – SZŐCS ARTUR (Producerek, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: KÁLI HOLTAK (Katona József Színház, tervező: Dömötör András, Kálmán Eszter, Szöllősi Géza) – AZ ÖREG HÖLGY LÁTOGATÁSA (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, tervező: Vereckei Rita, Csontó András) – 33 változat Haydn-koponyára (Örkény István Színház, tervező: Schnábel Zita)
A legjobb jelmez: SIRÁLY (Vígszínház, tervező: Bánki Róza) – 33 VÁLTOZAT HAYDN-KOPONYÁRA (Örkény István Színház, tervező: Nagy Fruzsina) – FRIVOL (Átrium – Varidance, tervező: Pető Kata)
A legjobb színházi zene: VESZEDELMES VISZONYOK (Budapesti Operettszínház, zeneszerző: Kovács Adrián) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, zeneszerző: Kézdy Luca) – T’N’D (Örkény István Színház, zeneszerző: Kákonyi Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: KANYÓ KATA (Mágnás Miska, Színház- és Filmművészeti Egyetem; Moszkva–Peking Transzszimfónia, Katona József Színház) – VARGA BENCE (Vid napja, TÁP Színház – Stúdió K Színház) – CSÁKVÁRI KRISZTIÁN (Sirály, Szigligeti Színház, Szolnok)

 

JÁSZAY TAMÁS
Revizor

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Fábián Péter: Barguzin – lehullt csillag fénye – Varga Zsófia, Tarnóczi Jakab (Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész művei alapján): ISTEN, HAZA, CSALÁD – Térey János, Bíró Bence, Dömötör András: Káli holtak
A legjobb előadás: NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél) – Melancholy Rooms (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – A CSÓKOS ASSZONY LOVAGJAI (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendező: Urbán András)
A legjobb rendezés: 33 változat Haydn-koponyára (Örkény István Színház, rendező: Kovács D. Dániel) – Don Juan, vagy az apák kínja (Komáromi Jókai Színház – Szkéné Színház, rendező: Nagy Péter István) – Barguzin – lehullt csillag fénye (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, rendező: Fábián Péter)
A legjobb szórakoztató előadás: Producerek (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila) – A KISGÖMBÖC (KL Színház – Magamura Alkotóműhely, rendező: Schneider Jankó)
A legjobb független előadás: NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél) – KOLÓNIA (Stereo Akt – Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Boross Martin) – MUNDSTOCK ÚR (Freeszfe Egyesület, rendező: Cseri Hanna)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: Lili és a bátorság (Kőszegi Várszínház – Mesebolt Bábszínház – Vojtina Bábszínház, rendező: Somogyi Tamás) – Szólít a szörny (Mesebolt Bábszínház – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Vidovszky György) – Vas Laci (Vojtina Bábszínház, Debrecen, rendező: Markó Róbert)
A legjobb női főszereplő: Pallagi Melitta (Heilbronni Katica, Stúdió K Színház) – FÜLÖP TÍMEA (Dogville, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka) – KEREKES ÉVA (Elem, Ördögkatlan Produkció – Szkéné Színház)
A legjobb férfi főszereplő: OROSZ ÁKOS (Don Juan, vagy az apák kínja, Komáromi Jókai Színház – Szkéné Színház) – MEDVECZKY BALÁZS (Élet-ritmusra, Szegedi Nemzeti Színház) – LÁSZLÓ ZSOLT (Don Carlos, Radnóti Színház)
A legjobb női epizódszereplő: BODNÁR ERIKA (Melancholy Rooms, Katona József Színház) – RUDOLF SZONJA (A Mester és Margarita; A revizor, Miskolci Nemzeti Színház) – Fullajtár Andrea (Káli holtak, Katona József Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: Szőcs Artur (Producerek, Miskolci Nemzeti Színház) – Gálvölgyi János (Marshal Fifty-Six, Pintér Béla és Társulata) – Horváth Szabolcs (Kabaré, Vígszínház)
A legjobb díszlet: FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, tervező: Keresztes Tamás, Hoffer Károly, Varga Vince) – Melancholy Rooms (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – IMA (Recirquel, tervező: Vági Bence, Aladár Tamás)
A legjobb jelmez: 33 VÁLTOZAT HAYDN-KOPONYÁRA (Örkény István Színház, tervező: Nagy Fruzsina) – ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – DON JUAN, VAGY AZ APÁK KÍNJA (Komáromi Jókai Színház – Szkéné Színház, tervező: Szabados Luca)
A legjobb színházi zene: A CSÓKOS ASSZONY LOVAGJAI (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, zeneszerző: Szerda Árpád) – A Mester és Margarita (Miskolci Nemzeti Színház, zeneszerző: Cser Ádám) – ELEM (Ördögkatlan Produkció – Szkéné Színház, zeneszerző: Rozs Tamás)
A legígéretesebb pályakezdő: Gardenö Klaudia (Idővonal, East End) – Márfi Márk (Telik– Egy óra az életedből) – Katona Péter Dániel (Holtverseny, Átrium; Kabaré, Dollár Papa Gyermekei)

 

NÁNAY ISTVÁN

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Térey János, Bíró Bence, Dömötör András: Káli holtak – Spiró György: Főtitkárok – Szerb Antal, Fábián Péter: A SZERB ANTAL-KÓD AVAGY A PENDRAGON LEGENDA
A legjobb előadás: Melancholy Rooms (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – HEILBRONNI KATICA (Stúdió K Színház, rendező: Hegymegi Máté) – LÁZADNI VELETEK AKARTAM (Yorick Stúdió, Marosvásárhely, rendező: Sebestyén Aba)
A legjobb rendezés: DON CARLOS (Radnóti Színház, rendező: Nagy Péter István) – Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – TARTUFFE (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Rusznyák Gábor)
A legjobb szórakoztató előadás: ILLATSZERTÁR (Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Szikszai Rémusz) – BALKON KILÁTÁSSAL (Orlai Produkció, rendező: Kocsis Gergely) – MESTEREMBEREK (Katona József Színház, rendező: Máté Gábor)
A legjobb független előadás: AZ ÉGŐ HÁZ (Forte Társulat – Szkéné Színház, rendező: Horváth Csaba) – NEM BAJ, MAJD MEGÉRTEM (Orlai Produkció, rendező: Szikszai Rémusz) – VID NAPJA (TÁP Színház – Stúdió K Színház, rendező: Varga Bence)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: PALLAGI MELITTA (Heilbronni Katica, Stúdió K Színház) – TAKÁCS KATALIN (Rekviem egy álomért, Budaörsi Latinovits Színház) – FÖLDEÁKI NÓRA (Apró, véres balladák, Forte Társulat – Pannon Várszínház – Lukács Miklós Cimbiózis Trió)
A legjobb férfi főszereplő: GYABRONKA JÓZSEF (Dante: Pokol, Katona József Színház – Orlai Produkció) – KÖLES FERENC (A mi utcánk, Pécsi Nemzeti Színház) – VAJDA MILÁN (Szex. Újra. El., Örkény István Színház)
A legjobb női epizódszereplő: MÁHR ÁGI (Tartuffe, Miskolci Nemzeti Színház) – HOMONNAI KATALIN (Heilbronni Katica, Stúdió K Színház) – CSOMA JUDIT (Apák és fiúk, Katona József Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: VEREBES ISTVÁN (A Karamazov testvérek, Csiky Gergely Színház, Kaposvár) – KERESZTES TAMÁS (Mesteremberek, Katona József Színház) – FODOR TAMÁS (Tigris, Stúdió K Színház)
A legjobb díszlet: MELANCHOLY ROOMS (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – Johannes Doktor Faust, avagy borzadályos komédia ördögökkel (Magamura Alkotóműhely, tervező: Boráros Szilárd) – NETWORK (Centrál Színház, tervező: Gothár Márton)
A legjobb jelmez: MOSZKVA–PEKING TRANSZSZIMFÓNIA (Katona József Színház, tervező: Zeke Edit) – CASANOVA (Harlekin Bábszínház, Eger, tervező: Csonka Erzsébet) – 33 VÁLTOZAT HAYDN-KOPONYÁRA (Örkény István Színház, tervező: Nagy Fruzsina)
A legjobb színházi zene: APRÓ, VÉRES BALLADÁK (Forte Társulat – Pannon Várszínház – Lukács Miklós Cimbiózis Trió, zeneszerző: Lukács Miklós) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, zeneszerző: Kézdy Luca) – HELLÓ, HÉRAKLÉSZ! (Budapest Bábszínház, zeneszerző: Varga Vince)
A legígéretesebb pályakezdő: FODOR ORSOLYA (Orlando, Freeszfe Egyesület) – MARÓTHY ANNA ZORKA (Előttem az élet, Freeszfe Egyesület) – GARDENÖ KLAUDIA (Pisti a vérzivatarban, Freeszfe Egyesület)

 

PAPP TÍMEA

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Maros András: REDŐNY* – Dézsi Fruzsina: VID NAPJA – Göttinger Pál: MANŐVER
A legjobb előadás: KÁLI HOLTAK (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, Keresztes Tamás) – NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél)
A legjobb rendezés: KÁLI HOLTAK (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, rendező: Keresztes Tamás) – 10 (Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Guelmino Sándor)
A legjobb szórakoztató előadás: VESZEDELMES VISZONYOK (Budapesti Operettszínház, rendező: Kiss Csaba) – AZ ÚRHATNÁM POLGÁR (Magyar Állami Operaház, rendező: Tarnóczi Jakab) – A KISGÖMBÖC (KL Színház – Magamura Alkotóműhely, rendező: Schneider Jankó)
A legjobb független előadás: NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél) – LÁZADNI VELETEK AKARTAM (Yorick Stúdió, Marosvásárhely rendező: Sebestyén Aba) – NOTHING PERSONAL (Tünet Együttes, rendező: Szabó Réka)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: ALSZANAK A HALAK? (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendező: Pregitzer Fruzsina) – FEHÉRLÓFIA (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, rendező: Veres András) – AZ OSZTÁLY VESZTESE (Budaörsi Latinovits Színház, rendező: Kolozsi Angéla)
A legjobb női főszereplő: FÜR ANIKÓ (A nemzet özvegye, Örkény István Színház) – PALLAGI MELITTA (Heilbronni Katica, Stúdió K Színház) – TENKI RÉKA (A szecsuáni jó ember, Örkény István Színház)
A legjobb férfi főszereplő: TASNÁDI BENCE (Káli holtak, Katona József Színház) – OROSZ ÁKOS (Don Juan, vagy az apák kínja, Komáromi Jókai Színház – Szkéné Színház) – BORSI-BALOGH MÁTÉ (Winterreise, Örkény István Színház)
A legjobb női epizódszereplő: FULLAJTÁR ANDREA (Káli holtak, Katona József Színház) – VARGA MÁRIA (Pisztácia és mogyoró, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár) – DANIS LÍDIA (A revizor, Jászai Mari Színház, Tatabánya)
A legjobb férfi epizódszereplő: HAJDUK KÁROLY (Sirály, Szigligeti Színház, Szolnok; Demerung (Csehov Meggyeskertje), Narratíva) – RÁBA ROLAND (Bűn és bűnhődés, Pécsi Nemzeti Színház) – KARDOS RÓBERT (A revizor, Jászai Mari Színház, Tatabánya)
A legjobb díszlet: JOHANNES DOKTOR FAUST, AVAGY BORZADÁLYOS KOMÉDIA ÖRDÖGÖKKEL (Magamura Alkotóműhely, tervező: Boráros Szilárd) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, tervező: Keresztes Tamás, Hoffer Károly, Varga Vince) – A MESTER ÉS MARGARITA (Nemzeti Színház, tervező: Numen for Use)
A legjobb jelmez: 33 VÁLTOZAT HAYDN-KOPONYÁRA (Örkény István Színház, tervező: Nagy Fruzsina) – ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – DON JUAN, VAGY AZ APÁK KÍNJA (Komáromi Jókai Színház – Szkéné Színház, tervező: Szabados Luca)
A legjobb színházi zene: VESZEDELMES VISZONYOK (Budapesti Operettszínház, zeneszerző: Kovács Adrián) – LÁZADNI VELETEK AKARTAM (Yorick Stúdió, Marosvásárhely, zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba) – APRÓ, VÉRES BALLADÁK (Forte Társulat – Pannon Várszínház – Lukács Miklós Cimbiózis Trió, zeneszerző: Lukács Miklós)
A legígéretesebb pályakezdő: CSERI HANNA – GARDENÖ KLAUDIA – BORSI-BALOGH MÁTÉ

Pallagi Melitta a Heilbronni Katicában, r.: Hegymegi Máté, Stúdió K Színház. Fotó: Gordon Eszter

STUBER ANDREA
Mozgó Világ, Spiritusz Online

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Maros András: REDŐNY – Göttinger Pál: MANŐVER – Székely Csaba: MÁRIA ORSZÁGA
A legjobb előadás: ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – HÁROM NŐVÉR (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat, rendező: Sebestyén Aba) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, rendező: Keresztes Tamás)
A legjobb rendezés: KÁLI HOLTAK (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó) – FŐTITKÁROK (Katona József Színház, rendező: Zsámbéki Gábor)
A legjobb szórakoztató előadás: PRODUCEREK (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila) – FEKETE PÉTER (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat, rendező: Mezei Zoltán) – NETWORK (Centrál Színház, rendező: Puskás Tamás)
A legjobb független előadás: MEG SE KÍNÁLTAK (6szín, rendező: Keresztes Tamás) – ROLETTI (TÁP Színház – Füge Produkció, rendező: Vinnai András) – REBELLISEK (k2 Színház, rendező: Benkó Bence)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: Lili és a bátorság (Kőszegi Várszínház – Mesebolt Bábszínház – Vojtina Bábszínház, rendező: Somogyi Tamás) – A KIS BOSZORKÁNY (Kövér Béla Bábszínház, Szeged, rendező: Schneider Jankó) – A HALHATATLANSÁGRA VÁGYÓ KIRÁLYFI (Manna Produkció, rendező: Maróthy Anna Zorka)
A legjobb női főszereplő: RUJDER VIVIEN (Isten, haza, család, Katona József Színház) – REZES DOMINIKA (Az igazgató úr, Freeszfe Egyesület) –SZILÁGYI ÁGOTA (Grane, Manna Produkció – Bethlen Téri Színház – Attitűd Alapítvány)
A legjobb férfi főszereplő: MÉSZÁROS MÁTÉ (Az úrhatnám polgár, Magyar Állami Operaház) – KÖLES FERENC (A mi utcánk, Pécsi Nemzeti Színház) – OROSZ ÁKOS (Don Juan, vagy az apák kínja, Komáromi Jókai Színház – Szkéné Színház)
A legjobb női epizódszereplő: REZES JUDIT (Melancholy Rooms, Katona József Színház) – DANIS LÍDIA (Közellenség; A revizor, Jászai Mari Színház, Tatabánya) – RADNAY CSILLA (Bella Figura; Szerelmek városa, Vígszínház)
A legjobb férfi epizódszereplő: MÉSZÁROS BÉLA (Káli holtak, Katona József Színház) – SIMON ZOLTÁN (SzentivánéjiÁ!, Miskolci Nemzeti Színház) – PALLAG MÁRTON (Vízkereszt, vagy bánom is én, Weöres Sándor Színház, Szombathely)
A legjobb díszlet: Melancholy Rooms (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – A MAKRANCOS HÖLGY (Csiky Gergely Színház, Kaposvár, tervező: Fodor Viola) – VAD NYOMOZÓK (Radnóti Színház, tervező: Schnábel Zita)
A legjobb jelmez: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Szabados Luca) – TÓTÉK (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, tervező: Cs. Kiss Zsuzsanna) – ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM (Gólem Ifjúsági Társulat és Tanoda)
A legjobb színházi zene: HÁROM NŐVÉR (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat, zeneszerző: Cári Tibor) – MELANCHOLY ROOMS (Katona József Színház, zeneszerző: Bencsik Levente, Hunyadi Máté) – CANDIDE (Weöres Sándor Színház, Szombathely, zeneszerző: Dargay Marcell)
A legígéretesebb pályakezdő: MENTES JÚLIA (Thália Színház, SZFE, Füge Produkció) – MAJOR ERIK (Candide, Weöres Sándor Színház; Caligula helytartója, Freeszfe Egyesület; Woyzeck, Szkéné Színház) – SZABÓ REGINA (Kazimír és Karolina, Vajdasági Tanyaszínház)

 

TURBULY LILLA
Kútszéli Stílus, Tánckritika

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Fábián Péter: Barguzin – lehullt csillag fénye – Dézsi Fruzsina: VID NAPJA – Cseh Dávid: SZÉLVÉSZ UTÁN IS SZÉP VAGY
A legjobb előadás: Barguzin – lehullt csillag fénye (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, rendező: Fábián Péter) – 10 (Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Guelmino Sándor) – Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András)
A legjobb rendezés: Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – CANDIDE (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Nagy Péter István) – Barguzin – lehullt csillag fénye (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, rendező: Fábián Péter)
A legjobb szórakoztató előadás: ILLATSZERTÁR (Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Szikszai Rémusz) – CIGÁNYKERÉK (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg, rendező: Böhm György) – ROLETTI (TÁP Színház – Füge Produkció, rendező: Vinnai András)
A legjobb független előadás: NÁLATOK IS ESIK? (KB35 – Trainingspot Társulat, rendező: Barna Lilla, Boda Tibor) – VID NAPJA (TÁP Színház – Stúdió K Színház, rendező: Varga Bence) – NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: AZ OSZTÁLY VESZTESE (Budaörsi Latinovits Színház, rendező: Kolozsi Angéla) – Lili és a bátorság (Kőszegi Várszínház – Mesebolt Bábszínház – Vojtina Bábszínház, rendező: Somogyi Tamás) – A HALHATATLANSÁGRA VÁGYÓ KIRÁLYFI (Manna Produkció, rendező: Maróthy Anna Zorka)
A legjobb női főszereplő: FÜR ANIKÓ (A nemzet özvegye, Örkény István Színház) – UDVAROS DOROTTYA (Az ajtó, Nemzeti Színház) – TAKÁCS KATALIN (Rekviem egy álomért, Budaörsi Latinovits Színház)
A legjobb férfi főszereplő: TASNÁDI BENCE (Káli holtak, Katona József Színház) – KARDOS RÓBERT (Illatszertár, Jászai Mari Színház, Tatabánya) – GYÖNGYÖSI ZOLTÁN (Szerelmek városa, Vígszínház)
A legjobb női epizódszereplő: KRUCSÓ JÚLIA RITA (Barguzin – lehullt csillag fénye, Ciróka Bábszínház, Kecskemét) – FULLAJTÁR ANDREA (Káli holtak, Katona József Színház) – DANIS LÍDIA (A revizor; 10, Jászai Mari Színház, Tatabánya)
A legjobb férfi epizódszereplő: GÁSPÁR SÁNDOR (Vad nyomozók, Radnóti Színház) – FIGECZKY BENCE (Illatszertár, Jászai Mari Színház, Tatabánya) – TICZ ANDRÁS (Cigánykerék, Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg)
A legjobb díszlet: SZÓLÍT A SZÖRNY (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervező: Mátravölgyi Ákos) – CANDIDE (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervező: Schnábel Zita) – Isten, haza, család (Katona József Színház, tervező: Devich Botond)
A legjobb jelmez: MOSZKVA–PEKING TRANSZSZIMFÓNIA (Katona József Színház, tervező: Zeke Edit) – CANDIDE (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervező: Pattantyus Dóra) – A NEMZET ÖZVEGYE (Örkény István Színház, tervező: Szlávik Juli)
A legjobb színházi zene: Barguzin – lehullt csillag fénye (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, zeneszerző: Rozs Tamás) – BOLDOG BÉKEIDŐK (Szigligeti Színház, Nagyvárad, zeneszerző: Tokos Zenekar) – TIGRIS ÉS HIÉNA (Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, zeneszerző: Horváth Kornél)
A legígéretesebb pályakezdő: MAJOR ERIK (A játszma vége; Szólít a szörny; Candide, Weöres Sándor Színház, Szombathely) – KOVÁCS DOMOKOS (A jegesmedvék etetése tilos; Dajkamese; Dancing on a Grinder; It depends) – CSERI HANNA (Mundstock úr; A halhatatlanságra vágyó királyfi)

Lili és a bátorság (Lukács Gábor és Varga Bori), r.: Somogyi Tamás, Kőszegi Várszínház – Mesebolt Színház – Vojtina Bábszínház. Fotó: Nagy Jácint

URBÁN BALÁZS

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Térey János, Bíró Bence, Dömötör András: Káli holtak – Vinnai András, Bódi Zsófia, Nagy Péter István: CANDIDE – Pass Andrea: FINÁLÉ
A legjobb előadás: ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó) – BOLDOGTALANOK (Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós, rendező: Albu István)
A legjobb rendezés: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, rendező: Silviu Purčarete) – SIRÁLY (Vígszínház, rendező: David Doiasvili) – MELANCHOLY ROOMS (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab)
A legjobb szórakoztató előadás: VESZEDELMES VISZONYOK (Budapesti Operettszínház, rendező: Kiss Csaba) – PRODUCEREK (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila) – JEKYLL ÉS HYDE (Budapesti Operettszínház, rendező: Vincze Balázs)
A legjobb független előadás: Demerung (Csehov Meggyeskertje) (Narratíva, rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel) – AZ ÉGŐ HÁZ (Forte Társulat – Szkéné Színház, rendező: Horváth Csaba) – TIGRIS (Stúdió K Színház, rendező: Szikszai Rémusz)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: POGÁNY JUDIT (Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert, Örkény István Színház) – HARTAI PETRA (Katharina Blum elvesztett tisztessége, Budaörsi Latinovits Színház) – KÁNYÁDI ANNA (Boldogtalanok, Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós)

A legjobb férfi főszereplő: LÁSZLÓ ZSOLT (Don Carlos, Radnóti Színház) – RÁBA ROLAND (Teremtmények, Katona József Színház) – Tasnádi Bence (Káli holtak, Katona József Színház)
A legjobb női epizódszereplő: RUJDER VIVIEN (Isten, haza, család, Katona József Színház) – Fullajtár Andrea (Káli holtak, Katona József Színház) – Pallagi Melitta (Tigris, Stúdió K Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: Mészáros Béla (Isten, haza, család, Katona József Színház) – HAJDUK KÁROLY (Sirály, Szigligeti Színház, Szolnok) – FANDL FERENC (Kasimir és Karoline, Miskolci Nemzeti Színház)
A legjobb díszlet: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, tervező: Dragoş Buhagiar) – NINE (Budapesti Operettszínház, tervező: Szendrényi Éva) – SZEDJETEK SZÉT (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, tervező: Ondraschek Péter)
A legjobb jelmez: PISZTÁCIA ÉS MOGYORÓ (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, tervező: Benedek Mari) – 33 változat Haydn-koponyára (Örkény István Színház, tervező: Nagy Fruzsina) – BABAHÁZ (Miskolci Nemzeti Színház, tervező: Pilinyi Márta)
A legjobb színházi zene: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, zeneszerző: Matisz Flóra Lili) – AZ UTOLSÓ KISLÁNYOK (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, zeneszerző: Irena Popović) – AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, zeneszerző: Vasile Şirli)
A legígéretesebb pályakezdő: BORSI-BALOGH MÁTÉ – MENTES JÚLIA – MAJOR ERIK

Lehet, hogy ha évek múltán visszaemlékezünk erre az évadra, akkor elsőként azok a hektikus körülmények jutnak majd eszünkbe, amelyek a színházak működését megnehezítették: a tiltások feloldását követő bizonytalanság, a szűnni nem akaró járvány miatt elmaradó előadások, a számtalan beugrás, továbbá a többnyire a progresszív színházi műhelyeket sújtó, részben-egészben kultúrpolitikai indíttatású finanszírozási hiányosságok. Pedig elsősorban annak kellene majd eszünkbe jutnia, hogy mindennek ellenére kiváló teljesítmények születtek ebben a szavazás szempontjából az átlagosnál kicsit hosszabb (kb. 13 hónapos) periódusban. Mind az előadásoknál/rendezéseknél, mind az egyéni teljesítményeknél az átlagnál több díjazandó produktum maradt le a listámról. Próbáltam ezt némiképp kompenzálni, így például a díszletek és a jelmezek esetében hat különböző előadás került fel a listámra (miközben mindegyiknél a látvány csaknem egyenértékű komponensét jelentette a díszlet és a jelmez). A zenénél pedig – korábbi szokásomhoz hasonlóan – most sem eredeti zenés művekre szavaztam, hanem az előadásokhoz készült alkalmi zenékre (holott a szórakoztató kategóriában első helyre jelölt Veszedelmes viszonyok kiugró sikerében meghatározóan fontos szerepe van Kovács Adrián muzsikájának). És bár igazi kompenzációnak ez nem tekinthető, hasonló szándékkal teszem közzé a szavazólapomra végül fel nem került, de kiemelkedőnek gondolt teljesítmények listáját. Előadások/rendezések: Káli holtak (Kamra), Jelenetek a bábuk életéből (Örkény), Nóra (Kolozsvár), Pisztácia és mogyoró (Székesfehérvár), Élektra (Miskolc), Candide (Szombathely), Az utolsó kislányok (Kosztolányi), A Mester és Margarita (Nemzeti). Fő- és mellékszereplők: Fülöp Tímea, Tenki Réka, Tóth Ildikó, Czakó Julianna, Mészöly Anna, Prohászka Fanni, László Lili, Pelsőczy Réka, Für Anikó, Takács Nóra Diána, Harsányi Attila, Görög László, Simon Zoltán, Pál András, Kozma Attila, Mátray László, Takátsy Péter, Gálffi László, Fekete Ernő. Pályakezdők: Márkus Luca, Rudolf Szonja, Sosovicza Anna, Péteri Lilla, Bartos Ágnes, Csákvári Krisztián, Bíró Panna Dominika, Rezes Dominika, Sipos László Márk, Pertics Villő. Díszlet- és jelmeztervezők: Giliga Ilka, Vereckei Rita, Cziegler Balázs, Antal Csaba, Huszár Kató, Horesnyi Balázs, Ambrus Mária, Németh Anikó, Bánki Róza, Szabados Luca, Sikó Doró, Janovics Erika.

50–90 bemutatót láttak

GERGICS ENIKŐ

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg:
A legjobb előadás: Káli holtak (Katona József Színház, rendező: Dömötör András) – AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó)
A legjobb rendezés: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, rendező: Keresztes Tamás)
A legjobb szórakoztató előadás:
A legjobb független előadás: HANGOSAN LÉPEK ÉS VISSZHANGZIK AZ OKTOGON (SzínMűHely, rendező: Pass Andrea)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő:
A legjobb férfi főszereplő:
A legjobb női epizódszereplő:
A legjobb férfi epizódszereplő: HAJDUK KÁROLY (Sirály, Szigligeti Színház, Szolnok)
A legjobb díszlet: KÁLI HOLTAK (Katona József Színház, tervező: Dömötör András, Kálmán Eszter, Szöllősi Géza) – ISTEN, HAZA, CSALÁD (Katona József Színház, tervező: Devich Botond)
A legjobb jelmez: DALOK A KAMRÁBÓL (Soharóza, tervező: Nagy Fruzsina) – AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Szabados Luca)
A legjobb színházi zene: Melancholy Rooms (Katona József Színház, zeneszerző: Bencsik Levente, Hunyadi Máté) – DALOK A KAMRÁBÓL (Soharóza, zeneszerző: Halas Dóra, Bartha Márk)
A legígéretesebb pályakezdő:

33 változat Haydn-koponyára (Borsi-Balogh Máté és Znamenák István), r.: Kovács D. Dániel, Örkény István Színház. Fotó: Horváth Judit

HERCZOG NOÉMI
Színház folyóirat, Élet és Irodalom

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Kelemen Kristóf: A NEMZET ÖZVEGYE – Dézsi Fruzsina: VID NAPJA
A legjobb előadás: NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél) – DINNYEKÖZTÁRSASÁG (alkotók: Antje Schiffers/Myvillages, Erdődi Katalin, Török-Illyés Orsolya)
A legjobb rendezés: Melancholy Rooms (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – MIKOR SZERETKEZTÉL UTOLJÁRA EGY HEGY TETEJÉN? (soMermaids, rendező: Néder Panni)
A legjobb szórakoztató előadás: A CSÓKOS ASSZONY LOVAGJAI (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendező: Urbán András) – INNEN SZÉP NYERNI (Dumaszínház, alkotó: Rainer-Micsinyei Nóra)
A legjobb független előadás: NIKÉ – SZABADSÁGUNK SZOBRA (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Kelemen Kristóf) – MEGESHETNE MÁSKÉPP… (Szívhangok Társulat – Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Romankovics Edit)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: POGÁNY JUDIT (Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert, Örkény István Színház) – FÜR ANIKÓ (A nemzet özvegye, Örkény István Színház)
A legjobb férfi főszereplő: MÉSZÁROS GÁBOR (A Csókos Asszony Lovagjai, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka; A trianoni csata, Kultúrbrigád – Átrium – Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka) – Mészáros Béla (Isten, haza, család, Katona József Színház)
A legjobb női epizódszereplő: SIMKÓ KATALIN (Torkolat, Freeszfe Egyesület) – REZES JUDIT (Marshal Fifty-Six, Pintér Béla és Társulata; Melancholy Rooms, Katona József Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: TAKÁTSY PÉTER (Melancholy Rooms, Katona József Színház) – JÉGER ZSOMBOR (33 álom, Örkény István Színház)
A legjobb díszlet: Melancholy Rooms (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Antal Csaba)
A legjobb jelmez: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Szabados Luca) – MIKOR SZERETKEZTÉL UTOLJÁRA EGY HEGY TETEJÉN? (soMermaids, tervező: Susann Kotte, Sebő Rózsa, Samu Emőke)
A legjobb színházi zene: REBELLISEK (k2 Színház, zeneszerző: Formán Bálint) – Johannes Doktor Faust, avagy borzadályos komédia ördögökkel (Magamura Alkotóműhely, zeneszerző: Takács Dániel, Pilári Áron)
A legígéretesebb pályakezdő: VARGA ZSÓFIA (Isten, haza, család, Katona József Színház) – SZÁNTUSZ NOÉMI (A nagy kacsashow, Freeszfe Egyesület)

2021 tavaszán született a kisfiam, ezért sokáig nem voltam színházban, és csak az ötvenes kategóriában tudtam szavazni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy csak két jelöltem lehetett kategóriánként, de végig az volt az érzésem, hogy nincs akkora tényleges különbség a teljesítmények között, mint amekkorára a két szavazati lehetőség növeli ezeket a különbségeket. A kritikusdíj működésén végre változtatni fogunk, hiszen a jelenlegi számítási mód fontos teljesítményeket nem enged labdába rúgni: az évad kimagasló munkájának idén minden szempontból a Nagymamával álmodtam című performanszot gondolom. A kategóriák is részben elavultak, részben a kényszer szülte őket, ezért a díj újragondolása előtt, ebben az átmeneti évben igyekeztem ezektől a kategóriáktól függetlenül átgondolni, milyen értékeket láttam, és minél több produkciót és személyt megnevezni (kivételesen ezért került másik előadás a „legjobb független” kategóriába, bármennyire problematikusnak tartom is ezt a kategóriát). Amikor két értékes produkció között kellett választanom, a kimagasló és a nem elég figyelmet kapó teljesítmények között egyensúlyoztam, de hangsúlyozom, hogy a most következő alkotók és alkotások szerintem nem maradnak el a díjazottaktól. Külön öröm számomra, hogy úgy látszik, köztük egészen sok a női alkotó. További szavazataim lettek volna:

Legjobb rendezés: Mundruczó Kornél: Pieces of a Woman (TR Waszawa, de külföldi társulat nem játszott a mezőnyben). Legjobb előadás: Adorjáni Panna, Láng Dániel: Időutazás gyalogtempóban (Kolozsvár). Legjobb színpadi szöveg: Pass Andrea és szereplői: Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon. Legjobb előadás: a Saját drive eleje (Füge Produkció, koncepció, írta, rendezte, játssza: Nemes Anna, Raubinek Lili, Szenteczki Zita); a Rebellisek jelenben játszódó részei (k2). Legjobb szórakoztató előadás: A trianoni csata első felvonása (Átrium, rendező: Urbán András). Legjobb női főszereplő: Piti Emőke (Rebellisek, k2). Legjobb női mellékszereplő: Fülöp Tímea (A csókos asszony lovagjai; A trianoni csata), Pálos Hanna (Moszkva–Peking Transzszimfónia, Katona), Nemes Anna (Saját drive), Voith Ági (A nemzet özvegye, Örkény). Legjobb pályakezdő: Cseri Hanna, Csernai Mihály, Kabdebon Dominik, Kozma Zsófia, Tózsa Mikolt. Legjobb zene: Hidden Mom (SÍN Produkció, Dányi Viktória és Furulyás Dóra); Melancholy Rooms (Katona, Bencsik Levente és Hunyadi Máté). Legjobb díszlet: Torkolat (Al-Farman Petra); Vízmezők (performatív installáció, Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor, Szabó-Székely Ármin); Johannes Doktor Faust… (Boráros Szilárd); A nemzet özvegye (Örkény, Schnábel Zita). Legjobb jelmez: Pattantyus Dóra (Kár, hogy rák, Panodráma, Trafó).

 

KOVÁCS DEZSŐ
ART7 művészeti portál

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Vecsei H. Miklós és a társulat: IFJÚ BARBÁROK – Spiró György: Főtitkárok
A legjobb előadás: IFJÚ BARBÁROK (Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila) – HAMLET (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendező: Tompa Gábor)
A legjobb rendezés: IFJÚ BARBÁROK (Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila) – A DOKTOR ÚR (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendező: Keresztes Attila)
A legjobb szórakoztató előadás: PARASZTOPERA (Kassai Thália Színház, rendező: Rédli Károly) – a fogadósnő (Zentai Magyar Kamaraszínház, rendező: Mészáros Tibor)
A legjobb független előadás: MARSHAL FIFTY-SIX (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: IMRE ÉVA (Ifjú barbárok, Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház) – HARTAI PETRA (Katharina Blum elvesztett tisztessége, Budaörsi Latinovits Színház)
A legjobb férfi főszereplő: GALLÓ ERNŐ (A doktor úr, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat) – BARABÁS ÁRPÁD (Száll a kakukk fészkére, Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely)
A legjobb női epizódszereplő: SODRÓ ELIZA (Antigoné, Radnóti Színház) – KORODI JANKA (Szerelem és más bűntények, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)
A legjobb férfi epizódszereplő: VÁTA LORÁND (Ifjú barbárok, Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház) – SZALMA TAMÁS (A Karamazov testvérek, Csiky Gergely Színház, Kaposvár)
A legjobb díszlet: WOYZECK (Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, tervező: Szőke Zsuzsi) – NÓRA (Kolozsvári Állami Magyar Színház, tervező: Rancz András, Carmencita Brojboiu)
A legjobb jelmez: MOSZKVA–PEKING TRANSZSZIMFÓNIA (Katona József Színház, tervező: Zeke Edit) – HÁROM NŐVÉR (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat, tervező: Hatházi Rebeka)
A legjobb színházi zene: Ifjú barbárok (Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház, zeneszerző: Mester Dávid) – HAMLET (Kolozsvári Állami Magyar Színház, zeneszerző: Vasile Şirli)
A legígéretesebb pályakezdő: BRASCH BENCE (Koldusopera, Budaörsi Latinovits Színház) – SOSOVICZA ANNA (Boldogtalanok, Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós)

Borsi-Balogh Máté a Winterreisében, r. Tarnóczi Jakab, Örkény István Színház. Fotó: Horváth Judit

LÉNÁRT GÁBOR

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Spiró György: Főtitkárok – Pintér Béla: MARSHAL FIFTY-SIX
A legjobb előadás: SIRÁLY (Vígszínház, rendező: David Doiasvili) – FRIVOL (Átrium – Varidance, rendező: Alföldi Róbert)
A legjobb rendezés: Melancholy Rooms (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – NETWORK (Centrál Színház, rendező: Puskás Tamás)
A legjobb szórakoztató előadás: MARSHAL FIFTY-SIX (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla) – KABARÉ (Vígszínház, rendező: Béres Attila)
A legjobb független előadás: Demerung (Csehov Meggyeskertje) (Narratíva, rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel) – ORESZTÉSZ MEG A TÖBBIEK (Gólem Színház, rendező: Németh Virág)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás:
A legjobb női főszereplő: NAGY-KÁLÓZY ESZTER (Sirály, Vígszínház) – TENKI RÉKA (A szecsuáni jó ember, Örkény István Színház)
A legjobb férfi főszereplő: ALFÖLDI RÓBERT (Network, Centrál Színház) – IFJ. VIDNYÁNSZKY ATTILA (Sirály, Vígszínház)
A legjobb női epizódszereplő: HEGYI BARBARA (A kő, Vígszínház) – BODNÁR ERIKA (Melancholy Rooms, Katona József Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: GÁLVÖLGYI JÁNOS (Marshal Fifty-Six, Pintér Béla és Társulata) – RÓNAI ANDRÁS (Les enfants terribles – Veszedelmes Éden, Magyar Állami Operaház)
A legjobb díszlet: LES ENFANTS TERRIBLES (VESZEDELMES ÉDEN) (Magyar Állami Operaház, tervező: Tihanyi Ildi) – WINTERREISE (Örkény István Színház, tervező: Devich Botond)
A legjobb jelmez: LES ENFANTS TERRIBLES (VESZEDELMES ÉDEN) (Magyar Állami Operaház, tervező: Kovács Andrea) – AZ EZRED LÁNYA (Magyar Állami Operaház, tervező: Izsák Lili)
A legjobb színházi zene: Melancholy Rooms (Katona József Színház, zeneszerző: Bencsik Levente, Hunyadi Máté) – MARSHAL FIFTY-SIX (Pintér Béla és Társulata, zeneszerző: Sickratman [Paizs Miklós], Kéménczy Antal)
A legígéretesebb pályakezdő: MÁRKUS LUCA (A rendes lányok csendben sírnak, Vígszínház) – MESSAOUDI EMINA (Marshal Fifty-Six, Pintér Béla és Társulata)

 

PUSKÁS PANNI
Revizor

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Formanek Csaba: LIKVIDÁTOR, A FELSZÁMOLÓ – Terék Anna, Molnár G. Nóra: CSÖND
A legjobb előadás: KOLÓNIA (Stereo Akt – Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Boross Martin) – NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél)
A legjobb rendezés: Melancholy Rooms (Katona József Színház, rendező: Tarnóczi Jakab) – 33 változat Haydn-koponyára (Örkény István Színház, rendező: Kovács D. Dániel)
A legjobb szórakoztató előadás: 1 V 1 (Füge Produkció – Orlai Produkció, alkotó: Vilmányi Benett) – A CSÓKOS ASSZONY LOVAGJAI (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, rendező: Urbán András)
A legjobb független előadás: KOLÓNIA (Stereo Akt – Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Boross Martin) – NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM (Göndör László – Katona Éva – Bíborszalon, rendező: Göndör László, Laboda Kornél)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: A HALHATATLANSÁGRA VÁGYÓ KIRÁLYFI (Manna Produkció, rendező: Maróthy Anna Zorka) – SAM, AVAGY FELKÉSZÜLÉS A CSALÁDI ÉLETRE (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, rendező: Gyevi-Bíró Eszter) – A SZERB ANTAL-KÓD AVAGY A PENDRAGON LEGENDA (Budapest Bábszínház, rendező: Fábián Péter)
A legjobb női főszereplő: KEREKES ÉVA (Elem, Ördögkatlan Produkció – Szkéné Színház) – KISS-VÉGH EMŐKE (Jelenetek a bábuk életéből, Örkény István Színház)
A legjobb férfi főszereplő: HAJDU SZABOLCS (Mit csináljak, hogy jobban érezd magad, TÁP Színház) – VILMÁNYI BENETT (1 V 1, Füge Produkció – Orlai Produkció)
A legjobb női epizódszereplő: FÜR ANIKÓ (Jelenetek a bábuk életéből, Örkény István Színház) – LIPTÁK ILDIKÓ (Felejthetetlen, Kerekasztal Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: CHOVÁN GÁBOR (Öröm és boldogság, Budaörsi Latinovits Színház) – ELEK FERENC (Isten, haza, család, Katona József Színház)
A legjobb díszlet: Melancholy Rooms (Katona József Színház, tervező: Giliga Ilka) – FRANKENSTEIN (Budapest Bábszínház, tervező: Hoffer Károly, Keresztes Tamás, Varga Vince)
A legjobb jelmez: AZ AJTÓ – SZEREDÁS EMERENC EMLÉKKONCERT (Örkény István Színház, tervező: Szabados Luca) – FINÁLÉ (Csokonai Színház, Debrecen, tervező: Tihanyi Ildi)
A legjobb színházi zene: ÉNEKLŐ FIATALOK (Trafó Kortárs Művészetek Háza, zeneszerző: Szigeti Máté) – A CSÓKOS ASSZONY LOVAGJAI (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka zeneszerző: Szerda Árpád)
A legígéretesebb pályakezdő: CSERI HANNA – BORSI-BALOGH MÁTÉ

* érintettség

Ha teheted, támogasd a munkánkat bankkártyás fizetéssel vagy átutalással, hogy az 55 éves Színház folyóiratnak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.